Skocz do zawartości
Forum

Cycusiowe mamusie :)

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczor Mamusie.
Szara,pytalas kiedy maz przyjedzie-za 2 tygodnie,tzn.nie na ten tylko na kolejny weekend. NIezle z tym czajnikiem :-/ ja jak mam gorszy dzien to nie potrafie sie skupic i czasami mi nawet slowa brakuje zeby zdanie zbudowac,jakas masakra. Jasiu wczoraj tez miedzy 3 a 5 niby chcial zasnac ale mu nie wychodzilo,to pewnie wina goraca. Mam nadzieje ze dzisiaj bedzie lepiej chociaz temperatura podobna.
Maryjane ja tez uwazam ze nie ma sensu budzic skoro Coreczka ladnie przybiera. Sama sobie wyreguluje sen z potrzeba jedzenia. Znam mame ktorej dziecko przesypialo do 5 rano od poczatku prawie i nie budzila do karmienia. A moja kuzynke zestresowali zeby budzic a Maly i tak nie chcial pic bo byl rozkojarzony i tylko sie naplakal niepotrzebnie i szybko zrezygnowala.
Co do dopajania to ja tez uwazam ze dziecko bedzie czesciej pilo a krocej. Mi lekarka nawet mowila ze moge sama Synka przystawiac np co 2 godziny jesli nie spi w taki upal i wtedy napije sie krocej a czesciej a jak bedzie glodny to bedzie pil po prostu dluzej.
Powiem Wam ze jakos mi brakuje ostatnio cierpliwosci,to chyba ta pogoda taka drazliwa jest.
A mam pytanie do Mam juz starszych dzieci,kiedy dajecie dzieciaczkom kolacje przed czy po kapaniu? My do niedawna kapalismy sie o 19 i pozniej byla kolacja,mycie zabkow i cycus. Ale na wyjezdzie urlopowym zdarzylo sie kilka razy ze Maly zjadl przed kapaniem i pozniej tylko dostawal cycusia i ladnie spal. I po powrocie tez wprowadzilam ze o 19 mamy kolacje,a pozniej kapanie. Tak sobie mysle ze to chyba nawet dla Jasia lepiej bo nie dopycha tak tego mleka zaraz po jedzeniu.
Uciekam bo juz mi sie oczy same zamykaja. Dobrej nocki

Cześć kobietki,
wpadam na chwilkę, bo 8mego Kajka kończy roczek i dopinam wszystko :) Rany ale ten czas leci....

Wywijaska im starsze dziecko, tym "wcześniej" daje się kolacje, to znaczy z Julką było kąpanie a potem kolacja i mycie ząbków. Kolacja była koło 19stej.

Szara to już jest zmęczenie, ja mam czasem tak, że ktoś coś do mnie mówi a ja patrze i nie dociera do mnie...organizm już nie przyjmuje i nie koduje

Mamuskaa piszesz dalej bloga? Powtórzysz adres bo nie mogę się dogrzebać :)

Vanilia powodzenia przy rozszerzaniu diety. Na początku wiem, ze to stresuje, gdy dziecko małe je, ale łyżeczka to i tak dużo dla naszych maluszków

Emilia udanego urlopu :)

Maryjane u nas nie było takich przerw, więc nie miałam problemu, a Ty korzystaj z paru godzin spania i nie zastanawiaj się, ładnie przybiera , jest dobrze!

zmykam mamcie, miłego dnia :)

pauliii ja tez nigdy sie nie spotkalam z taka opinia.. a czemu ograniczac? Zwlaszcza przy upalach powinno sie dawac popic jeszcze czesciej. A jak czesto Maluka je?

Vanilia to chyba Ty pisalas ze zabkujesz?? .. juz pare razy mialam zapytac jak zabkowanie?? Wyszly te szostki? Przeciez Ty biedna nawet tabletek przeciwbolowych nie moglach wzac.. chociaz paracetamol to chyba mozna?

http://www.suwaczki.com/tickers/zem3i09k8nae1ac3.png

Szara..
Czasami jest tak ze w ogóle nie odrywa się od cycka a jak sie rusze to płacze.. je bardzo czesto w dzien i cycka z 30-40min min..
no położne mówiły ze na zadnie daje się do 6 tygodnia
Mała dostaje wodę z glukozą i herbatki do picia, ale bez cycka życ nie może .. i płacze i płacze :( a czasem daje jej mleko modyfikowane ale tez jej to nie pasuje .. i po mleku i tak chce cycka

wiec już niewiem do kiedy mam jej dawać na żądanie bo kazdy mówi co innego..

