Skocz do zawartości
Forum

Lipcówki 2007 - zapraszam serdecznie :)

Dziubala

Rekomendowane odpowiedzi

Dziubalko dom w granicach 150m to już niemało. Do tego garaż na 2 auta. To już jest bardzo duża powierzchnia. Teraz mam niecałe 60 i jakoś żyjemy :Oczko:
Powtarzam D. jak mantrę że siły mierzy się na zmiary a nie odwrotnie :Oczko: a jeśli chodzi o dom to w sprawie projektu i tak ja będę miała więcej do powiedzenia :Oczko: budowa to bardziej jego sprawa, a później wykończeniówka to już nasza :yes:

http://www.suwaczek.pl/cache/794ad0390a.png

http://www.suwaczek.pl/cache/1f485226f6.png

isa32
Dziubalko dom w granicach 150m to już niemało. Do tego garaż na 2 auta. To już jest bardzo duża powierzchnia. Teraz mam niecałe 60 i jakoś żyjemy :Oczko:

Pewnie, że na mniejszej też się da, ale w domu zawsze wszystko ma się większe niż w bloku, ale nie wyobrażam sobie, żeby w domu mieć kuchnię np. 6- czy 8-metrową :Oczko:
Ja bym chciała duży salon taki z 30m., kuchnię z jadalnią to już z 20m, 2 pokoje chłopaków, nasza sypialnia, pokoj gościnny i już kolejne z 50 m. Do tego 2 łazienki, korytarze, kołownie itp. i kolejny metraż się zbiera :Oczko:

asia78
Ja nie osadzam nikogo. Tylko uwazam, ze jak ktos ma pojemnik i za niego placi to raczej nie bedzie lecial do lasu. A palenie smieci to tez jest nagminne. Syf na cala wies, ale co tam wazne ze sie 15zl zaoszczedzi

oj, a bys sie zdziwila hehhe
oj sa ludzie, ktorzy mieszkaja na wsi , maja swoje pojemniki a ze smieciaca jada do miasta i wrzucaja do pojemnikow osiedlowych, mam nadzieje, ze do lasu nie wyworza!
Alutka7912
I wiecie co ..... Jula tak pięknie zawsze sie budzi....jeszcze oczu nie otworzy a juz sie śmieje hihihihihihi...a jeszcze jak ją zaczynam drapać i masować po pleckach to wtedy jest śmiech na głos :Oczko: Kocham ją nad życie....nie myślałam że tak można kogoś kochać :Całus:

:) dzieci tez nas kochaja bezinteresownie i ogromnie :)

isa32
Witam przedweekendowo ::):
nocka z 2 pobudkami, więc uważam ją za przespaną :Oczko:
Pranie to u mnie też często. W weekendy min. 2 pralki, bo D. przywozi swoje rzeczy, a tak to staram się robić na bieżąco w tygodniu. Generalnie dużo, myślę, że 4 - 5 pralek tyg. spokojnie wychodzi....
Ala dziś nawet przez sen wołała: tata :Szok: dobrze, że już piątek i przyjeżdża.
Śmietniki mamy zamykane, więc jest o niebo lepiej niż jeszcze 2 lata temu. Segregować też powinniśmy, ale generalnie na naszym osiedlu mieszkają starsi ludzie i jakoś trudno im to wychodzi...
Jak będziemy mieć dom to obowiązkowo pewnie 3 pojemniki. Jestem zdecydowanie za segregacją, za ochroną środowiska itp. :yes:
U mnie pranie bardzo czesto.
Isa jak bedziesz mieszkala na wsi, to byc moze nie bedziesz potrzebowala 3 pojemnikow ( za kazdy sie placi), bo np. u nas przy sklepie stoja wielkie pojemniki na rozne odpady dla kazdego mieszkanca naszej wsi,wiec my mamy 1 kubel na swoje a butelki plastikowe tam czasem wrzucamy a czasem nie. Za segregacja jestem, ale niestety powiem szczerze , ze nie przykladam sie i przykladac raczej nie bede, bo nie mam w sobie tyle samozaparcia.

