Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe maluszki 2018

Gość Szczesliwa mama2016

Rekomendowane odpowiedzi

Oj tak,ja też sprzątam w domu- nie wszystki na raz, ale ustalam sobie,ze jedną-dwie rzeczy robię z nadprogramowego sprzątania w danym dniu (chodzi o rzeczy,które zaniedbałam jak jeszcze pracowałam; dzisiaj układałam dokumenty moje i męża, następne w kolejce będzie przeglądanie ubrań starszego synka). Też sobie muszę zrobić listę, bo sporo tego...a jeszcze nawymyślałam sobie jakichś szafeczek i szaf,więc zajęcia mam:)

Mae,współczuję problemów z nosem..ja jak mam tylko przez jakiś czas oddychac ustami, bo jestem zakatarzona,to mnie trafia. A mam takie "specyficzne " katary,że zatyka mi nos albo leci z niego woda normalnie,chce mi sie kichac i lecą mi łzy z 1 oka...więc wygladam i czuję się wtedy strasznie...

https://www.suwaczki.com/tickers/qb3c3e5ewahdy8r5.png

Apropos mebli i sprzątania to ja dzisiaj przeciagnelam słupek zmjednego pokoju do naszej sypialni,bo stwierdziłam że skoro tu będzie maluch to fajnie będzie mieć wszystkie jego rzeczy pod ręką.A że wymierzyła mi i okazało się że wszystko pięknie się zmieści to od pomysłu do wykonania nie minęło 30 min.

Akemi i Ty masz siłę na targanie mebli?

Ja wczoraj byłam u lekarza, bo od kilku dni brzuch mi twardnial i dalej miałam bóle w podbrzuszu i mam więcej leżeć i lykac więcej magnezu także moje zapędy do ogarniania ostudzone....

GosiaMat ja jestem z Opola i będę mieć córkę. Odezwę się do Ciebie na olx potem;-) wprawdzie brakuje mi tylko kilku rzeczy, ale może akurat masz. Dwa ogłoszenia mi się spodobały:-)

Też mam katar non stop i nie umiem się z niego wyleczyć...

https://www.suwaczki.com/tickers/atdc2n0a20fycap9.png

Gość GosiaMat

O Sylma też z Opola Jesteś, ale super. Ja co prawda okolice, ale na poprzednim forum nie miałam nikogo z okolicy, najbliżej Wrocław. Szkoda, że teraz nie mam czasu na pisanie i regularne czytanie. Właśnie robimy pokój Malutkiej i mamy tyle sprzątania, tyle rzeczy. Położyłam ją na drzemkę i idę pracować w kuchni

Ja mam do Opola ok 40 kilka km:) ale jestem z tego województwa:)

Ja póki co tylko sprzątam, a nie mam sprecyzowanej koncepcji na to,gdzie trzymać ciuszki najmłodszego w rodzinie... wiem,że jak podrosnie,to będzie w pokoju z bratem (pokój syna ma 25 m kw,to wystarczająco dużo),ale nie wiem co teraz...i tak pomyślałam, że może mi się rozjaśni, jak posprzątam i ziści się moja koncepcja szafy na korytarzu...a jak widzę w jakim tempie mi to wszystko idzie,to zamowilam już pierwsze ciuszki i myślę, że już powoli trzeba to zacząć ogarniać...

Co do zdrowia i przypadłości, to ja mam ostatnio oprócz towarzyszącej mi od dawna zgagi-refluks...no zwariuję...

Ola a można brać jakieś leki w ciąży na zgagę? Mnie na szczęście nie męczy ale wyobrażam sobie że musi być ciężko.
Ja póki co trzymam ciuszki i wszystko w naszym pustym pokoju w którym kiedyś mały zamieszka a na czas kiedy będzie z nami w sypialni chyba ja tam się wyniose z ubraniami albo mąż :p
Jestem po wizycie, malutki waży 680g :) nadal ustawiony posladkowo i lekarz śmieje się że powinnam już mu sugerować że czas się obkręcić:) Ale myślę że ma jeszcze trochę tygodni i miejsca żeby to zrobić :)
I dostałam skierowanie na krzywą.

