Skocz do zawartości
Forum

Grudniówki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Klodi a nie wiesz czy to coś się podpisuje w szpitalu? Bo gdzieś czytałam, że oni nie reflektują zazwyczaj decyzji rodziców i i tak szczepią.
Maszkaron witamy :) co nosisz w brzuchu, syna czy córę?
I tak, od przyszłego roku pneumokoki będą w wykazie szczepień obowiązkowych.
[B]Ewelinchien ja takiej hemoglobiny to chyba nie miałam nawet na początku :)
[B]2dwójeczka apropo twardego brzucha, mnie wczoraj robił się taki twardy, przechodziło jak się kładłam. Czy takie twardnienie, któremu nie towarzyszy ból można uznać za stosunkowo normalne?

https://www.suwaczki.com/tickers/relgh371iwqyu1o3.png

Hej, kobietki. Dawno się nie odzywałam, ale nie mogę się coś ostatni ogarnąć. Czytam was na bieżąco, współczuje komplikacji i dolegliwości, u mnie odpukać wszystko w porządku. Co do szczepień to myślę że każda z nas i tak musi sama zadecydować na co i jakimi szczepionkami szczepić. To co dla jednego dziecka się sprawdziło u drugiego może nie zadziałać w ten sam sposób. Skutki/ powikłana po chorobie mogą być różne, tak samo jak reakcja dziecka na sama szczepionkę, czego niestety nie możemy przewidzieć. Ciężki temat. Co do zzo to ja miałam i czułam się po nim dobrze, ale skutki uboczne jak mogą wystąpić dają do myślenia. Ja byłam wykończona, a dzięki zzo mogłam się zdrzemnąć, odpocząć od skurczy i znalazłam siły na końcówkę porodu.
Dziewczyny niektóre z was za 2 tygodnie już będą w 38 tygodniu i mogą zacząć rodzić :) Mój maluszek powinien (mam nadzieje że zechce) poczekać jeszcze 10 tygodni. Trzymajcie się dzielnie i zdrowo na ile to możliwe, a już niedługo (bo co to 2 tygodnie czy miesiąc przy tym co już za wami :-)) będziecie tulić swoje maluszki.

Kornelia w planie porodu można zaznaczyć, że nie chcesz żeby szczepili dziecko np ze względu na alergie występujące w rodzinie. Jako rodzic możesz być Ty albo mąż obecna przy wszystkich czynnościach związanych z dzieckiem, wiec tak jak to mój mąż stwierdził możesz pilnować czy go nie zaszczepią. Zgodnie z prawem szczepienia są obowiązkowe, ale również możesz ich odmówić. Podobno najlepiej nie pisać/mówić, że w ogóle nie chcesz szczepić, tylko że chcesz odroczyć i zaszczepić w późniejszym czasie.

Ja tez mam zamiar szczepic tylko podstawowymi,jak przy synku. Tylko,ze syna szczepilam 5w1 a teraz chyba z tego zrezygnuje. Moj bardzo zle znosil szczepienia,po kazdym 40 stopni goraczki a raz nawet na dwa dni przestal chodzic:/ pielegniarka zle wbila igle zrobil sie stan zapalny i dziecko sie nacierpialo. Jeszcze do pol roku od szczepienia mial podskorna gule na udzie masakra.

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09df9hsaytum47.png

Moja corka bardzo dobrze znosila szczepienia nigdy nawet temperatury nie miala ani nie marudzila po szczepieniu fak ze splakala sie niemilosiernie podczas 3 ukluc ale coż nas też kiedyś kluli. Ostatnio mielismy szczepienie 9 latka to panikowala bardziej niz jak malutka byla hehe.

