Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2018

nati91

Rekomendowane odpowiedzi

azol właśnie to się w ogóle nie przekłada na samopoczucie bo też po wysiłku bolą mnie lędźwie i ostatnio zebra bo mała ciągle tam się w pycha... Co do fotelika to super wybór cena duża ale jakby dodać cene kolejnego do nosidla to wychodzi na to samo:)
Miley moja mama tak samo że mna 30kg przytyla a chuda całe życie jak przecinek...

https://www.suwaczki.com/tickers/34bw43r8m8rtjfjr.png

https://www.suwaczki.com/tickers/f2w3flw12lfqo7i5.png

Oj i moja koleżanka w ciazach tyla po 25-30 kg a chudziutka zawsze była i teraz też jest :) ale ja to przed ciążą już przytyłam i teraz dodatkowo i pozostaje tylko nadzieja, że znajdę siłę potem żeby za te kg się wziąć... Na razie jest chyba 11 kg na + w ciąży. Ciekawe ile jeszcze będzie... Czy teraz to się tyje w jeszcze szybszym tempie? Pewnie zależy od osoby:)

Wczoraj zrobiliśmy krok do przodu- jest łóżeczko i materac :) piszecie o fotelikach - też planuję na ten miesiąc zakup, modelu nie mam upatrzonego, kolor nieważny - oby pasował do auta. Zobaczymy co w sklepie się okaże.

Witajcie mamusie, rowniez te nowe. Ale nas przybywa :)

Floral przyjemnie kupuje sie dla maluszka, co nie? :D U nas wczoraj tez wreszcie ruszylo z zakupami dzidziusiowymi bo rozpoczely sie wyprzedaze. Zakupilam spory mebelek do pokoiku dla dzidziusia, ale przywioza go dopiero w drugiej polowie lutego. Chyba beda strugac od zera. Poza tym mam juz zlozony wozek z gondolka i fotelik do auta po starszym dziecku. Na razie tyle przyjemnosci :)

Ja przytylam prawie 10kg. Na szczescie wszystko weszlo w brzuch i piersi, tak jak u ciebie karolinatr, wiec nie jest zle. Wydaje mi sie, ze jak malo jem na sniadanie i kolacje, czyli tak jak przed ciaza, to i waga prawie stoi w miejscu. W pierwszej ciazy "zgrublam" 12kg. Tez tylko biust i brzuch i w sumie nie mialam czego zrzucac po, bo dalej bylam szczupla. Zreszta tak jak moja mama po mnie.

azol dobrze, ze szyjka przystopowala. Hemoroidow wspolczuje. Pewnie znikna, jak inne dolegliwosci wystepujace tylko i wylacznie w ciazy. A mam wrazenie, ze kazdej z nas cos tam dolega.
Moj synek tez roznie sie rusza. To szaleje, to znowu spokojnie sobie siedzi. Przynajmniej tak mi sie wydaje. Moze byc tak, ze kopie sobie bardziej do srodka i wtedy tych ruchow tak sie nie wyczuwa.

savana ale malo przytylas :o A brzuszek masz duzy?

karolinatr supe,r ze z maluszkiem wszystko w porzadku. Pewnie kamien spadl ci z serca A i waga ladna. Dobrze sie czyta takie wiadomosci :)

RoseBelle nasze dzieci maja juz sile w tym wieku, oj maja. Moj synus ostatnio tak mnie w nocy kopal w trzustke, ze za kazdym razem czulam przejmujacy bol z lewej strony brzucha. Czasem tez mam wrazenie, ze lezy mi na brzuchu, a nie w srodku, tak wali :p

W ogole to mam wrazenie, ze moje dziecie nie jest jeszcze odwrocone glowka w dol bo czuje go na calej szerokosci brzucha. Dzidzius wydaje sie byc dlugi jak wegorzyk, ale trudno mi okreslic gdzie co ma bo i ginekolog nigdy nic nie mowi. Wizyta u mowiacego lekarza dopiero za ponad tydzien.

