Skocz do zawartości
Forum

Lipiec 2010

Rekomendowane odpowiedzi

cześc mamuśki :)

na początek spóźnione buziaki dla naszych 3-miesięczniaków :)))

ania, ja już 3 raz posiew robiłam bo wiecznie mocz był zabrudzony. Woreczek niby jalowy ale lekarka powiedziała że bardzo rzadko udaje się złapać czyściutki i szkoda roboty i czekania tydzien na wyniki. Najlepiej jednak dokladnie umyć dziecko przegotowaną wodą, wytrzeć i czekać sobie z przygotowanym pojemnikiem na siuśki. Moja Martusia akurat uwielbia leżeć z gołą psipsiochą, i cieszy się wtedy wniebogłosy - więc nie ma jakiejś tragedii:)

guga, adria ja jeszcze robię jeden manewr jak mam ziemniaki z jajkiem sadzonym. Mam to z dzieciństwa, bo bylam strasznym niejadkiem a to akurat uwielbiałam - jak ugotuje ziemniaki to wrzucam je na patelnię (trochę maselka najpierw) i przysmażam - nie mieszając_ - aż zrobi się śliczna rumiana skórka pod spodem. Wykładam je na talerz jak babkę z foremki, i na to jajo. dla mnie palce lizać - zupełnie inny smak !!

Nie moge się doczytać wcześniej która mamuska pisała o problemach z odparzeniem. A czego używalaś wcześniej do smarowania pupki pod pieluszką?? a czego uzywasz teraz jak jest odparzenie??
W ogóle to wcześniej chciałam Wam zadać pytanie, czym smarujecie pupke na codzień. Ja nie znoszę wszystkich specyfików, które ciężko zmyć chusteczką. Np sudocrem to dla mnie porażka. Może i ma super wlaściwości, ale przy przewijaniu (na samym początku) prawie poraniłam Martusię, bo chciałam do czysta wytrzeć biały krem z pupki, a on się trzymał jak nie wiem co. Dużo bardziej wolę maści typu linomag czy alantan. Są tłuste, świetnie się rozsmarowują, i nigdy nie miałam najmniejszego problemu.
Kupowałam Linomag w aptece, ale 10 zl za tubeczkę 30ml to dla mnie lekka przesada, i wynalazłam LINODERM PLUS firmy ZIołolek, płacę za 50ml 9 zl, na 2-3 tygodnie wystarcza. Polecam jakby co.

blumchen super że wyjeżdzasz :) przynajmniej stęsknionej babci podrzucisz Marysię, i będziesz miała wolne :)
jakby co to wpadaj do Warszawy :)

goskasos ja uzywam alantan plus, a jak jest wieksze zaczerwienienie to sudocrem, zmywam go chusteczkami Dzidziusia albo bambino.

blumchen mnie czeka pakowanie w srode za tydzien i az sie boje. Nie chodzi o mnie czy o meza, ale o Julie. Jak jade do mamy to biore ze 4 zmiany na jeden dzien a co dopiero na 4 + mata + fotelik + wozek + wszystkie akcesoria, chyba zrobie sobie liste.

Kurcze moje dziecko najchetniej by jadlo 120 ml co godzine, bo inaczej placze i jak ja mam to jej ograniczyc ??

http://s7.suwaczek.com/20090815310120.png

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09e6yd01kthebk.png

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09e6yde932w7ze.png

kurde, mam dylemat...
w najbliższym czasie czeka nas szybki remont pokoju Martusi, tzn ściany i meble nowe. I potrzebuje porady, bo mi sie już wszystko mieni w oczach.
wymyśliłam sobie na jednej ścianie (bedzie na niej stała kanapa na ktorej narazie ja bede spala) tapetę, i strasznie mi się podobają paski. Wśród typowo dziecięcych tapet nie znalazłam nic interesujacego. I znalazłam dwie opcje które ewentualnie wchodza w grę. Pomóżcie mi, ktora bedzie fajniejsza??
Dekoracje 2010
TAPETA NA FLIZELINIE - RETRO DE LUX - ALLE TAPETY (1237036257) - Aukcje internetowe Allegro

Na tej kolorowej ścianie bedzie stała kanapa w kolorze zgaszonego wrzosu, i do tego szafa i mebelki w kolorze bardzo jasnego drewna (kolor brzoza z Ikei).

No i drugi problem - jaki kolor ścian naokolo tapety - czy jakiś lekki pastelowy róż albo fiolet, czy taki biały jak jest na aranżacji?? Generalnie nie chcialam za dużo pstrokacizny, bo wiadomo że z biegiem czasu jak przybędzie zabawek to dopiero będzie oczopląs...