Skocz do zawartości
Forum

Majóweczki 2016

Paulii

Rekomendowane odpowiedzi

Paula dzięki. Przygoda z nocnikiem idzie ku dobremu;) nie za każdym razem uda mi się złapać ale praktycznie za każdym razem coś tam zrobi. Moja pije wodę mineralną i czasami jakiś soczek. Najlepiej idzie jej picie z kubka ze słomką natomiast z kubka doidy też się napije ale to ja muszę jej trzymać a tamten już sama trzyma. My pasty do zębów nie używamy, myjemy samą wodą. Byłyśmy dziś na ważeniu i mierzeniu, więc moja kluseczka waży 7420g i 67,8 cm długości. Spadła na 10 centyl:( ale nie martwię się tym bardzo bo widzę, że dobrze się rozwija i chętnie wszystko je. Masz rację, że nie obejrzymy się kiedy a będziemy obchodzić pierwsze urodziny:))) aż strach myśleć o powrocie do pracy:((((

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6upjy8vb5lcfc.png
https://www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e1gst0qcer3.png

Myje mu ząbki od pierwszego ząbka miękka szczoteczka dla małych dzieci plus pasta elmex dla dzieci dosłownie tyle co przetre po szczoteczce aby taki nalot został. Mój Jasiek pije tylko pierś ale będę go uczyła wody z kubeczka,teraz coś strajkuje z pokarmami stałymi. Dziś mu dałam marchewkę i ziemniak w kostkę to miał odruch wymiotny, a papki to w ogóle nie chciał. Możliwe, że to przez zęby?! Raju odliczam juz ile zostało nam do końca, chyba jest 20 mlecznych. Ale i tak powiem Wam, ze jak dotąd to gehenna była z jedynkami gornymi. Nie mogliśmy czorta opanować z mężem. Teraz nie jest źle ale są problemy ze spaniem i jedzeniem no i trochę maruderii.

My dalej nie śpimy w nocy a nowych zębów nadal nie widać...
Ja myje zęby Igora dwa razy dziennie szczoteczka na palec i odrobinka pasty ziaja od pierwszego ząbka :)
U nas picie czegokolwiek poza mlekiem też jest wyzwaniem, starałam się dawać mu do picia wodę ale udawało się z 10 ml w ciągu dnia ( z kubeczka, butelki albo z kubka niekapka) w desperacji kupiłam herbatkę dla dzieci w granulkach, mimo że chciałam tego uniknąć i udaje nam się wypić nawet ze 100 ml herbatki. ( a i zauważyłam że Igor chętniej pije cokolwiek jeżeli ma to podobna temperaturę do tej co mleko które dostaje)
Silesia u nas problem z jedzeniem jest na zeby, wtedy wszystko jest ble
Monika Lidka jest moim idolem jak chodzi o jedzenie :) a Ty jeszcze piszesz ze ona pije z kubka ze slomka :)

Hej dziewczynki! WSZYSTKIEGO najlepszego w Nowym Roku!
U nas od 20 września jest jeden ząbek i kolejnych jakby nie widać, ale bóle są, a od wczoraj mamy katar może coś się wykluje w końcu.
U mnie Marysia chce pić z mojej butelki i nawet łapie łyk, albo dwa a jak się przy tym fajnie nastawia, taki dziubek robi:) ale ogólnie nie chce pić wody, może faktycznie trzeba dawać podgrzana a ja taka w temperaturze pokojowej podawała, a z drugiej strony pije cyca to się jakoś nie przejmuje. za to zaczyna się domagać jedzonko, dużo nie je ale ostatnio marudzi marudzi aż matka wpadnie na pomysł ze może by tak jakąś kasze dac;)
Podziwiam za nocnik! mi chodziło to ostatnio po głowie bo często wiem kiedy idzie kupa, ale za to siku nie ogarniam. U mnie przy zmianie pieluchy nie robi nic nawet podkładu nie biorę.
U mnie z diody zupę Marysia pięknie piła, jak mi żądza wyszła i tak jakby za wolno dawałam łyżkę wiec wlalam do Kubasa i moment zupy nie było. MARYSIA woli grubsze i gęste, albo np ryż do papki, albo kluseczki, wtedy zadowolona ze może coś gryźć.
Witaminy daje d3 i cebion czyli Wit c, zaczęłam jakoś na jesieni gdzie doktora się zdziwiła ze nie daje od początku, ale nie powiedziała to nie awalam i kazała wapno podawać z racji tego że idą zęby ale Marysia go bardzo nie lubi, ogólnie stwierdzam że to sam cukier, ciekawe czy jest jakieś inne wapno żeby było bez cukru?

