Skocz do zawartości
Forum

Majówki 2010

Rekomendowane odpowiedzi

A tak zapomniałam się zapytać, byłyście w czasie ciąży u okulisty i dentysty?
Ja że tak powiem załatwiłam już obie zaległości.
Noszę okulary i wszyscy znajomi mnie straszyli że mogę mieć problemy z naturalnym porodem,
ale okulistka powiedziała że wszystko jest w porządku i mogę rodzić naturalnie i dała na to papier.
A do dentysty to się bałam iść, bo byłam pewna że przez te wymioty to zęby mi polecą, ale na szczęście tez wszystko dobrze , uff:bye:
Do kogoś jeszcze trzeba pójść w czasie ciąży?

Pozdrawiam emIlka
Rozbójnik Ksawcio 2010.05.11 i Gagatek Agatka 2012.01.10

be_aduska i wiewiorka10 - witajcie wśród majówek

anginka - życzę Ci córci.

Ilka - ja też mam wadę wzroku, ale jeszcze u okulisty nie byłam. Wiem, że powie: Może Pani rodzić naturalnie. Wadę mam małą, bo tylko -1, a ja bym wolała usłyszeć: Kwalifikuje się Pani na cesarkę!!!
Nadal się zastanawiam nad tym rozwiązanie, bo przeraża mnie myśl, że mogłabym rodzić 16 godzin.

jagdeb - mój mały jest dość regularny w kopaniu, rzekłabym nawet, że jest dość brutalny dla mnie :sofunny:. Ale to wina łożyska, które mam umiejscowione na tylnej ścianie.

be_aduska i wiewiórka10 - fajnie, że do nas dołączyłyście :) Wiadomo, że w grupie zawsze raźniej :cherli3:

ja czuję maluczka już od dłuższego czasu i praktycznie przez cały dzień. Wiadomo, że czasami sobie odpoczywa, ale przez większość dnia mnie delikatnie kopie :) Najbardziej uaktywnia się wieczorem i wtedy mam szansę poobserwować falujący brzuch - świetne uczucie!!
Ilka - jeśli chodzi o dentystę to wybrałam się już w listopadzie. To dlatego, że mam dosyć słabe zęby i wolałam sprawdzić czy nic złego się nie dzieje. Niedługo mam znowu iść na kontrolę.
A co do okulisty to wybieram się akurat jutro w południe. Moja wada wzroku jest dosyć spora bo ok -7 i -8 i w sumie z tego powodu od początku ciąży byłam przekonana, że będę miała cesarkę (i takie rozwiązanie bym wolała, bo podobnie jak Ty Kasiu nie wyobrażam sobie tego bólu przez kilkanaście godzin). Ale na ostatniej wizycie moja gin powiedziała, że sama krótkowzroczność wcale nie przesądza o cc i dopiero wady siatkówki są wskazaniem. No nic, zobaczymy co jutro wyjdzie na badaniu...

Zbieram się już spać dziewczyny bo jakoś niewyraźnie się dziś czuję:leeee:

http://www.suwaczki.com/tickers/wff2wn1545r9qxhk.png

http://s2.pierwszezabki.pl/034/0341899d0.png?346
Pozdrawiamy,
Kasia i Jaś

be aduska i wiewiórka - WITAMY SERDECZNIE WŚRÓD MAJOWYCH BRZUCHATEK!

Ilka - dentystę załatwiłam w listopadzie - kontrola i mikroskopijna plomba, temat ten skrupulatnie załatwiłam już w maju, zabki mialam zawsze zdrowe wiec teraz była tylk w zasadzie kontrola... u okulisty nie byłam i chyba się nie wybiorę, jestem krótkowidzem mam wadę -1,75 i właśnie muszę zmienic okulary.

Ah ciężki mialam dziś dzień w pracy i jutro tez nie zapowiada się ciekawie, trzymajcie kciuki.... ;-( W ogóle ostatnio jakoś mi smutno, przytłaczają mnie wszystkie problemy jakie z mężykiem mamy w naszych najbliższych rodzinach i w pracy, staram sie o tym nie myśleć, żeby nasz Pimpulek się nie smucił ale czasami dopada mnie handra.....

