Skocz do zawartości
Forum

Obgryzanie paznokci............

MalaMoni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

mam wielki problem u mojego starszaka. mianowicie od 2-3 miesiecy namiętnie obgryza paznokcie u rąk, a własciwie u jednej-tej niepelnosprawnej. paznokcie obgryzione do gołej skóry, do krwi. Probówałam straszenia zabraniem dobranocki-pomogło na krótko. malowanie "gorzkim pazurkiem" pomogło na chwilę. Brak mi pomysłow już. Rozmawiam z nim o tym że to boli rączkę ( ma czucie w palcach mimo niepelnosprawności), mamy umowe ze codziennie po przedszkolu sprawdzam paznokcie, a jak sa obgryzione to w danym dniu nie ma zabaw lub bajki.
Nie wiem jak moge jeszcze zaradzic obgryzaniu? co zrobic?
i najwazniejsze--co moze byc przyczyna???

drugi problem, wiem ze również dotyczy wielu dzieci znajomych, ale mnie przeraza, chodzi o dlubanie w nosie, czasem po takich wyczynach w nosie widze strupy, wyglada to fatanie i sam nawyk i rezultaty.

szczerze liczę na jakieś dobre rady.
pozdrawiam

Monika,Wituś (25.04.2005 r.) i Pawełek (23.11.2008 r.)
www.witek.okama.pl -->1% podatku na operacje i rehabilitację Witusia !
www.dla-witka.blogspot.com
- kup i wesprzyj Witka
Profil Witka na FB - doł

Podłączam się do tematu. U nas tylko z tą różnicą, że nie chodzi o obgryzanie, a o skubanie. Paznokcie wyglądają strasznie i nie wiem co robić :Histeria: Nie pomaga nawet motywator w postaci zachęty, że jak nie będą wyskubane to pomaluję jej kolorowym lakierem (jestem stanowczą przeciwniczką tego typu ozdób u małych dziewczynek, ale myślałam że chociaż to poskutkuje, a ja w wakację zwalczę skubactwo...).

Pozdrawiam
Katarzyna

BĘDĄC MATKĄ NIGDY NIE MÓW, ŻE JESTEŚ NA COŚ PRZYGOTOWANA...

http://lb5f.lilypie.com/ItFmp2.png

Kochana Mamo Witusia i Pafcia :)
Pamiętam Witusia :) Myślę, ze karanie, to nie najlepszy sposób. Lepiej byłoby odwracać uwagę i częściej trzymać za rączkę. Na pewno Pani wie, ze obgryzanie paznokci, zreszta tak samo jak i dłubanie w nosku jest metoda na rozładowanie napięcia. W ostatnim roku wydarzyło się wiele zmian dla Witka i chyba nawet nie ma sensu szukać przyczyny,bo prawdopodobnie już nie istnieje, a pozostał nieładny nawyk, który sprawia mu "przyjemność".
Moim zdaniem nie należy Witusia napiętnować w tym temacie. Proponuję dyskretnie wyciągać rączkę z buzi, spędzać z nim więcej czasu i wymślać atrakcyjne/nowe dla niego zajęcia. Oglądając razem bajkę trzymać obgryzaną rączkę. Coś, co nie jest zakazem przestaje być dla dziecka atrakcyjne. Kontrolowane "ignorowanie" problemu, powinno spowodować, że zapomni o tym nawku.
Prócz tego... myślę, że dobrze byłoby spróbować jakiegoś sposobu na rozładowywanie napięcia. Dobre są zwykłe łaskotki, tarzanie po dywanie i wszelkiego typu masaże po pleckach, nóżkach, wewnętrznej części dłoni :)

Życzę wszystkiego Najlepszego dla Was i słonecznych wakacji :)

Pozdrawiam Serdecznie!
A.Żurakowska