Skocz do zawartości
Forum

Październikowe mamusie 2016

AnAd

Rekomendowane odpowiedzi

Hej Dziewczynki, Pada śnieg, pada śnieg.....Kurcze, cieszę się jak dziecko hehe Zamiast położyć się i spać , tak jak moje Maleństwo tonja jak głupia przez okno wyglądam bo tak pięknie na dworze. Powinnam wyjść na spacer ale temperatura znowu wróciła , to już tyle tygodni po porodzie a ja się jej pozbyć nie mogę :(
Moja Mała raz miała tak, że 4 dni kupki nie robiła i dwa dni kolki. Jeszcze wtedy położna zaleciła 1 raz, rano Dicaflor, 4x 4 krople bobotic forte i delicol-on rozkłada laktozę. Od tamtej pory dolegliwości zniknęły, chociaż delicolu używałam tylko na początku. Teraz rano daje Dicaflor i Bobotic i wieczorem Bobotic. Nie ma kolek, kupki jak nie robi codziennie to i tak brzuszek miękki, więc może wypróbuj?
Paula wiem , że łatwo tak mówić , ale podobno jak Mama się denerwuje to Maluszek to wyczuwa i sam się denerwuje jeszcze bardziej :(

WawAnia- Pola prezyła,robiłą czerwona przy tym płakała i za cholere kupka nie szła. Może małe bobki... Kilka razy wkładałam jej te rurki do dupki raz na tydzień zeby jej ulżyc. I z caęgo serca polecam. Odgazuwuje odrazu plus kupka do tego. A że jechałam do lekarza po skierowanie to odrazu zapytałam lekarza. I kazała mi ja dopajac woda miedzy karmieniami. Zapisała mi biogaje 5 kropelek dziennie. Zapisała mi zelazoo ale ze wzgledu na te bioderka i witamine d kazała mi podawac co drugi dzień, a jak beda zaparcia to odstawic na kilka dni.

Miska1990- Ja miałam ciezkie dni z tymi kupkami wiec doskonale was rozumiem. Dorosłemu jest ciezko jak sie nie wyprózni a dopiero takiemu maleństwu. Próbuj jeszcze dawac rumianek.

Pauka- Dieta uboga bo jestem nie jadkiem :) Moje menu to devolaje,kotleciki drobiowe,ser warzywa nie które zupki i koniec:) Karmie mm,dlatego sobie pozwalam na winko... Uwielbiam takie wieczory. Wczoraj to było fantastycznie, brak pradu ja i maz ( pola spała) z winkiem i sie zachowywalismy jak dzieci. Smialismy sie,zartowalismy, dosłownie jak dzieci.

http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8ribsbwki7my.png

misia1990
Cudny wiersz,az sie poplakalam.

misia1994
Ja smazonego nie jadlam dokladnie od 02.10!wiec marze o devolaju,smaka narobilas,chyba sobie upieke,ale....jak wyjsc w ta ulewe...zostala mi znow jaglanka z dzemem albo ryz. Mam odruch wymiotny na sama mysl.
Winka to juz w ogole zazdroszcze! Tez kiedys z moim pijalismy dosyc czesto...

A my dzis wyjezdzamy na weekend do mojej mamy na wieś, więc właśnie próbuje nas spakować:) Zosia przysypia wiec nie jest źle :)

Kolejna nocka super. Mała obudziła się dopiero przed 6:00 na mleczko i potem pospala jeszcze do 9:00 :) mama wyspana choć budzę się częściej, wiadomo :)

Biorę te globulki zapisane mi przez gin i jest dziwnie. Pojawila sie wydzielina, boli mnie wszystko jak na okres, sama nie wiem. Ale będę stosowac dalrj, oby pomoglo. W zasadzie moja gin mówiła ze wizyta na 13.12 bo moge okres dostac w miedzy czasie. Wlasnie zastanawiam się kiedy przyjdzie, w zasadzie powinien na dniach, bo gin mówiła ze srednio tak 4tyg po zaprzestaniu karmienia ale moze to byc pozniej i mam się nie stresowac

Miśka1990
Witam Kochane,
Ja wczoraj cały dzień ból głowy, karku i wymioty. Muszę chyba iść z tym do lekarza bo to chyba coś nie tak żeby raz w tygodniu się tak czuła.
Mały po tym wszystkim nie chciał jeść z piersi i tak mi szarpać w nocy zaczął, że brodawka mi pękła krew poszła i koniec końców musiałam latać po nocy butle zrobić :(

Dziękuję Misia będę musiała wypróbować bo discoflor coś nie pomaga. Zazdroszczę Ci tych 3 kupek dziennie :)

Miska, mi Zosia tez tak pogryzla do krwi, az dziury mialam. Bie wiem jak bedziesz sobie radzic ale mi polozna radzila, by nie karmic ta piersia tylko sciagac z niej mleko i podawać Malej w butli a sutek wyleczyc.

poprostuaga
miśka1990 to rzeczywiście nie brzmi dobrze i lepiej poradzic sie lekarza, zwłaszcza ze odbija się to na dziecku.
My wczoraj mieliśmy badane bioderka i wszystko jest w porządku, ale profilaktycznie mamy ćwiczyć nóżki i robić pielęgnowanie. I tu pytanie do Was, bo ciamajda zapomniałam lekarza dopytać. Jak długo trzeba tę dodatkową pieluchę nosić? Wystarczy np. godzina dziennie, czy przez cały czas?

