Skocz do zawartości
Forum

Sierpniowe mamusie 2017

ineeska

Rekomendowane odpowiedzi

Mała mii, coś jest nie tak, na Twoim miejscu zrobiłabym aktualne badania tsh ,ft3 i ft4, poszukała innego- prywatnego endo na szybki termin, zabrała wszystkie dotychczasowe wyniki i skontrolowala to. Jeszcze pół ciąży przed Tobą. Rzeczywiście od razu setka hormonu to rewolucja dla organizmu. Mi 8 tyg przed ciążą zleciła 25 mg,po 4 tygodniach 50 mg, w pierwszych tyg ciąży 75mg, w 10 tyg ciąży 100 mg, a w 16 tyg 125 mg ale tylko 2x w tygodniu,a 100 mg 5 x w tygodniu. W 24 tyg dopiero pozwoliła mi brać 125 mg i te wszystkie zmiany dawki po przeanalizowaniu aktualnych wyników,wywiadzie,badaniu dłońmi tarczycy.Bardzo ostrożnie docierała mi dawki leków,dała swój nr prywatny,żebym mogła zadzwonić gdybym się coś źle poczuła itp.
Pyta też co wizytę o rozwój dziecka.
Wizyta co 4,5 tygodni koszt 160 zł,ale wiem już teraz że warto, bo endo bardzo się angażuje, czuję się rewelacyjnie w porównaniu do ciąży poprzedniej i wiem,że jak Synuś się urodzi to też mnie będzie dobrze prowadzić z tą moja tarczyca,a raczej tym co z niej zostało... Warto szukać do skutku dobrego lekarza, bo na szali leży zdrowie na całe życie. Myślę że dla dziecka gorszy byłby niedobór hormonu tarczycy niż jego nadmiar, no ale Twój organizm też jest wazny.

Właśnie nie mam nr do gościa ale znalazłam go na fb i już pisałam wiadomość ale jest cisza ja mu zrobię z dupy średniowiecza odechce mu się oszukiwać ludzi jak dostanie zawiasy kurier to chyba za oceanu jedzie haha
Dzisiaj widziałam sie z byłym i też powiedział żeby to zgłosić i że następnym razem jak wpadnę kupować coś to nie przez olx tylko na allegro bo mają lepsze zabezpieczenia i płacić przy odbiorze kupowałam na olx dwa razy i dobrze trafiłam szybka przesyłka super kontakt a teraz masakra do piątku zaczekam i idę zgłosić niech się zajmą gościem i jego przekretem.
Odechciało mi sie już wózka zostaje tako po Jagodzie.

https://www.suwaczki.com/tickers/km5skrhm97um47xs.png
https://www.suwaczki.com/tickers/qq87io4pu3yiw551.png

Wiecie co tak podgladam majówki i widzę że już niektóre się rozpakowaly i jak patrzę na te maleństwa to aż mam łzy w oczach bo też już bym chciała przytulać moja corcie im bliżej tym bardziej się rozczulam chociaż już doświadczona ze mnie mama to odzywa się we mnie instynkt he he
Zjadłam wcześniej milky way a teraz mała tak kopie że brzuchem rusza mały lakomczuszek lubi chyba słodkie a mnie po słodkim mdli eh i jak tutaj sobie dogodzić a podobno w ciąży to najlepszy okres :P
Koleżanka która ostatnio powiedziała że w ciąży cały czas tak powtarzała odkąd ja w ciąży że ona też by pochodziła z brzuszkiem chociaż jej Milenka ma 10 miesięcy a Patusia 3 latka w maju skończy hi hi pozazdroscila i też na listopad ma termin :D
A teraz narzeka że ja męczy i nic zjeść nie może.
Nie ma to jak dogodzić ciężarnej ;)
Jestem ciekawa czy w ciągu dnia moja Kinga będzie taka żywiołowa a w nocy spała tak jak teraz w brzuchu w nocy śpi w dzień fika :D