Dziubala
isa32
A co do sprzątania, to ja z dnia na dzień zmniejszam powierzechnię naszego przyszłego domu m.in. z tego powodu. Drugi to energia potrzebna później do funkcjonowania w dużym domu też mnie hamuje....

Słusznie :great:
Jakbym miała dom, to na ten moment wydaje mi się, że tak max. 150 m.kw. powierzchni użytkowej byłby ok.
150 to nie jest maly dom, taki akurat , ale mniej niz 130 juz maly

isa32
Powtarzam D. jak mantrę że siły mierzy się na zmiary a nie odwrotnie :Oczko: a jeśli chodzi o dom to w sprawie projektu i tak ja będę miała więcej do powiedzenia :Oczko: budowa to bardziej jego sprawa, a później wykończeniówka to już nasza :yes:

No masz 60 mkw i zyjesz, ale co tu porownywac, w domu to calkiem inne mieszkanie/zycie, potrzeba wiecej miejsca , chociazby na pomieszczenia gospodarcze, na sprzet potrzebny do utrzymania domu itp.
Ja uwazam ,ze lepiej zabezpieczyc sobie nieco wiecej powierzchni w domu,niz pozniej miec problem ,ze za malo miejsca. Ale dom 150 mkw jak najbardziej tez uwazam ze jest akurat. Jesli chodzi o garaze to owszem mieszcza sie w nich tez inne rzeczy niz tylko samochod, my trzymamy kosiarke, drabine, taczke, sprzet ogrodniczy,myjke , waz ....itp, ale nasz garaz jest dosc duzy, sasiad ma natomiast garaz na 2 samochody, ale oprocz nich prawie nic wiecej mu nie wejdzie , a myslal, ze tam bedzie to wszystko trzymal. Wiec teraz wybudowal sobie taka wieksza drewutnie z miejscem na te wszystkie rzeczy. Tak wiec garaze nie zawsze moga pelnic role takie pomieszczenia gospodarczo ogrodniczego. Nasz dom ma 138 mkw a przydalby mi sie jeszcze 1 pokoj i 1 dodatkowe pomieszczenie, wiec mysle, ze 150 byloby akurat, chociaz wszystko zalezy od rozmieszczenia pomieszczen itp.
No zazwyczaj wszystko wychodzi w praniu jak juz sie zamieszka w swoim 1szym nowym domu.
Nie na darmo mowia, ze 1szy dom budujesz dla wroga, 2gi dla znajomego a 3ci dopiero dla siebie hehehe.

zmykam po Kube , do pozniej

http://www.suwaczek.pl/cache/a58d0abe3d.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7f7b513cb8.png

isa32
Dziubalko to jest obecnie mój faworyt. Z małą zmianą! Od marca będzie dostępna ta wersja ciut większa z użytkowym poddaszem (2 sypialnie na dole i 2 na górze) myślę, że to będzie to :yes:

Murator Projekt M42a Przemyślany - wariant I - projekty domów - muratordom.pl

Tak, poddasze musi być na tyle większe żeby nie trzeba się było schylać w pokojach :Oczko:
No i inny kolor dachu :Nieśmiały:

Dziubala
isa32

Pewnie, że na mniejszej też się da, ale w domu zawsze wszystko ma się większe niż w bloku, ale nie wyobrażam sobie, żeby w domu mieć kuchnię np. 6- czy 8-metrową :Oczko:
Ja bym chciała duży salon taki z 30m., kuchnię z jadalnią to już z 20m, 2 pokoje chłopaków, nasza sypialnia, pokoj gościnny i już kolejne z 50 m. Do tego 2 łazienki, korytarze, kołownie itp. i kolejny metraż się zbiera :Oczko:

no wlasnie :)

http://www.suwaczek.pl/cache/a58d0abe3d.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7f7b513cb8.png

Dziubala
isa32
Dziubalko to jest obecnie mój faworyt. Z małą zmianą! Od marca będzie dostępna ta wersja ciut większa z użytkowym poddaszem (2 sypialnie na dole i 2 na górze) myślę, że to będzie to :yes:

Murator Projekt M42a Przemyślany - wariant I - projekty domów - muratordom.pl

Tak, poddasze musi być na tyle większe żeby nie trzeba się było schylać w pokojach :Oczko:
No i inny kolor dachu :Nieśmiały:

Nie mogę z Ciebie z tymi elewacjami :sofunny:

kwiaciarka

Isa jak bedziesz mieszkala na wsi, to byc moze nie bedziesz potrzebowala 3 pojemnikow ( za kazdy sie placi), bo np. u nas przy sklepie stoja wielkie pojemniki na rozne odpady dla kazdego mieszkanca naszej wsi,wiec my mamy 1 kubel na swoje a butelki plastikowe tam czasem wrzucamy a czasem nie. Za segregacja jestem, ale niestety powiem szczerze , ze nie przykladam sie i przykladac raczej nie bede, bo nie mam w sobie tyle samozaparcia.

Kwiaciarko to nie wieś, miasto-gmina :sofunny:

A z ciekawości jaki metraż ma Wasz garaż? My też chcemy taki większy. Nie na styk.
Z tego co mówiłaś, to macie poddasze wykańczać... wtedy powiększysz metraż :yes:
Ja szukam +/- 150m :yes: tylko nadal się waham pomiędzy parterówką a z poddaszem, do tego jeśli poddasze to 2 czy 3 sypialnie... na szczęście mam jeszcze czas :Oczko: no i dobrze zaprzątać sobie myśli taką miłą perspektywą jak własny dom, to wtedy nie myślę tak dużo o tym co w tej chwili :Rozgniewany:

Czesc!!

Znowu nie spalam do 3. A przed 9 mialam szybka pobudke przez sasiadke. Te do ktorej bylo wlamanie w zeszlym roku a wlasciwie to jeszcze w zeszlym. Utknla jej klucz w zamku a musiala szybko leciec do sasiedniego bloku do siosry, bo u niej mialo byc wlamanie. Na szczescie to tylko czujka zawariowala:happy:

Dziubala
Alutka - coś mało masz tego prania :Oczko:. U mnie osobno jest pranie ręczników, pranie białych, pranie czarnych i bardzo ciemnych, pranie skarpetek, pranie średnich (chodzi o kolor rzeczy a nie rozmiar :Oczko:), pranie średniojasnych, pranie średniociemnych, pranie swetrów. Na końcu pranie pościeli (na szczęście to nie co tydzień). I tak przez tydzień robię codziennie wieczorem pranie, potem przez tydzień zbieram rzeczy i znów tydzień przerwy i tak w kółko :Śmiech:

Alutka7912
Dziubala
Alutka - coś mało masz tego prania :Oczko:. U mnie osobno jest pranie ręczników, pranie białych, pranie czarnych i bardzo ciemnych, pranie skarpetek, pranie średnich (chodzi o kolor rzeczy a nie rozmiar :Oczko:), pranie średniojasnych, pranie średniociemnych, pranie swetrów. Na końcu pranie pościeli (na szczęście to nie co tydzień). I tak przez tydzień robię codziennie wieczorem pranie, potem przez tydzień zbieram rzeczy i znów tydzień przerwy i tak w kółko :Śmiech:

Ło matko :Szok: U mnie jest pranie jasnych rzeczy i pranie ciemnych :Oczko: Reczniki piorę jak uzbiera sie pełniutka pralka a mam ich bardzo duzo na zmianę :Oczko:

Ja piore biale (lepsze i gorsze), kolorowe to czerwone razem, zielone razem. Posciel raz na 2 tyg i wywoze do mamy na strych. Reczniki mam w odcieniech bezu i brazu, wiec razem tez leca. Ale jak nie piore codziennie to potem mam 3 pralki po rzad. Ja mam bardzo mala pralke, bo tylko 3,5 kg, wiec musze czesto prac:yes:Dobrze, ze juz Funio pierze sie z nami:happy:

Lema
Czesc,
Franio ma stanm zapalny gardelka, poki co nie ma zmian ropnych, wiec bez antybiotyku. Lekarka powiedziala, ze do 5 dni moze goraczkowac, mi sie to wydaje bardzo dlugo. Pediatra podejrzewala infekcje ukladu moczowego, zrobilsmy juz badanie moczu, jest ok. W kazdym razie wczoraj po poludniu byl bardzo smutny, placzliwy, po nurofenie humor mu sie porawil i tak jest do dzis, tylko goraczka wraca, 38,3 wczoraj przed moim pojsciem spac, 38 dzis rano.