My jak byslimy to lekarka mówiła, ze albo spróbować, zeby Mala w ciagu dnia z godzinę na brzuchu lezala zeby szeroko nozki byly albo ta pieluche dodatkowa zakladac na noc i wtedy pamietac by dziecko spalo raz na jednym, raz na drugim boku :)

Miśka1990
WawAnia właśnie spróbuje odciągnąć bo nie wyobrażam go teraz do niej przestawić. Boli jak ja dotknąć a co dopiero przy karmieniu. Tylko
nie wiem czy Maltan ja zaleczy czy coś innego muszę kupić.

Mnie tez tak bolało, nawet laktator nie wchodzil w gre, tylko sama rękoma sciagalam, masujac piers. Ja smarowalam na zmianę maścia, mialam Bepathen i mlekiem z cycka. Pamietam ze w niedziele odstawilam ja od tego cyca, a w srode popoludniu juz karmilam.

A ja wczoraj pokłóciłam się z moim mężem i mam fatalny nastrój. Czasami trzeba chłopa postawić do pionu ale wczoraj to ewidentnie przesadziłam i dziś gryzie mnie poczucie winy. Niedobra ja...

A mój Bobasek po szczepieniu jakiś pobudzony. w nocy nie mógł zasnąć przez dwie godziny. Na szczęście nie miał gorączki i gdyby nie ta nocka to właściwie zachowuje się normalnie.

Zrobiłam dzisiaj rajd z mamą po lumpkach i udało mi się znaleźć kilka pięknych ciuszków bo Malutki już nie jest taki malutki :))Ma 8 tygodni i waży 5,88 kg więc klocuszek jest już niezły. Od porodu przytył 2 kg!!!Idziemy na rekord.

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvz2n0aaasno3xk.png

Pauka- Podaj adres,wysle devolaja pocztą :) ha ha :)
Totek-Jeszcze chwile,i napewno bedziesz mogła z małym wyjsc na dwór. Wydaje mi,ze normalne ma osłabiony organizm. Albo tak jak Pola ma. Ona mi płakała nie dawno cała noc,a w dzien spała non stop a teraz nie spi w dzień a w nocy spi super budzi sie tylko na karmienie. Wydaje mi sie,ze był to skok rozwojowy i chyba sie zakonczył :)
Mamusiamuminka- My kobiety tak mamy,przesadzimy a wtedy żałujemy. Wiem cos o tym.

A my własnie,wrócilismy ze spaceru. Piekan pogoda. Troche sypie snieg ale wiaterku nie ma wiec spoko. U nas tez jest mega duzo sniegu.

http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8ribsbwki7my.png

Ona nie boisz sie,że wiekszych tych potowek dostanie?ze w lozeczku w kombinezonie?:)

moj ma potworny wysyp:(kurna moze po mnie ma atopowe zapalenie skory,oby nie.Strasznie go swedzi i pociera twarz raczkami:(.

My bylismy pol godz na spacerze(lodowato),a pozniej poszlismy do moich rodzicow i teraz wrocilismy. Robilam tam pizze,wreszcie odskocznia od kaszy,pycha,ale bez sosow,ketchupow itd,dosyc uboga. zabralam do domu cala blach wiec mam kolacje i obiad na jutro:) dla mojego tez dostalam obiad wiec jestem zwolniona od obiadkow,trzeba tylko odgrzac.

misia1994
zrobic niby umiem,ale jeszcze nie mam odwagi na smazone,w Swieta nie da rady,karpia jem jak leci:)na tłusto...maly bedzie dostawal przez kilka dni mm najwyzej.

kurcze nie wiem czy z tak malym dzieckiem chodzi sie do dermatologa?czy to za wczesnie zeby mogl cos swierdzic?

mamusiamuminka1
u nas od porodu 2300g utył!a w srode minelo 8 tyg. TYlko,że u nas waga i tak nizsza niz u Was.
Gratuluje pultaska;D
Fajnie,że udało Ci sie cos upolowac,ja musze wybrac sie...jutro.

Miśka1990
ja w ogole uzywalam i do teraz uzywam tylko Maltan. W szpitalu mialam tylko na maksa poranione. zaczelam smarowac i super.

U nas ostatnio ciężko bo mała ma katarek i nie chce ssać z cyca. Po 5 min przy każdym woła o butle. Dziś po raz pierwszy oszukałam moje dziecko. Jak ryczała o butle to nałożyłam kapturek na brodawke i jej podałam. Złapała i ssała grzecznie myślała, ze to butla… jutro też tak spróbuję.
Nocka była słaba, ale jest i sukces pierwszy dzień bez mm. Trzymajcie kciuki, aby tak zostało. Teraz tylko kp mam nadzieję. Pomógł mi power pomping i femaltiker i ten mój cholerny upór ;)

Miśka – ja jak miałam krwawe rany to smarowałam maltanem i się ładnie wygoiło, a było źle bo strupy z sutka ściągałam

https://www.suwaczki.com/tickers/tb73upjylafx9tq5.png

https://www.suwaczki.com/tickers/o148o7es9dq5u92p.png