Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
alcia1

desery i słodycze

Rekomendowane odpowiedzi

a ja mam pytanie jakie desery i słodycze można podawać małym dzieciom ?
Takie coby nie były tylko psujace zęby i apetyt ,ale też przynosiły coś dobrego jeśli to możliwe


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,
dzieciom nie należy podawać ŻADNYCH słodyczy.
Wystarczą im naturalnie słodkie dania zbożowe (bakaliową pastę z cieciorki, o której pisałam, ciasteczka owsiane własnej roboty, itp).
Jako przekąski (w zależności od budowy ciała) można im podawać owoce suszone na słońcu (czyli ekologiczne i niesiarkowane).
Dla starszych dzieci (ok 2 rż) świetne są kulki, na które przepisy znajdują się tu:
FORUM "Eko Pielusie i Mamusie" • Zobacz temat - Wypróbowane przepisy : Łakocie

Pozdrawiam serdecznie


http://www.mamowanie.pl

http://suwaczki.maluchy.pl/li-51810.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-51809.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

joam
Witam,
ciasteczka owsiane własnej roboty,

a ja robić takie ciasteczka ,bo te z linku chyba są za bardzo cukrowane

a te różne kuleczki ,bardzo się mi podobają


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam
Przepisy zwykle są podobne - tylko robie się je bez cukru, ewentualnie można dodać syrop klonowy lub słód jęczmienny - które są bezpieczne dla dzieci :)

Pozdrawiam serdecznie


http://www.mamowanie.pl

http://suwaczki.maluchy.pl/li-51810.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-51809.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

joam
Witam,
dzieciom nie należy podawać ŻADNYCH słodyczy.
Wystarczą im naturalnie słodkie dania zbożowe (bakaliową pastę z cieciorki, o której pisałam, ciasteczka owsiane własnej roboty, itp).
Jako przekąski (w zależności od budowy ciała) można im podawać owoce suszone na słońcu (czyli ekologiczne i niesiarkowane).
Dla starszych dzieci (ok 2 rż) świetne są kulki, na które przepisy znajdują się tu:
FORUM "Eko Pielusie i Mamusie" • Zobacz temat - Wypróbowane przepisy : Łakocie

Pozdrawiam serdecznie

szkoda że na stronie pieluszkarni nie ma przepisów w formie książki kucharskiej. Dość trudno jest przedzierać się przez kilkadziesiąt stron postów w celu znalezienia ciekawego przepisu.


http://lbym.lilypie.com/zW7Gp2.pnghttp://lb3m.lilypie.com/epfRp2.png
28.04.2007 12 tgc

11.05.2005 26 tgc

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzien dorby!

ciasteczka owsiane i pasta z cieciorki wyprobowane - zostaly zjedzone ze smakiem, wrecz wciagniete nosem :D:D:D

ale mam pytanie, czy mozna dziecku podawac stevie?
jesli tak, to od mniej wiecej jakeigo wieku i jaka forma stevii dla dziecka jest najlepsza?

dziekuje i pozdrawiam!


http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzwn15vzeg48lc.png

http://www.suwaczki.com/tickers/h84f73sb6vyznnl6.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,
zastanawiam się po co chce Pani podawać dziecku stevie?
Żeby dosłodzić posiłek? To nie jest wskazane - jedyne czym można w ograniczonej ilości dosładzać to daktyle (lub pasta daktylowa czyli uduszone daktyle) - najlepiej suszone na słońcu, ekologiczne, słód jęczmienny oraz syrop klonowy. A jeśli dziecko skończyło roczek i nie ma alergii pok - to miód z pasieki :)
Wszelkie inne dosładzacze nie są wskazane dla dzieci, ponieważ przeważnie są ciężkostrawne (dzieciom może brakować enzymów trawiennych do strawienia ich), mogą mieć działanie przeczyszczające (jak np ksylitol).
Poza tym stevia nie jest zalecana przez WHO i niezależnie od dyskusji, która się na jej temat toczy (przeciwników oraz zwolenników), to uważam, że najbezpieczniej jest wstrzymać się od podawania dziecku czegokolwiek, na co Światowe Biuro Zdrowia kręci nosem.
Pozdrawiam serdecznie


http://www.mamowanie.pl

http://suwaczki.maluchy.pl/li-51810.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-51809.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dziekuje pieknie za odpowiedz!

tak dokladnie mi chodzilo o ewentualne dosladzanie potraw...
słód jeczmienny wykorzytsuje przy przygotowianiu ciasteczek - i jest ok!

szukalam innych 'slodzikow', ale skoro stevia jest niepolecana przez WHO to musza miec ku temu konkretne powody, takze raz jeszcze dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam!


http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzwn15vzeg48lc.png

http://www.suwaczki.com/tickers/h84f73sb6vyznnl6.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,
słód pszenny zawiera gluten, a jak wiadomo, minimalizujemy jego spożywanie.
Słód kukurydziany oraz ryżowy może być, smaczny jest także syrop klonowy oraz słód daktylowy :)
Jednakże warto ich używać JEDYNIE sporadycznie, w przypadku ciasteczek, tortów urodzinowych itp

Pozdrawiam serdecznie


http://www.mamowanie.pl

http://suwaczki.maluchy.pl/li-51810.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-51809.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,
mój synek nie dostaje cukru wcale, ostatnio zdarzyło się, że zjada od czasu do czasu ciastko z mąki kukurydzianej i cukru, bo nic słodkiego (prócz owoców) nigdy nie jadł. Zastanawiam się, czy ma Pani może jakiś przepis bezglutenowy, niedrogi, bezmleczny oczywiście przepis na ciasto? Jakiś z owocami może? Posiadam mąkę kukurydzianą oraz gryczaną.