Madzia ur.06.09.2018, 3280g, 51cm szczęscia :)
Marysia ur.25.04.2016, 2960g, 50cm szczęścia :)

Zaczęliśmy dzisiaj przygodę z kubkiem niekapkiem Radość była ogromna do czasu aż się musieliśmy przebrać :/ Ale nie jestem pewna czy wypił chociaż kilka łyków :(
Silesia Meju a co potem z tą pastą? Przecież nie wypluje i nie wyplucze Dajecie pić?
Silesia Maksym tak samo reaguje na marchew z ziemniakiem :(
Meju a próbowałaś normalne herbaty typu koperek rumianek melisa? Trochę zdrowsze niż te w granulkach Trzymam kciuki za przespanie nocy i nowego ząbka rano :)
Monika Twoja Lidka wymiata :) Niby niedużo starsza od mojego Łobuza ale przepaść między nimi jest
Zawiszka siku ciężko wyłapać ale po spaniu czy przed kąpaniem jak będzie siedzieć to się nauczy kiedy ma robić Maksym czasem podczas drzemki siku nie robi dopiero na nocnik bo już wie że będzie siedział :) A nawet jak nie zrobi to cóż -innym razem :)

http://www.suwaczki.com/tickers/1usa20mm8bd3lc44.png

Paula tej pasty daje naprawde niewielka ilosc ktora po myciu jakos gubi sie w slinie, a pasta jest bez fluoru wlasnie dlatego ze maluszek nie wypluwa. Dodatkowo smak jest przyjmny wiec Igor nie protestuje.
Odnosnie herbatek probowalam kopru, melisy, rumianku, maliny ale nic nie podchodzilo. Daje granulki choc tego tez jakos szałowo nie pije, w miedzy czasie z zaskoczenia daje wode albo inna herbatke.
Zawiszka Marysia jak moj Igor skupila sie na rozwoju ruchowym i zapomniała o zebach :) u nas dwa i cisza

Paula mój normalnie połyka ta pastę dlatego daje jej minimalna ilość. Higienie zębów konsultowalam z dentysta, otrzymałam informację,iż.w.zwalczaniu próchnicy no niezbędny jest fluor stąd moja pasta go zawiera. Ponadto lepiej jest od razu używać past miętowych, gdyż później dziecko ciężko przestawić ze słodkiej pasty na normalną. Zęby myć miękka szczoteczka dwa razy dziennie pasty dawać tyle co ziarno ryżu. No i tyle. Każda mama robi jak uważa, ja konsultowalam ze specjalistą bo sama miałam zawsze bardzo słabe zęby i wiem jak to jest spędzić mnóstwo czasu na fotelu dentystycznym.swoja droga idę w lutym na przegląd, oby po ciąży nic nowego się nie pokazało;)

Silesia trzymam kciuki za dentyste, też się u niego nasiedzialam. Mało tego w 8 miesiącu wypadła mi plomba i musiałam zrobić tego zęba bez znieczulenia bo moja dentystka powiedziała że mi go nie da więc nie protestowalam. Jeszcze w najbliższym czasie czeka mnie wizyta u ortodoty bo zepsuł mi się aparat który ma dbać o to żeby moje zeby zostały na miejscu po ściągnięciu stałego aparatu...nie ma lekko dlatego też zamierzam od samego początku dbać o ząbki Igora

Meju no to nieźle, plomba bez znieczulenia, o raju, nie dałabym rady. Tez nosiłam aparat stały jako dzieciak ale w zamierzchłych czasach gdy było to coś niezwykle.... Brzydkiego zwłaszcza dla dzieciakow. Pamiętam, że strasznie się ze mnie nabijano,żelazne zęby, żelazny uśmiech itp. Na szczęście teraz to chleb powszedni dla ludzi i dzieci. Ja podejrzewam, że otrzymałam słabe zęby, bo mama urodziła mnie szybciutko po siostrze, jej organizm nie miał zatem za dużo witamin abym ja miała z czego czerpać. Stąd mam słabe zęby, liche włosy, moja siostra ma zaś hollywoodzki uśmiech mocne zęby i włosy tak grube, że 3 by obdarowala. Meju a u Igorka który ząbek idzie?

