Skocz do zawartości
Forum

przechowywanie dań dla malucha


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Czy jest jakaś optymalna forma ponownego przygotowania przechowywanej potrawy jak np. przecier warzywny? Czy powinnam po wyjęciu z lodówki następnego dnia lub rozmrożeniu ponownie zagotowywać potrawę? Czy wystarczy wstawić na minutę do kuchenki mikrofalowej? Wolałabym unikać mrożenia i z reguły gotuję codziennie świeże ale czasem warto jest mieć zapasowe jedzonko. Inaczej w sytuacjach kryzysowych zostają słoiczki.

Staram się gotować synowi codziennie, 3 razy w tygodniu kupuję świeże warzywa i owoce (mam dość daleko do zieleniaka) i przygotowuję dania w parowarze elektrycznym. Najczęściej wychodzi mi za dużo gdyż trudno jest trafić ze składnikami tak by na końcu zostało około 200 ml czyli tyle ile mój synek jest wstanie zjeść jednorazowo. Poza tym ze względów ekonomicznych (czas przygotowania, energia itp.) chciałabym przyrządzić na zapas, tj. chociaż na jeden posiłek więcej. Dodam że nie lubię i nie potrafię gotować, dlatego czas spędzany w kuchni ograniczam do minimum. Tym bardziej że za każdym razem mam poważne obawy czy syn będzie chciał tknąć to co przyrządzę gdyż ostatnio stał się podejrzliwy co zawartości łyżeczki:)
pozdrawiam

http://lbym.lilypie.com/zW7Gp2.pnghttp://lb3m.lilypie.com/epfRp2.png
28.04.2007 12 tgc

11.05.2005 26 tgc
Odnośnik do komentarza

Witam!
Myślę, że najoptymalniej jest gotować na 2 dni i przechowywać w lodówce, wyciągać odpowiednią porcję i podgrzewać ją na ogniu (a nie wszystko).
Jeżeli zdarzy się np że kaszka za bardzo nam zgęstniała - można dolać do niej wrzątku i tym samym podgrzać :)

Posiłki z kuchenki mikrofalowej NIE SĄ wskazane dla dzieci, podobnie jak produkty zamrażane!

Pozdrawiam serdecznie

http://www.mamowanie.pl

http://suwaczki.maluchy.pl/li-51810.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-51809.png

Odnośnik do komentarza

Dziękuję za odpowiedź.
Mam jeszcze dodatkowe pytania.
Czy dania pasteryzowane w słoiczkach (chociaż nie wiem ile minut) można trzymać nie dwa dni lecz np. tydzień? Wolałabym urozmaicać dietę i nie chciałabym żeby mały ciągle jadał to samo przez dwa dni. Co prawda można różnie komponować posiłek - wystarczy inna kasza lub dodatek mleka.
Natomiast słoiczek wystarczyłoby po kilku dniach podgrzać w gorącej wodzie.

Skoro rozmawiamy o tym co dobre dla maluszka, proszę powiedzieć jakiego garnka najlepiej używać: stalowego, stalowego z powłoką teflonową czy emaliowanego.

pozdrawiam

http://lbym.lilypie.com/zW7Gp2.pnghttp://lb3m.lilypie.com/epfRp2.png
28.04.2007 12 tgc

11.05.2005 26 tgc
Odnośnik do komentarza

Witam,
tak pasteryzowane słoiczki można przechowywać dłużej - zawsze jest ta sama zasada - po otwarciu, przed podaniem dziecku trzeba spróbować czy nie skwaśniało :)
Co do garnków, to pewnie najlepiej byłoby używać używać żelaznych, a teflonowych unikać.
Według mnie jednak nie ma to takiego znaczenia, jak łatwość użycia - czyli w którym nam się nie przypala.
Pozdrawiam

http://www.mamowanie.pl

http://suwaczki.maluchy.pl/li-51810.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-51809.png

Odnośnik do komentarza

Chciałam zapytać tylko dlaczego produkty zamrażane nie są wskazane dla dzieci?
ostatnio kupiłam synkowi filety rybne dorsz i halibut, jedno i drugie jak się nie mylę z oceanu śródatlantyckiego. Synek nie uczulony na to, całe szczęście. :) Rozumiem, że najlepiej świeże rybki kupować, ale i tak muszę je zamrozić, bo całego kawałka/ryby nie podam mu na raz, a jest to też zbyt drogie dla mnie, bym z mężem mogła to zjeść. ;) W każdym razie, czy to szkodzi, takie mrożone?
Z doświadczenia wiem, ze np.: mrożonki z Hortexu warzywne mego synka uczuliły. Z ogródka jest ok.

Mama.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...