Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe maluszki 2018

Gość Szczesliwa mama2016

Rekomendowane odpowiedzi

MartusiaM termin 4.06.2018 ?syn?
Xyza termin 4.06.2018 córka D. ale wczesniej cc
Happy89 termin 6.06.2018 ?córka?
Aleksandra82 termin 13.06.2018 syn Andrzej
Marja89 15.06.2018 prawdopodobnie syn
ola2710 23.06.2018 syn
kelis 24.06.2018 córka?
mama_Śląsk termin 25.06.2018 prawdopodobnie syn
Mae termin 25.06.2018 syn?

Fajnie ze grono sie powiększa :)

Co do ruchow to chuda jak szczypiorek cos w połowie grudnia czulam i widzialam ruchy a potem to juz coraz bardziej konkretne koncerty z ruchami. Nie ma sie co martwic do 22 tc jesli nie czuc ruchow. Niektore zrodla donosza ze moze byc to nawet 28 tc.
O imionach pisalysmy cos kolo 88-100 strony tego wątku- mniej wiecej jak byla lista robiona z terminami i plcia.
Dla tych co nie moga wybrać to faktycznie ciezki orzech do zgryzienia.

Akemi moze ni z gruszki ni pietruszki imie samo wpadnie przez przypadek i bedziesz wiedziala ze to to. Z meskich racja Adam- proste latwe w wypowiedzi nie czeste. Dawid tez chyba mniej popularne.

Tatiana mi się poza Mikołajem wszystkie podobają z podanych,ale Aleksandra nie będę mieć , bo mój małżonek tak ma na imię. Maksymilian czyt.Maksiu to był mój ukochany pies z dzieciństwa, więc też odpada.....Zamiast Leo i Leonarda to znajomi mają Leona też mi się podoba.

Akemi też patrzę jak imię pasuje do nazwiska, bo żeby potem nie było dziwnego brzmienia. U mnie w rodzinie z urodą raczej każdy idzie po jednym z rodziców to samo u męża;-)

https://www.suwaczki.com/tickers/atdc2n0a20fycap9.png

Aa wkleilam chyba ostatnia liste. Jak chcecie to sie dopiszcie bedzie milo :)))

Tatiana dokladnie Aleksander bardzo eleganckie dostojne ale Olek pewnie bedzie w uzyciu albo Olus.
Moja kolezanka za to zawsze mowi do dziecka Jakub. Nigdy nie slyszalam Kuba. Jak sie nauczyc to tez mozna. I jej maz i cale otoczenie tez tak mowia. Jakub bedzie mial teraz 8 lat.

MartusiaM termin 4.06.2018 ?syn?
ola2710 23.06.2018 syn
kelis 24.06.2018 córka?
Tatiana91 termin 30.06.2018 syn?

Gość Tatiana91

Czesto tez rodzice wybierają imie wedle jego znaczenia , czy daty , historii rodzinnej czy światowej . Faktycznie musi pasować do nazwiska im cięższe nazwisko tym chyba trudniej dopasować imie ale to jak kto uważa . Ostatnio popularne jest Franciszek , Antoni akurat wszyscy znajomi będą mieć przed nami nogawki albo juz urodziły się im dzieci i duzo mozna powiedzieć imiona skreslilismy z tego faktu. Duzo jest pięknych imion dla dziewczynki . Gdyby była to dziewczynka zawsze podobało mi się imie Anastazja , Emma po Babci , Marine po Mamie takie bardzo proste. U mnie jak na złość każdy z urody z innej parafii a u męża każdy do siebie podobny ;) co rodzina to inna zasada .

Gość Tatiana91

Tak z innej sprawy to interesuje mnie czy, któraś z mam orientuje się kiedy mozna otrzymać wskazanie na ccm lub sn jesli nie ma żadnych dodatkowych komplikacji ? Pytam ,bo zastanawiam się kiedy mogę przewidzieć oczywiście mniej wiecej jaki sposob mam rodzic, by do tego sie przygotować .

Co do wskazan do cc fajnie jest opisane zagadnienie na blogu mamaginekolog.
Jesli nie ma wskazan wczesniej do cc to przygotowac mozesz sie jedynie do porodu sn i naprawdę nie jesteś wstanie przewidzieć i tak wszystkiego wiec ostatecznie i tak godziny porodu sn moga zakończyć się i tak cc. Wszystko dla dobra maluszka i matki.

Wiadomo że są przypadki kiedy trzeba ratować życie i CC jest konieczna,ale z góry chyba co nie ma zażywać się na taką operację.Jesli nie masz przeciwwskazań to postaraj się oswoić z myślą o Sn.Mysle że możesz też pogadać ze swoim lekarzem na temat swoich obaw i wątpliwości.Jesli oczywiście jest otwarty na takie rozmowy.Polozne tez są dobrymi doradcamiw końcu one są najbliżej rodzących.

Robilam liste z kosztami i tak mnie olsnilo ze przeciez skorzystam z dobrodziejstwa krwi pepowinowej i złożę w banku na te 18 lat chyba max co jest. Czy ktoras z was myslala o tym?? Jest to bardzo ważna kwestia a wiem ze nie wszystkie polozne badz tez lekarze ten temat omawiaja.

MartusiaM termin 4.06.2018, córka Tosia
ola2710 23.06.2018 syn
kelis 24.06.2018 córka?
Tatiana91 termin 30.06.2018 syn?

Musiałam się odświeżyć na liście:)

Gość Tatiana91

Wzgledem krwi pepowinowej moze i to dobra inwestycja na przyszlosc tylko jest kilka przeszkod :1) Trzeba zdac sie na polozna z szpitala i jej wiedze oraz przeszkolenie w tym zakresie ,nie moze byc to kazda polozna,wiec wybor szpitala bedzie utrudniony o poszukiwanie polozej z konkretnymi umiejetnosciami zawodowymi. 2) Z mozliwosci przechowywania takiej krwi nie moga skorzystac matki jak i tez noworodki ,ktore maja wskazania do odmowy z przyczyn zdrowotnych. Choroby zakaznie, nowotwory, zakazen w stopniu mniej grozny np infekcje pochwy i bakteryjne oraz u ktorych zachodza komplikacje ciazowe jak i zdrowotne. Tak samo jak i u dziecka . 3) Koszt zadatku to okolo 800 zl z czego mozna doqiedziec sie ,ze po badaniach laboratoryjnych banku ,krew ni zostanie przyjeta . Kolejny koszt to kwota zatwierdzenia okolo 3000 tys i corocznie 500zl stalych oplat. Mowiac w prost nie jest to oferta dla kazdego.
4) Wybor banku i zasady ,ktore bank narzuca musza byc zgodne z prawem i musi miec pozwolenie ministerstwa zdrowia ,wiec nie mozna liczyc napromocje czy chwyty nieznanych instytucji .

Pikaboo
U mnie niestety w pierwszej ciąży i teraz - odrobina łupieżu na grzywce się pojawia. Na szczęście niewiele, ale ja go widzę. Po ciąży mi wróciło do normy, więc teraz mam nadzieję też to tylko chwilowy stan.

sprawdźcie, czy link działa
https://docs.google.com/document/d/1LO8qZATGLpyIJ5TKw77UYwbdyFquuHU7I3RjJif7dp4/edit?usp=sharing

Zrobiłam plik z tabelą, która ułatwi znacznie poznanie i zapamiętanie udzielających się mamuś. Czasem też pozwoli na nie powtarzanie się pytań i wątków poruszanych w rozmowach jak:
terminy, "wybór" porodu, imiona maleństw.
Każdy może go edytować - niesety widzę, że teraz google umyślało ściągnąć sobie na telefon aplikację :( Ja mam tak telefon zawalony, że nie mam miejsca na nowe gadżety, więc jeśli ktoś sprawdzi, czy śmiga, byłoby wspaniale :)

Podglądanie możliwe jest bez żadnych dodatkowych programów

http://www.suwaczki.com/tickers/82dohdge3yuh452h.png

https://www.suwaczki.com/tickers/wff2hdge5xtp9iun.png

Pierwsze sprawiłam sobie na 16 urodziny :D taką urodzinową niespodziankę. :D wprowadziłam się z domu. Szkołę skończyłam na nauczaniu indywidualnym z młodym przy cycu :) nie chciałam żeby był jedynakiem więc żeby była mała różnica wieku postanowiliśmy o drugim. Skończyłam szkołę weekendowo :) a później jalos tak chcieliśmy :)