Skocz do zawartości
Forum

Majówki 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Paulina91

Witam wszystkich :) obecnie 18 no prawie 19 tydzień i usg zaplanowane na 19 grudnia także mam nadzieję, że przed świętami poznam płeć maluszka:) i że będzie wszystko dobrze bo trochę się boję, ale tak samo cieszę. Pozdrawiam wszystkie mamusie! :D

Gość Paulina91

Muszę Wam powiedzieć, że bywałam na różnych forach i tak fajnego jak to nie znalazłam. Jesteście świetne zauważyłam, że wzajemnie się wspieracie, doradzacie-jednym słowem można na Was liczyć. Zostaje:)

Domka :/
Odnośnie prenatalnych też się boję, martwię się też że nie wiem czy czuje maleństwo czy nie.. Dodatkowo mam takie ukłucia bólu i ie wiem czy to przez to ze maleństwo się rozpycha czy źle ułożone.. Nie krwawię nic mi innego nie dolega i do tej pory wszystko ok było a ciągle takie bóle występują. Może też dlatego że pierwsza ciąża i ciało nieprzystosowane

Gość Aleksandra20

Azu Skarbie spokojnie. Klujace bóle to rozciąganie ścięgien, macica musi się powiększyć. Jak Ci ta ryba bardzo przeszkadza to sobie zmień kwasy. Są dha z ryb i są dha z alg, nawet lepsze. A odnośnie ruchów to ja jestem niska, wcześnie czuję, ale w tej ciąży baaardzo delikatnie. Przy moich problemach to chociaż wiem że na tym etapie nawet jeśli się coś czuję to jest to kilka razy dziennie mały sygnał, bardzo się stresuję czy to na pewno ono, czy wszystko z nim ok. Wiec to też normalne mamusiowe uczucie że się martwisz. Za 3 tygodnie będziesz się martwić że za mocno czujesz:)
Kath no jest myśl ;) zobaczymy jak wytrwasz;)
Paulina masz rację. Tu są świetne dziewczyny. Garstka, ale dobrze tu jest. Zdrowo tak jakoś :)

Gość Paulina91

Azu mam to samo z tym, że dziś w nocy myślałam, że pojadę już na SOR tak mnie kłuło ,najgorzej jakby nad pępkiem w tym jednym miejscu ból był nie do zniesienia. Myślicie, że powinnam jechać do lekarza?. Często czytam jak dziewczyny opisują te motylki w brzuchu ja z kolei nic takiego nie czuję. Nieraz coś tam zaburczy i tyle. To moja pierwsza ciążą.

Gość Paulina91

Aleksandra 20 wchodzę już w 19 tydzień jeszcze trochę poczekam i wierzę, że niedługo też poczuję. Sobie tłumaczyłam, że boli bo pewnie maluch rośnie i mi się wszystko przesuwa, może uciska na jakiś narząd hmm no nie wiem.

Gość Aleksandra20

Paulina może tak być, może ciężar macicy ciągnie coś innego z góry. Ja bym jednak sprawdziła co to. A jeszcze przyszło mi do głowy nie miałaś kiedyś jakiejś operacji, zrostów po jakiś zabiegach? Takie miejsce będzie mniej elastyczne i może ciągnąć.
To jak już 19 to cierpliwości :) zaraz da znać.

Gość Paulina91

w przyszłym tygodniu jest mój lekarz w razie czego dopytam co to może być. Nie właśnie nigdy żadnych operacji, zabiegów, szpitali nic no zobaczymy. Dziewczyny a macie do polecenia jakieś fajne poradniki dla przyszłych mam? wiecie o dziecku jak długo się karmi piersią, kiedy się powinno zacząć rozszerzać dietę, kiedy mniej więcej czas na pierwszy ząbek, krok, jak ubierać żeby nie przegrać itp.

Olu Też jestem niska mam 155 wzrostu ale nigdy też szczupła nie byłam i łożysko z przodu, początek 18t według prenetalnych. Co do zmian nigdy nie jestem przekonana wczoraj nie było źle bo wzarlam 3 kiwi przed wzięciem o źle nie było :D
Paulina Z tego co czytałam samo karmienie piersią nawet karmią do 3 lat :D ale jeśli chodzi o resztę niestety nie wiem siostra już w 6 miesiącu zaczęła rozrzerzac dietę o kaszki i te bobovitki. Co to ubioru ubierasz jak siebie tak czytałam, o zachowaniu jest info co i jak kiedy jaki na necie
Chociaż u wcześniejszego albo w ogóle u różnych dzieci to inaczej wyglada

Ps: U mnie ból umiejscowiony pod pępkiem nad wzgorkiem lonowym, tam gdzie robi się taki kąt pod brzuszkiem jak już odstaje

Paulina wydaje mi się, że najlepszym źródłem informacji będzie położna, która będzie przychodzić do ciebie i dziecka po porodzie. Będziesz mogła ją bombardowac pytaniami a ona jest od tego, żeby Ci wszystko wytłumaczyć i poradzić. Ja np właśnie tak robiłam i o ile pierwszy syn dosłownie jadl i spal tak z drugim miałam istny hardcore... Dzieki Bogu trafiłam na świetną położna i bardzo mi pomogła. Możesz sobie poczytać gdzieś w necie na temat karmienia i rozszerzania diety, ale życie pewnie szybko zweryfikuje te informacje. Na swoim przykładzie się przekonałam, bo trafiłam na mnóstwo artykułów, że po cesarce bardzo trudno pobudzić latkacje, a mi się udało syna rok karmić. Dla porównania pierwszy syn urodzony naturalnie a karmilam go ledwo pół roku. Także nie ma się co spinać na zapas :)

https://www.suwaczek.pl/cache/73b5b9aaef.png