Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Proszę o pomoc w interpretacji wyników cytologii. 

8 miesięcy temu moja cytologia wyszła następująco:

Komórki nabłonka płaskiego: nieprawidłowe komórki nabłonka płaskiego (ASC)- nieokreślonego znaczenia ( ASC-US)

wykonałam test na obecność wirusa HPV- Wynik dodatni: Wykryto DNA wirusa HPV o genotypie 16, 33, 52, 68

kolposkopia: Kolposkopia adekwatna wg IFCPC 2011, typ strefy przekształceń 1/2- granica w ujściu. Po próbie octowej obraz zbielenia o różnym nasileniu , wokół ujścia w promieniu 10mm- ogniskowo gęste wyniosłe zbielenie, grube punkcikowanie- cechy ''major change''- HSIL

Konieczna biopsja celowana. 

  Pobrano wycinki- wyniki: 

01. Wyc. z szyjki- cervicitis et endocervicitis chronica. Dysplasia focale planoepithelii gradus minoris 

02. Wyskrobiny z kanału- endometrium proliferativum. Fragmernta endocervii.

Aktualnie wykonałam kontroloną cytologię wynik otrzymany dwa dni temu... Wynik: 

Rozpoznanie: Obecność nieprawidłowych komórek nabłonkowych

Interpretacja: Neoplazja śródnabłonkowa niskiego stopnia LSIL związana z infekcją HPV lub dysplazja gradus minoris CIN1

Jestem po dwóch naturalnych porodach. Mam 27 lat. Proszę o wytłumaczenie co może oznaczać ten wynik. Wizyte mam dopiero za dwa tygodnie a umieram ze strachu. 

Czy zmiana z ASC-US NA LSIL to dobra czy raczej zła oznaka. Czy to początkowa faza raka szyjki macicy. Proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj Magdalena22. Myślę, że nie jest tak źle. Jeśli chodzi o wirus HPV, to masz niestety typ wysokogenny, dlatego na pewno będziesz musiała być pod kontrolą. Ja miałam w wynikach HSIL, czyli zmianę bardziej zaawansowaną niż LSIL. Ja miałam też HPV wysokogenny i lekarz zalecił mi zabieg konizacji Leep loop. Nie wiem jaka jest procedura przy LSIl, wydaje mi się, że będziesz musiała powtórzyć cytoiogię po 3 miesiącach, bo mi lekarz tłumaczył, że zmiana LSIL może się sama cofnąć a HSIL przy wysokogennym HPV nie cofnie się sama i trzeba ją usunąć. Jeśli Twój lekarz zaleci Ci zabieg, to skonsultuj to jeszcze z drugim lekarzem. Nie wiem czym jest zmiana ASC-US, ale LSIL nie jest rakiem. Przy HSIL lekarz określił mi to jako komórki przedrakowe, które jeśli nie byłyby usunięte, to z czasem mogłby się przkeształcić w komórki rakowe.

Proszę się nie martwić, nie jest tak źle. Myślę, że zabieg nie będzie konieczny,a  jeśli nawet, to nie jest bolesny i w miarę szybko się dochodzi do siebie. Jeśli będziesz miała jeszcze jakieś pytania i będęę umiała, to odpowiem. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Magda050793
3 godziny temu, Wywijaska napisał:

Witaj Magdalena22. Myślę, że nie jest tak źle. Jeśli chodzi o wirus HPV, to masz niestety typ wysokogenny, dlatego na pewno będziesz musiała być pod kontrolą. Ja miałam w wynikach HSIL, czyli zmianę bardziej zaawansowaną niż LSIL. Ja miałam też HPV wysokogenny i lekarz zalecił mi zabieg konizacji Leep loop. Nie wiem jaka jest procedura przy LSIl, wydaje mi się, że będziesz musiała powtórzyć cytoiogię po 3 miesiącach, bo mi lekarz tłumaczył, że zmiana LSIL może się sama cofnąć a HSIL przy wysokogennym HPV nie cofnie się sama i trzeba ją usunąć. Jeśli Twój lekarz zaleci Ci zabieg, to skonsultuj to jeszcze z drugim lekarzem. Nie wiem czym jest zmiana ASC-US, ale LSIL nie jest rakiem. Przy HSIL lekarz określił mi to jako komórki przedrakowe, które jeśli nie byłyby usunięte, to z czasem mogłby się przkeształcić w komórki rakowe.

