Skocz do zawartości
Forum

Sierpniowe mamusie 2017

ineeska

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj że smokiem to jakaś masakra totalna, 5 razy przekroczone normy! A i tak w Polsce norma to 3 krotnosc normy np Francji, przed chwila przyszła do córki przyjaciółka i po 2 kilometrach piechotą w progu tak zaczęła kaszleć, że myślałam że płuca wypluje! A mówi,że zdrowa, stwierdziła że myślała w połowie drogi,że padnie. Smog opadł nad sama ziemię. Co to w ogóle ma być? Na maski czekamy, kurde, trochę długo już... ale może mają tyle zamówień...

Gość Sylwia Łomżynianka

Uśmiechnięta myślę że ten straszny ból u ciebie to to co ja miałam. Zaczęło się po ciąży z 1 synem. Tragedia taki ból pomiędzy piersiami schodzący w dół. Taki ból nie do wytrzymania. Lekarz rodzinny stwierdził wtedy że to żołądek mnie boli i żeby nospe brać w razie co. Do momentu aż pewnej nocy tak wylam z bólu i chodziłam po ścianach. Mąż wezwał karetkę. Przyjechali dali zastrzyk i nic dalej ból. Pojechałam do szpitala z nimi. Badanie USG odrazu wykazało co mi jest. Kamienie w pęcherzyku żółciowym. Badanie krwi wykazało ostre zapalenie trzustki. W szpitalu spędziłam 11 dni. Dobrze ze dobrze sie to skonczylo.Idź kobieto zrób USG. Będziesz wiedzieć czy to te cholerstwo. Ja miałam całą garść kamieni. I odrazu ulga.

Cichadoro dla siebie szyje. Ubran jeszcze nie szylam bo od roku szyje tez samouk. Szyje firanki, posciele, koldry, narzuty itp. Ostatnio szylam komplet w takie angielskie roze do salonu. 3 biezniki, lambrekin, 4 poszewki na jaski i narzuta ale jej nie skonczylam jeszcze bo trzeba do niej czasu bo od jednej strony mam polar minky i strasznie mi sie slizga przy szyciu. Wszystko w taka ramke jakby obszywam i lamowke. Pozniej wrzuce foty to zobaczysz.

Uśmiechnięta to się pochwal, bo ja właśnie na odwrót, zaczęłam od ubrań dla synka i dla siebie. Bawełna mnie denerwuje tym że się strasznie siepie (minky też ;) ) chociaż zdarzyło mi się i pościel i kocyki z minky szyć.

Te bóle to ja miałam po porodzie, też normalnie się ruszyć nie mogłam. Wylądowałam na pogotowiu, a tam lekarz ponaciskał na brzuch i przeszło. Miałam jeszcze kilka razy nawroty takiego bólu, ale szybko mijały. Za to moją siostrę już dużo bardziej męczyły i okazało się że to właśnie kamienie i też ma skierowanie na zabieg ale go odwleka już ze dwa lata... właśnie się boję, że teraz też będę miała tego nawrót, a ból chyba gorszy od porodu...

http://www.suwaczki.com/tickers/9f7jj44j8203qdaz.png

https://www.suwaczki.com/tickers/9f7jvcqg68yf2fpx.png

cd9b6vgcw57kg1sz.png

Gość Sylwia Łomżynianka

Uśmiechnięta jeśli dalej będziesz odczuwała te bóle to koniecznie domagaj się USG brzucha. Ja się męczyłam dość długo a gdyby lekarz odrazu skierował mnie właśnie na USG to nie meczylabym się tak.
A co do szycia to fajnie zazdroszcze talentu. Fajne teraz stronki są z radami i pomysłami z szyciem. Marzy mi się tak szyć przynajmniej dla siebie i dzieci :-) szylam kilka rzeczy ręcznie ale to długo schodzi i zniecheca. Maszyna mi się marzy :-)

Gość Sylwia Łomżynianka

Ten zabieg usuwania kamieni jest pod ogólnym znieczulenie. Ja miałam usuwane laparoskopowo czyli 3 dziurki malutkie w brzuchu. Nic nie pamiętam z tego. Obudzilam się na sali w łóżku z kamieniami zawinietymi w bandaz. W ręku je trzymalam. Ale szok przezylam ze aż tyle tego było. Dużą garść malutkich kamyczków. Kilka było takich większych
A ból masakryczny najgorszy w moim życiu.

Sylwia moja siostra zwlekała póki karmiła piersią, bo to właśnie znieczulenie itd, a teraz to nie wiem, chyba ma rzadko ataki bólu i po prostu o tym zapomina jak nie boli. A jak ją złapie to leży i umiera. Tym kamieniom to chyba ciąża sprzyja i boję się, że też mnie to czeka po drugiej, ale cóż, chyba wolałabym mieć to jak najszybciej z głowy.
A co do maszyny to ja kupiłam najtańszą jaką znalazłam na internecie. chciałam nową z gwarancją. potem się naczytałam, że to nic nie warte i złom, ale odpukać moja się sprawuje elegancko i się dogadujemy. no ale maszyna to jedno, jak się wpadnie w wir materiałowych zakupów to ja na początku wszystkie swoje pieniądze na to wydawałam ;) już mi przeszło i na razie nie chcę nowych kupować, bo się boję, że znowu się zatracę ;)

A to moje dzisiejsze szycie, może Was zmotywuję do działania, bo szycie jest naprawdę fajne ;)
w bodziaku z czerwonym przyszyłam źle zakładki, ale chyba nie będzie to w niczym przeszkadzać ;)

monthly_2017_02/sierpniowe-mamusie-2017_54580.jpg

cd9b6vgcw57kg1sz.png

no te z lidla dużo osób chwali. ja jak kupowałam to akurat nie było, a że bałam się, że mi się kasa rozejdzie to zamówiłam arkę radom.
a teraz to co chwila są i nawet już się tak szybko nie rozchodzą, ostatnio i bez informacji w gazetce stały, bo pewnie nie zeszły. ja jeszcze marzę o overlocku, bo to przy ubrankach bardzo ułatwia szycie

cd9b6vgcw57kg1sz.png

Toscie mnie nakusily na " Promyczka", no i już za jedna przesyłka zamówiłam " Gusa", będziem czytać z Ufolkiem:)
Uśmiechnięta, Ty się nie bój kamieni, tylko zrób usg i będziesz miała jasność o co caman. Moja mama miała też, się uparta skrecala jak piskorz, miała 3 ataki a za 4 razem wylądowała karetką na IP i się zdało,że się przekreci. Moze, miejmy nadzieje ze nie masz ale jeśli masz to warto,żebyś wiedziała, dziewczyny mają rację, zrób usg.
Ciuszki szyte samodzielnie- cudowna sprawa, kuscie dalej to maszynę wyszukam na olx... ale Moja wrazidlata 3 i pół latka to by mi nie dała żyć....siama,siama,siama.....:)

Axam znajac mnie to jak mnie przystawi do muru to pojde hehe. No u mnie prxy moim dwulatku jest wlasnie problem z szyciem i jak szylam to mąż musiał być. Tylko że teraz to za bardzo mi szyć nie da tylko mnie opieprzy że w takim stanie to mogę zapomnieć. W ogóle smiech mnie zebrał bo mówi mi żebym nie sprzatała domu bo i tak remont bedzie. Tylko że remont to najwczesniej za pięć lat hahahh.
Cichadoro czy posiadasz napownice? A jesli tak to jaka?

Ja na poczatku szylam z synkiem na kolanach i powoli zeby czasem reki mi pod igle nie wsadzil. Wykroje robil ze mna, w koncu kupilam mu jego wlasne nozyczki i dawalam papier i scinki materialu do zabawy. Teraz juz jest przyzwyczajony ze szyje i w tym czasie woli pobawic sie czyms innym, ale jak za dlugo sie schodzi to mnie odciaga ;)

Napownice mam jakas badziewna, maz mi kupil w jakims markecie typu lidl jak byl w trasie, jeszcze zanim szylam. Napki odpadaja albo w ogole nie moge ich zalozyc. Te love prym podobno dobre ale ja na razie kupie tasmy z napkami i bede doszywac. Mlody mial kilka kupnych bodziakow z takim rozwiazaniem i nie bylo zle.

cd9b6vgcw57kg1sz.png

Usmiechnieta sliczne. Jaki to material? Moze gdzies przez internet kupowalas? Bo znajoma chce cos na zaslonki wlasnie i nie wiem jak szukac.

Moj synek to tez straszny lobuz, wczesnej na sekunde nie moglam go z oczu spuscic, ale na szczescie z kazdym miesiacem widze ze wiecej mozna mu wytlumaczyc. Teraz moge zejsc do pieca i wiem ze siedzi grzecznie i oglada jakas bajke, wczesniej musial chodzic ze mna bo sie balam co nawyprawia. Ale glupich pomyslow dalej ma mnostwo tylko wciela je w zycie jak ktos patrzy zeby sie popisac.
Mowia ze drugie dziecko zawsze inne wiec teraz powinnam sie spodziewac aniolka co potrafi siedziec grzecznie i przez godzine ogladac ksiazeczki, a przez kolejna pedantycznie ukladac zabawki (moja siostrzenica jest taka) ;) zobaczymy czy sie sprawdzi.