Ciekawa jestem czy wy potraficie okreslic polozenie dzidziusia? Macie juz dzieciaczki odwrocone glowka w dol?

część dziewczyny. Mam takie pytanie trochę z innej beczki. Jeszcze nie mam wózka ale czy jak mały urodzi się w marcu czyli taki w sumie sezon zimowy to muszę dokupić dodatkowo spiworek do wózka czy Wózki juz cos takiego maja? Dodatkowo jeżeli chodzi o pościel do łóżka ile zestawów kupić? Chciałabym żeby pościel ochraniacze i szzebelki plus przesxieradlo były w jednym wzorze gdzie takie cos można kupić? Znacie jakies tajne strony? I jeszcze pytanie czy uzywacie podkładów cerat lub przesxieradel nie przejął skalnych do lozeczka? Jak to się sprawdza? Czytalam ze dziecko się bardzo poci na tym. Ile kupić przescieradel?

Catarisa gratuluje wszchstronnie uzdolnionej coreczki. Synkowi tez pewnie nic nie brakuje. A mialas wczesniej podawane sterydy na rozwoj plucek?

Tak sobie mysle, ze gdyby dzidzius nie zdazyl odwrocic sie do porodu to jest to wskazaniem do cc. I teraz mam pyt. do tych z was, ktore mialy wczesniej cc, bo jestem zielona w tym temacie:
-czy do operacji podaja znieczulenie ogolne czy miejscowe?
-jesli zo to po jakim czasie sie wybudza?
-jesli zm to czy czuje sie moment ciecia czy nic?
-czy od razu pokazuja dzidziusia?
-czy maz/partner moze byc na sali?
-czy na stole lezy sie zupelnie bez ubrania?
-czy po latach taka zagojona blizna na brzuchu moze jeszcze dawac jakies nieprzyjemne dolegliwosci?

Tak mnie naszlo z tymi pytaniami, bo to, ze chce rodzic sn nie znaczy automatycznie ze bede. Przede wszystkim liczy sie zdrowie i bezpieczenstwo malenstwa :)

Lidi mi wydaje się że duży ale nieskromnie mowiac to wiele osób się dziwi że jestem już prawie w 30tc że podobno nie wygladam na 7mc to jest też tak że zależy co zjem...;)

Co do cc to ja miałam znieczulenie podpajeczynowkowe czyli byłam przytomna, nie czułam nic a nic dopiero usłyszałam płacz, lezalam w koszuli szpitalnej(czyli tylko dupa goła;)) w moim szpitalu mąż musiał czekać na korytarzu ale jak tylko wyjeli córkę to zawołali go do szyby i oglądał jak ważą i ubierają ją ale wiem że w niektórych szpitalach może być mąż na sali operacyjnej za opłatą... Ja cc miałam 4 lata temu i blizne się odczuwa nie cały czas ale pojawia się np pieczenie, dretwienie, czasami jakieś klucie na zmianę pogody jakby nie było to poważna operacja :/

https://www.suwaczki.com/tickers/34bw43r8m8rtjfjr.png

https://www.suwaczki.com/tickers/f2w3flw12lfqo7i5.png

mona ja nigdy nie uzywalam spiworka do wozka, tylko kombinezon+ cieply kocyk+ specjalne ortalionowe przykrycie bedace czescia wyposazenia wozka. Dziecko cala zime tak przespacerowalo. Spiworek, zreszta bez rekawow, byl do spania w lozeczku. Kolderki i poduszki nie uzywalam Pod kolderke dziecko moze sie wsunac z glowka i nieszczescie gotowe. Lepiej jak dziecko spi tez na plasko, bez poduszki. Sprawdzil sie ochraniacz (1 sztuka w zupelnosci starczy)+ 2 przescieradelka, zeby bylo na zmiane. Cerata pod spod. Materacyk nigdy mi nie przemokl. Dzidziusia przewijalam na przewijaku ceratowym z dodatkiem pieluszek tetrowych.
Co do sklepow z gotowymi zestawami poscielowymi dla maluszka, to we Francji mozna je kupic w sklepach z wyposazeniem do pokoju dla maluszka (np. Aubert, Orchestra, Autour de bebe) albo w sklepach z posciela i recznikami dla doroslych, ale nazw nie pamietam

savana dzieki. juz nie bede taka zielona

To ja 32 tc i 8 ka na plusie. Ale dziewczyny nie przejmujcie się większymi wagami, po porodzie coś wam zejdzie a druga sprawa przy karmieniu piersią również leci się z waga wiec no stress :)
Jeśli chodzi o śpiworek do wózka to termin mam na 4 marca ale nie kupuje już w tym roku, bez sensu na miesiąc bo potem będzie coraz cieplej. Sam kombinezon. W przyszłym roku już kupię przed zima :)

Hej, ja też ok. 8 kg na plusie na razie, 29 tc.
Dopadło mnie ostre zapalenie zatok, od wczoraj mam antybiotyk. :-/
mona ja też nie używałam podkładów na łóżeczko, nie zdarzyło mi się, żeby noworodek czy potem niemowlak przesikał pampersa. Kupiłam też wtedy prześcieradełko na przewijak (taki na łóżeczko nakładany), ale też się nie sprawdziło - albo co chwilę było zasikane albo "zakupkane" - więc przewijałam po prostu na samym przewijaku "gołym".

Dziewczyny, zaczęłam myśleć nad wyprawką i zrobiłam sobie wstępną listę, może zerkniecie czy czegoś ważnego nie brakuje? (takie minimum ma być, dużo rzeczy mam po pierwszym dziecku, ubranek i pościeli tu nie liczę):

pampersy 1 i 2
rożek
otulacz do spania?
emolium do kąpieli
emolium balsam do ciała
waciki duże do pupy i siusiaka
sól fizjologiczna
proszek/ płyn do prania dla dzieci
octanisept do pępka
chusteczki mokre delikatne
krem z cynkiem linomag
sudocrem
wkładki laktacyjne
laktator
podkłady poporodowe
majtki poporodowe
kocyk
ręcznik
nożyczki do paznokci

https://www.suwaczki.com/tickers/wff282c3fzap57l4.png
https://www.suwaczki.com/tickers/k0kd3e5e3ce33his.png

Lidi, mnie się zdaje, że dziecko jest teraz główką w dół. Przed świętami lekarz tak stwierdził też, ale potem wydaje mi się, że mała się jeszcze przekrecala. Raz kopala mnie na dole, za parę dni na górze i tak na przemian a teraz już na górze tylko.

Mona, wydaje mi się, że dziś już wszystkie wózki mają taki ochraniacz w wyposażeniu. A reszta to tak jak już dziewczyny pisaly- cieplejsze ubranko, kocyk itp.

Prześcieradło to ja się zastanawiam nad tym nieprzemakalnym, można je prać normalnie i wygodniejsze chyba, bo ceratki mogą się przemieszczać pod zwykłym przescieradlem. Nie mam doświadczenia, ale wydaje mi się to fajnym rozwiązaniem :) cena p nieprzemakalnego niemal identyczna jak zwykłego+ceratka. na pewno jest to ochrona materaca, nie trzeba go będzie potem suszyć. zestawy pościeli są napewno dostępne w necie, w sklepach stacjonarnych z akcesoriami dla dzieci też i można dobrać wszystko pod jeden wzór łącznie z rozkiem :)

Hej dziewczyny,nie przejmujcie się waga pozniej stworzymy sobie nowa grupę i będziemy się wspierać, zrzucać zbędne kilogramy i wymieniać się dietami :)
FloralDrop a jakie łóżeczko kupiłas? Co myślicie o używanych? Mi teściowa ma kupić kołyskę, się uparła choć nie wiem czy taka z łóżeczkiem od razu (taka byłaby najpraktyczniejsza)
Lidi a jak okreslasz w jakim położeniu leży? Ja mam wrażenie że leży w poprzek bo kopie mnie po bokach ale lekarz też nic nie mówił..
Wczoraj młody wariował a dzisiaj muszę go pobudzac bo się martwię że tak mało się rusza..eh te dzieci..
Świetna rozpiska dziewczyny muszę sobie pospisywać, ze szkoły rodzenia mam listę dla dzieciaczka co trzeba kupić ale dla siebie znowu nie..