Buziole dla Frania i niesz szybciutko wraca do zdrowia :Całus:

Lema
A to zapalenie gardlo to powiedziala, ze oslabiony po chorobie, antybiotyku zlapal jakiegos wirusa bidulek moj kochany...::(: Ech, wczoraj byl taki przelewajacy sie przez rece, taki smutny, ze myslalam, ze mi serce peknie::(:

:Całus:

Dziubala
isa32
A co do sprzątania, to ja z dnia na dzień zmniejszam powierzechnię naszego przyszłego domu m.in. z tego powodu. Drugi to energia potrzebna później do funkcjonowania w dużym domu też mnie hamuje....

Słusznie :great:
Jakbym miała dom, to na ten moment wydaje mi się, że tak max. 150 m.kw. powierzchni użytkowej byłby ok.

Nasz projekt po przeróbkach ma ok. 150 metrów kwadratowych powierzchni użytkowej + 33 metry garaż :Oczko: Mysle że jest w sam raz :Oczko:

http://www.suwaczki.com/tickers/km5spx9iwhx6io0e.png

asia78

Ja piore biale (lepsze i gorsze), kolorowe to czerwone razem, zielone razem. Posciel raz na 2 tyg i wywoze do mamy na strych. Reczniki mam w odcieniech bezu i brazu, wiec razem tez leca. Ale jak nie piore codziennie to potem mam 3 pralki po rzad. Ja mam bardzo mala pralke, bo tylko 3,5 kg, wiec musze czesto prac:yes:Dobrze, ze juz Funio pierze sie z nami:happy:

Ja mam wsad 7 kg w mojej pralce :Oczko:

Lema
Czesc,
Franio ma stanm zapalny gardelka, poki co nie ma zmian ropnych, wiec bez antybiotyku. Lekarka powiedziala, ze do 5 dni moze goraczkowac, mi sie to wydaje bardzo dlugo. Pediatra podejrzewala infekcje ukladu moczowego, zrobilsmy juz badanie moczu, jest ok. W kazdym razie wczoraj po poludniu byl bardzo smutny, placzliwy, po nurofenie humor mu sie porawil i tak jest do dzis, tylko goraczka wraca, 38,3 wczoraj przed moim pojsciem spac, 38 dzis rano.

Czesto sie tak zdarza, ze dziecko boli brzuch i wymiotuje. Jada rodzice do chirurga, no bo brzuch. A chirurg wola pediatre i pediatra zaglada w gardlo a tam czopy ropne anginowe. Wiem to od mamy:yes:

isa32

Jak będziemy mieć dom to obowiązkowo pewnie 3 pojemniki. Jestem zdecydowanie za segregacją, za ochroną środowiska itp. :yes:

Niedaleko mojego przyszlego domu stoja pojemniki na tzw. suche. Ale to marna segregacja, bo powiina byc bardziej szczegolowa

isa32
Lema :Całus: dla Frania, zdrówka.
Wiesz, te wymioty też mogą być od gardła... moja siostra jako dziecko miała min. 2 anginy rocznie :Szok: i towarzyszyły temu wymioty... teraz na szczęście angin nie miewa.

Alutka7912
asia78

Ja mam wsad 7 kg w mojej pralce :Oczko::surprised: O matko a co to za pralka??

asia78
Alutka7912
asia78

Ja mam wsad 7 kg w mojej pralce :Oczko::surprised: O matko a co to za pralka??

Taką mam :Oczko: Pralka BOSCH WAE 24462 PL