Co do ruchow to wczoraj tez wydaje mi sie ze cos czulam. Ciaza z usg w sumie wychodzi na starsza o tydzien. W poprzedniej czulam w 16 tyg to moze teraz rzeczywiscie wczesniej

cd9b6vgcw57kg1sz.png

Pół dnia mnie nie było i tyle napisałyscie! Jakieś kilka stron temu, któraś z Was wspominała o ubraniach ciążowych, że drogie i w ogóle! No rzeczywiście prawda, ceny z kosmosu! dlatego ja kupuję wszystko na przecenach :)
z używanych ktoś polecił szukać na olx, ja jeszcze mogę dodać stronę vinted.pl (to taki internetowy second hand), dużo taniej można kupić ciuszki ciążowe i nie tylko. Do tego ciuszki kategoryzowane, może szukać po rozmiarze, kolorze, marce. Ja kilka razy skorzystałam :)

W sumie na razie ja też adaptuję obecną garderobę do rosnącego brzuszka. Leginsy i oversizowe swetry dają radę. Porobilam zapasy sukienek na lato jedynie ;)
Ktoras tez wspominala o ostrym bólu brzucha, po pomaranczach chyba... niestety cytrusy na pusty żołądek to nie najlepszy pomysł, bo pobudzają wydzielanie soku zoladkowego. I wbrw powszechnej opinii mięta też nie działa zbyt korzystnie.
Z drugiej strony warto również zwrócić uwagę na te kamienie- niestety ciąża zwieksza ryzyko ich wystąpienia, bo rosnący brzuch uciska przewody żółciowe, żółć nie odplywa i robią się kamienie. Moja tesciowa 3 miesiace po urodzeniu męża miala przez to wycięty woreczek. Więc lepiej sygnalizować lekarzowi takie objawy

Aniolkowa - dzięki za cynk na stronę, jeszcze poszperać za ciuszkami:) Coś po domu wygodnego by mi się przydało:) mam jeden kombinezon z gazowego materiału, taki cienki dresowy, trochę rozciągliwy- taka druga skóra- kupiłam kiedyś na allegro, rewelacyjny, teraz rośnie że mną, no ale jak jest w praniu to ubieram jakieś szmaty...spodnie dresowe,które mnie gniota w brzuch i jakieś wiekowe koszulki.. legginsów jakoś nie lubię.

Natha, przetrwasz to,wiem że Ci ciężko, w ostatniej ciąży przez 4 miesiące czułam się jak na pokładzie statku, przyrzekalam sobie, że nigdy więcej.... ale potem człowiek szybko zapomina, ta ciąża zupełnie inna, lżejsza, no i przytyłam jak na razie nie całe 4 kg, w poprzedniej miałam już 8-10 na plusie o tym czasie... no ale wtedy ta tarczyca nie leczona a mój lekarz tlumok tylko mnie faszerowal Luteina i Duphastonem - na zmianę całą ciążę. I straszył żebym przypadkiem nie przeżywała, bo to grozi promieniem - przez całą ciążę.... głupek, gdybym wiedziała....progesteron to już mi wychodził uszami. .. nie zlecił żadnych badań hormonalnych a ja mu ufałam i dałam sobie wspierać, że za dużo jem... i dlatego tyje... a bywały dni, że nie jadłam nic, w ogóle teraz jem o wiele więcej i nie pachnę tak jak wtedy, no bo wtedy nazbierałam wodę w organizm przez brak hormonu tarczycowego.
Wizyta trwała 10 min łącznie z usg i lądowanie tylko mu dobrze wychodziło. Im dalej teraz jestem w ciąży i mam większe porównanie, w traktowaniu gin, odpowiedzialności,badaniach, podejściu. To tym bardziej mam nerwy na mojego poprzedniego lekarza... Acha, progesteron miałam odstawiony w 13 tygodniu i nic się nie stało, a przynajmniej - jak to jednak będzie chłopczyk to nie będzie zagrożenia że będzie cierpiał na wnetrstwo czy jakoś tak - chodzi o jaderka,które nie schodzą do moszny, jak pytałam lekarza o skutki uboczne tak dużych dawek progesteronu przyjmowanego w ciąży to mi odpowiadał lakonicznie i z polgebkowym i polglowkowym uśmieszkiem,że ewentualnie jajka małemu zostaną w brzuchu.... no tak, bo to nie jego jajka.....