Skocz do zawartości
Forum

Własny chleb


Ulla

Rekomendowane odpowiedzi

Ulla, pięknie Ci wyszło to domowe pieczywo. Wydaje mi się że są nawet różnego rodzaju.
Podzielisz się przepisami?

Ja swojego chleba jeszcze nie piekłam, choć mam przepis na fajny domowy i zdrowy chleb od teściowej. Kiedyś teściowa piekła chleb z takiej specjalnej maszyny, teraz wszystko robi ręcznie. Może kiedyś gdy znajdę trochę więcej czasu to go zrobię i wtedy będę się miała czym tutaj pochwalić.

Odnośnik do komentarza

Składniki na zaczyn:

70 g aktywnego zakwasu żytniego, razowego
120 g mąki żytniej razowej typ 2000
150 g wody
Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 12-16 godzin. Można zaczyn pozostawić w zwykłym pojemniku plastikowym z przykrywką, pamiętając jednak że zaczyn zwiększy swoją objętość. Najlepiej zaczyn przygotować wieczorem dnia poprzedzającego wypiek.

Składniki na ciasto

cały zaczyn
380 g mąki pszennej typ 480
30 g melasy z trzciny cukrowej
250 razowego kwasu chlebowego
15 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
100 g uprażonych, posiekanych orzechów włoskich
100 suszonej żurawiny
60 g suszonych wędzonych śliwek, pokrojonych w paseczki
2 łyżki nasion goji
2 łyżeczki kminku
Ja spokojnie piekę z tego przepisu w automacie z panasonica, a Ty wypiekasz w piekarniku ?

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...