Meju Silesia dzięki za opinie :) a wieczorem po jedzeniu myjecie? Z fluorem to też nie do końca prawda niestety :/ Podobno szkodzi bardziej niż pomaga na zęby Pewnie jak zawsze prawda leży po środku :( O jakości zębów ja się nie wypowiadam bo nie ma o czym niestety Mój największy kompleks :( Do tego panicznie się boję dentysty ;(

Silesia mamy dwie jedynki na dole i wydaje mi sie ze idzie cos u góry ale nic nie widac jeszcze :P ja w sumie mam brata starszego o 1,5 roku ,mama zaszla w ciąże jak on mial 8 miesięcy wiec nie az tak szybko ale mam wrazenie ze on ma slabszy organizm od mojego, nie dosc ze czesciej chorowal jako dziecko to i zęby mialam zawsze zdrowsze od niego
Paula ja myje pastą bez fluoru, rano po kaszce i wieczorem po przekąsce ale pozniej i tak przed samym spaniem daje jeszcze mleko, narazie go nie mecze ale jak bedzie starszy to oczywiscie zeby bedziemy myc przed samym spaniem :)
Paula jezeli boisz się dentysty to znaczy ze nie trafilas na swojej drodze na odpowiedniego lekarza ;)

Meju no właśnie potem jest mleko więc takie mycie trochę bez sensu chyba Z kolei mleko wycisza przed spaniem i nie wiem czy mycie ząbków nie popsuje efektu :( O fajnego dentyste trudno wg mnie Niestety :/
Silesia może coś jest w tym że jak mama szybko ma 2 bobasa to ma mniej składników odżywczych dla niego Ale z drugiej strony jestem jedynaczką (niestety :() a zęby i włosy mam strasznie słabe :/ Paznokcie odpukać są mocne
Byliśmy dzisiaj na drugiej kontroli po chorobie i już jest wszystko tak jak powinno Całe szczęście :) Ale przy okazji pytałam o wit dodatkowe -poza wit d mój nic nie zaleca tylko naturalne witaminki z owoców i warzyw A zęby myć pastą bez fluoru Nawet się zdziwił że o to pytam bo to oczywiste :/

Hej Majóweczki;)
Zawiszka fajnie że do nas zajrzałaś. U nas ostatnio kubek doidy zaczął się sprawdzać przy zupach (ja jej trzymam, choć raz sama całkowicie go trzymała i piła). U nas lekarz o wapnie nic nie wspominał. Hmmm
Paula kubek niekapek służy u nas do gryzienia. Nauczy się pić, poczekaj parę dni. Dziękuję w imieniu Lidki;) cóż.... każde dziecko jest dobre w czym innym;) Twój Maksym to mój idol nocnikowy;)
Silesia ostatnio w Rossmannie kupiłam szczoteczkę 0-2 i myje raz silikonową a raz tą normalną ale bez pasty. Trzymam kciuki za dentystę oby nic nie było do naprawy; ) Ja tez musze się wybrać w końcu do dentysty na przegląd;) na szczęście nie boję się go..... tylko czasu brak;)

Mam do Was pytanie. Dajecie swoim pociechom deserki mleczne? Dziś dałam swojej pierwszy raz i 3 razy jej się ulało: ( a dawno tego już nie było... może to przez zęby? Może tak być?

Monika gratulujemy pierwszego "mama" :)
Co do deserów mlecznych ja dawalam Nestlé joggolino ale chyba Igora uczula... Jakiś czas temu pisałam o zaczerwienieniach i wysypce na twarzy. Z moich obserwacji wynika że to chyba po tych jogurtach. A Ty z czym probowalas?

Meju dzięki. Wczoraj dałam jej bobovita i po tym ulewała natomiast dziś dałam jej z nestle i była luźna kupa ze śluzem;( już sama nie wiem czy to nie ma związku z zębami; ( ech głupia ja:(

Dziś weszłam na kwietniówki i dziewczyny pisały o żłobku... A miałam zaktualizować wniosek do żłobka do 15 stycznia. I dzięki temu nie przegapiłam tego. Głupi to ma zawsze szczęście; )

Dziewczyny! Doprowadza mnie do białej gorączki fakt, że w produktach dla niemowląt i małych dzieci wszędzie dodaje się cukier. Chciałam kupić kaszkę mleczno-owocową. Teraz mamy tylko płatki ryżowe i kaszkę jaglano-kukurydzianą , obie firmy Holle, zero cukru. w każdej mleczno- owocowej dodają cukier. Czytałam testy, jak zrobi się samemu: kaszka+mleko+kawałek banana to ma to 12 g cukru w 100g, a w kupnej 22g. Patrzałam też na te deserki mleczne- 8 g cukru w kubeczku, 1 łyżka! Po co? Ręce opadają. W słoiczkach ze 100% owoców bywa woda i mączka zagęszczająca. Dla większych dzieci gotuję sama, dla Elki też będę, bo kupne to jakaś załamka...

