Skocz do zawartości
Forum

krzywa cukrowa co i jak

Gość nataliaaa23

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie poradzę Ci, żebyś zakupiła sobie glukozę o smaku cytrynowym, jest o wiele lepsza w smaku i łatwiej "wchodzi". Zabierać ze sobą nie musisz nic, ja robiłam w Diagnostyce to pani sama mi ją rozpuściła w kubeczku :). Na starcie pobiorą Ci krew plus ukłucie z palca żeby sprawdzić czy można Cię w ogóle "obciążyć". Potem wypijasz sobie ten ulepek i czekasz, pobranie będzie po godzinie i potem po dwóch. Dużo osób poleca zabrać ze sobą wodą mineralną, mnie pani powiedziała że jak dam radę to nic nie pić żeby nie fałszować wyniku. Podobnie jest z chodzeniem, ginekolog i panie w laboratorium powiedziały, że mam grzecznie siedzieć na tyłku, mogłam iść tylko do łazienki. Jak dla mnie najgorsze było to oczekiwanie, warto wziąć ze sobą książkę albo kogoś do towarzystwa. I lepiej się nie oddalać z punktu pobrań bo czasem może się robić słabo. Nie takie badanie straszne jak je malują :). Życzę żeby ominęła Cię cukrzyca ciążowa, mnie się to niestety nie udało :)

https://www.suwaczki.com/tickers/relgh371iwqyu1o3.png

A ja przed wszystkim radzę zapytać się w labolatorium jak to wygląda. Ja nie mogłam ani glukozy cytrynowej ani dodać soku z cytryny. A moim marzeniem było napić się wody lub chociaż przepłukać usta a tego też nie mogłam zrobić.
I zgodzę się co do oddawania spod punktu pobrań. Ja przed pobraniem po dwóch godzinach czułam się jakbym tydzień nie spała. Dla mnie też cenne było to, że zawiózł mnie mąż(badanie wykonuje się na czczo a mój organizm tego stanu nie toleruje) i mąż mnie odebrał. Proponuję właśnie taką opcję rozważyć, bo igdy nie wiesz, jak się będziesz czuła.
I książka lub górze naładowany telefon też dobra rzecz, sprzyja niemyśleniu o tym.