Skocz do zawartości
Forum

Clostilbegyt? Opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Fikumiku
47 minut temu, Gość Olgik napisał:

Też mam nadzieję, że mi kiedyś lekarz zaleci zrobienie hsg jeżeli dalej będą cykle bezowocne... zawsze mnie interesowało tak na chłopski rozum krok po kroku jak wygląda przygotowanie do tego zabiegu. Napisałabyś jakie badania i kiedy musiałaś zrobić, czy przed samym zabiegiem jakoś się musiałaś przygotować "fizycznie"?

Moja ginekolog od razu powiedziała że HSG to obowiązek przed zaczeciem brania leków. Po co brać clo jeżeli jajowody są zakochane,albo nawet delikatnie klejone. To tylko stracone cykle, jeżeli faktycznie coś się tak dzieje 🙂

Malina faktycznie ten lekarz to wychodzi na jakiegoś naciągacza! Bo w jakim celu przychodzić tylko po receptę? I jeszcze jak Cię wtedy skasuje te 150 to masakra... Mój to nawet od czasu do czasu liczy mnie taniej i zawsze mówi że jak nie ma potrzeby to żeby nie przychodzić.... Ale dobrze, że mu się postawiłaś 🙂

Ja robiłam AMH we wrześniu w 3dc i miałam wynik 6,04 (normy z lab: 0,07-7,35) i lekarz powiedział, że jest ok. Ale im więcej czytam tym bardziej zastanawiam się czy to faktycznie duża rezerwa czy po prostu pcos... 

Na kolejnej wizycie muszę zagadnąć go o hsg, że w tym wieku trochę szkoda mi czasu się stymulować, gdyby się okazało że mam niedrożne jajowody i tak. Zobaczymy co powie :) teraz i tak mam za dużo stresu na głowie i nie myślę nawet o cyklach więc ten grudzień sobie odpocznę trochę chociaż w tym temacie staraniowym ;)

Dzięki dziewczyny ❤️ Ewa masz rację no trochę naciągacz na kasę... Może ma teraz mniej pacjentek przez pandemie nie wiem. Jak pójdę w styczniu to pójdę na "monitoring" wezmę receptę i zapłacę połowę ceny wizyty. O ile wgl do niego pójdę bo może będę chodzić do tej drugiej ginekolog. 🙂

Malina też tak uważam. Skoro Ty uważasz, że możesz jeszcze poczekać i spróbować kilka miesiecy na stymulacji.. na inseminację zawsze będzie czas.

Co do drożności.. chyba też się zaczne nad tym zastanawiać.. niby lekarka powiedziała mi kiedyś,  że nie ma potrzeby sprawdzać przed stumulacją ale to też było niedługo po poronieniu więc może dlatego.. 

2 godziny temu, Gość Malina napisał:

Musisz mieć ważna cytulogie ja miałam z lutego 2020. I miesiąc przed robiłam tylko biocenoze pochwy mykoligia + bakteriologia - wynik musi być prawidłowy bez żadnych infekcji. 

Na badanie musiałam być na czczo i 3 dni przed zabiegiem zero seksu. 

Warto wziąć sobie tabletki przeciwbólowe, wodę i podpaskę bo ten płyn się później wylewa. Ja mialam pianę ExEm to ponoć najmniej inwazyjna drożność. Po zabiegu przez godzinę uczucie jak podczas okresu a później już nic nie czujesz. 🙂 

Hej , mi powiedzieli że tylko mam przynieść cytologię . Robiłam ją w lutym. Pytanie czy biocenozę będę mieć w trakcie 

34 minuty temu, Gość Karska napisał:

Hej , mi powiedzieli że tylko mam przynieść cytologię . Robiłam ją w lutym. Pytanie czy biocenozę będę mieć w trakcie 

Raczej nie. Na wyniki biocenozy czekałam tydzień. W diagnostyce miałam robione. Najlepiej zadzownic do kliniki i się dowiedzieć od nich. Co klinika to inne wymagania xd 

45 minut temu, Gość Inez napisał:

Malina też tak uważam. Skoro Ty uważasz, że możesz jeszcze poczekać i spróbować kilka miesiecy na stymulacji.. na inseminację zawsze będzie czas.

Co do drożności.. chyba też się zaczne nad tym zastanawiać.. niby lekarka powiedziała mi kiedyś,  że nie ma potrzeby sprawdzać przed stumulacją ale to też było niedługo po poronieniu więc może dlatego.. 

Dziewczyny ja staram się od początku tego roku do września bez żadnych badań itp. We wrześniu okazało się że mam policystyczne jajniki i nie mam owulacji. Lekarz zrobił mi tylko jeden cykl na Clo gdzie owulacji miałam monitorowana i pecherzyk urósł pięknie i pękł (po zastrzyku pregnyl) ciazy nie było i od razu lekarz odtawil mi Clo i kazał zrobić drożność. Teraz zrobiłam i następny cykl mam mieć na Clo chyba nic dziwnego że chce więcej razy spróbował na Clo. Jak zdrowe pary które mają normalna owulacji starają się nieraz kilka miesięcy. Dziś do mnie dociera że może to ten lekarz nie daje mi sznasy i najpierw przeciągał sprawę a teraz już chce mnie wysłać na inseminacje...

16 minut temu, Gość Malina napisał:

Raczej nie. Na wyniki biocenozy czekałam tydzień. W diagnostyce miałam robione. Najlepiej zadzownic do kliniki i się dowiedzieć od nich. Co klinika to inne wymagania xd 

Na stronie napisane jest, że pobierają, na wynik czeka się 20 min i potem zabieg. Jednak zadzwonię jutro do kliniki i się doputam 

Malina a ja właśnie zgodzę się z Twoim lekarzem odnośnie zmniejszania się rezerwy jajnikowe po stymulacji. Stymulacja ma za zadanie pobudzić nasze jajniki, a tym samym dojrzewa ich więcej. Moja lekarka kazała mi po roku sprawdzić, właśnie dlatego. Odnośnie inseminacji to bym jej nie skreślała, a dala Jej jak najszybciej szanse.. Inseminacja dużo nam mówi.. bo jeśli ona nie działa to na prawdę trzeba się zastanowić co jest nie tak.. ale to tez trzeba mieć zaufanie do lekarza.. a jeśli Ty go nie masz to się zastanów nad jego zmiana .. 

Gość Kalina94

Malina - ja się zgodzę z drop bo ja jestem po ivf i każda stymulacja jajników prowadzi do po prostu dojrzewania większej ilości pęcherzyków - ja podczas jeden stymulacji do ivf wytworzyłam ich 30!! W jednym czasie o tyle mi pobrano.Wiec sobie wyobraź. 
i moje pytanie skąd wiesz ze masz pcos? Pytam z ciekawości jakie badania wykonano, ze wiesz ze ja masz. 

I ja również dziwie się ze ktoś podaje clo bez Hsg dlatego, ze może to prowadzić do powikłań.

mnie Hsg nie bolało musiałam mieć tylko cytologię i brałam przed zabiegiem scolpolan. 

Gość Katarina

Drop, zobacz prosze artykuł, ktory mowi co prawda o stymulacji do ivf, ale to jest ten sam mechanizm. Gdyby bylo tak jak piszesz, to ivf byłby prostą drogą do wyczerpania rezerwy, a przecież jest najskuteczniejszą metodą właśnie przy niskim AMH.

"Stymulacja działa tylko i wyłącznie na te komórki, które w danym momencie są gotowe do wzrostu i które za chwilę będą obumierać".

https://www.chcemybycrodzicami.pl/czy-in-vitro-obniza-rezerwe-jajnikowa-lub-zwieksza-ryzyko-raka/

Powiem tak skonsultuje to z inną ginekolog i zobaczę co ona na to. Ogólnie chciałabym spróbować 3 cykle na Clo i później inseminacje. Ja mam AMH powyżej 8 więc nie jest źle. Mam 24 lata i chciałabym żeby się udało naturalnie. W pon mam wizytę u innej ginekolog i zobaczymy co powie. Ale dzięki za info bo już sama miałam mętlik w głowie od tego wszystkiego.

Jak ta inseminacja wygląda? Boli? Jak się przygotować?

Mam pco na podstawie: długie cykle, bez owulacji, policystyczne jajniki i podwyższone LH poza tym nie mam żadnych objawów. Kiedyś miałam niedowagę teraz waga w normie od 3 lat 🙂 żadnych dodatkowych objawów nie mam. 