Aha, miałam zapytać odnośnie tych ciastek, to jakby zamiast cukru dodać do nich syrop klonowy, słód daktylowy? czy ciastka mają wtedy szansę bytu? Będą smaczne z taką mąką kukurydzianą?


Mama.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak, jeśli w ogóle dosładzać ciasta to syropem klonowym, słodem jęczmiennym lub daktylami.

Zdrowe słodycze można robić takie:
Słodkie kulki - to jedynie inspiracje, możecie modyfikować na własne potrzeby
1. sezamowe
200g sezamu uprażyć na suchej patelni i zemleć w młynku. Dodać szczyptę sproszkowanej wanilii lub cynamonu/kardamonu, 20g rodzynek, 20g drobno pokrojonych daktyli (jeśli owoce są twarde to uprzednio namoczyć). Dodać łyżkę miodu lub słodu jęczmiennego. Zagnieść i ulepić małe kuleczki.
Przechowywać w chłodnym miejscu.

2. kokosowe
Rozdrobnić po 100g suszonych fig, moreli i rodzynek. Dodać 100g posiekanych migdałów (mają b. dużo wapnia!), szczyptę cynamonu, 100gpłatków owsianych, trochę wody, sok i utartą skórkę z kawałka cytryny. Zagnieść, ulepić kuleczki i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Placek z daktylami

Ciasto:
2 szklanki płatków owsianych,
1 i 1/4 szklanki mąki z pełnego przemiału,
1/2 szklanki brązowego cukru lub słodu,
1 kostka margaryny.
Wszystko wymieszać aż ciasto stanie się dość suche. Trzy czwarte ciasta włożyć na blachę do pieczenia i włożyć do lodówki. Z pozostałej części zrobić kulę i włożyć ją do zamrażalnika.
Nadzienie:
3 szklanki pokrojonych daktyli,
3/4 szklanki wody,
sok z połowy cytryny.
Gotować do momentu aż daktyle będą miękkie, a następnie wszystko dobrze poddusić. Wystudzone wyłożyć na blachę z ciastem. Kulę ciasta z zamrażalnika zetrzeć na tarce i posypać na wierzch. Piec przez ok. 40 min w temperaturze 200 stopni (aż ciasto będzie miało złoty kolor).

Halawa z jabłek (lub innych soczystych owoców)

Składniki:
10 średniej wielkości jabłek, obranych, wydrążonych i pokrojonych w kostkę
3 łyżki masła
300g miodu
100g rodzynek
3 łyżki migdałów w plasterkach.
Roztopić w garnku masło, wrzucić jabłka i smażyć je przez 4-5 minut, często mieszając. Kiedy będą miękkie i brązowe, dodać 2 łyżki wody, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 15 minut, aż rozpadną się i zaczną gęstnieć.
Rozetrzeć kawałki jabłek łyżką i często mieszać, aby nie dopuścić do przypalenia. Gotować i mieszać do chwili, gdy jabłka utworzą jednolitą masę i zaczną odchodzić od dna garnka. Zwiększyć ogień na średni i mieszać bezustannie aż trudno będzie poruszać łyżką i masa stanie się przezroczysta na brzegach, zdjąć z ognia. Wmieszać miód, rodzynki i migdały. Gotować przez 2 minuty. Przełożyć na blaszkę i rozsmarować tak, aby warstwa halawy miała 2,5 cm grubości. Gdy ostygnie, pokroić w kwadraciki.

Budyń z kaszy jaglanej

1 szkl. kaszy jaglanej, 3/4-1 szkl. gorącego soku z ananasów, 1.5-2 łyżki miodu, 1/4-1/2 łyżeczki wiórków kokosowych
Ugotowaną kaszę jaglaną wraz wiórkami kokosowymi miksujemy z wcześniej zagotowanym sokiem. Dodajemy miód.
Można modyfikować wedle upodobań.


http://www.mamowanie.pl

http://suwaczki.maluchy.pl/li-51810.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-51809.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość magdkozl

Ja swojej małej kupuje słodycze z super krówki. Mała ma uczulenie na gluten, dlatego długo szukałyśmy czegoś co będzie smaczne i dla niej dobre i przy tym zdrowe.. Ale uff Rossmann i super krówka przyszli nam na ratunek - sama poczytaj o nich :) http://www.superkrowka.pl/bez-glutenu.htm

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Mama12222

Ostatnio bylismy na weselu z dziecmi w Sali Bankietowej Venge i zrobili taka pyszna Panna Cotte , dzieci byly zachwycone. Na szczescie mieli te kacik dla dzieci.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Lilkka

Mój synek lubi owoce i to je podaję zamiast ciastek cxy lodów, jak gdzieś wychodzimy to zabieram ze sobą tubki z musami, smaczne ma kubuś, nie są dosładzane a mały lubi i łatwo podać dziecku

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...