Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2019

tilana

Rekomendowane odpowiedzi

Tak z woda morska sie nie rozstaje na chwilkę pomaga a potem katar znowu sie zbiera mam nadzieje to jakoś samo przejdzie:) ja miałam w tamtym tyg usg i mój synuś był wtedy w 16 tyg 3 d ciazy ale ja długości nie miałam podawanej, chyba od 14 tyg podaje sie tylko wagę dziecka moje ważyło dokładnie 148 g

Iwo87ka mierzą wymiary Dzidzi i ten wymiar crl to ciemieniowo-diedzeniowy czyli od głowy do pupci.
Moja Malenka na 3d się zakrywała rączka.Wstydzioszka :)
Wychodzi mi z parametrów tabel,że jest malutka,ale lekarz powiedział,że wszystko ok
Ja z katarem nie mam problemów,ale to podobno częsta przypadłość w celu szybkiego od 2 trym.
Nawilżacze na kaloryfery też mogą pomóc.

Co do brzuszka to czasem wydaje mi się duzy-wieczorem zwłaszcza,ale obiektywnie to raczej jest malutki.tak jak w pierwszej ciąży.mam 166wzrostu i na tą chwilę 52,5kg,więc w tych gabarytach mój brzusiu jest taki raczej mini,ale drobna kuleczka jest.
A u Was Mamusie?
Ja oczywiście spać nie mogę od 1...a jest już po 4:/

MiliG, ja mam brzuch widoczny, wyskoczył do przodu ładnie i w końcu przestałam wyglądać jakbym za dużo zjadła, tylko jak kobieta w ciązy :) Jest taka piłeczka. Wieczorem faktycznie jest sporo większy. Przy 162 ważę 55,5kg obecnie, z czego 3 kg doszły w ciąży, więc zwyczajnie przytyłam i to też widzę.
Też bym chciała już czuć ruchy, w końcu przekroczyłyśmy już 14 tc, czasem coś tam mi się wydaje, ale niestety nie mogę powiedzieć, że to jest właśnie to.

https://www.suwaczki.com/tickers/w57vhqvkcfq62vkb.png

nasza forumowa tabelka :) - https://tinyurl.com/ybt75p59

martamarta1989
Iwo87ka miałam katar pierwsze dwa miesiące. Kiedy jeszcze nie wiedziałam, ze jestem w ciąży, myślałam, ze to alergia. Mimo, ze nigdy w życiu nie miałam na nic alergii. Zaczęłam nawet brać jakieś leki. Oczywiście szybko przestałam. Teraz spokój, moze i Tobie samo minie.

Dziewczyny biorące prenatal duo - z tego co czytam, zawiera on kwas foliowy, czy dobrze to rozszyfrowałam? Czyli już dodatkowo kwasu foliowego nie brać? Ktoś mądry pomoże :D?

Tak zawiera kwas foliowy w tej formie metylowanej podobno lepiej przyswaja sie go.

https://www.suwaczki.com/tickers/0d1yyx8dqwbd9fnt.png
http://fajnamama.pl/suwaczki/anwtp66.png

Ja bym chciała żeby mi jeszcze trochę brzuch urósł, bo zaczynam świrować przez to że dawno nie obserwowałam dzidzi na USG, no ale ponad tydzień mam nadzieję że wytrzymam. Tak jak pisałam kiedyś ruchów się zbyt szybko nie spodziewam.
Byłam wczoraj na warsztatach mamo to ja. Na dzień dobry mnie wkurzyli bo musiałam znowu się rejestrować bo jednak nie było mnie na liście " będę mamą" a zapewniali że zostałam przepisana z " jestem mamą". Czyli ogólnie można było właściwie przyjść " z marszu". Poruszane tematy to sczepionki, homeopatia, kolka niemowlęca, bezpieczeństwo dzieci ( przedstawiciel firmy od fotelików ) , żywienie przyszłych mam i dzieci. Najciekawsze, ale to glownie ze względu na osoby prowadzące były tematy szczepionek i żywienia. Natomiast o homeopatii porażka pani dr opisywala po kolei różne leki. Potem trochę poczytałam o homeopatii w internecie i nie zachęciło mnie to ( mimo że niby te leki są niby bezpieczne dla przyszłych mam i małych dzieci ) dla przykładu znany lek oscilllococinum robi się z wątroby kaczki choć po kilkukrotnym przepłukiwania zostaje praktycznie w tym leku sama woda (+ otoczka cukrowa) :) Ogólnie myślę że warto iść na warsztaty jesli nie ze względu na tematy to dlatego, że można wygrać różne rzeczy, a na koniec każda z nas dostała m.in pieluszki i chusteczki nawilżone :)

Iwo87ka to ja chyba wątek kataru zaczęłam ale może tu umknęło :) męczy mnie on od 4-5 tygodni, noce mam przez to gorsze, wysypiam się słabiej, męczy mnie kaszel bo katar ścieka po tylnej krawędzi gardła. Też nazywam go katarem ciążowym. Wszyscy zawsze głośno mówią o objawach takich jak mdłości czy częste siusianie a okazuje się że bóle brzucha czy właśnie katar i zatkany nos też są dość normalne. Niestety czytałam że do porodu nie przejdzie, męczarnia straszna. Ja czasami już nawet pozwalam sobie popłakać z tego powodu (frustruje mnie ta bezradność) ;) ale no cóż, musimy dać rade. Osobiście uważam ten katar za najbardziej uciążliwy objaw ciąży.
Karoxx - ja mam podejrzenie takiego łożyska i pisałam o tym kilka stron wcześniej. O takim łożysku można mówić od 20tc, wiem że 99% takich ciąż kończy się dobrze, tylko 20% takich ciąż jest do samego końca z takim łożyskiem, częściej jednak ostatecznie idzie ono do góry. No i przy takiej ciąży w jakiej my jesteśmy trzeba liczyć że jest po prostu wcześnie i łożysko jeszcze pójdzie w górę. Jeśli nie- dziecko będzie dostawać sterydy aby szybciej wykształciły się płucka i będzie cesarka wcześniej niż planowany termin porodu- jak dziecko będzie gotowe przeżyć poza łonem mamy :) w sumie to taka w pigułce wiedza którą posiadam po tym jak lekarz mi powiedział o tym łożysku i zaczęłam czytać. Moje podejrzenie to łożysko niskoschodzące przodujące bocznie.

Mój brzuch już całkiem duży, będę raczej z tych dużych ciężarówek i na końcu pewnie będę się kulać ^^ ale najważniejsze żeby dzidziuś był zdrowiutki :)

https://www.suwaczki.com/tickers/w57v3e3kz7wbkj3s.png

Jolka07 ja miałam to samo, calutki pierwszy trymestr. Nie mogłam spac przez katar. Zatkany nos nie dawał mi spokojnie oddychać. Nie rozstawałam się z solą morska w psikaczu. W drugim trymestrze przeszło, ale pojawiły się mdłości i wstręt do zapachów, widoku surowego mięsa, niektórych warzyw i potraw. Wszyscy mówili, ze w drugim trymestrze przejdzie, a pojawiło się pod koniec pierwszego i się nasila. Także nigdy nie wiadomo, które uciążliwe dolegliwości kiedy przejdą. Mam nadzieję, że Ci ten katar minie tak jak mi minął, bo tez go zaliczam do najgorszych dolegliwości jakie miałam. Noce były naprawdę kiepskie z tym katarem.

https://www.suwaczki.com/tickers/w57vhqvkcfq62vkb.png

nasza forumowa tabelka :) - https://tinyurl.com/ybt75p59

Hej dziewczyny, chwilkę mnie nie było widać więc jest co pisać :)

Byliśmy na usg i okazuje się, że najprawdopodobniej będzie chłopczyk :) czyli wg przeczucia.

Pisalyscie o witaminach w ciąży, więc ja biorę prenatal duo ale dostałam takie próbki mama dha ale tylko te różowe tabletki tam są, nie wie któraś z Was czy tam są też osobno kapsułki dha czy to jest zawarte w jednej tabletce? Jeśli są z dha to sobie zamienię na te i je wykorzystam a potem wroce do prenatal duo.

Jeśli chodzi o zakupy to czasem coś kupię dla maluszka tak po jednej rzeczy dla swojej radości chyba ;) ale myślę, że sporo czasu mamy wiec nawet jeszcze listy zakupów nie mam :)

Asia1986 ile trwają takie warsztaty, ciekawa jestem.

Mój brzuszek wygląda jak piłka, w zeszłym tygodniu wyglądał tak, że z rana był prawie normalny a pod wieczór większy i okrąglejszy. Teraz od rana do wieczora jest taki okrągły i zaczynam się czuć jakoś tak ciasno w kurtce.

Będzie mały Kacperek :) ale się cieszę, że już wiem, bo i z dziewczynki bym się cieszyła

Przede mną chyba kolejna nieprzespana noc od połowy. Zasnęłam jakoś przed 1, obudziłam się jakoś po 3 i tak o. Ostatnio z czwartku na piątek też tak miałam, od 4 już nie spałam. nawet nie wiem co jst przyczyną, bo z tym katarem to zazwyczaj jak już się zaśnie to jakoś się śpi no więc to chyba nie to. Ja czytałam że ten katar i zatkany nos wynikają z wysokiej produkcji estrogenu i w związku z tym tkanki są przekrwione i nabrzmiałe i dlatego to zatkanie. Ale jesteście dla mnie nadzieją na to że może przedzie przed porodem. :)

Czy wy też macie tak że czasem brzuch jet twardszy a czasem bardziej miękki? ja zwłaszcza w nocy jak się obudze tak jak dzisiaj - czuję że jest twardszy. Nie wiem czy się tym niepokoić.

https://www.suwaczki.com/tickers/w57v3e3kz7wbkj3s.png

Joilko07 tak tez tak mam z brzuchem zazwyczaj rano po nocy jest miękki w wieczorem kamyczek.
Ja przesypiam na szcZescie cała noc bez przerwy na sikanie nawet ostatnimi czasy ale ja zawsze lubiałam spac także nawet wiecznie zatkany nos mi nie przeszkadza. pomysl sobie ze jak sie urodzi dzidziutek to spania nie będzie chodzby sie chciało, także korzystaj póki możesz:)
Marlenk4 ja stosuje witaminy mama dha i one maja już w sobie kwasy dha, oprócz tego magnez, foliany, jod i witaminę d także jak dla mnie taki optymalny skład. Jeżeli mówimy oczywiście o tych samych moje sa takie różowe jakby w żelowej otoczce i łyka sie je 2 razy dziennie

Witajcie Mamuśki.
Marlenka gratuluję Synusia.Chlopcy są kochani i przytulnie zazwyczaj.

My będziemy mieć Córeczkę i dziś poza tym ,że ja czuję jak sobie bryka w brzuszku to poczuł też mój Mąż.Kopnela na dzień dobry Tatusia<3 <br /> Z tematem łożyska ,o jakim piszecie nie mam wiedzy.
Od wizyty biorę duphaston 2x1 no bo nie mam jak prowadzić oszczednego trybu życia i odpoczywać zbyt.

Udanego dnia

Iwo87ka nie wiem czy to żelowa otoczka ale są takie błyszczące, może to to, dzięki.

Joilko07 przedwczoraj też miałam taką sytuację, jak narazie jednorazową, że obudziłam się przed 5 i nie mogłam zasnąć przez półtorej godziny, co było mega dziwne. W nocy standardowo wstaje między 3 a 4 na siku ale zasypiam potem normalnie.
Co do brzuszka to u mnie także rano bardziej miękki a wieczorem nawet megatwardy czasem. Jeśli jest taki megatwardy czyli trochę bardziej twardy od zwykłego twardego, to nawet rano jak wstanę to jest trochę twardy. Myślę że to zależy od jedzenia i aktywności w ciągu dnia.

Martamarta1989 dzięki <3

Cebulka27 ja zrobiłam na odwrót :) poszłam do apteki i tam pani ze mną analizowała składy różnych suplementów i wybrałam prenatal Duo a potem dopiero czytałam artykuł od Pana Tabletki. Ale też w jego opisie dobrze wychodzi. Tamte co dostałam to nie sprawdzałam jeszcze ale też wyglądają na porządne.
Jeszcze na marginesie dodam że w aptece internetowej miałam 12 zł różnicy na paczce (mniej) niż w aptece stacjonarnej.

MiliG dzięki :) obym tylko za bardzo nie rozpiescila :) jestem do tego zdolna, mam kilkumiesięcznego kota i jest okropny pieszczoch, a to moja wina :) i naprawdę super, że już tak czujecie ruchy. U mnie dalej cisza, tylko jak mi się jakaś rewolucja w jelitach robi to sobie wyobrażam że to dzidziuś.