37 minut temu, Gość CZinusia napisał:

Hej w pon byłam na wizycie na usg piękny duży pęcherzyk super endo prawie 11 od wczoraj boli mnie brzuch czy to znaczy że doszło do owulacji i pęcherzyk pękł

Najlepiej iść na monitoring tylko wtedy będziesz miała 100% pewności że pękł 

Gość Kalina94

To malina mój lekarz przy Hsg powiedział „działajcie do 3 cykli bo Hsg to oczyszcza te rury, ze hoho” 

badalas może homocysteine  ? Jej poziom jest ponoć ważny przy pco. a amh fakt masz wysokie takie jak na pco, wiec się tym nie martw akurat. 
ja mam 3,6. 
czy bierzesz może inofem? Ja nie ukrywam jakoś o wiele lepiej się czuje i cykle lepsze. 

Ehh.. dziewczyny, a ja już sama nie wiem co robić.. co jest nie tak.. nie wychodzi już rok i 4 miesiące i zaczyna mnie to już denerwować.. badania ostatnie hormonów były w porządku, ale dosyć dawno robione bo w marcu, więc coś mogło się już pozmieniać, może prolaktyna podskoczyła, bo rok temu miałam sporo za wysoką.. może stres, hmm.. ale teraz to i ciężej będzie, bo w pracy trudniej, więcej stresu itd..

dzisiaj 33 d.c. zrobiony drugi test i też nic, objawów na okres brak, a już wolałabym zacząć nowy cykl - 3 cykl z clo.

Jeszcze pewnie zrobimy badania nasienia i jeśli będą ok, to jeszcze myślę, że z pół roku może u tego lekarza będę się leczyć, a jak się nie uda to będę szukać jakiejś kliniki..

Gość Hopefull

jejku Dziewczyny, dziękuję ❤️ Potraficie człowieka postawić na nogi 🙂

Inez - przepraszam, nie chciałam przywołać Twoich złych wspomnień... 😞 

Ewa0 - nudności nadal mam ale juz nie az tak. Zauważyłam ze jak sie nie wyspie albo jak sie stresuję to są większe.

Kokardka - masz owu chyba! 🙂 trzymam kciuki

Olgik - wizyta u diabetologa to kolejny krok do przodu!

Katarina - ale cudownie ❤️ Rośnijcie zdrowo !

Drop - urodziłaś sie 07.12? 🙂 grudniowa jestes ❤️ Dobrze ze juz teraz idziesz i będziecie układać plan, da Ci to poczucie ze cos sie dzieje. Dodatkowo zobaczycie co z owulacja. Choc jak okres sie pojawił to bardzo dobry znak! Trzymam mocno kciuki i wierzę, że rok 2021 bedzie należał do Ciebie 🙂 ❤️

Malina - kurcze mało mi sie podoba podejście lekarza. Ja zaszłam w ciąże w 3 cyklu po laparoskopii, na gonadrotropinach. Dodam, ze jajowody miałam drozne... ale w jajowodach robią sie często czopy śluzowe przez ktore nie sa one drożne ale podczas badania tego nie widac. A zlecał Ci AMH, ze tak odnosi sie ro rezerwy? Nie no nie budzi mojego zaufania, faktycznie na Twoim miejscu skonsultowalabym sie z kimś jeszcze. 

42 minuty temu, Gość Kalina94 napisał:

To malina mój lekarz przy Hsg powiedział „działajcie do 3 cykli bo Hsg to oczyszcza te rury, ze hoho” 

badalas może homocysteine  ? Jej poziom jest ponoć ważny przy pco. a amh fakt masz wysokie takie jak na pco, wiec się tym nie martw akurat. 
ja mam 3,6. 
czy bierzesz może inofem? Ja nie ukrywam jakoś o wiele lepiej się czuje i cykle lepsze. 

Ja biorę Miovelia takie specjalne dla kobiet z pco. Właśnie ten mój gin mi je przepisał ale 100zl opakowanie na miesiąc. 

Nie badałam homocystetiny zapytam o to lekarza na najbliższej wizycie - dziękuję za podpowiedź 🙂