Skocz do zawartości
Forum

Czy łuszczyca na skórze głowy dziecka może przejsć sama?

Rekomendowane odpowiedzi

Mój 9-letni syn od kilku miesięcy ma łuszczycę na głowie — zmiany są w różnych miejscach, ale najbardziej za uszami i z tyłu. Dermatolog potwierdził, że to łuszczyca. Zastanawiam się, czy to może się samo cofnąć? Czy są łagodne sposoby, by mu pomóc bez leków na receptę?

Mój syn miał dokładnie tak samo — skupione zmiany za uszami i w okolicach karku. Stosowaliśmy płyn Belosalic i szampon z serii Pharmaceris (ten do łuszczycy). Przez długi czas nie było trwałego efektu, dopiero jak włączyliśmy produkty Psorisel, coś ruszyło. Na noc emulsja, rano delikatne mycie szamponem i co drugi dzień płyn złuszczający. Dużo łagodniejsze niż sterydy, a naprawdę skuteczne.
[reklama usunięta]

Edytowane przez Dziubala
[reklama usunięta]

Ja używam elocomu w płynie — bardzo wygodna forma, nie przetłuszcza włosów i dobrze działa nawet na trudniejsze zmiany. Ale i tak największą poprawę zauważyłam po włączeniu Psorisel — ta emulsja na noc to był strzał w dziesiątkę. U nas łuski zaczęły znikać po niecałych dwóch tygodniach.

481385499_2065999023874155_2410042207949849567_n.jpg

W przypadku dzieci to często nie tylko kwestia skóry, ale całego organizmu. U nas największy przełom przyszedł dopiero, gdy zajęliśmy się jelitami. Odrobaczanie, dieta przeciwzapalna i wcierki z naturalnych olejków — to dało więcej niż jakiekolwiek środki z apteki. Warto pomyśleć kompleksowo.