Skocz do zawartości
Forum

Mazurki na kruchym spodzie


kat_ja

Rekomendowane odpowiedzi

Spód z kruchego ciasta

Składniki:
- 4 duże jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru
- 1 kostka margaryny

Wykonanie:
Żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę, masło, proszek szybko zagnieść. Ciasto włożyć do lodówki na noc. Następnego dnia rozwałkować ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę i upiec w temp. 180 st. ok. pół godziny.

Pomada orzechowa

Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 0,25 szklanki gorącej wody
- 1 szklanka zmielonych orzechów
- 2 żółtka
- 1 łyżka masła

Wykonanie:
Z cukru i wody przygotować syrop „do nitki” (gotować mieszając, a gdy ostatnia kropla spuszczona z łyżki będzie ciągnąć nitkę syrop jest gotowy). Wsypać orzechy, dodać masło, żółtka, chwilę mieszać na słabym ogniu (nie dopuścić do zagotowania). Od razu wyłożyć na mazurek i przybrać.

Pomada owocowa

Składniki:
- 1 duża pomarańcz
- 1 duże kwaśne jabłko
- sok z połowy cytryny
- cukier do smaku

Wykonanie:
Pomarańcz obrać, wyciąć cząstki pozostawiając białe błony, pokroić w kostkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Całość wrzucić do garnka, dodać so z cytryny i cukier do smaku i gotować do uzyskania konsystencji dość zwartego dżemu (dużo soku z owoców musi odparować). Lekko przestudzić i przełożyć na kruchy spód.

Z powyższych proporcji wychodzi duża blacha ciasta. Można je podzielić na pół i na każdą połowę wyłożyć inną pomadę.

Smacznego

BĘDĄC MATKĄ NIGDY NIE MÓW, ŻE JESTEŚ NA COŚ PRZYGOTOWANA...

http://lb5f.lilypie.com/ItFmp2.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...