Pozdrawiamy ;-) Asia i Michałek

Kaskam-Widzę,że masz podobne dylematy jak ja.Też nastawiam się na cesarkę, bo strasznie boję się naturalnego i noszę okulary.Ostatnio miałam -3, ale czytałam gdzieś,ze sama wada nie kwalifikuje do cc ale jeszcze stan siatkówki.Wybieram się niedługo do okulisty i też marzy mi się zalecenie do cc...Kiedy masz zamiar rozmawiać o tym z ginem?Rozważałaś cc"na życzenie"?Jeżeli wzrok nie bedzie u mnie podstawą to zastanawiam się nad cc na własny koszt...

kaskam i wiewiorka10 ja też chciałabym cesarke naturalny poród mnie przeraża. Nie miałam pojęcia że wada wzroku może zakwalifikować do cesarki. Na czym to polega??? Wzrok sie moze pogorszyc czy jak? Pytam bo sama mam wadę wzroku -2 i też wybieram się niebawem do okulisty.
Ewcia 36 gratulacje i wszystkiego dobrego na nowej drodze życia:)

http://www.suwaczek.pl/cache/701d84889d.png

... w oczekiwaniu na największy cud świata... - Hania :*

be_aduska
Witam serdecznie wszystkie Majówki!
Na zielono a co w końcu maj to już taka piękna pachnąca wiosna... :)
Sama też jestem przyszłą majową Mamą. Termin mam na 27 maja i tydzień temu na usg zobaczyłam moją kochaną Hanię.
Moja historia jest dość pokomplikowana córeczkę będę wychowywać sama...
Mam pomoc rodziny i znajomych ale więcej to oni mnie straszą niż pomagają.
Więc postanowiłam że mogłabym spróbować tu. W końcu nikt nie zrozumie mnie bardziej niż Wy same - przyszłe Mamy.
Mam nadzieję że i dla mnie znajdzie się tu miejsce :)

Witam serdecznie nowa kolezanke :) My tutaj TYLKO sie wspieramy. Zadnych niemilych uwag czy porad:) Rozgosc sie i witaj u nas :cherli3:

http://s3.suwaczek.com/201004134865.png

:36_27_3: 13 kwiecien 2010 - Wielki Dzien !!!

be_aduska w czasie naturalnego porodu może odkleić się siatkówka przy parciu.
(Jeśli sie myle niech mnie ktoś poprawi) stąd ważne jest aby przy wadzie wzroku
skonsultować się w ciąży z okulistą .

Ja u dentysty i okulisty tez byłam wiosną, jak tylko zaczęliśmy się strać o dzidzie,
a teraz na kontrole poszłam. Do Bożego Narodzenia miałam jeszcze wymioty
i raczej wizyta u dentysty mogła by się skończyć tragicznie.

Na szczęście wszystko jest dobrze i właściwie teraz bezproblemowo doczekać maja. :36_27_5:

Ewcia 36 jeszcze raz gratulacje :36_3_26:

Pozdrawiam emIlka
Rozbójnik Ksawcio 2010.05.11 i Gagatek Agatka 2012.01.10

Ilka ma rację z tą siatkówką, ale z tego co wiem to wada wzroku -8 może być dopiero wskazaniem do cesarki, chyba że ma się problem z siatkówką, czyli że się odkleja.
Ja zastanawiałam się nad cc na żądanie. Z tego co na dzień dzisiejszy mi się udało dowiedzieć, ale jeszcze nic nie załatwiłam, taka cesarka u mnie w mieście kosztuje 1200zł. Mój gin powiedział, że on nie może mi wystawić papierka na cesarkę, bo nie ma wskazań.

Cześć wszyskim Brzuchatkom!

Bardzo Wam wszystkim dziękuję za miłe powitanie.:36_1_1:

Kaskam-Dziękuję za odpowiedź.Ja jeszcze nie rozmawiałam z moim ginem ale z tego co wiem jest zwolennikiem naturalnego...Zobaczę, co powie okulista...Pewnie jak nie da rady inaczej, to zapłacę i już.U nas koszt podobny.