Mała cieszyłam się z tego wózka bo niedrogi i wygladowo fajny a ten buc mnie tak w konia zrobił :(
Dobrze że mam całą resztę już dla malutkiej jedynie jeszcze komodę bym chciala kupić na rzeczy dla malutkiej a jak u Ciebie z wyprawka ?
Jak macie blisko siebie Kika dziewczyny polecam się wybrać są duże wyprzedaże zimowych ubranek za 19zl można na zimę kombinezon kupić ja kupiłam za 29 zł ten gruby kocyk i można zbiegi rożek zrobić żeby zwinnie malutka zawinąć jest mega ciepły :)
Jak pomyślę ile Jagodzinka miała rzeczy a ja wszystko rozdalam bo już, nie planowałam dzieci a dla niej też wszystko miałam od początku kupowane mój chciał a ja nie i nie raz wspominał a że ja wszystkiego się pozbyłam to temat był konczony hihi
Teraz mam niemiecka cyste jak pomyślę o tej diagnozie to mi się śmiać chce jak się Kinia urodzi to dam jej zdjęcie na FB i podpisze Krefeldowska cysta haha mam mojego byłego szefa w znajomych niech zobaczy pacan jaka z niej piękna cysta ;)

Ja ostatnio zeszlam do piwnicy i przejrzałam karton z ciuszkami po synki, bylam pewna ze sa tam ubranka dopiero od 68 wzwyz i same typowo chlopiece, a sie okazalo, ze zakupy moglam sobie darowac :p wiec pewnie polowy nawet nie zalozy, bo sporo najmniejszych kupilam i uszylam co nie co.
Teraz czekam az mi szafka przyjdzie i wszystko bede prac i jeszcze raz segregowac.
A dzisiaj mi przyszla paczka z apteki, chyba wszystko mam, ale mam wrazenie ze o czyms zapomnialam ;) wiec i torbe do szpitala moge zaczac pakowac

http://www.suwaczki.com/tickers/9f7jj44j8203qdaz.png

https://www.suwaczki.com/tickers/9f7jvcqg68yf2fpx.png

cd9b6vgcw57kg1sz.png

Heh jakby mi przyszło teraz pójść do szpitala to bym nawet nie mogła znaleźć koszuli dla siebie :D ale postanowiłam sobie że zacznę wszystko kompletować po majówce :) siostra ma mi podrzucić ciuchy takie optymalne bo ona ma same dziołchy to czekam na to jeszcze. Wtedy będę dokładnie wiedzieć co mi jeszcze trzeba.
Nataszka a od kiedy czekasz na ten wózek?

Hej dziewczyny. Od wczoraj popoludniu nie czulam zadnych ruchow I w ogole ostatnio czuje ich mniej. Pocieszylam sie wczesniej, ze tez u niektorych z Was tez dzieci mniej ruchliwe niz zawsze sie zrobily ale juz jak nic nie czulam to zaczelam sie bac. Dzis rano dalej nic, a moja to mala torpedka byla do tej pory i ciagle mialam z nia kontakt, wiec zaczelam dzien czekolada na goraco, jajkiem z szynka i bulka. Pozniej jablka, marchewki, spaghetti, cukierki czekoladowe, winogrona i Maja sie zlitowala nade mna I byly kopniaki, ufff... a juz myslalam, ze jak nic nie bedzie to na IP pojade wieczorem. Jeszcze na zmasowany atak mam lody czekoladowe w lodowce. Takze dzis tylko siedze i jem.:) wy tu o tyciu piszecie, a ja sie w ogole nie waze. Tylko co miesiac na wizycie, bo tak to tylko doly bym lapala a wystarczy mi, ze moja okragla buzke widze i wiem, ze bedzie co zrzucac. Ale ja zawsze jem sporo, z tym, ze biegam systematycznie, cwicze i ogolnie duzo ruchu sobie serwuja wiec normalnie waga jest ok, a teraz ruchu nie ma a jedzenie zostalo no to coz... po ciazy bedzie fitness:)

MalaMi, witam Cie i ja. Podziwiam za przeczytanie tylu stron. Tez nie ogarniam lekarz ktora mowi, ze mozesz nie jesc bo dzieciatko najwazniejsze. To chyba dla jego zdrowia I Twojego tez powinna tak zrobic zebys mogla jesc w normie.

