Skocz do zawartości
Forum

Niedobór białka S wykryty przypadkiem już w ciąży

Gość Gege

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

jestem w 12tc, po jednym poronieniu. Nie robiłam żadnych badań co do przyczyny poronienia, bo lekarze odradzali, miałam za to problemy kardiologiczne. Nowa kardiolog (specjalistka od prowadzenia ciąży przy problemach z sercem) u której byłam 2 tygodnie temu doradziła zrobienie badań na zespół antyfosfolipidowy. Ginekolożka z kolei odradzała, bo podobno tych badań nie robi się w ciąży, no ale mimo to zrobiłam. Przeciwciała, antykoagulant toczniowy wyszły mi w porządku, ujemne. D-dimery, homocysteina, fibrynogen, białko C w normie. Za to wyszedł mi niedobór białka S (45% przy normie 60-126). Nie ukrywam, że się przeraziłam, bo z tego co czytam oznacza to trombofilię i tak naprawdę to powinnam jeszcze przed ciążą wdrożyć leczenie a ja jestem już prawie w 2 trymestrze!!! No ale skąd miałam wiedzieć, skoro żaden z lekarzy u których byłam nawet się na te tematy nie zająknął... Z drugiej strony czytam, że białko S w ciąży po prostu spada i takie wyniki w ciąży są zwyczajnie niemiarodajne. Konsultacje mam dopiero za tydzień i wcześniej się nie da. Czy któraś z was miała taką sytuację i mimo to udało jej się urodzić?