Skocz do zawartości
Forum

Wyrazy współczucia dla rodzin Pilotów feralnego sobotniego lotu

mbea

Rekomendowane odpowiedzi

I nadszedl czas szukania winnych... Skoro Lech Kaczynski byl Zwierzchnikiem Polskich Sil Zbrojnych - czy wojskowy pilot mogl sam zdecydowac by podchodzic do ladowania we mgle??? Nie sadze, bo przeciz PILOCI nie byli czescia delegacji.
A teraz QUOTE]Rodziny osób, które zginęły na pokładzie rządowego TU 154 będą mogły składać w sądach indywidualne pozwy przeciwko Skarbowi Państwa. Jeżeli komisja badająca przyczyny katastrofy, orzeknie winę pilotów - odszkodowania mogą być bardzo wysokie" a lot nie byl ubezpieczony.

ciezko pojac, ze ludzie w polskim rzadzie moga byc tacy nieodpowiedzialni

cyt: To, że twoja wrażliwość uczuciowa mieści się w łyżeczce do herbaty nie świadczy o tym, że wszyscy s

Niestety nie jest to takie proste- na pokładzie oprócz Prezydenta byli również dowódcy pozostałych wojsk. Pilot, który nie ugiął by się pod taką presją (jeśli była) maiłby potem przechlapane.

Przykład Gruzja.
"Płk Pietruczuk poinformował o swojej decyzji Stasiaka i Łopińskiego. - Po tym pan prezydent przyszedł do kabiny pilotów i osobiście jako zwierzchnik sił zbrojnych polecił mi lecieć do Tbilisi - pisze w meldunku pilot. Wcześniej najbliżsi współpracownicy prezydenta, np. Adam Bielan, twierdzili, że Kaczyński nie kontaktował się z pilotem. A prezydent w wywiadzie dla Polskiego Radia twierdził: - Ja nie wydawałem rozkazu, ja tylko wydałem polecenia różnym dużo wyższym niż pilot oficerom Wojska Polskiego. I oni zrealizowali moje polecenia i wydali pilotowi rozkaz na piśmie. I pilot nie usłuchał.

Kaczyński jeszcze w czasie lotu mówił dziennikarzom, że "jeśli ktoś decyduje się być oficerem, to nie powinien być lękliwy". Po wylądowaniu w Azerbejdżanie zapowiedział, że "po powrocie do kraju wprowadzimy porządek w tej sprawie".

Więcej... Medal dla pilota, co Lecha Kaczyńskiego się nie bał

http://www.suwaczki.com/tickers/dxomiei3kjixdtj1.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/tb73iei3vmca6uzy.pnghttp://davf.daisypath.com/UWKrp2.pnghttp://s2.pierwszezabki.pl/025/025022960.png

katbe
Najbardziej mnie martwi to jak sobie poradzą rodziny pilotów i obsługi. Dzieci polityków dostaną renty i odszkodowania.
A ich dzieci? I rodziny?
Niezależnie od tego kto zawinił- bo przecież każdy z nas popełnia błędy.

Każda rodzina dostanie 40 tys zł. A co dalej? Wierzmy, że polski rząd dopilnuje by tym razem rodziny ofiar nie zostały same

Anulka tylko skad te 40tys dla kazdej rodziny wezma? z podatkow rzecz jasna, gdyby ubezpieczyli to kosztowaloby ubezpieczyciela a nie panstwo
katbe mnie zastanawia, ze przeciez nie moga obwinic zmarlego Prezydenta i pochowac go na Wawelu, latwiej obwinic MALUCKICH...

cyt: To, że twoja wrażliwość uczuciowa mieści się w łyżeczce do herbaty nie świadczy o tym, że wszyscy s

Witajcie!
Najstraszniejsze jest to że teraz media mówią tylko o parze prezydenckiej....a zgineło 94 ludzi poza nimi....jakie smutne jest to że polacy popadają ze skrajności w skrajność....w warszawie śp. prezydent miał namniejszą ilość głosów...źle sie o nim mówiło....nie doceniało...a teraz Hołd....i wawel....moie zdanie jest takie że nie wystarczy zginąć w tragiznym wypadku by stać sie bohaterem i zostać pochowanym wśród ludzi którzy życie poświęcili np. w walce...z królami....a jeżeli już tak mają być wyróżnieni to prezydent Kaczorowski tym bardziej tam powinien być pochowany.,..i jakże przykro mi że nikt nie wspomina o stewardesach.....i innych maluckich.......one też miały kochające rodziny.... brak mi słów....polacy jednoczą sie teraz...ale po śmierci papieża było tak samo....a po paru miesiącach wróciło chamstwo, kłótnie itp...a takie były deklaracje...tak samo bedzie teraz....za pół roku panowie w sejmie zapomną o tragedii i bedą od nowa darli łachy i przepychali sie do korytA....A MALUCZCY CIERPIĄ...dostają 500zł na miesiąc i podwyżke 5 zł....no cóż..co tu dużo mówić....
Moje przemyślenie jest takie.....pilot też nie chciał zginąć...nawet...nawet jeżeli to była jego decyzja to nie był samobójcą...i niech nie mówią że samolot nie miał usterek i był w świetnej formie...bo po co by sie zastanawiali nad jego zmianą....współczuje WSZYSTKIM rodzinom ofiar i łącze sie z nimi w bólu bo śmierć osoby bliskiej to katastrofa....

http://www.suwaczki.com/tickers/82docwa1zyg7nb5a.png
http://www.suwaczki.com/tickers/wff2vcqg6w42rjgz.png

yasmelka podczas uroczystości, która odbyła się w sali plenarnej w brukselskiej siedzibie Parlamentu Europejskiego, przewodniczący PE Jerzy Buzek odczytał nazwiska 96 ofiar katastrofy. Zostały wyświetlone zdjęcia każdej z ofiar. W TV mówi sie głównie o parze prezydenckiej bo oni są już wśród nas...zaczekajmy do 16.00 aż przylecą ciała 32 kolejnych ofiar katastrofy...

Jeszcze nie ma wyników śledztwa. Może to nie błąd pilota a wina zarządu lotniska, które w takich warunkach powinno być zamknięte. Nie ma co spekulować.
Polska jest pogrążona w żałobie. Myślimy o wszystkich, od stewardess, do prezydenta i łączymy się z ich rodzinami w bólu. Nie ma co wybiegać w przyszłość i gdybać co będzie, bo o tym wie tylko Ten Na Górze.

Anulka
yasmelka podczas uroczystości, która odbyła się w sali plenarnej w brukselskiej siedzibie Parlamentu Europejskiego, przewodniczący PE Jerzy Buzek odczytał nazwiska 96 ofiar katastrofy. Zostały wyświetlone zdjęcia każdej z ofiar. W TV mówi sie głównie o parze prezydenckiej bo oni są już wśród nas...zaczekajmy do 16.00 aż przylecą ciała 32 kolejnych ofiar katastrofy...

Jeszcze nie ma wyników śledztwa. Może to nie błąd pilota a wina zarządu lotniska, które w takich warunkach powinno być zamknięte. Nie ma co spekulować.
Polska jest pogrążona w żałobie. Myślimy o wszystkich, od stewardess, do prezydenta i łączymy się z ich rodzinami w bólu. Nie ma co wybiegać w przyszłość i gdybać co będzie, bo o tym wie tylko Ten Na Górze.

Zgadzam się ze słowami napisanymi w 100%,nie nam osądzać co będzie...........

Anulka

i oczywiście że to musi zostać wyjaśnione.....

http://www.suwaczki.com/tickers/82docwa1zyg7nb5a.png
http://www.suwaczki.com/tickers/wff2vcqg6w42rjgz.png

mbea
patusia23 niestety nie zgadazm sie z tym, ze nie nam osadzac Kaczynski po tylu latach ciagal schorowanego gen. Jaruzelskiego i rozgrzebywal przeszlosc. To HISTORIA ocenia nie TEN na Gorze

Każdy wyraża swoje zdanie i ma do tego prawo.

patusia23 i dlatego zal mi Rodzin PILOTOW, bo wina spadnie na Pilotow
a moze na 5, 10 lub 20 lat ktos u wladzy stwierdzi, ze Prezydent LK na Wawelu nie zasluzyl by lezec, bo zaden z Niego byl bohater, w bitwie nie polegl, niczego Wielkiego dla kraju nie zrobil. I czemu Warszawiak nie moze spoczac na Powaskach? Ciekawe tylko gdzie Kaczorowskiego pochowaja...

mbea
patusia23 niestety nie zgadazm sie z tym, ze nie nam osadzac Kaczynski po tylu latach ciagal schorowanego gen. Jaruzelskiego i rozgrzebywal przeszlosc. To HISTORIA ocenia nie TEN na Gorze

pisząc Ten na Górze miałam na myśli przyszłość a nie historię, bo historia jest nam znana a przyszłość nie

a schorowany obecnie Jaruzelski - wówczas był odpowiedzialny za śmierć ludzi, za zamieszki, za stan wojenny, więc Kaczyński nie robił tego dla własnego widzi mi się,ale dla Polaków i dla rodzin ofiar tamtego czasu

az mi sie wierzyc nie chce co czytam
Anulka, chyle czola bo stoisz twardo na ziemi i starasz sie nie ulec tej dziwnej budzacej sie agresji...
czy tu my mamy tutaj sadzic i zastanawiac sie kogo wina?? dziewczyny, ja tez nie koniecznie z wszystkim sie zgadzam ale dajcie spokoj, oni nawet jeszcze nie pochowani a Wy juz sie zastanawiacie ze to z Waszych podatkow beda sciagac zeby rodziny wspomoc,

takie gadanie nie ma sensu, chocby dlatego ze jesli by to dotyczylo Was samych, to jestem przekonan ze by Wam absolutnie nie zalezalo skad panstwo wezmie na odszkodowanie, grunt zeby bylo, a takie teksty jak wyzej bolaly by was najbardziej
postawcie sie na miejscu tych co teraz cierpia i nie zaczynajcie takich spekujacji... nas tam nie bylo wiec my przyczyn i winnych nie wskazemy

uszanujmy po prostu ich cierpienie i pochylmy glowy....

Moniq, z czego to wynika kochana?
Za duży mam ból w sercu by zastanawiac się kto winien, dlaczego winien, co będzie jutro, skąd pieniądze i dla kogo. Ci ludzie przeżywają teraz bezmiar tragedii i takie dyskusje są chyba nie potrzebne...
Wierzę, że ta tragedia odbiła się takim echem, że nikomu się krzywda finansowa nie stanie. Bardziej martwię się o to, co zrobią Ci którzy zostali tu na ziemi bez swoich bliskich. I bynajmniej nie chodzi tu o kwestie finansowe.

dokladnie tam, Anulka, na dobra sprawe to przeciez nie nam sie zastanawiac nad tym wszystkim
to wszystko trzeba przyjac i odebrac w wymiarze ludzkim a nie politycznym czy socjo-ekonomicznym

oczywiscie, gdyby rozbil sie "zwykly" samolot z setka ludzi mowiloby sie o tym duzo mniej

a moze wlasnie to co sie stalo to i po to bysmy zrozumieli wszyscy jestesmy na tym samym wozku i smierc sobie nie wybiera tylko bierze jak sie jej podoba...
zyjmy jak najlepiej potrafimy a reszta....

moze to troche utopijne i jakies takie gornolotne ale badzmy dobrymi ludzmi a nie oprawcami, oskarzycielami, katami....