Ewcia 36 - Serdeczne gratulacje i wszystkiego najlepszego:36_7_8::11_2_114:

hej babeczki!
witajcie okularnice ja rowniez nosze okulaty -3. moj gin mowil ze zalecana jest kontrola wzroku okolo 30 tyg ciazy. u dentysty jeszcze nie bylam ale warto by pojsc na kontrole. wiecie przez ten zoladek ktory podsuwa sie do gory mam po zjedzeniu obiadu lub czegos tresciwszego odruch wymiotny tak pod wieczor mi sie uaktywnia cuje jak mi brzuch rozpiera.jagdeb ja mma podobnie jak ty nie czuje jeszcze wyraznych ruchow tylko wieczorem jak sie poloze i przyloze reke do brzucha to czuje przesuwanie sie dzidzi ale nie mam jak jezykowa i kaskam tego falowania ale to podobno po 24 tygodniu sie zacznie na dobre.

http://www.suwaczki.com/tickers/2r8rwn15lx2gvyhz.png

http://s2.pierwszezabki.pl/039/0394729d0.png?9711

dziewczyny, czemu chcecie się zdecydować na cc? nie boicie się bardziej powikłań po operacji i dłuższego powrotu do zdrowia?

a propos: z tego co wiem to dobrym powodem jest też wiek - jak się jest po 30 to można "ugadać się" na niewydolność szyjki macicy albo inną bzdurę która da możlwiość cc - tylko czy to ma na pewno więcej plusów?

ja też się kosmicznie boję porodu i bardzo długo wybierałam szpital gdzie będzie MOŻLIWOŚĆ zzo na życzenie - bo w okolicznych szpitalach nie ma takiej opcji - a dolarganu na pewno nie dam sobie podać - więc zzo to jedyna opcja jaką biorę pod uwagę.

Ja mam tylko jeden szpital do wyboru, kolejny jakieś 25 km dalej.
Nasz szpital w programie rodzić po ludzku zajął jedno z ostatnich miejsc. Nie ma zzo na życzenie, a nawet ze wskazaniem. Kobieta nie ma często wyboru nawet pozycji do porodu. Rzeźnia!!! Według personelu medycznego pierwsze dziecko trzeba urodzić bez jakiejkolwiek ingerencji, a więc skoro zdecydowałaś się na dziecko to poród musi boleć.
Osobiście nie boję się powikłań po cc, bo co innego planowana c. a co innego po 16 godzinach porodu. Myślę, że trzeba mieć również dobre nastawienie do cc, bo jeśli ktoś jest przeciwnikiem takiego rozwiązania, będzie opowiadał wymyślone opowieści o koleżanka, które to omal nie zeszły z tego świata. Ja już się tyle nasłuchałam, że tylko się głupio uśmiecham i mówię, że zrobię ze swoim ciałem co uznam za stosowne i nikomu nic do tego.

Kaskam popieram Cie w 100%! Moj gin powiedział że jestem młoda (22 lata) zdrowa i on napewno o cesarce nie zadecyduje:( "ma pani szerokie biodra więc nawet pani nie poczuje jak dziecko wyskoczy". Co za bzdura . Moja Mama ma identyczne biodra i swoje dzieci rodzila po kilkanascie godzin. Nie wyobrażam sobie tyle cierpiec i jak tylko ktoś pyta się mnie o poród zmieniam temat bo nikt cesarki nie chce poprzec:(

http://www.suwaczek.pl/cache/701d84889d.png

... w oczekiwaniu na największy cud świata... - Hania :*

i tak dziewczyny podejmiecie same decyzje, ważne żeby dobrze przemysleć sprawę, wszystkie plusy i minusy a potem wybrać naprawde dobry szpital jak już się zdecydujecie, nie kierujcie się ceną ale doświadczeniem lekarza w tych zabiegach i ewentualnym zapleczem sprzętowym - nawet gdybyście mały jechać do innego miasta czy wybrać jakiś pywatny szpital. pogrzebcie w necie, poczytajcie opinie innych babeczek jakie miejsca polecają. te ceny które podałyście wydają mi się bardzo niskie - jesteście pewne że za 1200 można być pewnym że wszystko będzie najwyższej jakości? na różnych forach wyczytałam że cena sięga do 8 tysięcy.

A i jeszcze jedno, jeśli mój syn dalej będzie rósł w takim tempie (byłam na USG w 22tc a powiedział lekarz że synek wg. USG ma 24tc) to się skicham a nie naturalnie urodzę.
Ja w dniu porodu ważyłam 3900 i miałam 58 cm i miałam dużą głowę. Moja mam nigdy nie powiedziała mi nic złego o moich narodzinach, bo byłam drugim dzieckiem, więc jakoś poszło, ale z mojego brata rodziła 16 godzin, a ważył 3300 i miał 52cm.