Skocz do zawartości
Forum

Lipcówki 2007 - zapraszam serdecznie :)

Dziubala

Rekomendowane odpowiedzi

Aida – fajnie Was zobaczyć ::):
A 2 lata temu 3 rodziny Lipcówkowe były w Jastrzębiej Górze :Oczko:. Byłaby okazja się zobaczyć, szkoda że się nie zgadałyśmy.
Dobry pomysł z programem "Rodzina plus dla rodzin wielodzietnych" :yes:

Renia – mnie się podoba biżuteria Pandory, zwłaszcza bransoletki tylko nie takie przeładowane, wolę prostsze wersje :)
Trzymam kciuki za Mikołajka w przedszkolu. Może gorzej znosi pobyt przez bariery językowe?

Lema – ja nie wiem co jest lepsze, każde dziecko inne i inaczej znosi rozłąkę. Przez pryzmat własnych doświadczeń uważam, że dziecko od początku przedszkola lepiej żeby było bez rodziców. W zależności jak je znosi, to najpierw na kilka godzin dziennie, a potem na „cały etat”. Ale ważne by wcześniej mu pokazywać i opowiadać o przedszkolu, kolegach, paniach itd.

Asia - w pierwszych dniach planuję Maćka wcześniej odbierać, chyba że panie będą innego zdania. "Wcześniej" to dla mnie po obiedzie czyli ok. 12.00. Drzemkę Maciuś miałby już w domu. Natomiast 14.30 to dla mnie już prawie normalna pora. Adasia zazwyczaj odbierałam ok. 15.00, bo o 14.30 mają podwieczorek.

kwiaciarka
Renata a jak wychowawcy z przedszkola porozumiewaja sie z Mikolajkiem? oni umieja po polsku czy Mikolaj troche po norwesku?

ani oni po polsku ani on po norwesku, musi dac sobie rade sam niestety

Lema
Czesc::):

Renius, mam nadzieje, ze z kazdym dniem bedzie lepiej:Całus: Dzis tez zostaje sam?

Ja nie jestem do konca przekonana, czy taka adaptacja jest dobra. Wydaje mi sie, ze lepiej byloby pokazac dziecku przedszkole np. dwa tyg wczesniej, chodzic z nim przez dwa-trzy dni, a pozniej tlumaczyc, ze bedzie chodzilo samo. Nie wiem czy to dobrze, ze kilka dni ma mame ze soba, a pozniej od razu trzeba zostac samemu.A inne Lipcowki, jak myslicie?

Franek byl kilka razy w czerwcu, z babcia, teraz wie, ze idzie sam, a rodzice w tym czasie do pracy. Oswaja sie z ta mysla, generalnie jest na tak, powtarza tylko, ze nie bedzie tam spal:yes: Jestem bardzo ciekawa jego reakcji:yes:

tak wlasnie jest z Mikolajkiem, chodzilismy na spacery, pokazywalam mu przedszkole, teraz bylam z nim troche i troche zostal sam, jutro tez go zaprowadze, chwile pobede, pozegnamy sie na max poltorej godzinki i wroce po niego.
Czas stopniowo bedziemy wydluzac.

http://ticker.7910.org/an1cA4ZB0360030MDAwOGQ0fDY4MDg4MDc0ZGphfE1pa29sYWplayBtYQ.gif

asia78
U mnie Stefus spi. Nie chcial spac, ale go polozylam, chce juz zeby sie wdrazal do przedszkola

ja mialam za rada pan z przedszkola, Ele w sierpniu okolo poludnia ubierac w pizamke i siadac czy klasc sie do lozka, czytac bajki - zeby wprowadzac stopniowo rytm przedszkolny - ale nie bede, doszlam do wniosku, ze dom to dom, jakie zasady panuja takie bede i nie bede ich zmieniac, a przedszkole to przedszkole i jak bedzie tak bedzie. Z tym, ze mowie Eli ze w przedszkolu bedzie miala pizamke i bedzie ja ubierala i kladla sie na lezaczku a pani bedzie czytala bajki, tak zeby Ela odpoczela.

http://www.suwaczek.pl/cache/a58d0abe3d.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7f7b513cb8.png