Skocz do zawartości
Forum

KappAhl

Małgosia

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałam was zapytać o wasze opinie o tym sklepie.
Do tej pory kupowałam tam głównie rzeczy dla dzieci, od niedawna udało mi się znaleźć tam kilka ciekawych rzeczy dla siebie.
Ostatnio jednak moje odczucia zmieniły się o 180 stopni co do tego sklepu.
Posiadam kartę stałego klienta i oczywiście dostaję smsy przy okazji promocji.
Sweter który sobie wybrałam miał oberwany guzik i dziurę w tym miejscu....
Zgłosiłam to przy kasie i dostałam tylko informację, że mogą mi tego nie sprzedać wcale albo skorzystam z promocji (zniżki jaką mam w smsie od nich).
Na rabat z racji wady liczyć nie mogłam.
Nie chciałam, aby dali mi 50 % rabatu, mogli go nie dawać w ogole, ale podejście "zlewacza" mnie oslupiło.
Liczyłam, ze firmie zależy na dobrej relacji z klientami.
Może za dużo wymagam:(
Robię też zakupy w Niemczech kiedy jestem u mojej siostry- tam Klient jest szanowany, liczy się z jego zdaniem i oczekiwaniami.
Być może za dużo wymagam od sklepów w Polsce i od obsługo klienta.
Taki mój mały wywód ;)

jesli chodzi o sam sklep i asortyment,to tak jak w kazdym innym mozna cos upatrzec:wink:

nie wiem czemu zdziwila Cie reakcja sprzedawcy-skoro wadliwy produkt,znaczy nie do sprzedazy(byc moze "poki Co":wink:)
takiego produktu nie mozna juz zareklamowac,oddac jak sie klient rozmysli
(chyba juz teraz coraz mniej sklepow w Pl ma "po odejsciu od kasy reklamacji nie przyjmujemy":D )

ja kupilam dwa razy cos wlasnie wadliwego,na wlasne ryzyko:wink:
(typu zaciagniete oczko-ktore bez trudu mozna naprawic)
byly one juz z obnizona,banalna cena,z karteczka inf. co jest z rzecza nie tak,noi babka przy kasie powiedziala,ze nie moge tego zwrocic,zareklamowac-miejsce akcji Szwecja:wink:

a mnie się wydaje ze wszystko zależy od podejścia sprzedającego!
sama swego czasu pracowałam w h&m w W-wie i ze swojego doświadzenia wiem ze takie rzeczy są umowne.

Swego czasu zdarzyło mi się kupić w sklepie LINDEX sukienke ubrudzoną na maxa (jedyny egzemplarz w moim rozm. a strasznie chciałam ją mieć) dostałam rabat i na rachunku ekspedientka dopisała ze jak plamy nie zejda po praniu moge ja oddać!!!

Kupując w Tatum sweterek, zauważyłam przy kasie, że jest zaciągnięty (a był już ostatni)
miła Pani sprzedawczyni dała mi zniżkę, przepraszając.
Oczywiście nie musiałam kupować ani tam ani tu- chodzi mi tylko o samo stanowisko sprzedawcy który jest wizytówką firmy ;)
Nie ma guzika, trudno przyszyjemy i wywiesimy a ty babo idz sobie do domu ;)

Może właśnie za często mam do czynienia ze sklepami i sprzedawcami, którzy są mili i wyrozumiali dla klientów -tu trafiłam na pana, który chyba miał zły dzień

tysia

to przede wszystkim:wink:

mnie denerwuja tacy sprzedawcy,co wlasnie mysla ze to oni sa wazni,
a nie klient:lup:

pozostajac w krytyce:D

nie cierpie,jak mi sprzedawca na "dzien dobry" z grzecznym usmiechem mowi:
"w czym moge pomoc" :lup:

Tysia co z plama:wink:

ja lubie te *sieciowe* sklepy bo tam sprzedający dostaje stałą określoną pensje i ma głeboko w nosie czy towar schodzi czy nie, a takie małe prywatne sklepy czesto płacą pracownikom ruchome pieniążki w zależności od utargu.
Pamiętam jak w czasach szkoły średniej kupiłam spodnie w jakimś takim małym sklepiku i umówiłam się z babką ze jak zmienie zdanie to tego samego dnia bede mogla je oddac, i tak chcialam zrobic w sumie po ok 4 godzinach wróciłam do sklepu a tam niespodzianka! kobieta gupa pali że takiej rozmowy nie było! :lup:
Musiałam się nieźle napocić zeby postawić na swoim

patrycja`81

Hehe pracowałam w YR i tam (tak uczyli Nas na szkoleniach) musiałyśmy dać klientce ok 3 minut, a potem wkraczać do akcji :whistle: Oczywiście od razu jak weszła musiało być "dzień dobry"... Ja z kolei nie cierpiałam bab , które nie odpowidały... Wtedy specjalnie, głośniej mówiłam drugi raz... I takiej już nie dałam np próbek... A jak przyszła klientka, która już na samym wejściu krzyczała do nas "dzień dobry" to aż miło się doradzało i w ogóle, i próbek od razu dostała całą stertę i jeszcze diagnostykę skóry jej zaproponowałam ,albo jakiś gadżecik :D Także "my" sprzedający również chcielibyśmy żeby klienci byli nieco milsi... A już w ogóle nienawidzę typowych "gwiazd" , które wchodzą właśnie jak do obory , zero uśmiechu i każą się traktować jak królowe... Najśmieszniejsze jest to, że większość takich klientek myśli , że sprzedawca w galerii to jakiś nieuk po podstawówce, któremu tylko taka praca chyba została :o_noo: A większość ma magistrów ,albo kończy studia.

http://s6.suwaczek.com/200906061762.pnghttp://s6.suwaczek.com/201204141662.pnghttp://s2.pierwszezabki.pl/019/0191959d1.png?2723
:Aniołek:08.07.11

Małgosiu to co powiesz o sytuacji w której znalazłam się z dziećmi ostatnio.
S szukał koszulek na wieszaku w sklepie Scotch&Soda. Ja oczywiście biegałam za dziećmi, bo jak każdy wie (ten kto ma dzieci) one nie usiedzą, nie ustoją w jednym miejscu.
W pewnym momencie podchodzi do mnie Pani i mówi: Proszę wyjść ze sklepu z dziećmi bo mamy licznik wejść i wyjśc a dzieci biegają i już kilkakrotnie wyłapała je fotokomórka.
Powiedziałam jej, że ma problem w takim razie. S odłożył koszulki i wyszlismy :Szok:

:36_1_21::36_1_21::36_1_21::36_1_21::36_1_21: a to się uśmialam
to mają pomysły sklepy- debile czy co????

Rorita- no proszę jakie ciekawe rzeczy się człowiek dowiaduje ;)

ja zawsze jestem miła, uśmiechnięta i mówię dzien dobry (sama pracowałam na Lotnisku, miałam na co dzień styczność z "klientem") ważne są pierwsze sekundy ;)
No ponoć mamy kryzys a oni (sklepy i sprzedawcy mają nas w poszanowaniu ) :glass:

Anulka- a to był jeden z moich ulubonych sklepów właśnie z ubraniami dla facetów :le::le::le:

Anulka
S szukał koszulek na wieszaku w sklepie Scotch&Soda. Ja oczywiście biegałam za dziećmi, bo jak każdy wie (ten kto ma dzieci) one nie usiedzą, nie ustoją w jednym miejscu.
W pewnym momencie podchodzi do mnie Pani i mówi: Proszę wyjść ze sklepu z dziećmi bo mamy licznik wejść i wyjśc a dzieci biegają i już kilkakrotnie wyłapała je fotokomórka.
Powiedziałam jej, że ma problem w takim razie. S odłożył koszulki i wyszlismy :Szok:

nie wiem ktory bardziej emotek pasuje:
ten:lup:
czy
ten :sofunny:

tez bym wyszla:D

Małgosia myślę że trafiłaś na zły humor pracownika (co go oczywiście w ale nie tłumaczy) albo na faceta nie nadającego się na sprzedawcę.
Ja akurat pracuje w galerii, jestem kierownikiem działu akurat i powiem wam szczerze że sieciówki zazwyczaj muszą dosłownie w tyłek klientowi włazić -taki odgórny przykaz. Jednym słowem robić wszystko by klient do nas wrócił bo to dzięki niemu dostajemy wypłatę.
Ja jestem często w moim KappAhlu w swojej galerii, czasem kupuję coś dzieciakom. Nigdy w sumie nie miałam z nimi problemu.
Ja za to nie lubie pracowników w swoim H&M.
Latem kupiłam młodemu koszulkę. Za jakiś czas okazało sie że jest duzo za duża i przydałby sie mniejszy rozmiar bo ten który kupiłam to za rok bym chyba ubrała .
Niestety zgubiłam paragon.
No i dooopa. Kierowniczka nawet nie chciała mnie wysłuchac. chciałam Tą sama koszulkę tylko rozmiar mniejszą. Bez paragonu nie wymieni i koniec i odwróciła się na pięcie i poszła. Koszulka nie majątek - 30 zł - trudno, dałabym komuś w rodzinie ale podejście tej pani mnie wkurzyło.
Jeszcze tego samego dnia wysmarowałam maila do centrali.
Za kilka dni pani kierownik spotkała mnie w swoim sklepie i kazała przynieść koszulkę do wymiany. Sama mnie zaczepiła. Pewnie mail zadziałał, wiem że sieci sie przed tym bronią.
Małgosia w takich sytuacjach jak twoja ja niegdy nie gadam ze sprzedawca tylko od razu prosze by zawołał kierownika. Ten zawsze więcej może.
Ale do H&M sie zraziłam i tyle.

A co do licznika wejśc tez miałam w jednej sieci w której pracowałam dla dzieci. To oni później liczą ile osób weszło i ile coś kupiło. dlatego się tak o to boją

Życie jest piękne:-)

patrycja`81
Anulka

nie wiem ktory bardziej emotek pasuje:
ten:lup:
czy
ten :sofunny:
mi teraz też chce się śmiać ale wtedy byłam wściekła

Pinky- kochana witaj
no masz racje kochana, zły humor jak nic miał gość.
No proszę to jednak potrafią się zachować, szkoda, ze po interwencji z góry :(

Podobną sytuację miałam w Ikei, kupiłam 3 obrazki z motywem morskim. Po 2 miesiącach wiszenia w sypialni patrzę, a obraz wisi na jednym gwoździku...
zadzowniłam, pani poprosiła o przywiezienie rachunku, powiedziałam, że nie mam bo jestem średnio raz w miesiącu w Ikei i nie zbieram paragonów, nie chce zwrotu ale niech zwrocą uwagę, bo do nas wtedy często przychodziło dziecko i nie daj boze spadłby nam prosto na głowe ;)
Ku mojemu zdziwieniu dostalam pismo z ikei z przeprosinami i bonami na obiadek rodzinny u nich ;)

Wystarczy samo przepraszam, miły uśmiech czy chwila rozmowy a człowiek już inaczej odbiera drugiego człowieka i sam sklep.

Anulka taki "system bramkowy" jest także w sklepie z garniturami w którym szwagra babka jest kierownikiem... I kurde faktycznie lipa z tym jest, bo one mają jakoś premię liczoną ,która jest dzielona właśnie przez liczbę klientów w trakcie dnia... A każde wejście to "niby"jeden klient... Z tym, że nigdy u nich nie było sytuacj, że wypraszało się rodzinę z dziećmi :whistle:

A jeszcze wracając do reklamacji... To prawdą jest ,że duuużo zależy od sprzedawcy :D Jeśli mnie "wkurzy" mogę jej kazać czekać i o tydzień dłużej np , albo nie przyjąć w ogóle jak jest nie miła. Raz była sytuacja na Święta, a wszystkie wiemy jaki to wtedy szał... Kobitka kupiła jakiś płyn do kąpieli w promocji i miała jeszcze ulotkę, a w tej firmie rabaty się ze sobą nie łączą... Większość babek nie czyta oczywiście, tylko kupuję... No i ta kupiła z tą ulotką, zapłaciła i dopiero po otrzymaniu paragonu mówi mi,że powinna zapłacić o 5 czy 6zl mniej... Tłumaczę jej zasady , a ta na mnie z gębą, że jesteśmy oszuści itd , jakby to kuźwa moja wina była:whistle: Kazała wezwać kierownika, poszłam do szefowej a ta do mnie , że mam sama stwierdzić czy chcę przyjąć zwrot czy nie, nie przyjęłam i powiedziałam że trzeba czytać ulotki :whistle: Także i w tej kwestii dużo zależy od jednej i drugiej strony :Oczko:

http://s6.suwaczek.com/200906061762.pnghttp://s6.suwaczek.com/201204141662.pnghttp://s2.pierwszezabki.pl/019/0191959d1.png?2723

Pinky oj co do tajemniczych to u Nas to samo... Dlatego zawsze trzeba stać, nigdy nie rozmawiać między sobą jak jest klient i być miłym, a wręcz natarczywym :Kiepsko: Tego akurat nie stosowałyśmy aż tak bardzo no chyba ,że babka nam wygladała na tajemniczego :) No i prawdą jest, że czym lepsza sprzedaż tym później lepsze premię :whistle:

Aaaa i tak na przyszłość ... w YR konsultantki Zawsze namawiają na jakąś nowość... Za największą sprzedaż są kosmetyki i inne nagrody :) Ja już kulkakrotnie wygrałam taki konkurs, sprzedaż jakoś zadziwiająco łatwo mi idzie, dziewczyny się śmiały że g**** w papierku bym nawet sprzedała ... No to sobie nacukrzyłam :D

patrycja`81
tysia

to przede wszystkim:wink:

mnie denerwuja tacy sprzedawcy,co wlasnie mysla ze to oni sa wazni,
a nie klient:lup:

pozostajac w krytyce:D

Tysia co z plama:wink:

Ja na takie pytanie odpowiadam:" A co tak zle wygladam? Wygladam jakbym potrzebowala pomocy?" Nienawidze tego pytania. Przez kilka lat bylam kierownikiem sklepu i jak na okreisie probnym dziewczyna zadawala to pyatnie to byla skreslona

asiu w tej firmie co ja pracowałam to na każde wejście musiało być "dzień dobry" , a po 2-3 minutach " w czym moge doradzić" :lup: Bez tego jakby tajemniczy klient to widziała od razu po premii, albo co gorsza wypad z pracy. Już nie jedna w Polsce za takie coś z pracy była zwolniona. Ja osobiście też nienawidzę takiego nagabywania... A zwłaszcza w Duglasie , bo tam to się wydaję, że każdego klienta traktują jak złodzieja :Szok:

rorita
asiu w tej firmie co ja pracowałam to na każde wejście musiało być "dzień dobry" , a po 2-3 minutach " w czym moge doradzić" :lup: Bez tego jakby tajemniczy klient to widziała od razu po premii, albo co gorsza wypad z pracy. Już nie jedna w Polsce za takie coś z pracy była zwolniona. Ja osobiście też nienawidzę takiego nagabywania... A zwłaszcza w Duglasie , bo tam to się wydaję, że każdego klienta traktują jak złodzieja :Szok:

oo podpisuję się rękoma i nogami ;)
już od wielu osób słyszałam takie opinie, że właśnie w Duglasie czują się jak złodzieje.

Asia 78- prawda? jak człowiek będzie potrzebował porady to sam podejdzie, mi się też odechciewa zakupów jak na wejście słyszę - w czym mogę pomóc???
:36_19_1: