Skocz do zawartości
Forum

Poród w domu - zdecydowałybyście się na takie rozwiązanie ciąży?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość michalina_m

Trochę informacji dla tych, które zdecydują się na poród domowy.
Rodzę z Prenalen

"Warto wiedzieć, że nie każda przyszła mama może urodzić w domu: ciąża musi przebiegać bez żadnych problemów, wyniki badań muszą być dobre, a sama kobieta musi być zdrowa. Jest szereg przeciwwskazań do rodzenia w domu. Jeśli jednak zdecydujecie się na taki poród koniecznie zadbajcie o odpowiednią opiekę medyczną. Porody domowe najczęściej odbywają się w asyście położnej - ona kwalifikuje przyszłą mamę do porodu domowego, omawia z nią takie kwestie jak plan porodu czy przygotowanie domu na narodziny, przyjmuje maluszka na świat a także wypełnia wszystkie niezbędne dokumenty związane z narodzinami dziecka. Położna obejmie Was również po porodzie - sprawdzi jak obkurcza się macica, pomoże przystawić maluszka do piersi, zważy go i zmierzy. W chwili obecnej porody domowe nie są refundowane przez NFZ i za asystę położnej będziecie musieli zapłacić."

https://szkolarodzeniaprenalen.pl/

Gość Ami_Ami_ami

Ja bardzo chciałam rodzić w ciąży pierwsze dziecko w domu ale partner się nie zgodził i w zasadzie dobrze bo miałam kleszcze :) także radzę wszystkim panią pierwsze dziecko rodzić w domu zwłaszcza że można rodzić baardzo długo :) teraz jestem w drugiej ciąży i jak już wiem mniej więcej co i jak to teraz tym bardziej chciałabym rodzić w domu ale znowu na pewno nic z tego nie wyjdzie :(

Gość xWaniliowa

Ja bym nie chciała natomiast. Jednak dom to dom.. Nie wyobrażam sobie że brudze wszystko w domu sobą, porodem (tak, wiem, wszystko by się przygotowało i nic nie ubrudziło przecież - psychiczny dyskomfort w moim przypadku). W szpitalu i czułam się bezpiecznie i wiedziałam że będę razem z dzieckiem pod odpowiednią opieką.

Bardzo,bardzo chciałbym urodzić w domu.Jak idę do szpitala mam jakąś blokadę i cała akcja nagle się zatrzymuje.W domu do 7 cm w zasadzie nie czułam skurczów.Takze wszystko bym dała żeby zostać w domu.Bardziej stresuje mnie wyjazd do szpitala niż możliwość porodu bez asysty w domu,ale to moje 4 dziecko więc jakieś tam pojęcie mam o tym jak reaguje na pewne rzeczy i co się ze mną dzieje.
A tak realnie to cena porodu domowego jest dla mnie nie do przebicia.Totalnie zaporowa.Z resztą podejrzewam że dla większości mam tak jest.Raczej wolimy te 2,5 - 3 tys przeznaczyć na rzeczy dla dziecka niż na poród w domu.Mowimy " a jakoś to będzie,1,2,czy 3 urodziłam w szpitalu tomi z tym dam radę".Może kiedyś się to zmieni i będziemy miały szansę naprawdę wybrać gdzie i jak chcemy rodzić i nikt za to nie każe nam płacić z własnej kieszeni.