Skocz do zawartości
Forum

Lipcówki 2007 - zapraszam serdecznie :)

Dziubala

Rekomendowane odpowiedzi

Witam piątkowo

Byłam przed południem u koleżanki ze starego osiedla. Kawał drogi się tam jedzie, prawie 1,5h w 1 stronę, ale Maciusiowi wcale to nie przeszkadzało :Śmiech:

kwiaciarka
Dziubala
kwiaciarka
sluchajcie tak a'propo opowiadania bajek - jakie macie podejscie do bajek np. o czerwonym kapturku , o jasiu i malgosi .... ?

Teraz uważam je za straszne :Szok:. Jakbym je opowiadała to bym je trochę przeinaczyła.

ja myslalam, zeby o czerwonym kapturku zmienic tak, ze wilk mial chetke na te slodkosci z koszyczka czerwonego kapturka, wiec popedzil do babci, babcie zamknal w szafie a sam wskoczyl do lozka i czekal na kapturka z koszykiem slodkosci :)
Pozniej wszystko tak samo z tymi wielkim oczami ,uszami.... ize lesniczy przyszedl i zobaczyl co sie dzieje , rozszyfrowal wilka, powiedzial kapturkowi co jest grane, babcie wypuscil a wilkowi nu nu zrobili i kazali uciekac do lasu :mdr:

Świetny pomysł :great:

Lema
asia78
Jatak ja Renata. Czasem trzeba jakis temat przemielic to opowidam o krolewnie Polusi i krolewiczu Stefanie i wplatam tam to co bylo w trakcie dnia tlumaczac dlaczego sie cos stalo. To oczyszcza emocje i tlumaczy rozne sytuacje:yes:

Ja tez:yes:

Ja też :yes:. Adaś słucha wtedy jak zaczarowany :Śmiech:

Aida – hej, co Ciebie tak mało na forum?

Alutka – fajny wczoraj miałaś pomysł niepójściem do pracy :yes:

Isa - ładne kurtki zimowe dla dziewczynek widziałam w H@M jakiś miesiąc temu. Jak masz ten sklep u siebie to warto się do niego wybrać.

kwiaciarka
Kuba mowi, ze w przedszkolu pani im puszczala w radiu bajki i Kuba mowi, ze bali sie wilka i babajagi ale wiedzieli ,ze to tylko bajka. A pozniej po wysluchaniu omawiali bajke, mowili wlasnie o moralach .....

i co Wy na to?
to jak jednak moze opowiadac? :mdr:W zależności w jakim wieku jest dziecko i jaką ma wrażliwość trzeba odpowiednio modyfikować bajkę.

RenataOslo
Wczoraj nie mialam spania i siedzialam grzebalam na all.
Podoba mi się ten płaszcz Victoria's Secret Plaszcz VIA XL (14) (753699424) - Aukcje internetowe Allegro , ale tylko podoba, bo w zeszłym roku nabylam inny i bardzo mało go uzywałam.
Piękny płaszcz, bardzo mi się podoba, ale wolałabym bez tych guzików z tyłu :Oczko:

asia78
Ale co ja mam teraz zorbic? Dlaej nic nie gadac czy kuc zelazo i zdjac pieluche?

Kuć żelazo :yes:

Renia – niezła historia ze szpilka :Śmiech:. Widać było jej pisane być w tym dniu w kieszeni :Oczko:

Asia – zdrówka dla dzieci!

RenataOslo
Dziewczyny, jesli jezdzicie do ikea warto wypelnic wniosek i zalozyc darmowa karte IKEA FAMILY, jest sporo fajnych towarow w nizszych cenach.
IKEA FAMILY formularz zgłoszeniowy

Byłam wczoraj w Ikei i nawet mnie nagabywała pańcia ale nie chciałam karty (ile można kart mieć jak każda firma już ją oferuje :Kiepsko::Oczko:), ale jak się tam często bywa to faktycznie można trochę oszczędzić kasy. Gdyby na Cidery była zniżka to bym ją sobie w wyrobiła :Śmiech:

Kwiaciarka – ja dałabym Kubie wybór ale sugestywnie naciskałabym na zajęcia a nie na biegi :Oczko:

Alutko ten balon ma moja siostrzenica, bardzo fajny jest, ela lubi sie nim bawic.
Poszukam jakie ma ela i ci pokaze :)
Ale tym dokiem wrozki sie nie bawi, dostala od chrzestnej ale jest za mala, tam sa male naczynka takie, maciupkie kubeczki ..... nie, tym sie raczej nie bawi. Bawi sie tym salonem konikow. A najwieksza radoche to ma z konikow i petshopow, ustawia je i wklada do szkatulki, wyciaga, ustawia i wklada.

http://www.suwaczek.pl/cache/a58d0abe3d.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7f7b513cb8.png

asia78
Chcialam zapytac mamy chlopcow? Rajstopy czy kalesony?

