Skocz do zawartości
Forum

Kosmetyki na dłonie z azs

Rekomendowane odpowiedzi

Ja po latach walki z suchą, czerwoną, bolącą i pękającą skórą dłoni odkryłam, że alergizuje mnie większość mydeł (zwłaszcza tych w płynie). Nic mi tak bardzo nie pomogło jak odnalezienie mydła, które mnie nie uczula. Od tego czasu problem zniknął. Poza tym staram się mocniej nawilżać skórę ciałą oraz skórę dłoni.

[reklama usunięta]

Od siebie polecam szczególnie serię kosmetyków Atopicin, zauważyłam, ze moja skóra wygląda po nich o wiele lepiej. 

Edytowane przez Dziubala
Usunięcie reklamy

Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że dieta ma OGROMNY wpływ na stan skóry przy AZS. Przez długi czas próbowałam różnych metod, ale dopiero gdy zaczęłam bardziej świadomie podchodzić do jedzenia, zauważyłam realne efekty.

Największą różnicę zrobiło wprowadzenie zdrowych tłuszczów, zwłaszcza oleju z nasion konopi. Dlaczego? Bo zawiera idealne proporcje kwasów omega-3 i omega-6, które wspierają odbudowę bariery ochronnej skóry, zmniejszają stany zapalne i nawilżają skórę od środka. Kiedy go dodałam do diety (np. do sałatek czy jako dodatek do smoothie), moja skóra zaczęła mniej swędzieć i stała się bardziej elastyczna.

Z drugiej strony, odstawiłam tłuszcze typu masło i margaryna, bo mogą nasilać stan zapalny w organizmie. Masło zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, a margaryny często mają tłuszcze trans, które negatywnie wpływają na skórę.

Dodatkowo, piłam zioła wyciszające, bo stres i nerwy to jeden z głównych wyzwalaczy AZS. Passiflora działa świetnie na układ nerwowy i pomaga się uspokoić, ale prawdziwą różnicę zauważyłam dopiero, gdy zaczęłam regularnie suplementować olej CBD   [reklama usunięta]. Pomaga obniżyć poziom kortyzolu (hormonu stresu), który ma duży wpływ na stan skóry – a u osób z AZS stres często pogarsza objawy. CBD działa przeciwzapalnie i uspokajająco, co przekłada się na mniejszą reakcję skóry na czynniki drażniące.

Podsumowując: zdrowe tłuszcze, eliminacja złych tłuszczy, zioła wyciszające i CBD to dla mnie klucz do lepszego stanu skóry.
[reklama usunięta]

Edytowane przez Dziubala
Usunięcie reklamy