Skocz do zawartości
Forum

Pytanie dotyczące wskazania do drugiego cięcia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam obecnie jestem w 39 tygodniu ciąży to moja druga ciąża. Pierwsza ciąża była 1,5 roku temu nie było próby SN tylko od razu cc ze względu na oddzielenie łożyska.
Do tego 4 miesiące temu mialam operacje rozwarstwienia siatkówki oka, kolejna operacja czeka mnie po porodzie. Moja wada to -7 dioptrii plus astygmatyzm.
Szpital w, którym rodzę chce żebym rodziła naturalnie jednak porodu SN w moim przypadku grozi utrata wzroku.
Mam spora historie choroby. Słyszałam również, że mogę pisemnie odmówić porodu naturalnego. Proszę o fachowa poradę. Co mogę zrobić ? Jakie mam prawa?

Moja przyjaciółka kilka miesięcy temu urodziła pierwsze dziecko przez cc bo mała była w ułożeniu miednicowym ale i tak nie mogłaby rodzić sn bo jakieś 2 lata temu miała wypadek samochodowy i odkleiła jej się siatkówka. Wiem, że przed porodem była u okulisty który powiedział, że wystawił by jej stosowne orzeczenie o przeciwwskazaniu do porodu naturalnego ale nie było ono potrzebne ze względu na ułożenie dziecka i przesądzonemu cc. Powiedział, że nie chce brać odpowiedzialności za odklejenie ponowne siatkówki a niestety jej to groziło. Proponuję żebyś umówiła się do okulisty i bez problemu powinien Ci taki dokument wystawić. Dziwię się jednak szpitalowi... przecież to zagraża Twojemu wzrokowi, chcą odpowiadać za to, że uczynią Cię niewidomą?

Byłam u doktora, który wykonywał mi operacje i chciałam od niego takie zaświadczenie, ale on stwierdził, że nie weźmie odpowiedzialność za cięcie, bo jest z innego województwa. Stwierdził, że powinnam mieć cc, ale zaświadczenia nie dał.
Szpital, w którym mam rodzic wysłał mnie na konsultacje do swojego lekarza okulisty, który wystawił mi opinie :
"Nie widzi przeciwskazan do porodu naturalnego" I, że ona rodziła naturalnie, a miała podobna wadę wzroku tylko nie wspominała, że nie
miała problemów z siatkówka

Gość Sawana123

To może idź do innego lekarza albo innego szpitala bo zaświadczenie. A po za tym to możesz odmówić porodu sn jeśli pierwszy odbył się przez cc. Nie mogą Cię zmusić teraz do porodu sn. Bo samo to że miałas cc jest przeciwskazaniem. A wada wzroku to drugie. Nawet nie musisz mieć zaświadczenia odnośnie tej wady wzroku bo i tak muszą zrobić Ci cc. Nie podpisuje zgody na sn

Wszystko zależy od szpital i lekarza prowadzącego ciążę. U mnie piesze cc z powodu spadku tętna płodu a o drugim zdecydowałam razem z lekarzem prowadzącym ciążę ze względu na dużą wagę płodu. Lekarz prowadzący wypisala skierowanie do szpitala na poród przez cc. W szpitalu jedna lekarka zapytała czy jestem tego pewna po potwierdzeniu zrobili cc następnego dnia.