Skocz do zawartości
Forum

Maluszki na Luty 2018

Rekomendowane odpowiedzi

Aspirator faktycznie może się przydać od samego początku. Może się zdarzyć że dziecku Mleko "pójdzie nosem" ;) Poza tym luty- sezon grzewczy- suche powietrze i może trzeba będzie myć dziecku nos woda morska /fizjologiczna i oczyszczać. Choć ja i tak uważam że najlepiej jak nosek się sam oczyszcza (morska woda do nosa i na brzuch)

Cześć dziewczyny

To jest tzw. Nosefrida. Dokładnie, asporator moim zdaniem tez potrzebny od urodzenia. Dobrze się nim wyciąga ,,kozy mleczne" i wszelkie inne zanieczyszczenia. Ja dodatkowo do niego używałam wodę morska i teraz tez tak zrobię.

Co do wyprawki ja jeszcze nic nie kupiłam bo nie znam pluci. A jakoś takich bezpulciowych ubranek nie lubię. Wózek i lozeczko mam po córce. Chemie będę kupować na aptece gemini w październiku a w listopadzie ubranka :)

Aska robaki mogłaś przynieść ze sklepu. Ja kiedyś taka make z Inter Marche przynioslam z robactwem które się roznioslo bo wszytkich półkach w kuchni. Tydzień z nimi walczyłam żeby się tego pozbyć.

Brzuszek mam spory. 2.5 kg na plusie. Czuje się dobrze. Dużo robie w domu z racji przypływu energii.

Hej witam się i ja po dłuższej przerwie ja jeszcze wyprawki nie komentuje bo nie znam płci. Wózek łóżeczko będę miała po córki. Jeżeli teraz będzie druga dziewczynka to będę miała ciuszki po Córci wiadomo nowe też kupię nie odmowie sobie tej przyjemności :) kosmetyki kupię w listopadzie a wyprawkę dla siebie do szpitala kupię w styczniu. Teraz też wiem że nie których rzeczy nie będę kupować bo przy córce okazały się zbędne :)

Mam 16 miesięczna córkę.
Wyprawka-wózek łóżeczko mam. Ubranka jakieś też. Część kupię nowych-tak dla mojego dobrego samopoczucia. Lubię h&m dobra jakość tylko rozmiary tam są duże trzeba uważać. Pepco też ok,zwłaszcza jak chce się mieć dużo to za ta cenę mogą być dla jednego dziecka.
Co do kosmetyków uważam że im mniej tym lepiej, lubię proste składy np serie babydream z rosmana, tanie I dobre. Apator mam A nawet fride, uważam że jest rewelacyjna.
Ręczniki wystarcza dwa. kocyki na pewno ktoś Wam podaruje.
Marzę o torbie shiphop i teraz ja kupię.
Jako zbędne coś uważam staniki do karmienia . wolę zwykły lekko sztywny odchylic. Laktator musi być. Pomimo długiego kp nie potrzebowałam wkładek laktacyjn. Zużylam jedno opakowanie johnsona.

U nas tez staniki do karmienia nie zdały egzaminu. Również wolalam zwykle lekko odchylic. Co do laktatora to chyba zależy od budowy piersi/ gruczołów bo ja np byłam w stanie więcej ściągnąć palpacyjnie niż za pomocą laktatora. Miałam dwa. Jeden swój, drugi pozyczony i zaden nie dawał rady dlatego radze zanim się zdecydujecie na zakup pożyczyć u kogoś

Marta, torby Skiphop jest rewelacyjna, także polecam. Mają tysiąc kieszeni i przegródek, do tego nie wyglądają jak typowe torby na pieluchy więc często chodziłam z nią po prostu "na miasto" bez dziecka ;) ja mam taką która na prawdę nie wygląda jak torba dziecięca.

Co do laktatora- zgadzam się z dziewczynami. Najpierw kupiłam sobie ręczny- mimo rzeki mleka w piersiach udawało mi się ściągnąć do 40ml w ciągu...2h!! Chore! Zainwestowałam w elektryczny Canpolu i niewielka poprawa- 80ml w ciągu 30min. Jakbym miała teraz zostawić dziecko to chyba zostawiłam z mlekiem MM albo wypożycze taka super dojarke z Medeli która mają w szpitalach. Po prostu moje kanaliki są tak wąskie że wypływa z nich bardzo mało mleka- tylko dziecko jest w stanie wyssac wszystko do cna. I tak samo jak Marta- nie użyłam ani jednej wkładki laktacyjnej przez 1.5 roku karmienia. Taka moja uroda że mi nie "leci" :)

Gość saskiaaa28

Trochę mi rozjaśniacie :) dziękuję i czekam na więcej ^^

Poczułam pierwsze trzy wyraźne ruchy, 15tyg+2dni
Najdziwniejsze uczucie, nie potrafię tego porównać do czegokolwiek, ale nie były to odgłosy wnętrzności.
Lekarz mówił na wizycie, że około 18 tygodnia, a tu taka niespodzianka :)

U mnie brzuszek widać ładnie i z tego co widzę na wadze to jakby zaczynała pomału iść w górę.

Jeśli chodzi o aspirator to ja uważam że jest potrzebny od początku.

A jeśli chodzi o rzeczy dla maluszka to ka mam wszystko po pierwszym synku wszystko kupiłam wtedy nowe i teraz przydadzą się idealnie. Oczywiście nie odmówię sobie przyjemności i kilka nowych ciuszków kupię napewno. Kosmetyki i przybory chigieniczne oczywiście też. Materacyk wymieniam na nowy bo po tych kilku latach to nie wiem co może się w nim kryć.

Laktator z Aventu są SUPER. Ja miałam i ręczny i super szło. Potem pożyczyłam elektryczny i też porostu strumyczki leciały. A najpierw kupiłam z "babyono" elektryczny i nic nie leciało a bolało jak cholera.

Monika A jeśli chodzi o ruchy to masz rację właśnie siedzę i pisze a ten malutki człowieczek puka do mnie od środka. Boskie uczycie.

Gość Klaudia 12345

Dziewczyny zazdroszcze ze czujecie juz ruchy :-) i znacie płeć:-)
Ja wkladek laktacyjnych uzywałam bardzo bardzo duzo, stanik do karmienia jeden mialam taki lepszy nawet troszkę sexy:-P i w sumie do tej pory lubię w nim chodzic mimo ze dawno nie karmie a tak na codzien to chodziłam w takich sportowych bo mnie tak cycki bolaly ze wszelkie usztywniane mnor bolały.
Co do laktatora ja mialam tommy tipi i taki sobie a pozyczylam medeli reczny i super polecam. Ja jak zostawiałam dziecko to się nie spinałam że muszę swojego odpowiednią ilość zostawić w domu zawsze było mm i ja w tym problemu żadnego nie widziałam.

Gość saskiaaa28

Coś tam się raz na jakiś czas przelewa, bulgocze, ale takich puknięć się nie spodziewałam :)
Czuje się, że ktoś tam jest i domaga się maminej uwagi, świetne uczucie :)

Co do laktacji to jestem zielona w temacie, ale jak tak piszecie to pomyślę o laktatorze po porodzie, bo nie wiem jak się ten mój biust będzie zachowywał i nawet ciężko mi sobie wyobrazić jak to wygląda. Aspirator dodaję do swojej listy :)

Saskiaaa po porodzie po dwóch trzech dniach można sie spodziewać nawału mlecznego.to chwilowe i po jakims czasie mija.a dziecko nie wyciagnie tego wszystkiego.wtedy cycki bolą czasem stan zapalny sie tworzy zastoje. Laktator wtedy jest nieodzowny. Tylko nie powinno się ściągać do samego końca. Bo zasada taka że mleka sie robi tyle ile dziecko wypije. Ja to chyba ewenementem od reguły jestem bo musiałam pod dojarke po każdym karmieniu sie podłączać.czasem nie zdążyłam to jednym cycem karmiłam a z drugiego pekatego mleko strumieniem sie lało. Taki miałam poerwszy miesiąc,dwa.
Dostałam powera tak poprostu.wziełam sie za porządki.takie grubsze.

Aśka, niekoniecznie- mi dziecko wypiło "nawał" bo był mega ssakiem. Nie musiałam ani razu ściągać nadmiaru laktatorem. Także nie ma reguły.
Dla nowicjuszki doradziłabym wybrać model laktatora żeby wiedzieć który kupić jeśli będzie potrzebny, ale nie ma co wydawać pieniędzy z góry bo nie jest powiedziane że się przyda.

Amme zgoda nie ma reguły jedbo dziecko wyssa z kolei nie każda kobieta ma tak że musi odciągać.mi palcami ściąganie nie szło. Jednak w razie czego warto uzbroić się w jakikolwiek odciągacz.Ja myśle o tym ręcznym z aventu bo będę używać aventowskich butelek.podkręce butelke odciągne i w razie czego mam gotowe mleko dla dzidzi w razie wyjścia do miasta. Będe sie starała tak długo jak sie da nie używać sztucznych mieszanek.
A jak u was z wyprawka do szpitala?u nas na oddział obowiązkowe pampersy dla malucha i buteleczki z smoczkiem z gotowym mlekiem. Zwłaszcza po cc.mi przy ostatnim dziecku gdzie dwa dni na głodzie mnie trzymali nie mialam tak odrazu mleka i kilka razy dokarmili.potem sie darłam kazalam do cyca przynosic.powoedzialam ze zebym nie wiadomo jak byla slaba itp chce sama karmić.

Zuzu, kilka ubranek w rozmiarze 56 (chyba że dziecko będzie duze), i reszta na 62. To na początek (ok 2 mce- później już rozmiar 68).
-kilka body z długim rękawem (najlepiej kopertowe)
-kilka pajaców z pełnymi stópkami
-ew grubsze welurowe pajace (w końcu to zima)
-kilka par "półśpiochów"- spodnie że stópkami
-1/2 grubsze bluzy lub sweterki
-cienkie czapeczki bawełniane (jeśli ktoś ma obsesję na ich punkcie- ja jestem przeciwniczka)
-ew rękawiczki niedrapki (u mnie się nie sprawdziły)
-kilka par skarpetek (2-3)
-zimowy kombinezon ??
-ciepła czapka na dwór??

Pierwsze dziecko rodziłam latem więc nie jestem jeszcze obeznana co noworodek potrzebuje na zimowe spacery.

Najwygodniej było mi.mlodego ubierać w pajace (jedno ubranie i pielucha). Potem przyszły upały i był w samym body z krótkim rękawem. Teraz chyba w ogóle nie będę kupowała body z krótkim na rozm 62-68, wszystkie z długim.

Acha i moje dziecię urodziło się 59cm więc od razu ubieralismy go w rozmiar 62 (na początku podwijaliśmy rękawy )- tym sposobem zaoszczędziłam bo nie wydałam na ciuszki w rozm 56