No juz za chwile zaczna sie porody moment zleci ten czas potem zaczna sie nieprzespane noce, kolki eh trzeba kozystac z wypoczynku ile sie da. A juz ostatnio jestem taka leniwa chwile pochodze to zaraz zmeczona i brzuch twardnieje nachylic sie ciezko. A czas sie za pranie i prasowanie chyba brac...

http://www.suwaczki.com/tickers/1usaanlis1yvcr1e.png

Eh dziewczyny temat szczepień to temat rzeka i każda musi kierować się swoją intuicją chyba bo nawet lekarze się o to spierają. Mi się wydaje, że są potrzebne ale jest ich za dużo i źle dopasowane i to wielki biznes. Ja z synkiem chodziłam z duszą na ramieniu, na szczęście on pięknie wszystkie znosił. Brałam tylko obowiązkowe ale np brałam 5w1 i jedną niby lepszą od tej refundowanej. Kuzynki córka po mmr dostala dziecięcego reunatoidalnego zapalenia stawów przewlekła choroba lekarz potwierdził więc ona drugiej już na to nie zaszczepi. Wydaje mi się, że ważne to też robić pod osłoną mleka matki to najlepsza szczepionka i ochrona.
A ja odebrałam wyniki i jestem w szoku hemoglobina mi do 12,4 skoczyła a miałam jakoś 11,9. Zaczęłam jeść więcej soczewicy i kaszy jaglanej. Bez mięsa się jednak da; ) Cukier mam poniżej normy 64, aż dziwne tyle przytyłam a wczoraj objadlam się jak głupia ciastem.

http://www.suwaczki.com/tickers/16udugpj77s1mw6h.png

Witam Was wszystkie jeszcze raz :-) jestem z Krakowa i będę miała córeczkę. Moja ciąża też nie jest tak nudna jak bym sobie tego życzyła ale początki były najgorsze bo dodatkowo za dużo czytałam i sobie wkrecalam to i owo. Teraz im bliżej mety tym jestem spokojniejsza ale byle wytrzymać do końca listopada bo szyjka też już nie taka zelazna.
Jeśli chodzi o twardnienie brzucha to też mam i to chyba już od 18 tc ale ja w domu staram się leniuchować i prowadzę oszczędny tryb życia.

Kornelia widzisz jak czas leci zaraz będzie 40 i będziesz czekała kiedy to ;) Ja raczej taką hemoglobine zawsze miałam jak nie ba ciążę to też niską. Taki urok moja mama to samo.Ale jem codziennie jaglanke albo owsianke z płatkami jaglanymi od tego czasu zawsze mam wyższą. W poprzedniej ciąży na tym etapie miałam 10 i się tym brakiem ratowalam teściowa sugerowala że to przez mój wegetarianizm dziś jak zobaczyła, że dobre to nic nie powiedziała:)

Kornelia Ty tak samo jak Ja cele sobie postawilas, ja też mówiłam byle do 30 tyg potem było byle do 33 a teraz to mi już tak leci bo już 36 mężu zaczyna panikowac ,każe mi torbę pakować a ja wyprawki jeszcze całej nie mam,teraz mówię jeszcze tydzień i juz dziecko będzie donoszone i niech się dzieje co chce.Zauważyłam,ze dostałam codziennie takiej gestawej wydzieliny na wkladce muszę poczytać w google i juz 3 dzień z koleji boli mnie po nocy pod prawa piersią brzuch taki ucisk mam a zaraz obok niunka ma stopkę.

http://www.suwaczki.com/tickers/2nn3s65ggyq036f3.png

Megs no w końcu coś ruszyło :) poznać mechanizm tej cukrzycy to chyba by zajęło lata, mnie wczoraj wyrzuciło ponad 130 pierwszy raz po kolacji :) a też jadłam to co zwykle.
2dwójeczka cel był najpierw 28, potem 30, teraz 33-34, może uda się nawet 37, ale wiem że będzie ciężko. Teraz brzuch ciąży coraz bardziej, pojawiają się coraz to nowe dolegliwości więc zobaczymy jak to będzie.
A ta wydzielina to może czop?

Nerwy mnie ponoszą jak słucham znowu pomysłów tego naszego chorego rządu. 4000+ żeby kobiety rodziły chore dzieci. I to musi być wada odkryta w trakcie badań prenatalnych. Ciekawe kogo przekona jednorazowo 4 tysięce w obliczu nieuleczalnie chorego dziecka, dziecka które często ma policzone dni życia...

Mój suwaczek trochę się nie zgadza bo wstawiłam z om ale tak naprawdę od samego początku miałam tydzień do tyłu więc jestem dopiero w 35 tc ale jak zobaczyłam dziś w kalendarz, że równo 4 tyg 1.12 mogę być już cięta aaaa szok. A nawet wcześniej masakra zaczynam się bać.
Ja w pierwszej ciąży też tak liczyłam i czułam ulgę z każdym tygodniem a teraz po prostu chcę do końca od razu i boję się żeby nie było za wcześnie, boję się tej wizyty poniedziałkowej bo z synkiem problemy zaczęły się mniej więcej na tym etapie:<

Kornelia to już nawet żal komentować tych debili . Jednak okazuje się, że da się wycenić życie, akurat będzie 4000 zł na chrzest dla księdza. Aborcja dla nich zła, antykoncepcja też a myślę, że refundowane tabletki czy wkładki zmniejszyłby znacząco aborcje. Ale nie ma co marzyć oni in vitro z państwowych pieniędzy nie dadzą bo to nie zgadza się z sumieniem wielu podatników. Ale to, że państwo utrzymuje kościoły i księży z pieniędzy niewierzących podatników to ich nie obchodzi. Dodam, że jestem wierząca ale nigdy nie ośmielę się mówić jak inni mają żyć.

To okropne, że nie możemy w spokoju i radości iść do lekarza sprawdzić co z naszymi maluchami tylko każda drży co będzie.

Nasz rząd i ich pomysły na to jak mamy żyć to jest istna pranoja :/

Dziewczyny, czy opuchnięta pochwa to normalne? Pewnie nawet nie zwróciłabym na to uwagi ale aplikuję tą luteinę i mam wrażenie, że od jakiegoś czasu robi mi się tam coraz ciaśniej :/ nie dość że ten pessar tak mnie stresuje to jeszcze to. Wizyta dopiero za półtora tygodnia...

Kornelia tez mam takie uczucie jakby pochwa byla jakas opuchnieta i nienaturalnie ciasne. Ostatnio podczas stosunku czulam taki dyskomfort no nie bylo wcale przyjemnie.
Ten nasz rzad to na sile probuja nam zycie ukladac i mysla ze jakas smieszna zapomoga przekupia ludzi. A ile to kasy potrzeba na leczenie takiego dziecka to sie w pale nie miesci. Opisze wam nieco inna sytuacje. Mojej bratowej bratowa:-) urodzila w 28tc synka wazyl niewiele ponad kilogram w brzuszku rozwijal sie dobrze byl zdrowy ale przez to ze wczesniak ma dzieciece porazenie mozgowe do tego problemy ze wzrokiem i z nerkami. Teraz maly ma 2 latka jest przeslodki ale nie siedzi sam nie chodzi nie mowi rekami jakos operuje. A jego mama robi wszystko by malemu zapewnic rechabilitacje rozne zrzutki licytacje 1% z podatku no probuje kase wyciagac z kad tylko sie da bo ciagle malo. I taki nasz rzad mysli ze 4 tysie rzuci i da sie za to chore dziecko leczyc?! A niektore dzieci sa o wiele gorzej chore. Eh szkoda gadac.

http://www.suwaczki.com/tickers/1usaanlis1yvcr1e.png

My mamy oczywiście zakaz seksu, ale nawet jakbym nie miała to bym się chyba nie zdecydowała bo nie sądzę, żeby mąż się tam w ogóle zmieścił bez bólu dla mnie. O ile w pełni akceptuję swoje ciało, cieszę się z brzuszka bo właściwie tylko w niego weszły dodatkowe kilogramy i jest taką sterczącą piłką a nie rozlany, tak nie mogępatrzeć na to co mam poniżej, czuję się tam opuchnięta jak po kilkukrotnym orgazmie, co wyczuwam nawet jak się myję. Okropne :/ chociaż mąż twierdzi że nie jest źle i przynajmniej nie jestem taka koścista.

Megs no właśnie, pomoc państwa to jest fikcja. Mojej koleżanki siostra ma synka z cukrzycą, boże co oni się nalatali żeby kupić mu pompę, ile narobili zbiórek, ile w to ludzi było zaangażowanych. To jest dramat tych ludzi, dlatego ja zawsze jak gdzieś widzę takie akcje to staram się pomagać w miarę możliwości, dla nich liczy się każda złotówka która w skali wielu osób tworzy niezłą sumę, dzięki czemu mogą pomóc swoim dzieciom. A nasze państwo da śmieszny zasiłek pielęgnacyjny, brak możliwości rehabilitacji na nfz, brak wsparcia, kompletne dno. Podziwiam ludzi, którzy wierzą w te idiotyczne mrzonki rządu, nie wiem jak można wierzyć takiej bandzie głupków :)

2dwojeczka widze ze to tak samo u mnie maz panikuje...bardziej niz ja... Nie spi po nocach jak sie obracam w nocy z boku na bok to sie budzi i pyta sie czy wszystko w porzadku, i czuje ze dzis bedziemy pakowac torbe po poludniu jak wroci z pracy bo praktycznie oprocz podkladow to mamy wszystko tylko ze to lezy w szafkach i mezu boi sie ze bedzie musial sam to pakowac i o czyms zapomni, caly vzas go uspokajam bo miedzy naszym mieszkaniem a szpitalem jest 20 min autem to jak cos mowie mu ze albo podjedzie do sklepu albo do domu...ale nie on musi panikowac...
Co do dziwnych objawow to tez zauwazylam ze jak wczoraj z mezem sie bawiliśmy w lozku to tez jestem duuuzo ciasniejsza i taka bardziej wrazliwa... Nie wiem co to moze oznaczac. A i do tego czasami tak z dwa trzy razy dziennie spina mi sie brzuch az boli i az pepek mi sie robi taki wklesniety... A do tego dochodza takie spiecia troche powyzej spojenia lonowego do tego stopnia ze ledwo stoje i nie wiem czy to dziecko raczkami sie bawi czy to skorcze... Nie wiem czego sie spodziewac. Za tydzien w srode mam wizyte u swojego lekarza wiec sie okaze jak dlugo może dotrwam...

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72893.png

Ja tez jestem osoba wierzaca,ale na ten temat nawet nie chce sie wypowiadac bo szkoda slow. Nikt chyba nie pomyslal,ze takiemu choremu dziecku trzeba poswiecic 24h na dobe i zrezygnowac z pracy,a na starosc zostac bez grosza,bo emerytura nie wypracowana. Masakra.
Ja termin mam teoretycznie na 1.12 wyliczony tylko z usg bo miesiaczki ostatniej nie moglam sobie przypomniec. Nie wiem jak teraz bedzie mi kazal przychodzic bo wizyte mam za tydzien w czwartek,a potem to juz bedzie chyba za 2 tyg bo to juz 37 tydzien bedzie. Ktg mam tylko przed wizyta robione.
2dwojeczka ja tez mam teraz juz wieksza ilosc sluzu,to chyba normalne mi sie wydaje,organizm powoli przygotowuje sie do porodu. Ten czop to zaczyna sie od sluzu z krwia i potem jest tego coraz wiecej wiec nieda sie tego przeoczyc:) mi zaczal odchodzic przed samym porodem.
Mnie od paru dni boli kosc lonowa,podejrzewam ze dziecko chyba zaczyna schodzic w dol. A po nocy strasznie mne bolaly biodra. Koncowka ciazy jednak jest juz meczaca nie ma co.

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09df9hsaytum47.png

Co do pomysłów rządowych to szkoda nawet się wypowiadać bo zamiast obniżać podatki i ułatwiać ludziom to oni tu zabiorą wiecej tam niby dadzą ale i tak wszystko to jest na naszą niekorzyść. Ja też się zastanawiam jak ludzie są tak naiwni i jeszcze przyklaskuja. Jak dla mnie mogłoby nie być 500+ ale np. brak vatu na art. dziecięce i już byłoby taniej. Co to jest 500 czy 4000 na dziecko, każdy dobrze wie jakie to koszty i tym dzietności nie podniosą.
A propos kiedyś padł temat że ruch na porodowkach ale to moim zdaniem wynik wyżu demograficznego który był 25-30 lat temu i teraz dziewczyny rodzą a nie jakieś marne 500+.
Też sobie odliczam małymi kroczkami. Najdłużej ciaglo się do 20tc a teraz już jakoś leci chodź mam cel byle wytrwac do skończonego 37 (teraz 34 leci).
Dziewczyny to opuchnięcia to ja też zauważyłam bo nawet ostatnio się zastanawiałam jak ja urodze jak tak wąsko :)ale to chyba kwestia przekrwienia narządów i wody zgromadzonej w organizmie.