Wiem jak to jest z tym oszukaniem przez neta. Swojego czasu wylicytowalam na allegro u jednego goscia dwie sliczne sukienki. Ceny super i cala podjarana przelalam, bo licytacja byla do ostatniej sekundy. I nagle dwa tygodnie pozniej zero kontaktu ze sprzedajacym, posypaly sie negatywy. No masakra jaka wsciekla bylam a kolo 200zl wydalam. Takze nie popuszczaj niech dupek ma za swoje, bo pewnie jak mu latwo by poszlo, to oszukiwalby dalej bez konsekwencji.
Synek szaleje, tu mnie gilga, tam pod stol wchodzi a ja leze rozwalona na kanapie i jego zachety do wyglupow nic nie dzialaja. Musze sie ruszyc ale po moim obzarstwie nie mam sily:)

Ja mam już ubranka,kocyki,reczniczki,pieluchy flanelowe,rozek,posciele do lozeczka i wózka, butelki,smoczki,szczotki do włosów, obcinacz,nozyczki,rogala,gruszkę, buciki,bujaczek lezaczek. A teraz wlasnie robię zamówienie z apteki. Nie mam jeszcze wozka i lozeczka,bo chcialam to osobiście kupić bo resztę rzeczy kupiłam przez internet. Dziewczyny to jest moje pierwsze Dziecko napiszcie mi proszę co jeszcze muszę kupić.

Bzdura,jakiej w życiu na szczęście od lekarza nie usłyszałam!! Jakże matka w ciąży może nie być ważna?? Przecież to w jej wnętrzu dziecko się rozwija,jest od niej zależne. Ba,nawet samopoczucie mamusi jest dla dziecka ważne...nie wspominając o składnikach odżywczych... przecież na samym hormonie tarczycowym dziecko się nie rozwija.

Nataszka, zrób mu jesień a nawet zimę - średniowiecza, palant.

Ja nie wpadlam jeszcze w szał zakupow.. mam jakies ciuszki po corci, w lozeczku spi nadal, tylko nie ma z boku szczebli, mam taki jakby przewijak na dwa poziomy, trzeba go skrecic, wozek nie ma hamulcow - trzeba naprawic. . Jedna koszule rozpinana do szpitala mam i nic wiecej, nic a nic...
ostatnio robilam liste na allegro, wrzucalam do koszyka co potrzeba, wyszlo prawie 500zl a to nie koniec- maz to zobaczyl i skomentowal "chyba Cie porabalo", no coz, same potrzebne rzeczy.. a gdzie apteka i inne takie.. najwazniejsze to niania elektroniczna, nie dla Malutkiej tylko dla starszaka :-) bedzie miala swoj pokoj a ja w innym, musze ja slyszec, tym bardziej, ze sie budzi w nocy. .
W pierwszej ciazy mialam zakupowy szał, co mi sie podobalo, co chcialam to mialam.. a teraz przez te remonty, przeprowadzke, ktora nastapi w drugiej polowie maja nie chce mi sie nic.. nie piore ciuchow, bo nie mam ich gdzie klasc. Zazdroszcze Wam, ze macie juz wyprawki.. :)

MalaMi kazda mama bedzie polecac cos innego, bo co innego sie sprawdzilo. Ale ja jak robilam zakupy w aptece to teraz wsadzalam wszystko co mi wpadlo do glowy ze moze sie przydac np.krople na kolki, herbatki na laktacje, krem na slonce od pierwszych dni, zapas wit d juz kupilam. Masc do brodawek, octaniseptu mam zapas ale polecam kupic, przydaje sie i do rany po porodzie i do pepka dziecka. Gaziki do przemywania buzki i oczu. Jest mase pierdolek o ktorych mozna zapomniec ale sa listy na roznych blogach i niektore sa naprawde dobrze przygotowane.
U mnie sprawdzila sie niania, laktator, karuzelka przy lozeczku. O pieluszki tetrowe musze jeszcze kupic i butelke na wszelki wypadek jakbym miala gdzies wyjsc i mala zostawic, podgrzewacz do butelek chce ale to dopiero jak piersia przestane karmic. Pewnie jeszcze sie tego nazbiera...

