Skocz do zawartości
Forum

Znieczulenie przy porodzie dla każdej kobiety? SLD zapowiada projekt ustawy

Rekomendowane odpowiedzi

SLD pracuje nad projektem ustawy dającej prawo każdej kobiecie do skorzystania ze znieczulenia przy porodzie - poinformował szef klubu SLD Wojciech Olejniczak.

- Idea ustawy, nad którą obecnie pracujemy, jest to aby każda kobieta podczas porodu miała prawo do skorzystania ze znieczulenia - powiedział Olejniczak. Według niego, obecnie obowiązująca procedura z tym związana jest zbyt skomplikowana i zbyt kosztowna. - Mamy do czynienia w tym obszarze z dużą bezradnością i należy to przeciąć - zaznaczył. Pytany, kiedy można się spodziewać gotowego projektu ustawy odparł, że w najbliższych dniach.

Obecnie NFZ płaci za znieczulenie tych pacjentek tylko wtedy, gdy wymagają tego względy medyczne. Inaczej kobiety muszą zapłacić.

cały artykuł przeczytać możecie tutaj:
Znieczulenie przy porodzie dla każdej kobiety? SLD zapowiada projekt ustawy

Małgosia
:36_1_19::36_1_19::36_1_19::36_1_19::36_1_19:

jak przeczytałam, że rząd przyspiesza w sprawie wejścia Euro.....to upadłam, przyspiesza z czym??? bo nie zrozumiałam.....

mój dziadzio mawiał, że w tym kraju będzie lepiej jak 3 pokolenia wymrą i nowi wejdą do rządu.....:japan::japan::japan:

święta racja....

A co do znieczulenia.... hmmm.... nie ukrywam, że mnie to np martwi.... a no dlatego, że :
1. po znieczuleniu zzo, bardzo często zaprzestaje się czuć skurcze w takim stopniu, że zakłóca się współpraca rodząca-położna. Obawiam się, że wzrośnie tutaj ilość cięć cesarskich.
2. A co np z uczuleniem na pewne środki przeciwbólowe? Czy zzo (bo chyba tylko o to znieczulenie jest sprawa) może powodować jakieś niebezpieczeństwo? Bo jeśli tak, obowiązkowe by były dodatkowe badania, prawda ?

http://b2.lilypie.com/BYJdp1/.png

Gość Agnieszka31

ja rowniez po ZZO nie czulam zadnych skurczy, zadnego bolu, i wszystko bylo ok, wspolpraca z polozna na 6,
co do swiata bardziej rozwinietego to daleko nie trzeba szukac,w niektorych krajach UE musisz poinformowac lekarzy ze nie chcesz ZZO, inaczej z "szablonu" daja,
tylko nie pytajcie w jakich poniewaz nie chce mi sie szukac artykulu na ten temat,
ostatnio byl na onet.pl

w szpitalu w ktorym rodzilam mimo ze odplatnie to niebardzo chcieli mi zrobic ZZO, i nie dlatego ze cos moze sie po nim stac, tylko dlatego ze nie bylo anestezjologa ktoremu chcialo sie zejsc na poloznictwo, i chyba w tym tkwi problem, z ich braku,
teraz szpital w ktorym bede rodzila ma swoich na poloznictwie wiec nie bedzie z tym problemu,

No właśnie, żeby taki poród zakończył się powodzeniem, muszą go poprowadzić doświadczeni ludzie, bo chyba się nieco wydłuża, co ?? (pytam bo nie wiem). Mam nadzieję, że jeśli projekt ten przejdzie i zostanie uchwalony, znieczulenia nie
zwiększą ilości zastosowanych próżnociągów czy jak już wcześniej napisałam cc.
Okaże się w praniu :)

http://b2.lilypie.com/BYJdp1/.png