Proszę się nie martwić, nie jest tak źle. Myślę, że zabieg nie będzie konieczny,a  jeśli nawet, to nie jest bolesny i w miarę szybko się dochodzi do siebie. Jeśli będziesz miała jeszcze jakieś pytania i będęę umiała, to odpowiem. Pozdrawiam

Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź. To dla mnie bardzo ważne. Proszę powiedz mi czy wynik LSIL jest gorszy od ASC-US. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja nie miałam określenia ASC-US, ale  z tego, co czytam, to jest to zmiana powierchowna, a po wycinkach jest już określona zmiana w środku komórek, dlatego już jest LSIL, ale mogę się mylić. Jak wizyta u lekarza? Co powiedział?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Magda050793
17 godzin temu, Wywijaska napisał:

Ja nie miałam określenia ASC-US, ale  z tego, co czytam, to jest to zmiana powierchowna, a po wycinkach jest już określona zmiana w środku komórek, dlatego już jest LSIL, ale mogę się mylić. Jak wizyta u lekarza? Co powiedział?

Do lekarza jestem umówiona na 30tego. Do tego czasu chyba zwariuje. Najbardziej przeraża mnie fakt że w 7 miesięcy wyniki się pogorszyły. Zastanawiam się co dalej.  

Martwi mnie również  jedna kwestia. W 2016r miałam zapalenie otrzewnej. Podczas operacji została podjęta decyzja o usunięciu połowy prawego jajnika. Rok później urodziłam córeczkę.  Ostatni okres miałam między 12stym a 18stym listopada. Dzisiaj w trakcie stosunku dostałam plamienia po 5 dniach po zakończonej miesiączce. Plamienie ustało, jednak  silny ból podbrzusza a w szczególności prawego jajnika pozostał. Do lekarza jestem umówiona na 30 listopada. Strasznie się martwię zaistniałą sytuacją. Pierwszy raz w życiu tak się dzieje. W głowie mam mętlik a kompletny brak wiedzy mnie wykańcza. Co może oznaczać ten ból i plamienie. Dodam, że bóle jajnika prawego po operacji często powracają, ale dzisiejszy ból był jednak największy. Co robić? Podpowiedź, proszę 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie martw się, nie wiem z czego wynikają takie bole czy plamienia, ale mi się też taka sytuacja zdarzyła, więc myślę, że to nie jest związane z tymi wynikami, ktore masz. Nie denerwuj się, bo uważam, że Twoje wyniki kwalifikują Cię tylko do częstszych kontroli, nawet nie do zabiegu, także na spokojnie. Ja byłam w tym tygodniu u swojego lekarza na kontroli po zabiegu i mi powiedział, że zwykle po konizacji HSIL już się nie powtarza, ale wiadomo, że kontrolować trzeba, bo każdy organizam jest inny. Po wizycie daj znać co Ci lekarz powiedzał, a na razie nie martw się, bo ja uważam, że będzie dobrze. Nie są to zmiany rakowe  to jest najważniejsze, bo w takich zmianach jest 100% uleczalność, także ze spokojem czekaj na wizytę i napisz co Ci powiedział lekarz. Ewentualnie jak będzie miał jakieś głupie pomysły, to pójdziesz na konsultację do innego, bo ja jak poszłam do pierwszego z wynikiem cytologii IIIb, to mi powiedział, że będziemy macicę usuwać, a jak pojechałam do innych na drugą konsultację, to wyśmaili jego diagnozę, że przy takich zmianach nie usuwa się macicy. Także trzymaj się i nie denerwuj, na pewno będzie dobrze i odezwij się jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...