Skocz do zawartości
Forum

Grudnioweczki 2009 :))))

Rekomendowane odpowiedzi

jak pazurki na czerwono i różowo to prawidłowa oznaka zdrowej dziewczynki aż miło popatrzeć jak córcia rośnie i naśladuje mamę nie?Ja już swojemu gadałam od oku o dziecku i sam wreszcie podjął taką decyjzję no prawei sam ale niech tak sobie myśli.Bardzo chciałam mieć maluszka ale później będziemy starać się o córcię do braciszka - dobra jestem jeszcze małego nie ma na świecie a ja myśleo drugim hhihihihihihihihi

http://suwaczki.maluchy.pl/ci-50418.png
http://www.suwaczki.com/tickers/kjmnsg18r28igx75.png

zosieńka
jak pazurki na czerwono i różowo to prawidłowa oznaka zdrowej dziewczynki aż miło popatrzeć jak córcia rośnie i naśladuje mamę nie?Ja już swojemu gadałam od oku o dziecku i sam wreszcie podjął taką decyjzję no prawei sam ale niech tak sobie myśli.Bardzo chciałam mieć maluszka ale później będziemy starać się o córcię do braciszka - dobra jestem jeszcze małego nie ma na świecie a ja myśleo drugim hhihihihihihihihi

nio,jest cudowna:-)hihihi

a gdzie reszta ciotek?
Ja zaraz uciekam do kąpania:-)w końcu relaks:-)

jeju, ale mam ochote na cos z miesa...jakies kotleciki...ale w tygodniu sie zywie w kantynach i jak mi nie podpasuje zarcie miesne to jem cos na slodko...dzisiaj byly takie pampuchy z nadzieniem jagodowym w sosie waniliowym...
zjadlam jednego i myslalam ze umre...za to kumpel K dostal druga sztuke i bardzo byl happy :-):36_1_67:

co do tej lewatywy....ja mysle, ze jak bede rodzila, to bedzie mi obojetne co ze mnie wylatuje...ale to taki wstyd, ze szok...i mam nadzieje, ze K nie bedzie widzial co tam miedzy nogami ze mnie wyplywa...niech zobaczy tylko coreczke!
ale podobno organizm sam sie tez oczyszcza przed...i lata sie kilka razy na kiblelek...

http://www.suwaczki.com/tickers/relgi09k2phn9pyy.png

30.04.09 13:13- II kreski
11.05.09-zobaczylismy pecherzyk i Ciebie-mala plamke
29.05.09- ruszasz raczkami i nozkami i mierzysz 29mm
16.06.09-masz 67mm, bijace serduszko i jestes zdrowa/y
28.07.09-jestes na 95% dziewczynka, kochana Olivia Marianna, jestes zdrowa i wazysz 281g
06.10-wazysz prawie 1200g i masz prawie 40cm
06.01.10- urodzilas sie o 9:26

Mia
Cherry z Twojej wróżby synek. A tak to nie wiem. Dowiem się jak się maleństwo urodzi :)
Agula szczęściara z Ciebie, chyba stworzona jesteś do rodzenia!

A ja czuję się jak pierwiastka, bo totalnie jestem zielona w temacie poród naturalny :D

To sie teraz okaże czy szczęściara ze mnie:-)ale mysle,ze tak:-)hihiih

no poczytalalm cos tam poskrobałyscie ::):
agula chyba sie zagalopowalas z tymi tygodniami ::):
7miesiąc do 32tygodnia??
7 miesiac jest od 25-28tc a 8 miesiac jest od 29-32tc ::):
przynajmniej wg poradnika mlodej mamy ::):
co do lewatywy to wiem że można ale nie trzeba z niej korzystac jak zaproponują w szpitalu, mozna miec tez wlasna i samej sie zlewatywowac :lol:
ja juz mam to w czym dzidziulec wyjdzie ze szpitala :D
body z dlugim, cieply pajac, czapka bwelniana+cieplejsza,skarpetki, dresik cieply, kombinezonik, kocyk, wklad z wozka - w tym bedzie "przemieszczony" ze szpitala do domu ::):
oczywiscie w zaleznosci od pogody albo bedzie w pajacu albo w dresie ale ja mam do domu pieszo jakies 25minut a przeciez pieszo wracac nie bedziemy tylko autem ::):