Paulii,widze ze Ci sie polozna starej daty trafila,jak moja tesciowa co mi trula zebym dziecko woda z glukoza dopajala bo ona tak swoich wychowala :-). Ja wiem.... :-). Ale tak na powaznie to obecnie juz periatrzy nie zalecaja dopajania od poczatku,dla dziecka cycus jest i piciem i jedzeniem wiec tez nie rozumie dlaczego kazali Ci podawac herbatki i wode tak malemu dziecku. To bylo zalecenie poloznej czy lekarza tez? A co do picia na zadanie to chyba w zadnym wieku sie dziecku nie widziela,chyba ze dla wlasnego komforty lub wyrobienia nawykow u dziecka ktore juz je inne jedzenie,mozna ograniczyc np.ilosc karmien w nocy. Nie stresuj sie naszymi opiniami,nikt Cie nie krytykuje tylko chcemy pomoc. Bo juz sporo Mam sie tutaj przewinelo i nie bylo takiej opinii jak Twoja

Szara a Ty w jakiej kolejnosci dajesz kolacje Aleksowi przed czy po kapaniu? My w tym tygodniu od poniedzialku zaczelismy przygde z kaszami z warzywami na kolacje i jak dzisiaj wyjatkowo dostal kaszke manne z malonami to bylo duze przekupstwo zeby zjadl swoja porcje :-). Niby kilka dni ale chyba juz mu sie lekko przejadl manna na slodko na kolacje i jak teraz mial cos innego to bardzo chetnie zjadal. Musze tylko urozmaicac to pewnie bedzie ladnie jadl. U nas na jutro zapowiadaja 36 stopni az strach pomyslec,a ja w te upaly nic nie potrafie zrobic w domu,kompletna dezorganizacja. Tak to chociaz wieczorkiem mialam checi a teraz to nawet nie mam glowy.
A jak u Was pogody? Troche odpuscilo czy tez tak goraco?
Dobrej nocy

Paulii ja nawet przy pierwszym dziecku nie słyszałam o przepajaniu wodą z glukozą. Woda z glukozą powoduje duży zastrzyk cukru np. do mózgu, nie jest to dobre nawet dla ludzi zdrowych a co dopiero maluszków rozwijających się...

Co do karmienia na żądanie - ja miałam po mniej więcej 6 tyg. w miarę uregulowany cykl karmień, też w nocy, ale później sie to zmieniło, i jak w dzień było coraz regularniej tak w nocy było coraz więcej różnych przebudzeń, uznałam że to taki etap, chociaż ciężko było.

U nas upały tragiczne ale w domu ok, tylko boję sie jak będzie wyglądała impreza na roczek jak tak przygrzewa....

też bym skontrolowała to zalecenie przepajania, a w szczególności przepajania wodą z nieszczęsną glukozą, ja taką wodę piłam jak byłam wycieńczona w jeden dzień na pielgrzymce (robiliśmy 50km) tak bym nie polecała...
teraz biegając nawet maratony, nie pije się tego ot tak pstrykając palcami - sorki że się czepiam ale mnie zaintrygował ten temat :)

Wiajcie Mamusie.
Kiecka wszystkiego najlepszego dla Hani z okazji malych piatych urodzinek :-).
Es_ze nie dziwie Ci sie ze sie martwisz impreza bo pogoda nas nie rozpieszcza. Jak w domu mowisz ze nie masz zle to na pewno sie uda. Mnie troche wykancza to ze nie ma jak wyjsc na zewnatrz z Malym bo jest za goraco a jednak na dworze szybciej mu dzien mija ale co zrobic.
Milego dzionka

Wywijaska u nas z kapiela jest b roznie, wlasciwie to jest krotki prysznic ze wzgl na problemy ze skora wiec nami to sie nie ma co sugerowac. Ale kiedys zrobilam research hehe na necie i naprawde polowa kapala dzieci przed a polowa po kolacji.. moze tez zalezy od tego co dziecko na je kolacje i jak dlugo trwa kapiel, bo po obfitym posilku lepiej odczekac z pol godziny zeby z pelnym brzuszkiem nie siedziec w cieplej wodzie, to ponoc nie robi dobrze na trawienie.

i jeszcze w spr kolacji :) tez mysle ze kolacja plus mleko zaraz po to moze byc duzo na raz, dlatego my tak to rozwlekamy ale to tez nie jest dobrze bo ilez mozna jesc kolacje! Z tego co piszesz Jasiowi odpowiada zmiana wieczornego menu na hmm wytrawne ;) to moze dobrze? wieksze urozmaicenie niz kaszka, a co Ty jesz na kolacje? Ja b lubie kaszki ale jem je na sniadanie :) kaszki dla mnie mam na mysli owsianke, jaglanke, kykurydziana, gryczana, tyle ze bez mleka

Pauliii tylko jeszcze jedno mi przyszlo na mysl w zw z piciem glukozy bo pisalas ze Malutka jest niespokojna i czesto placze. Byc moze cukier czyli glukoza daja jej taki zastrzyk energii ze nie moze zasnac, bo twoje mleko powinno ja usypiac ale cukier niestety pobudza do dzialania ;) Chyba kiedys to bylo "modne" bo dzieci niechetnie pija sama wode i zeby je "zachecic" dodawano cukier ale teraz juz zarzucono taka metode, jesli niemowle naprawde jest spragnione to wode tez wypije choc dalej mysle ze cycus lepszy, ale tu sa rozne szkoly (co do czystej wody). Wyobrazam sobie jednak, ze w takie upaly dziecko przy cycusiu jeszcze bardziej sie grzeje i moze miec "serdecznie dosc" takiego dopajania cycusiowego ;)