Witajcie Dziewczyny :-) Dawno nie zaglądałam na forum i ledwo Was "dogoniłam". Forum ruszyło pełną parą i bardzo się cieszę. Witam wszystkie "nowe" Mamusie, dla ktorych to ja bede teraz ta nowa :-)
Po krótce napiszę coś o sobie. Mam prawie 3-letnią córeczkę a teraz czekam na synka. Jestem w 24 tc. Teraz ciężko mi nadrobić z informacjami kto co i jak ale skoro już jest temat krzywej cukrowej to jestem po i dziewczynom, które są przed pierwszy raz radzę wziąć ze sobą cytrynę jeśli to będzie możliwe. Pierwszy raz piłam z cytryną i jakoś poszło a tym razem mi nie pozwolono i ledwo wypiłam. Niestety mój wynik po 2h jest na granicy normy 150 a jest do 153 i wybieram się na konsultacje do diabetologa. Mój gin mówi, że to dobry wynik na czczo 83, po 1h 111 i najważniejszy ponoć jest ten na czczo, ale dla mojego spokoju poprosilam o skierowanie do poradni. Jeśli znacie już swoje wyniki koniecznie sie podzielcie. Ale się rozpisałam...

Hej Vickusia :) mąż właśnie odebrał moje wyniki po glukozie... na czczo 88, po 1h 139, a po 2h 167 :/ i aż drżę z czym to się wiąże...
Sama glukoza nie taka zła jak wszyscy mnie ostrzegali :) co prawda nie jest to latte, ale do przeżycia :)
Czy któraś z Was miała może taka sytuację po krzywej? Ja jestem przerażona, poczytałam, że ten wynik jest stanem przedcukrzycowym, boję się, że wiąże się to z leczeniem i radykalną zmianą diety... Ale cóż, jak będzie trzeba...

Martusia no właśnie też się boje zmiany diety bo jak czytałam to raczej zakazane wszystko co lubię:-/ i kontroli cukru glukometrem bo to też mało przyjemne. Ja mam nieco niższy wynik i insulina raczej mi nie grozi, ale dla dobra Maluszka zdecydowałam to skonsultować ze specjalistą. Mój gin polecił mi, że mogę w zasadzie co jakiś czas jedynie robić morfologie i glukoze na czczo żeby to kontrolować. Trzymaj się- a moze ta dieta nie taka zła się dla nas okaże

Dziewczyny, nie martwcie się tak wynikami krzywej-nie są z tego co widać takie straszne. Miałam podobną sytuację w poprzedniej ciąży. Ważne, żeby być pod opieką diabetologa i przestrzegać jego zaleceń- podejrzewam,że dostaniecie dietę i glukometr do kontroli cukru na czczo i np po 3 posiłkach każdego dnia. Po jakimś czasie same będziecie widziały jak wyglada sytuacja,tzn po jakich produktach Wam najbardziej cukier rośnie/ skacze. Pewnie zaleci Wam też w miarę możliwości ruch:)
A, i mi robiła badanie hemoglobiny glikowanej co jakiś czas-żeby sprawdzić czy naprawdę mam jakiś problem z cukrem od dłuższego czasu,czy to tylko stan przejściowy.
Fakt,było to problematyczne dla mnie- nic przyjemnego kłuć sie po 4 razy dziennie i mieć sine palce (ja z tym mialam problem, ale teraz może dają lepsze glukometry),do tego ładnie komponować posiłki,żeby indeks glikemiczny był niski,ale czego się nie robi dla zdrówka dziecka i naszego :)

MartusiaM -najsmiejszniejsze jest to,ze owoce czy słodycze mają cukry proste,więc po nich szybko wzrasta poziom glukozy,a potem spada szybko. Oczywiście należy je ograniczyć lub w ogóle w miarę możliwości wyłączyć z diety,ale gorsze są chyba cukry złożone,które organizm "rozkłada" wolniej, np makarony, ryż, pieczywo itp. Bo musisz jesc weglowodany,a z tymi złożonymi jest tak,ze np moga trzymac ci wysoki poziom glukozy przez 2-3 godziny-przynajmniej ja tak miałam..ale u kazdego moze byc inaczej.

Ja dostałam skierowanie na krzywą za 3 tygodnie. Będzie ciekawie, pierwszy raz przeżyję to badanie.
A po wczorajszej wizycie u rodzinnego mam zgryzotę. Nie miałam wczoraj zleconych żadnych badań krwi, a sama zapomniałam o to zapytać. Moja wizyta była niestety trochę na szybko, bo lekarz przyszedł spóźniony o jakieś pół godziny, ponoć po jakimś obowiązkowym spotkaniu. Teraz nie wiem czy zapomniał o badanich krwi, czy w ogóle nie planował zlecać.
Mam wątpliwośći bo potem doczytałam w papierach, że właśnie w 24 tygodniu, który teraz zaczęłam, powinnam mieć powtórkę badań krwi oraz badanie Rh dziecka.
Kolejna wizyta u niego po krzywej, czyli to będzie początek 27 tygodnia. Nie wiem czy mam dzwonić do przychodni czy czekać do kolejnej wizyty.... No bo co, dzwonić i pytać "Czy pan doktor zapomniał mi zlecić badania?".... Tak trochę głupio.