Tyś moje dziecie, ja Twoja mama!!:wink:

Tyś mój mąż, ja Twoja żona!! :mdr:

1. Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko"

1 miesiąc - 1-4 tygodzień,
2 miesiąc - 5-8 tygodzień,
3 miesiąc - 9-13 tydzień,
4 miesiąc - 14-17 tydzień,
5 miesiąc - 18-22 tydzień,
6 miesiąc - 23-27 tydzień,
7 miesiąc - 28-31 tydzień,
8 miesiąc - 32-35 tydzień,
9 miesiąc - 36-40 tydzień.

2. Sposób ściągnięty z innego forum

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg. 3. Wg gazety Claudia dodatek "Ciąża":

1 m-c : 1 - 4 tydzień
2 m-c : 5 - 8 tydzień
3 m-c : 9 - 12 tydzień
4 m-c : 13 - 16 tydzień
5 m-c : 17 - 20 tydzień
6 m-c : 21 - 24 tydzień
7 m-c : 25 - 28 tydzień
8 m-c : 29 - 32 tydzień
9 m-c : 33 - 38 tydzień

4. Wg encyklopedii Larousse:

1mc - 1-4tyg
2mc - 5-8tyg
3mc - 9-13tydz
4mc - 14-18tydz
5mc - 19-23tydz
6mc - 24-27tydz
7mc - 28-31tydz
8mc - 32-35tydz
9mc - 36-39tydz

9 miesiąc - 36-40 tyg

gosiaj

i powiedzcie mi kochane mamusie, jak to jest z lewatywa przed porodem? potrzebna czy nie? czy sam organizm sie oczyszcza przed porodem?

ech stresujecie sie niepotrzebnie:D
w wikingowni nie ma w standardzie lewatywki,no chyba ze ktos ma takie zyczenie:D

organizm zazwyczaj sam sie oczyszcza
druga sprawa-prze sie tymi miesniami co kupe sie robi-wiec nawet jak sie ma wrazenie ze na kupe cisnie,to wlasnie znaczy ze noworodek sie przeciska

mysle,ze ta lewatywa przed porodem jest robiona dla "wygody" personelu-zeby wrazie jakby co....

moze inne babeczki mialy/beda miec inaczej-ale ja w dniu porodu nie mialam ochoty na zarcie:D
jest cos takiego jak "wilczy apetyt" na kilka dni przed porodem-znaczy organizm wtedy zbiera energie do porodu

wszystko tak natura stworzyla,zeby bylo idealnie:lol:

ja Wam mowie-najgorzej to sie isc ze strachem do porodu-to spowalnia caly proces porodowy-adrenalina wygrywa nad okscytocyna-

tu zapraszam do poczytania:
Rola hormonĂłw podczas porodu | PorĂłd

cholera jasna co to za banie sie porodu:wink:

tez gdzies znalazlam fajny artykul
(szukalam jak to jest z drugim porodem)
o tym co trzeba zrobic,jak sie mialo niefajny pierwszy porod
jak znajde to wstawie:usmiech:

a tymczasem ide przebrac srajtka:D
ciekawe czy od grudnia dzieci mi sie synchronizuja i bedzie przebieranie dupeczek tasmowe:sofunny: :sofunny: :sofunny:

dzis najmlodszemu zapodalam zimna cole,zeby mi sie wiecej ruszal:D

a i sie okazalo ze 13.10 mam test ze szwedzkiego-o ktorym nei wiedzialam
maz bedzie musial wziasc wolne,bo to taki test z pania nauczycielka na sali:lup:
i zyj tu czlowieku spokojnie i bez nerwow

ech trza sie zrelaksowac przy aromatycznej kupie:lol:

patrycja`81
gosiaj

i powiedzcie mi kochane mamusie, jak to jest z lewatywa przed porodem? potrzebna czy nie? czy sam organizm sie oczyszcza przed porodem?

ech stresujecie sie niepotrzebnie:D
w wikingowni nie ma w standardzie lewatywki,no chyba ze ktos ma takie zyczenie:D

organizm zazwyczaj sam sie oczyszcza
druga sprawa-prze sie tymi miesniami co kupe sie robi-wiec nawet jak sie ma wrazenie ze na kupe cisnie,to wlasnie znaczy ze noworodek sie przeciska

mysle,ze ta lewatywa przed porodem jest robiona dla "wygody" personelu-zeby wrazie jakby co....

moze inne babeczki mialy/beda miec inaczej-ale ja w dniu porodu nie mialam ochoty na zarcie:D
jest cos takiego jak "wilczy apetyt" na kilka dni przed porodem-znaczy organizm wtedy zbiera energie do porodu

wszystko tak natura stworzyla,zeby bylo idealnie:lol:

ja Wam mowie-najgorzej to sie isc ze strachem do porodu-to spowalnia caly proces porodowy-adrenalina wygrywa nad okscytocyna-

tu zapraszam do poczytania:
Rola hormonĂłw podczas porodu | PorĂłd

cholera jasna co to za banie sie porodu:wink:

tez gdzies znalazlam fajny artykul
(szukalam jak to jest z drugim porodem)
o tym co trzeba zrobic,jak sie mialo niefajny pierwszy porod
jak znajde to wstawie:usmiech:

a tymczasem ide przebrac srajtka:D
ciekawe czy od grudnia dzieci mi sie synchronizuja i bedzie przebieranie dupeczek tasmowe:sofunny: :sofunny: :sofunny:

dzis najmlodszemu zapodalam zimna cole,zeby mi sie wiecej ruszal:D

a i sie okazalo ze 13.10 mam test ze szwedzkiego-o ktorym nei wiedzialam
maz bedzie musial wziasc wolne,bo to taki test z pania nauczycielka na sali:lup:
i zyj tu czlowieku spokojnie i bez nerwow

ech trza sie zrelaksowac przy aromatycznej kupie:lol:

dlatego ja sie nie boje porobu....duzo bardziej zastanawia mnie moment, kiedy wrocimy do domu i nagle trzeba bedzie zaczac komunikowac sie z Olivka...mam nadzieje, ze szybko nauczymy sie wpolnego jezyka...moj K codziennie glaszcze poduszke, bo sobie juz wyobraza, ze nieglugo wlasnie w tym miejscu bedzie lezala nasza coreczka i zaciskala piastke na jego palcu....

i tez mi sie wydaje, ze organizm sam sie przystosowuje do porodu....wiele wiecej miliardow kobiet rodzi dzieci w domach i na polach (Azja, Afryka) i nawet nie maja pojecia, ze sa jakies stolki porodowe, albo lozka i wanny do porodow...albo znieczulenia...tylko dawaj w krzaczku albo w kacie kilka partych i dzidzius jest :-)
(pomijam tu fakt zgonow i selekcji naturalnej)

ja sie na porod bardzo ciesze :-) dlatego moge byc nawet przedostatnia :-):wanna1:

28.07.09-jestes na 95% dziewczynka, kochana Olivia Marianna, jestes zdrowa i wazysz 281g

mi tam i tak bedzie obojetne co ze mnie wyleci...oby tylko K nie pchal tam glowy zanim dostanie zielone swiatlo :-)

aaa, Patrycja, myslalam, ze juz zdalas egzamin i skonczylas kurs...wiec co oni Cie jeszcze mecza?

gosiaj

dlatego ja sie nie boje porobu....duzo bardziej zastanawia mnie moment, kiedy wrocimy do domu i nagle trzeba bedzie zaczac komunikowac sie z Olivka...mam nadzieje, ze szybko nauczymy sie wpolnego jezyka...moj K codziennie glaszcze poduszke, bo sobie juz wyobraza, ze nieglugo wlasnie w tym miejscu bedzie lezala nasza coreczka i zaciskala piastke na jego palcu....

to bedzie napewno fantastyczny moment:wink:

fajnie jest uczyc sie dziecka:usmiech:

gosiaj
mi tam i tak bedzie obojetne co ze mnie wyleci...oby tylko K nie pchal tam glowy zanim dostanie zielone swiatlo :-)

jakby co,jak mu poleci na oczy:lol:bedzie mial nauczke,zeby nie byc ciekawskim:lol:

gosiaj
aaa, Patrycja, myslalam, ze juz zdalas egzamin i skonczylas kurs...wiec co oni Cie jeszcze mecza?

