Skocz do zawartości
Forum

Lipcówki 2007 - zapraszam serdecznie :)

Dziubala

Rekomendowane odpowiedzi

Lema
Wiecie co, jestem w szoku jak ludzie ubieraja dzieci, a zwlaszcza niemowleta. Brak wyobrazni czy glupota, juz sama nie wiem. Wczoraj u nas megaupal, a ja widze niemowlaka w grubym bawelnianym dresie i w grubej bawelnianej czapce naciagnietej na uszy i pol buzi. A drugi- lezy w wozku, tez w czapce i dresie i kocykiem przykryty. Szok.

albo w sklepie podczas upalow w wzoku przykryte kocem a jeszcze tez ubrane na dlugie rekawy i czapke.
Ja pamietam jak z ela poszlam na kontrole po wyjsciu ze szpitala ( po porodzie) do pediatry, byl upal bo to przeciez lipiec, a przyszla para z dzieciatkiem ubranym tak grubo ze mi sie serce krajalo, dzieciaczek krzyczzal, machal raczkami, czerwony na buzi a tatus jeszcze nalozyl czapke, bo placze bo moze mu zimno :Szok: dlaczego niektorzy rodzice nie potrafia zrozumiec jezyka niemowlat? przeciez to wcale nei jest trudne.
Ale ogladalam z kuba zdjecia wczoraj jak kuba mial miesiac, byl kwiecien, my na zdjeciu na krotkie rekawy a kuba w sweterku - pomyslalam sobie o sobie ,ze oglupialam czy jak? ale na szczescie to jedyne takie zdjecie - uf.

http://www.suwaczek.pl/cache/a58d0abe3d.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7f7b513cb8.png

Isa, ja juz rozumiem dlaczego jak poszlam po raz pierwszy z Frankiem do pediatry to zwrocila uwage, ze dziecko nie jest przegrzewane i dobrze go ubieram. Mi sie wydawalo, ze normalnie...

U na stez nie bylo zajec adaptacyjnych, Franek chodzil w trakcie normalnej pracy przedszkola:yes:

Biore sie do roboty, musze wszystkie sprawy pozamykac przed urlopem.

http://www.suwaczek.pl/cache/f06af92aaa.png

Witam czwartkowo

Dziś też piękna pogoda, niebawem wybywam z chłopakami na sklepy (zakupy wakacyjne) ::):

Lema – ja też obserwuję grubo ubrane niemowlaki, ale jest ich mniej niż w zeszłych latach, chyba rodzice są bardziej uświadomieni. A ręce mi normalnie opadły jak mi szwagierka mówiła, że w szkole rodzenia położna im powiedziała, że dziecko po porodzie mają ubierać w... 2 warstwy ubrań :Szok:. Ja rozumiem w zimie, ale w lecie :Szok:. Ja po urodzeniu Maćka (wtedy były upały) miałam go w samym bodziaku, a główna pediatra szpitala goniła mamy, które miały ubrane dzieci w długie rękawki i nogawki. Niektóre jeszcze były zapięte w rożek :Szok:
Ja bardzo zwracam uwagę na nieprzegrzewanie dzieci. Mam alergię na za ciepłe ubieranie dzieci :Oczko:

Cześć dziewczyny :wink:

Ukrop u nas niesamowity...nawet wiatrak w pokoju nie daje takiego efektu jaki powinien dawać :wink:

Jestem szczęśliwa dzisiaj bo już nasz brama garażowa jest więc we wtorek "zamykamy dom" Ciekawa jestem efektu :wink:

Przyszła dzisiaj piłka dla Julinka na urodziny, zamówiłam jej piłkę do skakania...jak nie trampolina to może to :wink: I jeszcze przyszedł też mój strój kąpielowy z którego jestem bardzo zadowolona:wink:

Szkoda że czasu brak na nasze forum...liczę na to że jak sie skończy kontr. to w końcu będę mogła z wami porozmawiać :wink:

http://www.suwaczki.com/tickers/km5spx9iwhx6io0e.png

A ja mialam dzis mega pracowity dzien, ale juz w miare sie ze wszystkim uporalam. Po poludniu umowilam sie z fajna kolezanka, zapowiada sie milo::):

Wlasnie sobie przypomnialam, ze zjadlam dzis tylko maly jogurt naturalny, pora na obiad::):

Alutko
, a jak Twoja dieta? Ja ciagle nie wiem jak sie rozbiore na plazy, ale co tam, najwyzej sie nie rozbiore:Oczko:

A dla mnie pogoda jest super, moze taka byc caly czas:yes:

http://www.suwaczek.pl/cache/f06af92aaa.png

Jak dla mnie mogłoby być troszkę chłodniej - 26 st. to dla mnie super.
Zbieram się niedługo. Muszę poszukać butów na wesele, nie mam ochoty, bo wolałabym żeby mi ktoś doradził, ale nie ma kto - niestety dzisiaj to jedyna okazja, przyszły tydzień znów strasznie zawalony. W razie czego wygospodaruję popołudnie, ale wolałabym mieć to z głowy.
Miłego popołudnia. Do jutra ::):

http://www.suwaczek.pl/cache/794ad0390a.png

http://www.suwaczek.pl/cache/1f485226f6.png

Lema muszę się wybrać do naszego pediatry. Może w przyszłym tygodniu dam radę. Chciałaby coś Ali podać przed przedszkolem.

Alutko super, że brama jest :great: Moja Ala ma taką piłkę do skakania - z rogami - wariuje na niej wściekle :Śmiech:
Mniej pracy Ci życzę a tym samym więcej czasu dla nas :Oczko:

Hej wam, wzielam sie za adrabianie zaległości, jak ten czas szybko leci!!!

Dziubala

A piątkowy występ Adasia na koniec roku z tańców był śliczny i wzruszający ::):. Byłam pod wrażeniem jak takie maluchy tańczą.

Reniu, wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! Zdrowia, radości, spełnienia marzeń i pociechy z Twoich 3 mężczyzn!

Dziubalko, wcale sie nie dziwie, tez bylam pod wrazeniem ogladajac pierwszy występ przedszkolny mojego synusia,można byc dumnym z tych naszych Synków!

Renatko wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!!!
spóźnione ale szczere:36_3_15:

swietny pomysł!!! alez bedzie frajda i to na długie lata! i zawsze to mozna rozbudowac...

sliczny ale cena zaporowa...

babeczqa
Czesc
dzisiaj lepiej dzieki:Całus:

Oliwia od 2 tyg ma katar zoltawo zielony i nieposzlam dolkearza bo jej mija, temp niema kaszlu tez...:oczko:

jak ładnie sie nosek oczyszcza to nie trzeba...gorzej jak spływa i sie robi kaszląco...

Margaretka83
Dziubala
Margaretka – witaj ::):, napisz coś więcej o sobie i synku :)

Ostatnio zobaczyl slimaka,to mowie mu wierszyk "ślimak,ślimak pokaż rogi..." a on powtarza za mną "pijak pijak pokaś nogi".Od wrzesnia idzie do przedszkola,boje sie jak to bedzie i nie tego,ze nie bedzie chcial zostac tam sam, tylko o to,ze nie bedzie rozumial co do niego mowia (mieszkamy w UK).

:sofunny: slimak pijak swietny
a o jezyk sie nie martw, dzieci szybko przyswajaja, po 3 miesiacach z przedszkolu bedzie plynnie po ang nawijał, zobaczysz ;)

isa32
Margaretka podziwiam, że dajesz radę z dwoma maluchami :yes: ja przy jednej Alicji wymiękam :Oczko::

niom, Vic tez starcza za dwoje albo co najmniej za półtora dziecka:Oczko:

Lema
Isa, jesli chodzi o mame i dogadywanie sie z nia to ja skupiam sie na tym, ze od wrzesnia przedszkole. Szkoda nerwow..

no, tylko warto przed przedszkolem ustalic co jest przyczyna tego kaszlu, bo jak potem dojdzie do tego przedszkolne chorowanie to sie w ogole nie polapiecie...
Vic w trakcie 3 miesiecy w przedszkolu w zasadzie przyniosl z niego zaplaenie spojówek i teraz zapalenie gardła, jakies lekkie podziębienia i katarki, które szybko mijały na szczescie...

Lema
Isa , ja to sie zalamuje chwilami,
nie wyrabiam sie. Wszystko odbywa sie kosztem domu, mam wieczny balagan i ciagle wydluzajaca sie liste rzeczy do zrobienia. Wracam z pracy o 17, Franio potrzebuje mojej uwagi, poza tym chce byc ciagle na dworze. Wracamy w zasadzie na kolacje, kapanie,spanie i mamy 21.30 lub pozniej. I ja wtedy ruszam ze sprzataniem, prasowaniem itp. Przed polnoca spac nie chodze, wstaje o 6. A jak sie zdarzy tak jak wczoraj np. kaszel to zasypiam o 2. Rano jestem nieprzytomna::(:

ja bez pracy, tak mialam cały czas z Vickiem od urodzenia, tylko jego z rąk nie było jak wypuszczac bo się od razu darł...teraz jak dojdzie praca to tez nie wiem, zaczęlam odpuszczac co mogę już jakis czas temu - tzn. forum z lampka wina zamiast lecenia z podłogami co 2gi dzien...

isa32

A tak serio to nie wiem czy nie lepiej by było gdyby D. nadal był tylko w weekendy w domu, przynajmniej wtedy mogłabym odpocząć. A tak mam wolniejsze dni tylko jeśli on ma wolny weekend, czyli raz w miesiącu. To jest jakiś matriks. Nie wiem, wszyscy tak teraz żyją czy tylko ja sobie ze swoim życiem nie radzę?

Matko, ale mam dzień przemyśleń... :oops:

nie kochana, to naprawde matrix... duzo ludzi tak zyje...

Lema
isa32
Lema :Całus: jakbyś o nas pisała...

Ech, zycie, zycie...
Ale wiesz, jak slucham czasem kolezanek, ktore narzekaja, ze sa zmeczone i nie maja na nic czasu, a tak maja pomoc mam, nian i pan do sprzatania, dzieci od zawsze przesypiajace cale noce i tatusiow tych dzieci wracajacych prosto z pracy do domu i majacych czas dla rodziny to pocieszam sie, ze ja przynajmniej mam powod do narzekania:Oczko:

to malkontentki są...

isa32
Lema a mnie się wydaje, że ja powinnam dawać radę, bo w końcu to tylko jedna praca, jedno dziecko, jeden dom. Ale mnie pokonuje zmęcznie.
że trzeba przeczekać, że będzie lepiej. On coś mówi o dwóch latach... ale ile można czekać, tzn. można długo, tylko na ile wystarczy sił?

wiesz, kiedys tempo zycia bylo inne, a teraz dwoje musi pracowac by związac koniec z koncem, a jak sie chce miec cos wiecej to już własnie tak jest ze wszystko sie dzieje kosztem czasu spedzanego w rodzinie i odpoczynku...