http://www.suwaczki.com/tickers/9f7jj44j8203qdaz.png

https://www.suwaczki.com/tickers/9f7jvcqg68yf2fpx.png

cd9b6vgcw57kg1sz.png

Oj nazbiera, ja już w aptece wydałam 300 zł jeśli chodzi o te wyprawkowe rzeczy, teraz jeszcze na innej stronie podliczyłam, to też mi wyjdzie z 250 zł, a jeszcze jakiś kocyk trzeba cieplejszy, bo mam jeden cienki, w piątek pójdę do kika bo polecałyście. Mała mi, wrzucam zdjęcia tego co zamówiłam w aptece, bo nie chce mi się pisać, do tego ręczniczki ze dwa muszę kupić, kilka pieluszek tetrowych i flanelowych, rożek taki ktory potem będę mogła wykorzystać jako kołderkę do gondoli, sobie koszulę bo nie mam ani jednej i cieńszy szlafrok bo mam taki grubaśny a na sierpień to będzie za gruby. Na szczęście nianię elektryczną dostanę od przyjaciółki po mojej chrześnicy, więc kolejny wydatek z głowy. Pewnie się jeszce coś uzniera do kupienia. :)
Maść do brodawek już dostałam od mamuśki której się nie przydał :)
A i powiem Ci małaMi że to niejedzenie śniadań itd to bardzo niezdrowe, dla Ciebie i dla dziecka również i na Twoim miejscu skorzystała bym z rady Axam i jednak zmieniła lekarza lub sprzeciwiła sie jego podejściu że Twoje zdrowie teraz nieważne, może on myślał że chcesz zrezygnować z leków, a tu jest alternatywa i można zmienić, może akurat pomoże.
Nataszko, nie odpuszczaj pajacowi i zgłaszaj na policje! :*

https://www.suwaczki.com/tickers/ug37cwa19pxss0gg.png
https://www.suwaczki.com/tickers/thgfskjo3b9dlzoo.png

Zadzwonie do mojej Pani endo i po prostu powiem, ze albo mi zmieni leki skoro jest taka możliwość, albo zrezygnuje z Jej poradni. Bo ja faktycznie caly czas uwazalam,ze to Dzidzius jest najwazniejszy,ale przeciez gdy ja nie jem to Malutka jest głodna. Nie wiem juz co myśleć o tej sytuacji,zawsze uważałam, ze lekarz jest mądry i zna się na swojej specjalizacji.

Fajna lista,dzięki też:) Muszę mojego wysłać na jakaś fuchę...albo na napad:)...
Mała miii, jeśli lek ( który ma się przyowac długi czas - a przy hashi- całe życie) komuś nie pasuje, to zakichanym obowiązkiem lekarza
( Przysięga Hipokratesa- " Nie szkodzić") jest wytezyc umysł, albo ...palec i wklepac w Googla - i znaleźć alternatywnego leku...
Moja endo też mi chciała zapisać Eutyrox ( oni to robią chyba odruchowo) bo to stary już lek , kiedy jej zasugerowalam,że może zapiszę mi cos innego,bez laktozy bo jeśli mam Hashimoto to już wiem dlaczego - może ,nie tolerowalam kiedyś Eutyroxu. Wtedy przez ułamek sekundy oczy jej się powiekszyly i na gwałt zaczęła szukać w głowie nazwy Letroxu ( to nowy lek, dlatego też starsi lekarze mają z nim problem, ale dałam jej samej na to wpaść), choć do wizyty przygotowałam się jak co najmniej do obrony pracy magisterskiej. Bo niektórzy lekarze , nawet jeśli są mądrymi ludźmi i w większości znają się na rzeczy to niestety są wielkimi ignorantami,...co często gubi ich pacjentów.

A do Hashimoto doszłam przed wizytą, zleciła sobie cały panel tarczycowy, łącznie z anty tpo ( które miałam 200x ponad normę) wcześniej żaden lekarz nie zlecił mi oznaczenia przeciwciał... Ja nie wiem, no chyba skuteczniej by leczyli niektórzy z nich gdyby zamiast na studiach siedzieli na necie... bo ja przecież nie wyciągam tych informacji z kapelusza tylko wnioskuję z ogolno dostępnych źródeł i jestem pewnie mniej inteligentna od 90% ludzi,którzy zwą się lekarzami.