Monika tego mama to sama zazdroszczę, Lidka rozwija się fenomenalnie, u nas daleko do mama, są przypadkowe dźwięki i dużo piskow i westchnień w zachwycie.z placu boju donosze przebicie dwóch dwojek, teraz pozostało aby poszły dalej i aby noce wróciły do łask, bo narazie Meksyk oj Meksyk. Także stan uzębienia to już 6 zębów. Z jedzeniem nadal kłopot ale przy ząbkowaniu to częste także nie panikuje, mały głodny nie chodzi bo na cycku wisi. Tak poza tym byliśmy dziś w galerii w smyku, są fajne wyprzedaże, mały był bardzo grzeczny, aż byłam w szoku, kupiliśmy autko, gryzak autko i trochę ciuszków. Wgl robi się z niego taki fajny mały człowiek, coraz więcej rozumie i fajnie się można z nim komunikować. Aaa i kupiliśmy kubek doidy no i sukces prawie cała woda wypita na raz ale może to przez ciekawość bardziej.

Pineska to prawda,że cukier jest wszechobecny wszędzie, dlatego ja czytam skład KAŻDEGO produktu i w większości gotuje sama. Polecam stronę alaantkowe blw i stronę Małgorzaty Jackowskiej która jest dietetykiem. Czytam tez trochę książek i wiecie co? Nasze dzieci to geniusze, to my rodzice nie wiedząc jak wykorzystywać ich potencjał Gubimy ten geniusz. Polecam naukę Gleena Domana, ja zmierzam uczyć Jasia czytać i liczyc, materiały juz do nas jada. I nie,nie zabieram mu dzieciństwa, Doman uczy przez zabawę, a ktoś zapyta co mi da czytanie dziecka w wieku 3 lat? Nieograniczone możliwości poznawania przez niego naszego ciekawego świata. Oby zapału starczyło :)

Pineska ja też czytam skład. Do zakupu deserów podchodziłam kilkanaście razy i w końcu kupiłam bo chciałam dać coś z wapnem. Teraz już wiem że mogę jej dać jogurt naturalny i biały ser. Kaszek nie kupuję tych dziecięcych tylko sama gotuje mannę, kukurydzianą czy jaglaną. Deserki owocowe i warzywne robiłam sama jesienią. Warzywa kupuję bio w Lidlu.
Wiem, że powiedziała mama przypadkiem ale i tak zrobiło mi się bardzo cieplutko na sercu;) Jeszcze trochę i Wasze pociechy powiedzą MAMA;)
Silesia gratuluję ząbków: ) to już prawie 1/3 wszystkich mleczaków, super. U nas nadal są 3 i górne jedynki na dniach powinny się przebić. Gratuluję zakupów; ) My w te mrozy nigdzie nie wychodzimy;( Silesia ja mam książkę Alaantkowe BLW bo jakoś na ich blogu nie mogę się połapać; ( Na stronę Małgorzaty Jackowskiej też trafiłam;) czytałam też wege BLW ale jeszcze nic z tych przepisów nie robiłam choć są fajne. Masz rację, że nasze dzieci to geniusze i bardzo dużo rozumieją tylko nam się wydaje że są takie malutkie i nieporadne; ) o tym Domanie muszę poczytać; )

Dziś na obiad małej robiłam takie pałeczki z ryżu, piersi z kurczaka, marchewki, pietruszki, jajka i przypraw. Zajadała się aż miło;)

Monika!to o cukrze to był wyraz mojej frustracji tematem. Wczoraj czytałam o kaszkach( a już miałam w planie kupić "gotowca"), a potem zobaczyłam Twój wpis o deserkach i pomyślałam sobie może to? fajne rozszerzenie diety, a tu znów cukier...
Dobry pomysł z jogurtem i twarożkiem. Ja zrobiłam na jutro pastę kanapkową z brokuła, mam nadzieję, że zasmakuje gwieździe.
Dobranoc!

Pineska wiem, że o cukier chodziło;) naprawdę mało jest produktów dla dzieci z dobrym składem: ( Brokuła gdzie kupujesz? I jak robisz tę pastę? Nad tymi kaszkami też się zastanawiałam ale po przeczytaniu ich składu z powrotem lądowały na sklepowej półce:)
Silesia poczytałam trochę o tej metodzie. Fajna sprawa;) tylko czemu te karty są tak drogie? Trzeba będzie je kupić;)
Spokojniej nocy;) Oczywiście PRZESPANEJ: )))))

Dobranoc