Dla Maćka rajstopy :yes:, a Adaś sam musi zdecydować co chce zakładać.

asia78
Co innego jest sytuacja, ze dziecko siedzi samo i sie bawi jakas zabawka co ma male elementy. A co innego jak sklada to z mama. Ja np. z plastelina nie zostawiam Stefana samego. Wszytko jest dla dzieci tylko pod kontrola

Ja Maćka mogę samego zostawić i wiem, że nic sobie nie zrobi. Oczywiście to zasada ograniczonego zaufania ale zupełnie nie obawiam się mu dać zabawek z małymi elementami, łącznie z plasteliną.

Kwiaciarka – byłam wczoraj w Bartku popatrzyć na buty zimowe dla Adasia. Nie widziałam droższych od chyba 279 zł (ceny dla większych numerów), a to najdroższy sklep Bartka w Krakowie. Które Ty widziałaś za 320 zł? Na Adasia nogę były poniżej 190 zł, ale jeszcze nie wiem czym u tam kupię. Czasu brakło żeby zobaczyć do tych sportowych, o których pisałaś.

kwiaciarka
Ta komunia pochlonie sporo kasy.
Co kupic Kubie w prezencie? macie jakies pomysly?
P. chcial lapka, ale po co mu.
A kto kupuje lancuszek z krzyzykiem?

Wszyscy "narzekają", że na komunię dzieci dostają materialne prezenty a nie związane z tematyką religijną, po czym wszyscy i tak robią po swojemu i kupują właśnie coś z droższych materialnych rzeczy :Oczko:. Nie piję do Ciebie :Oczko:, tak mi się przypomniało przy okazji wątków związanych z tematyką komunijną i tego co należy kupić :Oczko:

Lema

Wszystko to fajne, ale nie wiem cyz jest sens kupowac Frankowi, jak on sie takimi rzeczami nie interesuje. Najbradziej prawdopodobne, ze zainteresowalby sie dominem, ale tez hmm.
A Wy jak myslicie? Kupowac mu takie rzeczy i probowac zainteresowac? Ma jedna drewniana ukladanke, wiecie jaka? Taka z wycietymi otworami na elementy. I ma jedne puzlle. Z wyboru nie tknie tego nawet, jak probuje go zainteresowac to na 5 sekund, pozniej zwiewa. Ja uwazam, ze skoro nie chce to jego wybor, jak myslicie?

Warto kupić bo jak inaczej przekonasz się, że to go nadal nie interesuje :Oczko:. Czasem to kwestia danej zabawki żeby dziecko złapało bakcyla. Najlepiej nie kupować za dużo zabawek w ciemno tylko wcześniej wziąć Frania na rekonesans do sklepu i zobaczyć co go zainteresuje. A Maciuś też lubi wózki dla lalek :Śmiech:. Na placu zabaw zawsze której dziewczynce zabiera (oczywiście pytam czy można) i jeździ z zadowoloną miną :Śmiech:

A wracajac jeszcze do tematu bajek- my mamy taka serie ksiazeczek, do ktorych jest dolaczona plyta, na ktorej czyta Magda Umer. I tam niestety tez rzeczy, ktore mi nie pasuja sa bardzo wyeksponowane- jak to tata dzieci do lasuwyprowadzil, jak to Baba Jaga chciala je zjesc. W Kopciuszku tak samo jest podkreslone, ze tata nie stawal w obronie dziewczynki. Jedynie w miare jest Brzydkie Kaczatko I O rybaku i zlotej Rybce. Jasia i Malgosi na pewno Franiowi ani nie wlacze na plycie ani nie przeczytam. Chociaz moral w kazdej z nich jest bardzo fajnie napisany, wierszem, latwo wpada w ucho. I duzo fajnych tresci tez jest.
A jesli chodzi o opowiadanie to jak najbaradziej, z modyfikacja oczywiscie::):

http://www.suwaczek.pl/cache/f06af92aaa.png