Skocz do zawartości
Forum

Noworodek

Rekomendowane odpowiedzi

Mój starszy syn tak miał :) pamiętam jak się bałam że skoro w dzień nie śpi prawie wcale to w nocy też nie będzie spał, ale pocieszałam się w duchu, że musi być padnięty więc może zaśnie na noc :) spał na spacerze do 4 tygodnia a potem jak się spacer kończył to drzemka też i tak w końcu w ciągu dnia ucinał sobie może 4 pół godzinne drzemki. Było w domu cicho więc nie budziło go nic, po prostu trafił mi się nieospałek jak Tobie. Jakoś koło 2 miesiąca, może troszkę później ustalił sobie rytm że śpi co 2 godz po pół godziny w ciągu dnia. Dodam, że rano też wcześnie wstawał bo już o 6 byliśmy na nogach.
Jeśli wiesz, że nic mu nie dolega, jest zdrowy pogodny, nie płacze to wygląda na to, że masz dziecko, które nie potrzebuje dużo snu w dzień. Mój synek właśnie się budził, leżał sobie i się rozglądał albo potem bawił ale nie był senny.
Na własnej skórze się przekonałam, że wiecznie śpiące niemowlaki są jedynie w filmach, w życiu jest różnie :)
Dziecko szwagra np spało non stop. Jedzenie i spanie, obecnie prawie 4 lata i wciąż drzemka w dzień ok 2 godz a rano śpi długo i na noc chodzi wcześnie spać.

Teraz doczytałam że ma kolki... sorki. Jeśli płacze, może boli go brzuszek, może gazy go wybudzają... Mojej koleżanki syn też miał zdiagnozowaną kolkę. Przez całą noc spał a rano jak sie obudził to darł się do południa. Okazało się, że nie ma kolki a skaze białkową i z rana jak jelitka zaczynały więcej pracować, szczególnie po tym jak się prężył bolał go brzuszek. U nich pomogło przejście na Nutramigen.

martyna19951, to mogą być kolki, bo one najczęściej dają o sobie znać wieczorem, ale są przypadki, że trwają większość dnia. A synek ma ilość kropel dobraną przez pediatrę?
Co synek zjada i ile? Ma jakieś objawy skórne? A qpy są ok?
Z drzemkami w ciągu dnia różnie bywa, wyregulują się bliżej 4-5 mż. (będą bardziej regularne i o określonych porach). A teraz niech śpi tyle ile daje radę. Moja dwójka starszych dzieci tak początkowo właśnie spała nieregularnie, z reguły dwa razy po pól godziny, a potem im się wydłużyły do trzech drzemek 1-3h. A z kolei najmłodszy syn był śpiochem i do 1rż. tylko jadł i spał ;)