https://www.suwaczki.com/tickers/1usaanli21un7ohr.png
https://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5englt40xe.png

Dziewczyny jest glukoza cytrynową do kupienia i jest w porządku, mi się ja ok wypiło. Gorsze u mnie było pobieranie krwi, bo nie widać żył i to siedzenie tam 2h, ale książka czy gazeta i się wytrzyma. Co do wynikow to zobaczycie co powie lekarz z doświadczenia wiem, że nie ma co czytać w Internecie. Przyjaciółka miała cukrzycę i dała radę;-)

Mae moja ginka jest taka zakręcona, że raz mi też nie dała i byłam 1,5 mies.bez badań, a krew i mocz to powinien być przed każdą wizytą badany. To byly poczatki ja tez zakręcona i nie wiedząca co i jak. Teraz się upominam po prostu mowie:a skierowanie na badania? Zadzwoń niech Ci wypisze;-) a o badaniu krwi dziecka to pierwsze słyszę chyba że to przy konflikcie?

https://www.suwaczki.com/tickers/atdc2n0a20fycap9.png

Krzywej nie ma obowiazku robic. Po prostu bedzie odnotowane ze badania nie zrobiono. Tym bardziej w kolejnych ciazach i bez obciążenia w rodzinie i w wywiadzie samej ciężarnej. U mnie akurat zupelnie nie potrzebne to badanie aczkolwiek zrobilam. Wzielam męża z soba dla towarzystwa i słomke aby lepiej bylo z piciem. Ciezko bylo bo na czczo tyle godzin dla mnie to nie lada wyzwanie.
Na moim wyniku byly normy po 2 godz ze miedzy 140 a 199 to uposledzona tolerancja glukozy a powyzej 200 cukrzyca. Po godz i po dwoch wynik mniej niz 140 jest ok. Ale pewnie zalezy od laboratorium.

Zadzwoniłam do przychodni i czekam teraz na odpowiedz.
Ja do tej pory miałam krew badaną raz, w 12 tygodniu. Powinnam mieć raz w drugim trymestrze i byłam przekonana, że to będzie teraz. Na pewno to Rh płodu jest w 24 tygodniu. To jest badanie zalecane kobietom, które mają grupę krwi Rh minus. Ja właśnie taką mam i po urodzeniu pierwszego dziecka dostałam zastrzyk przeciwko konfliktowi.

https://www.suwaczki.com/tickers/1usaanli21un7ohr.png
https://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5englt40xe.png

Gość Gościu

E tam, przez słomkę to tylko rozkładasz w czasie i sie dłużej męczysz. Najlepiej szybko na dwa hausty, jeden po drugim - zanim poczujesz jakie niedobre to juz bedzie wypite ;) mi lekarz pozwolił wziąć sok z cytryny, a pielęgniarka juz nie - wiec wlałam ja do wody i jak wyszłam to popilam tylko ta glukozę i było ok. Potem gierce na telefon i książka, jak macie blisko do domu to sobie wróćcie :)

Zgadzam się z Gościu- nie wyobrażam sobie przez słomkę, to tak jakby się w tej glukozie rozsmakowywać. Szybko na dwa razy i po sprawie. Ja też już mam skierowanie na krzywą, ale zrobię juz po wakacjach, w sobotę wylatujemy. Mae to faktycznie lekarz musiał zapomniec,skoro ostatni raz w 12 tyg. Ja mam mniej więcej co 6 tyg. Rozmawiałysmy jakiś czas temu o zaparciach, a ostatnio znacznie pogorszyła mi się hemoglobina no i biorę żelazo, a wiadomo z czym to się wiąże. Zaczęłam robić sobie soki warzywno-owocowe i jak ręką odjął. Więc na zaparcia osobiście polecam świeżo wyciskany sok z dużego buraka plus marchewka i dwa jabłka. Po zaparciach nie ma śladu.

https://www.suwaczki.com/tickers/w4sqhgqsnqy5ljln.png

Jak kto woli. Mi poszlo super szybko ze slomka z tym ze szersza niz standardowe cienkie rurki. Na dwa razy to bym raczej zwymiotowala. Nie przywyklam do lapczywego picia i moj żołądek zle znosi takie picie. Pamietam jak w nocy napilam sie na raz duzo wody i potem zoladek mnie bolal do rana. Z reszta nie rozkładal mi sie ten roztwor po wszystkich kubkach smakowych itd. Cytryne wzielam i zapomnialam dodac choc personel mowil ze mozna dac jak przychodzily inne babki na badanie.