Skocz do zawartości
Forum

Imię Matylda? Opinie.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie Drodzy Rodzice,

W sierpniu na świat przyjdzie nasze pierwsze dziecko - córka. Podoba nam się imię Matylda ale właściwie tylko nam się podoba bo od rodziny słyszymy tylko ''dziecko będzie się wstydzić tego imienia'' ''że zrobimy jej krzywdę na całe życie'' ''że jak będzie otyła a tu jeszcze takie imię'' a ''i krowa Matylda jest'' ehh jak człowiek się tak na słucha to już wątpi w swoja decyzje.

Jakie jest wasze zdanie na temat tego imienia? Znacie jakieś Matyldy?

P.s Myślę ewentualnie o imieniu LIwia

Imię ma się podobać wam, czyli rodzicom, nie być obraźliwe. Dobrze by pasowało do nazwiska, jeśli nazwisko jest pospolite to wyszukane imię będzie wyglądać kuriozalnie np. Konstancja Kiełbasa.
Matylda to ładne imię, nie przejmuj się rodziną. Babcie i ciocie miały już swoje pięć minut, mogły nazywać własne dzieci jak chciały.

Mnie imię Matylda też nie za specjalnie się podoba, ale to jest Wasza decyzja, to Wam ma się podobać. Przestańcie słuchać rodziny - to nie ich dziecko i nie ich sprawa. Nasza córka będzie mieć na imię Izabela, ale gdyby urodził się chłopiec nazywałby się Antoni, pomimo że dla mojej mamy i babci to najgorsze imię jakie może być dla chłopca, ale jedna i druga dostały ochrzan i więcej się nie odezwały.
Reasumując, zdajcie się na siebie, to Wasze dziecko. Pozdrawiam gorąco :)

Cytrynka,imie Matylda jest mniej spotykanym ale nie kazdemu musi sie podobac to samo. Wiadomo ze rodzina moze miec skojarzenia z tym imieniem bo chyba kazdy z nas ma jakies wpomnienia np osoby ktora nam sie zle kojarzy ale jesli Wam sie takie imie podoba to uwazam ze nie ma powodu z niego rezygnowac. Mi sie kojarzy bardzo milo i nie rozumiem stwierdzenia ze coreczka miala by sie go wstydzic. Ewentualnie co moge podpowiedziec to nadanie corce drugiego imienia z ktorego moze w przyszlosci korzystac gdyby chciala. Moja chrzestna od zawsze nazywala mnie moim drugim imieniem mimo ze normalnie go nie uzywalam.

Imię ma się wam podobać, a zobaczysz, że jak się urodzi, to każdy szybko się przyzwyczai i imię będzie się kojarzyć już tylko z waszą córeczką.
Jak my wybraliśmy imię dla synka to reakcja wielu osób było 'oo Dyzma...', a ja odpowiadałam, że jak ktoś chce wybierać imię to niech zrobi sobie dziecko i dla niego wybiera ;) a po urodzeniu już nikt nie miał skojarzeń, Nikodem to jest po prostu mój Nikodem, a nie Dyzma :P

http://www.suwaczki.com/tickers/9f7jj44j8203qdaz.png

https://www.suwaczki.com/tickers/9f7jvcqg68yf2fpx.png

cd9b6vgcw57kg1sz.png

Cytrynka728, ja też jestem zdania, że imię ma się wam podobać, a nie innym. Jak masz obiekcje, to zastanów się czy imię pasuje do nazwiska, jak można je zdrabniać, czy wyobrażasz ją sobie jako starszą dziewczynkę z tym imieniem, a dorosłą?
Osobiście znam tylko jedną Matyldę, ma ok. 4 lat i wszyscy mówią na nią Matysia. Jak nie wiedziałam o tym zdrobnieniu to pytałam co u Matyldki, ale dziwnie mi to brzmiało i język mi się plątał.
Ja bym tak nie nazwała swojej córki, ale to będzie wasza córka i wasza decyzja :)