tez tak myslalam,ze juz mam wakacje:ehhhhhh:wszystko na to wskazywalo,bo nawet nauczycielka moja dala do zrozumienia,ze to koniec
a dzis popoludniu dostalam mejla:lup:

zakonczylam pisanie na dzisiaj, teraz mam pol godziny czekania na K zeby po mnie przyjechal i jedziemy do ikei :-)

mialam opowiedziec o szpitalu...

to byl jeden z dwoch szpitali, ktore biore pod uwage...ten sie nazywa Diakonisenkrankenhaus i sie jedzie do niego przez miasto jakies 15 minut- chrzescijanski szpital

maja 3 sale porodowe, sale operacyjna dla dzieci na tym samym pietrze

jedna sala porodowa jest przeznaczona dla rodzin, ktore ze soba przyprowadzaja polozna- nie z tego szpitala...jest tam fotel porodowy, stolek, pilki, wanna...wszytsko tak jak sie chche...magnetofon ze swoja muzyka...maz/chlopka moze zostac nawet na noc...
w porodach moga brac udzial wszytscy z rodziny-wedle uznania.

druga i trzecia sala porodowa jest taka sama prawie jesli chodzi o sprzet, jeszcze da takie wielkie sznury jakby, zeby na nich zawisnac, jak sie chce

pokoje po porodzie sa tylko dwuosobowe, albo rodzinne, jesli tatus chce zostac, wszytskie z lazienkami

znieczulenie mozna sobie zazyczyc...

zawsze jest lekarz osiagalny w ciagu 15 minut, conajmniej 2 polozne....

ogolnie bylo fajnie, podobalo mi sie....

aha, jeszezce mozna od 36tc przychodzic do nich na akupunkture- 4 sesje kosztuja lacznie 10 euro. do tego jeszcze jest plywanie dla ciezarnych pod opieka poloznej-4,50euro za godzine- koszty zazwyczaj zwraca kasa chorych.

jeszcze chce zobaczyc ten drugi szpital-prowadzony przez siostry zakonne- K sie w nim urodzil,a ja bylam kiedys odiwezdic moja przyjaciolke, jak urodzila swoja pierwsza coreczke i bylam zachwycona :-)

aha, no i jeszcze po urodzeniu tatus moze kapac bobasa, potem idzie do mamy...a jak mama ma ochote, to czeka sie z wazeniem i mierzeniem na nia...chyba ze tata chce wszytsko zrobic, bo jest w kazdej sali waga i wanna dla dziecka. dziecko moze zostac przy mamie, albo mozna go dac pod opieke poloznym na noc...wtedy przynosza malucha co 3 godziny na karmienie...

to chyba tyle :-)

przykladowa fotka:

no to nic tylko rodzic:wink:fotka tez zachecajaca
ja pozniej wstawie ze szpitala w ktorym ja rodzilam

najbardziej mnie rozwalily jednak te sznury:sofunny:
i ze mozna sobie zawisnac-to juz chyba jakas desperatka,po 24 godzinach porodu-nic tylko sznurek-szpitalk na wszytsko przygotowany:oczko: :sofunny: :sofunny: :sofunny:

gosiaj
druga i trzecia sala porodowa jest taka sama prawie jesli chodzi o sprzet, jeszcze da takie wielkie sznury jakby, zeby na nich zawisnac, jak sie chce

patrycja`81
no to nic tylko rodzic:wink:fotka tez zachecajaca
ja pozniej wstawie ze szpitala w ktorym ja rodzilam

najbardziej mnie rozwalily jednak te sznury:sofunny:
i ze mozna sobie zawisnac-to juz chyba jakas desperatka,po 24 godzinach porodu-nic tylko sznurek-szpitalk na wszytsko przygotowany:oczko: :sofunny: :sofunny: :sofunny:

gosiaj

Po 24 godz to sama bym chetnie zawisnęła na tych sznurach:sofunny::sofunny:

A tak serio to super szpital:-)

no troche trudno mi to opisac...poczekajcie, pokazw wa o jakie sznury mi chodzilo :-)