Margaretka83

Patrick ma prawie 3 lata,w lipcu skończy.
Ja go troche ucze w domu,zna po angielsku kilka kolorow,alfabet do polowy ladnie powtarza,kilka cyferek.

wystarczy ze bedziesz mowila do niego wszystko w obu jezykach...mimochodem przyswoi chocby podstawy jak bedziesz najpierw mowila po PL i zaraz po ang...

isa32
hihi, widzę, że Lipcówiątka mają etap potworowy :Oczko: Ala do mnie też ostatnio: mamo chowajmy się pod kołdrę, szybko! Ja: po co? Bo potwór idzie i nas ugryzie :Śmiech:

tja, Vic też o potworach...ale zawsze mu powtarzam ze są tylko w bajkach:Oczko:

Lema
Pediatra caly czas mowi, ze to kaszel alergiczny. Ale czy jesli przyjmuje dwa leki przeciwalergiczne i nadal kaszle to znaczy, ze nic juz wiecej sie nie da zrobic? Ma tak kaslac w nieskonczonosc? Wreszcie skonczy sie to astma::(:
W sierpniu idziemy do alergologa, bedzie mial testy zrobione. Ale do wizyty w sierpniu jest poltora miesiaca.

Lema
O, Isa, moze to o pluszaki chodzi:yes: Wczesniej nie spal z pluszakami, teraz znow zaczal. Dzieki, dzis mu zabiore jak zasnie. Zobaczymy jak bedzie.
A poduszke ma z Ikei.

Jeszcze wyczytalam, ze dobrze jest jak dziekco wyzej spi- wykombinujemy dzis jakies podstawki pod lozko i ta strone, gdzie Franek ma glowke podniesiemy wyzej:yes:

wystarczy podlozyc grube ksiazki pod nogi łóżka z jednej strony...

to moze byc alergia na kurz, Vic mial wszystkie objawy ktore opisujesz, pomagalo troche jak bral clemastinum, inne syropy nie działały - do tego mysie podłog zwlaszcza w sypialni codziennie, przecierałam wilgotnym mopem nawet bez odkurzania i co kilka dni mu zmienialam posciele, pluszaki wynioslam, zostawilam tylko jednego misia, ktorego czesciej prałam...
a najlepsze efekty dało odczulanie biorezonansowe - szczerze polecam, odczuliłam dziecko na kurz i mleko krowie i przestal kaszlec, organizm radzi sobie z pozostalymi alergenami mimo ze nie podaje mu juz syropu,a przeciez teraz trawy i plesnie pylą a Vic owszem, kaszle po pobycie na dworze,ale nie dusi sie juz w nocy...

Dziubala
isa32
Lema

Ja tez, ja tez::):

Ja też chcę!!!

Ja też chcę Cię/Was zobaczyć więc przyjedźcie do Sobieszewa :yes:::):

fajna ta wyspa...

RenataOslo
LEMA, wszystkiego tego, co w zyciu najlepsze z okazju URODZINEK, pociechy z Franeczka i Malzyka, spelnienia MARZEN!!!! :36_3_15::mylove:

dołączam się do życzeń!!!:36_3_15:

RenataOslo
Ja chwilowo w Oslo, musialam przyleciec zalatwic niespodziewana sprawe urzedowa, Mikolajek zostal z mama, jest zachwycony i szczesliwy z pobytu na wsi!!!
I mowi, ze to jego najlepszy domek :oops::Oczko:

Renatko, masz godnego polecenia księgowego w Oslo??
bo bede chyba musiala zalozyc firme i rozliczac sie z MOMS-u w NO, a z dochodowego tu...
no i chcialabym miec kogos zaufanego do tego ;)

uf, reszte nadrobie przy czasie, bo teraz i tak pisalam z przerwami bo Vickiem trzeba się zająć :Oczko:

http://www.suwaczek.pl/cache/726950a1c9.png
www.devachan-viking.blogspot.com www.0-dzidzi.bloog.pl

Viking - Victor Leon

Witam piątkowo ::):
Butów nie kupiłam, D. musi znaleźć jakieś popołudnie dla mnie, bo ma dobrą rękę do tego typu zakupów :Śmiech:
Kupiłam Ali dwa komplety pościeli - jeden do dziadków, będzie przeniesiona na własne łóżko, bo póki co z babcią sobie śpi :oops: pościel z puchatkiem ma ją do tego zachęcić :Oczko: