Skocz do zawartości
Forum

Od malej Fasolki do Styczniowego Bejbika-styczen 2011

molalala

Rekomendowane odpowiedzi

z ryb polecam mientusa jest pyszny nie ma praktycznie ości tylko tylke co kręgosłup nawet ta skórka jest dobra a jak sie zrobiw pieprzu cytrynowym to już w ogole miodzio
a D na 2 swieo bedzie robic skrzydełka w czymś tam nie wiem :P malo swiateczne ale tak sobie wymyslił to niech robi;) lubie jak gotuje żadko to robi ale pysznie tzn zadko w domu

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/40891.png

No ja tyz spadam - a ryb nie jadam, więc się na Piotrka guście muszę opierać.
A pieprz cytrynowy mam, więc może go też dodam i zobaczymy, czy posmakuje :)

A rybę po grecku jecie?
Podobno dobra. ężuś nie chciał, więc nie wysilam się, bo tak naprawdę gotuję dla naszej dwójki.
Ciekawe co na Wigilię Piotruś, o Adasiu nie wspomnę :)

A wiecie co mój mąż zrobił wczoraj?
Obcinał Piotrusia i kiedy sobie chciał przystrzyc włosy to zapomniał zmienić ustawienia i pociągnął kwadrat sobie na łyso :)
nie dało się nic uratować :)
dosłownie nic :D
znowu mam łysego męża :36_1_21:

Cześć dziewczynki :)

Widzę ze przygotowania kulinarne na święta idą całą parą a menu imponujące!!

A ja mam fajnie bo wigilia u teściów (gotuje teściowa i babcia męża więc i tak wszystkiego będzie duuużo) a później do mojej mamy (a nona zawsze tyle na gotuje że jest nie do przejedzenia).
Czyli ja od gotowania mam wolne - mam nadzieje że jeszcze wiele lat się taka tendencja utrzyma hihi :))

Ryby ja uwielbiam a na wigilijnego karpia to cały rok czekam.

U nas z przygotowań do świąt to wreszcie męża do fryzjera zagoniłam. Jak wrócił to Adaś go nie poznał. Dopiero po chwili jak m. zaczął się wygłupiać to do niego poszedł.
Ale miałam ubaw.

25dz (cc)
http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjgu8ewg40p.png

Miłego dnia :)
ja dzisiaj zrobiłam już kapustę z grzybami i groch z kapustą - pyszne wyszło - mniam :)

I może jeszcze uda się dzisiaj uszka ulepić, ale zabrakło grzybów, więc to dopiero wieczorem.
A ja się cieszę, że jeszcze nie nawaliłam :)

Zaraz przyjeżdżają rodzice, a my po prezenty i do pracy.

Krawatek - z tego, co pamiętam moja mama w zeszłym roku zrobiła takie paszteciki z francuskiego kupnego i naprawdę były pyszne.
Co nie znaczy, że jeszcze lepsze z półkruchego :)

Eulalio, nie za wczesnie na kapuste? kule jeszcze 4 dni do wigilii...no 5 prawie...
my robimy na swieżo w pt wieczorem albo w sob rano.

ukrecilam zarabiste ciastka, z otrebami owsianymi, sezamem, czekolada, migdalami orzechami i slonecznikiem:) mniam mniam... tylko jeszcze nie wiem co z tego wyjdzie;)
zaraz wrzucam do piekarnika 1 ture:)

jeszcze kokosanki bede robic bo mam mase bialek...

http://lb2m.lilypie.com/dXovp1.png

a mi się wydaje że rado poprostu bardziej wszystko trawi... w sumie to daje mu takie same zupki jak 2mce temu. no, moze z wyjatkami, ale już np. nie ma kawałków marchewki w kupce tylko zmielone... moze to tez o to chodzi??

a u nas w bloku jaja jak berety, sąsiadka urodziła tydzien temu dziewczynike i jak tylko ktos pusci głośno muze to klupią po rurach :D ja tak nie robiłam :P najlepsze z jak rado sie urodził, to był remont akurat na naszej wysokosci i panowie ładnie sobie zaglądali przez okno jak karmilam np :P już nie mowie o codziennym stukaniu i wierceniu, ale za to rado teraz zasypia przy kazdym halasie i nie ma problemu :)

http://lb2m.lilypie.com/dXovp1.png

Nie wyrobiłabym się
Dlatego kapusta będzie zamrożona
podobnie jak pierogi i uszka - tylko je zaparzam w wodzie i delikatnie natłuszczam, żeby się nie skleiły i do zamrażarki

Na świerzo zupy, ciasta, ryby, kutia, paszteciki, kluski z makiem

A wogóle to hello

Moje dziewczynki lulają(Karola i Wercia) a ja zamiast dalej robić to siedze.
Chyba już nie mam sił.
Dziś lepie pierogi-chyba dla całej armii:D.

Widze,że szalejecie z gotowankiem i pieczeniem.
Ja robie tylko barszczyk z uszkami,rybke smażoną i rybke z marchewką(taka papka ale pyszna),sałatka jarzynowa,serniczek i ciasteczka.
Wigilie spedzamy sami a w pierwszy dzień Świąt przyjeżdża mój barciszek z narzeczoną-superrr,bo się nie spodziewałam takiej miłej wizyty:love:.

Krawatek - jaaaaakie zajebiaszcze zdjęcie z Mikołajem!!!!!!!!!!!!!! Super
A kto Wy jak nie małżeństwo? Mieszkacie razem, Radzia macie, plany macie - toż to małżeństwo! I nie białe :) - a przysięga jest uwieńczeniem małżeństwa, nie warunkiem koniecznym.

A my w drodze :) - prezenty dla dzieci są w bagazniku, przeboje pełną parą, rodzice się wściekną, że wracamy tak późno, bo jedziemy z Wałbrzycha, a przed nami Świdnica. Zanim dojedziemy do Wrocławia, a potem do domu to miiinie troszkę :)
a ja pędzę potem po grzyby, bo mi zabrakło i lecę z uszkami :)

Na razie plan wypełniam skrupulatnie :)

Krawatek - a Ty kulki robisz? W ilu stopniach pieczesz?

Krawatek, jak chcesz magicnzy przepis na ciasto do pierogów to masz:

3 szklanki mąki (chyba, w domu sprawdzę)
3/4 szklanki wrzątku
1/3 szklanki wody zimnej
1 jajko

i tyle
a teraz cała magia:

zalewasz mąkę wrzątkiem, lekko mieszasz, dodajesz wodę zimną, mieszasz, dodajesz jajko, mieszasz (ale nie na stolnicy, tylko łyżką w garnku)

odstawiasz na 20 minut przykryte ściereczką
po 20 minutach lekko mieszasz

i znowu odstawiasz

po 20 minutach mieszasz lekko i ciastkogotowe

Gdzie ta cała magia? To najłatwiejsze ciasto na świecie - w ogóle nie trzeba się wysilać z mieszaniem, bo ono samo się robi - naprawdę :)