Skocz do zawartości
Forum

TSH, FT4, FT3 i inne

Gość katarzyna.szymanowska

Rekomendowane odpowiedzi

Gość katarzyna.szymanowska

Witam ;)

Od ponad 3 mieisecy staram sie z narzeczonym o maleńswto. Jak narazie starania nie wychodza. Mam 19 lat, pisze bo moze ma to jakies znaczenie. Ostatnio ginekolog skierowal mnie na gadanie krwi, zeby sprawdzic czy z moja tarczyca wszystko w porzadku bo moje cykle skrocily sie do 17 dni nawet. Wiec wielka prosba o interpretacje wynikow.

Cholesterol 155.70 mg/dl
TSH 2,391 ulU/ml
FT4 1,34 ng/dl
FT3 3,85 pg/ml
prolaktyna 13,49 ng/ml

Na Wynikach jest napisane ze cholesterol, TSH i FT4 w normie. FT3 wysokie, a prolaktyna nie ma zadnej zapiski.

Prosze o interpretacje i napisanie wszystko co mogloby mi pomoc jesli chodzi o zajscie w ciaze, badania kolejne krwi, tarczyce itd.

Pozdrawiam

1. Normy: Cholesterol całkowity: wartości prawidłowe: 150-200 mg/dl (3,9-5,2 mmol/l)
TSH III Hormon tyreotropowy norma: 0,490 - 4,670 ulU/ml
fT3 Wolna trijodotyronina norma: 1,45 - 3,48 pg/Ml
fT4 Wolna tyroksyna norma: 0,71 - 1,85 ng/Dl
PRL Prolaktyna norma: 1,39 - 24,20 ng/ml. wobec powyższego jedynie podwyższone jest fT3, ale nieznacznie i przy prawidłowym TSH "w środku normy" nie doszukiwał bym się nadczynności jeżeli już to umiarkowanej ale o tym zdecyduje endokrynolog, którego radzę odwiedzić. Poza tym, nadczynność tarczycy nie upośledza w sposób istotny płodności, ale jeśli jest bardzo nasilona to wywołuje problemy.
Nadmiar hormonów tarczycy może blokować receptory estrogenowe sprawiając, że estrogeny działają w organizmie mniej efektywnie (np. na endometrium). Zaawansowana nadczynność może prowadzić też do komplikacji w ciąży (nadciśnienie, stan przedrzucawkowy, zmiany w układzie sercowo naczyniowym płodu). Najczęstszą przyczyną zaburzeń funkcji tarczycy u młodych kobiet są choroby o podłożu autoimmunologicznym. Sposobem wykluczenia albo potwierdzenia tej przyczyny są badania na obecność przeciwciał antymikrosomalnych,(a-TPO) oraz antytyreoglobulinowych (a-TG). Dlatego polecam odwiedzić endokrynologa przed robieniem dość kosztownych badań na własną rękę.
2. Sensownie było by zbadać układ jajniki - przysadka przez badanie:
FSH – hormon folikulotropowy – stymuluje dojrzewanie pęcherzyków w jajniku,
LH - hormon luteinizujący - zapoczątkowuje ostatnie stadium dojrzewania komórki jajowej i wywołuje pękniecie pęcherzyka,
Estradiol, Progesteron, i oczywiście USG jajników. Potem ewentualnie można szukać dalej i zrobić CA-125 którego podwyższenie poziomu w osoczu towarzyszy schorzeniom ginekologicznym, takim jak:endometrioza, mięśniaki macicy,stany zapalne w miednicy mniejszej. Ale oczywiście nie radzę robić tych badań na własna rękę tylko poszukać dobrego ginekologa doświadczonego w leczeniu zaburzeń płodności z dobrym USG.
3. Na zakończenie u bardzo młodych kobiet często na zaburzenia hormonalne wpływa sytuacja życiowa, diety, tryb życia, brak stabilizacji,wreszcie problem może leżeć po stronie partnera siłownia tryb życia. itp. Uważam osobiście, że dobrze, iż wnika Pani w problemy swojego organizmu, ale z tym pośpiechem z zajściem w ciążę to bym nie przesadzał. Czasem jak się tak bardzo chce to z powodu jakiejś blokady psychicznej nie wychodzi. Pozdrawiam. Artur