Skocz do zawartości
Forum

pazdziernik 2010

amerie9

Rekomendowane odpowiedzi

Oj Affi nic się nie bój.Jedne kobiety mają złe wspomnienia a mi kumpela opowiadała że całą cesarkę się śmiała aż lekarz ją uspakajał bo brzucha zszyć nie mógł bo się mu wszystko pod igłą trzęsło :hahaha:. Nie ma co od razu myśleć że będzie źle. Ja cały czas myślę że mój poród będzie lekki i szybki i tego sie trzymam mimo że różne opisy na necie widziałam. Zamiast opowiadać tobie bzdury powinna się cieszyć że ma zdrowe dzieciątko.Dużo też zależy od naszej psychiki, więc nie dopuszczaj do siebie głupich myśli ok.

Szymonek jest już z nami.
Miłość matki to siła, która sprawia, że zwykły człowiek potrafi dokonać rzeczy niemożliwych.
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5emigsm8f5.png
:Aniołek: Kochamy Cię Adrianku(34tc) . Na zawsze w naszych sercach

Klamorka - jak jak rodziłam Młodego to tylko musiałam mieć pamki i pidżamę do rodzenia (bo zabrakło, ale generalnie dają swoje- szpitalne).

Alexanti - wow.... ale zakupki :)
Wkładki... nie pamiętam firmy - ale brałam te co były na półce w sklepie.
Z kosmetyków to na pewno musisz kupić "sudocrem'' (ja do tej pory mam w szafce).
Lubię krem "bambino" i głównie z tej firmy korzystałam - oliwka, mydełko.

------
Jeśli mogę coś doradzić "nowym" mamusiom:
- majteczki jednorazowe warto kupić troszkę większe, bo pękają bardzo łatwo.
- najlepsza jak dla mnie firma butelkowo - smoczkowa to "avent". Na początku dużo eksperymentowałam - a muszę przyznać, że z tej firmy dziecku rzeczy przypadły do gustu najbardziej.
- NIE polecam tych gąbek do kąpieli - to siedlisko zarazków (ciężko to wypłukać i wysuszyć potem). Miałam też kupiony ten leżaczek (foczka) do kąpieli - ze względu na płacz Synka w trakcie mycia, ale też niezbyt fajne. Niewygodnie się w nim dziecko myło oraz ziąbiło je. Dosyć późno odkryłam zwykłą tetrę i to był strzał w 10-tkę.
- jak ma się nadwyżkę kasy - to dosyć ciekawym rozwiązaniem są te ręczniki z kapturkiem dla smyka.
- ja sobie chwalę też farelkę (grzejniczek), ale to już rzecz gustu. Jak ja urodziłam Smyka - to w naszej ''łazience" miałam b.zimno - więc zawsze na 10 minut ją załączałam i było super.

Dobra zmykam... Młody wraca:)

WITAJCIE:36_2_53:
alexanti DZIĘKUJĘ ZA ZAPROSZENIE:23_30_126:to wychodzi na to,że tylko ja nic jeszcze nie mam dla siebie i dla Mai odnosnie kosmetyków itd poza rzeczami.........

Penny współczuję Ci sytuacji obecnej w małżeństwie,ale jak napisała klamorka być może przejdzie twojemu mężowi tego typu zachowanie,które wogóle nie powinno mieć miejsca tzn teraz czy to Twój m czy mój czy jakiś inny powinien Ciebie wspierać itd!!!

Klamorka jak z wynikami?? a powiedz ile waży twoja mała?
Affi pozdrów Franię:D i nie słuchaj za dużo o porodach tym bardziej,że zostało Nam już coraz bliżej niż dalej!!! JA SOBIE MÓWIĘ TAK CZY TAK CZY TAK TO MALEŃSTWO MUSI WYJŚĆ CZY TEGO CHCEMY I CZY SIĘ BOIMY CZY NIE!!!

Dziś słuchajcie mojej kuzynki córka ponad 2 letnia (nie warta jak pies)!! rzuciła mi się nie spodziewanie na brzucho,aż miałam z tego wszystkiego łzy w oczach:36_2_43: mam nadzieję,że wszystko jest ok bo mnie nic nie boli i Maja mi szaleje:)

Madzia86 jak się czujesz???? niezła ta stronka z gotowankiem:36_2_25:

U mnie dziś pogoda się nie co poprawiła jest słonka i widać niebieskie miejscami niebo he he a w nocy tak lało,że piwnicę trochę Nam zalało i było zwarcie na linii na słupie elektrycznym i prądu nie było....ale panowie z energetyki rano przyjechali i już prąd odzyskaliśmy na ulicy po naszej stronie.....

Ale się rozpisałam no no widzicie co to robi dwa dni nieobecności :36_2_4:

http://nasze-wesele.net.pl/phototicker/tickers/jfen5817.png

13.02-II różowe kreseczki
27.04-usłyszałam pierwsze bicie serduszka
06.05-pierwsze USG
25.05-Badania prenatalne....
28.06-będzie córeczka

http://s2.pierwszezabki.pl/038/0380839b0.png?2394

Widziałyście to kobietki?

Tczew - Zginęła kobieta w zaawansowanej ciąży - Wiadomości - Aktualności

http://parenting.pl/kacik-zadumy/12748-dla-pati26-z-forum-babyboom.html#post1401526

Aż mi się łęzka zakręciła w oku.............!!!!!!!!

http://nasze-wesele.net.pl/phototicker/tickers/jfen5817.png

13.02-II różowe kreseczki
27.04-usłyszałam pierwsze bicie serduszka
06.05-pierwsze USG
25.05-Badania prenatalne....
28.06-będzie córeczka

http://s2.pierwszezabki.pl/038/0380839b0.png?2394

No ja widziałam. Straszna tragedia zwłaszcza że osierociła jeszcze 2 dzieciaczków.
Nie wiem gdzie w takich sytuacjach jest Bóg.
Penny majtki kupiłam 38-40 nie wiem czy będą dobre i mam 4 pary.Mam nadzieję że starczy.
Butelkę ismoczki mam właśnie z Aventu też słyszałam tylko dobre opinie o tej firmie i na laktator też się chyba tej firmy zdecyduje albo coś na M Medela czy jakoś tak. Ale takowy dopiero po porodzie jak będę pewna że mam laktacje.
Ręcznik z kapturkiem mam na razie 1 i nie wiem czy jeszcze parę dokupic
Ten leżaczek tez dostałam razem z wanienką noi zobaczę czy lepiej mi będzie w nim czy bez niego kapać dzieciątko. Koleżanka którami go dawała bardzo sobie chwaliła.
Niunia myslę że malutkiej nic sięnie stało.Jest w bezpiecznej otoczce z błon i wód płodowych a do tego skóra i tłuszczyk.
Niunia a co do wyprawki to napewno zdąrzysz

Miłość matki to siła, która sprawia, że zwykły człowiek potrafi dokonać rzeczy niemożliwych.

podpisuje się pod Insaną. Oilatum jest the best i nic sie juz po nich nie używa( oliwki , kremu - NIC). fajne jest to tez o tyle że na początku łapska sie trzęsą jak się taką kruszynke kąpie i unosi nagusienką a taka naoliwiona jest dodatkowo "śliska"- a tak po problemie. Przez pierwsze pół roku uzywalismy tylko oilatum, a pora była zimowa. Zero odparzeń i problemów skórnych u F. mają tez w oferci szampony, kremy. ja oczywiście jako fan allegro kupiłam ( ZOSI też) w aptece na allegro i oszczedziłam na tym bardzo dużo. kupiłam dwa opakowania Emulsji oilatum soft- łacznie 1 l za 89 zł chyba. Tańszą i nie gorszą wersją jest Emolium, do tej pory jak F ma nieciekawą skókę to go w tym kąpie. uffffffffff rozpisałam się ale to mój kosmetyk nr. 1. Podaje linka do tej apteki jakbyście chciały zobaczyć: OILATUM SOFT emulsja do kąpieli 2x500ml ~7068 A~ (1137252403) - Aukcje internetowe Allegro mają tez balsamy mustela na rozstepy po niezłych cenach, mnie uchroniły przed rozstępami ( chyba one, w każdym razie nie mam).

Ja z putelkowych firm uwielbiam Tommee Tippee. butle są szerokie i łatwe do czyszczenia, smoczki f pozwoliły ssać jednocześnie z butli i z cycka i nie odzwyzaić sie od tego. Butle aventu nam nie podeszły, za to laktator miałam tej firmy i był suuper!

co do majtek po porodzie , ja polecam siateczkowe, w warszawskich szpitala wręcz czasem opierdzielają za te fizelinowe jednorazówki ze nie przepuszczaja powietrza do gojenia krocza. dlatego ja juz tylko siateczkowe kupiłam, wypróbowane zeszłym razem

gąbek do kąpieli tez nie polecam, jak kto lubi

ręczniczki z kapturkiem są fajne, jednak nie warto tych najmniejszych kupować więcej niż jeden( wg. mnie oczywiście). szybko dzieciaczek wyrasta. kupiłam teraz taki 100*100 może posłuży dłużej niż 1,5 miesiąca ;)

no i co do porodu...samą mnie dziwią moje odczucia, bo poprzednio jechałam na luzaka na zasadzie co ma byc to będzie, tyle kobiet dało radę ja też dam, a teraz się boje jak przed maturą. Chyba drugą ciążę zwyczajnie przechodzi się bardziej racjonalnie. Mniej we mnie ekscytacji więcej realizmu- wielka szkoda. Obiecałam sobie ze poza tym forum nigdzie po nowinki ciążowo-porodowe nie sięgam :8_1_218: i więcej optymizmu bo sfiksuje, a.... i ograniczam kontakt z sąsiadką do czasu porodu.

Alexanti , laktator Medela mini electric on jest elektryczny jak ktoś się chce na taki zdecydować podobno jest super. położne go bardzo polecają. jak ktos dużo nie odciąga to ręczny np. aventu starcza.

no i jeszcze ktoś pytał o krem na popękane brodawki - po moich mękach używałam wielu i tylko Purelan medeli dał radę ( czysta lanolina) + wietrzenie piersi, czyli łażenie z cyckami na wierzchu po domu ;) kuracja dosc kosztowna ale tylko to pomagało ;(

No i co do Sudokremu jeszcze, fakt genialny ale nie warto nadużywać, tzn stosować profilaktycznie bo skóra się uodparnia i jak wtedy sie cos przydarzy to nie zadziała, no i dodatkowo drogawy jest. My używalismy Linomagu, alantanu co było i dopiero jesli się coś działo sudokremu. tak radziły nam położne

no i jeszcze co do gotowych gazików nasączonych spirytusem. nie polecam. nie wygodnie się tym myje pępek, są ostre i nieporęczne. lepszy własnoręcznie rozrobiony spirytus z przegotowaną wodą w roporcjach 2 = patyczki do uszu albo gazik. taniej, wygodniej i skuteczniej :)

Ale ze mnie mądrala, ale co wiem tym się dziele, jakby mi ktoś niektóre rzeczy tak wyłożył przy f oszczedziłabym trochę kasy i stresu, a i tak każda z Was znajdzie swoje ulubione produkty

ide spać, jutro jadę po łobuza.

Dzięki za podzielenie się wiedzą.Jesteście niezastapione i będę to powtarzała w nieskończoność.
Co do gatek to właśnie kupilam te z siateczki i przyznam że podglądnęłam dziewczynę która przede mną je brała. Czy po wyjściu ze szpitala po domu też polecacie w takich chodzić. No i 4 pary wystarczą a i ile jeszcze tych wielkich podpasek kupić bona razie mam 1 opakowanie.Może kupię też te mniejsze zwykłe jak na okres.
Ręczniczek kupilam 74 na 74 czy jakoś tak to nastepne w takim razie kupie większe.
A właśnie Affi podpowiedzialaś mi że sprzęt do czyszczenia butki w razie czego muszę mieć.

Musze w takim razie spisać na kartkę bo potem nie odnajdę gdzie wasze rady się podzialy.
Affi spokojnej nocy.
Jeszcze raz dzieki.

Witajcie,

Oooo ... zapomniałam oliatum jest git, ale używałam go co do któreś kąpieli :)
Chociaż jak sobie przypominam - gdy mąż kupował je w aptece, to farmaceutka go skrzyczała, że kupuje coś takiego zdrowemu dziecko :(

Butelki o których pisze Affi - Tommee Tippee - widziałam, że ma moja koleżanka - ale przy córeczce używała Aventu... niestety za późno dała butlę teraz dziecku - i avent synkowi nie podszedł - i musiała kupić te.
Ja też na początku dałam skusić się sprzedawczyni i kupiłam jakieś drogie butelki i smoczek, co naśladują kobiecą brodawkę... nie pamiętam firmy - jakaś na "N"... porażka :(

Co do majtek - ja miałam wtedy 1 paczkę (4 czy 5 sztuk w niej było) - ale kupiłam trochę za ciasne i popękały.
Teraz kupię o 1 paczkę więcej - bo przynajmniej nie trzeba ich prać - a wiadomo krew ciężko schodzi!

Ja ręcznik z kapturkiem miałam tylko 1.
Jak dziecko było większe - to "przeszłam" na zwykły.

Ja jak pisałam - wtedy używałam oliwki Bambino. Tym razem myślę jednak, że kupię sobie jakiś płyn do kąpieli np. Nivea (jeśli nie będzie problemów skórnych), który ma w sobie już oliwkę, bo nie chce mi się "bawić" w smarowanie. No, chyba, że pokaże się ciemieniucha....
Nie polecam Jonhsona - koleżanki zawsze gadały, że firma często uczula (o dziwo).

Alexanti - foczkę miałam taką - nie chwalę

FOTELIK DO K�PIELI FOCZKA PRIMA BABY LIKUMA (1163522931) - Aukcje internetowe Allegro

A tą gąbkę - to mniej więcej taką - porażka

G�BKA DO K�PIELI ANTYPO�LIZGOWA POLECAM WARSZAW (1162976551) - Aukcje internetowe Allegro

Aha!
Warto mieć termometr do kąpieli - kosztuje grosze, a na początku bardzo przydatny...

Co jeszcze.... jak mi się przypomni - to napiszę :)

Hello
A Wy gdzie się podziewacie? Żebym ja pierwsza tu była to szok.
Jak zwykle wstałam dopiero o 11 z przerwą jak mnie mój W obudził a w sumie to ja jego żeby budzik wyłączył :hahaha:
O 13 jedziemy odebrać moje prawo jazdy i mam wyzwanie żeby do 8 sierpnia opanować jazdę passatem bo muszę odebrać siostrzeńców mojego miśka, on za pewne nie będzie mogł bo w ten dzień idziemy na chrzest.
Nastepny punkt dnia to kupić 2 metalowe regały które chcę wstawić do kanciapki którą mamy przy mieszkaniu zamiast piwnicy będę mogła tam wtedy poukładać wszystkie dzidziusiowe akcesoria do momentu zakończenia remontu.W tej chwili zaczyna mi być ciężko po domu się poruszać.
Dziś miał być teściu kończyć ściany jest 12 a jego nie ma. Mam już tego powoli dość i wczoraj doszło przez to do domowej kłótni. Ile można żyć w takich warunkach. Jak widać mojemu W to nie przeszkadza a mi się budowanie gniazda wlączyło i dostaję szału.
Od razu libido umarło :hahaha::hahaha::hahaha:
Lecę się kąpać i szykować do wyjścia a w miedzy czasie będę zaglądać czy coś napisałyście.

Na brodawki nic nie kupowałam - położna w szpitala kazała mi je wietrzyć i zawsze wycisnąć troszkę mleczka - co miało pomagać leczyć.

Mam też elektroniczną nianię z Philipsa - ale bardzo rzadko jej używałam, mimo, że mieszkam w domku.

Można kupić po porodzie "tantum rosa" na podmywanie - trochę koi.

Laktator z Aventu - chwali wiele moich znajomych.

Podobnie podgrzewacz do butelek.
Ja miałam z Canpola - jak dla mnie porażka - szybko go sprzedałam.

O Penny i mnie wyprzedziłaś
Dzięki za rady, gabki w takim razie nie kupuję a ten fotelik kąpielowy dokładnie taki mam ale go dostałam więc jak się nie przyda to trudno przynajmniej nie musze płakać że piniądze w błoto wyrzuciłam.
Oliatum w takim razie kupię bo jak podczytywalam lipcówki to bardzo też chwaliły.

Niania to przy mojej kawalerce jak na razie odpada. Przy następnym dzidziulku napewno zakupię. O właśnie i Tantum Rosa już wprowadzone na listę zakupów.
Do tego z apteki jeszcze czopki glicerynowe i w razie czego wyciąg z kory dębu gdyby jakies okrutne hemoroidy się pokazały.

alexanti
Niania to przy mojej kawalerce jak na razie odpada. Przy następnym dzidziulku napewno zakupię. O właśnie i Tantum Rosa już wprowadzone na listę zakupów.
Do tego z apteki jeszcze czopki glicerynowe i w razie czego wyciąg z kory dębu gdyby jakies okrutne hemoroidy się pokazały.

... maść na hemoroidy może kup sobie dopiero- "kiedy" je dostaniesz, bo nie koniecznie musisz je mieć, ja np. nie miałam!

hejo.

Noc nieprzespana, sniły mi się skalpele. ZOsi się chyba udzieliło bo szalała jak nawiedzona, aż bolało. Dzis dla zajęcia myśli....szoruje łazienkę ;(

Alexanti
, dopisz na listę sól fizjologiczną w ampułkach do przemywania oczek( kilka na początek starczy a w razie czego wszedzie dostepna) i Fride ( moim zdaniem wynalazca powinien dostać za to nobla) albo Katarek( chyba tak sie nazywa) w każdym razie aspirator do noska. Moim zdaniem gruszki wymiękają w przedbiegach. Niektórzy twierdzą ze to niehigieniczne, ale skuteczne niesamowicie. Później chyba od 3 miesiąca można stosować sól morską do noska z ową Fridą i kataru nie ma :)

też mam nianie elektroniczną i użylismy jej ze dwa razy. Dobrze ze jest ale żeby była niezbędna to nie powiem

mi z ułatwiaczy przydał się leżaczek bujaczek bo brałam F do kuchni gadałam do niego i np. gotowałam zupę, ale jak kasy brak to zwykły kocyk tez starczy. Prawda jest taka że większość takich rzeczy to bajery dla rodziców i da się bez nich życ.

Jesli ktoś chce sterylizator jak najmniejszym kosztem polecam taki do kuchenki mikrofalowej. Dużo tanszy a skuteczny( dostałam w spadku i chwalę, sama bym w ogóle nie kupiła ;)

Podgrzewacza nie miałam i teraz tez nie kupię

Penny
alexanti

... maść na hemoroidy może kup sobie dopiero- "kiedy" je dostaniesz, bo nie koniecznie musisz je mieć, ja np. nie miałam!

zgadzam się z Penny

Hej Kobietki
Nie miałam jak pisać wcześniej bo miałam laptopa w naprawianiu :/
Widzę że zakupy robicie ,ja też zrobiłam trochę
pieluchy tetrowe,flanelowe
nakładki na brodawki
podkłady
pampersy
i kosmetyki z Nivea a to dlatego że używałam Je z pierwszym dzieckiem i się nie zawiodłam
oczywiście mam emolium.
Co do majtek po porodowych to ,wcześniej było to zabronione w szpitalu którym rodziłam.
U lekarza tylko mnie zbadała i ustaliła przewidujący termin porodu 17-20 września cięcie.
Najlepsze z tego wszystkiego jest to że jak kładłam się na fotel dostałam skurczu i stwierdziła że to będzie cud jak nie urodzę wcześniej:/
Po wizycie dotarło do mnie że to tylko 6 tygodni i zaczełam srać po gaciach ( przepraszam za wyrażenie) Ale teraz nie ma minuty żebym nie myślała o porodzie i chodzą mi takie głupoty że szok.
Ale się rozpisałam :36_27_5:

http://fajnamama.pl/suwaczki/fnapmsy.png
[/img][/url]=http://blog.dzieciak.com]http://www.dzieciak.com/t/index.php/20100909/Mikolajek/3/ticker.png[/url]
http://www.dzieciak.com/t/index.php/20080612/Kacperek/1/ticker.png

Klaudusia to unikaj takich wiedzm jak moja sąsiadka. przez nią wcale mi sie nie spieszy zeby Zośkę zobaczyć, dodatowo chciałam się wygadać i opowiedziałam durna wszystko męzowi i aż zbladł chłopak ( teraz oboje już zramy po gaciach). To wiesz kochana że będziesz rodzić dokładnie miesiąc przede mną? ja mam termin na 16-23 pażdziernika. Niezły rozrzut czasowy. To Frania będzie też tak rodzić chyba. To ja Cię z góry błagam jak juz urodzisz to nie strasz na forum.