Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Annadokladnie tak pomyslam widzac te tapy w lidlu :) a różek wezme, nie wiem czy tam beda, a chyba z rozkiembefe czula sie pewniej ze dziecka nie skrzywdze
Heltinne dziewczyny maja racje ze to moze bychemoglobina albo ogolnie oslabienie, Ty sama chyba wczoraj pisalas ze teraz mozemy byc zmeczone chociazby dlatego ze to wysoka ciaza.. cos w tym jest, bo ja spalam 12h! I to bez wiekszych przebudzen!
Dretwienia tskie jak Twoje tez mi sie zdarzaja ale rzadko, ostatnio czesciej ręce i to nieta na ktorej leze a zawsze przeciwna. Czytalam ze to mozliwe i normalne w tej czesci ciąży wiec sie nie przejmuje, a dretwienia podobnomoga tez powodowac braki potasu, a zaburzenia w elektrolitach tez moga powodowac omdlenia, zwroc tez uwage ze ciagle sie martwisz: o siebie wkasne ograniczenia, męża gdy jest w pracy, meza gdy jest w domu a mimo to chcialbys go kiec blizej, z drugiej strony niechcesz go martwic tym co sie z Toba dzieje, wiec tez bierzesz wiecej na siebie chroniac go, teraz jeszcze szkola dzieci, kolejne problemy, to bardzo duzo, i fakt ze lezysz nie znaczy ze to wszystko Cie nie meczy.. potrzebujesz meza spokoju i relaksu.. chociaz pij duzo wody i sprobuj nie myslec tylko skupiac siena tym co mile i.przyjemne. mail: bsadlo@gmail.com

Gość Magda10 10

Niestety to co dla mnie jest przyjemne jest totalnie zakazane.. Gram na saksofonie ale przez okres ciąży musiałam zaprzestać :(
Dziewczyny ile przytylyscie ?? Ja mam 38 tydzień i 17 kg na plusie.. Najlepsze jest to ze brzuch mam jak 10 kilowa piłka lekarska a z tylu nawet nie widać ze jestem w ciąży.
Dzisiaj tez jadę do lekarza i poproszę o Ktg to nie miałam ani razu

Angi to jak wytestujesz to podziel sie z nami opinia :) ja to caly czas upieram sie ze zeykly elektroniczny da rade, ale jak uznam ze sobie nie radzę to fajnie by miec jakis pewny model zapisany :D
Groszek zazdroszvze Ci slonca, mnie to brak slonca wciska w fotel i co raz czesciej chodze przybita,
Od godziny leżę i nic mi sie nie chce.. a prasowanie czeka..

Dzis znowu jak sie przebudzilam wystawaly stopki z brzucha :D urzeka mnie ten widok :D
Melly a czy cora musi wiedziec ze jedziecie na zakupy a nie do lekarza? Myslisz ze dziecko zauwaxy xe masz nowe buty lub bluzkę? Moze to moje myslenie jest błędne?

Magda1010 saksofon? Wow! :D a waga sie nie przejmuj, ja 35tc i juz plus 20kg, mimo ze ostatnio mniej jem caly czas tyje..

Magda2500 mam pytanko, czy orientujesz sie, czy przy konflikcie serologicznym porod sie jakos rozni od normalnego? Czy podaja jakies dodatkowe leki, klucia? Czy jakies inne postepowanie? To pierwsza ciąża i badania na razie wychodza ok. Tzn teraz mam skierowanie na kolejne jakies przeviwciala..

Poproszę w pt aby sprawdzili hemoglobina. Może rzeczywiście spadła ostatnio, a ja nawet nie wiem.
Juz od jakiegoś czasu maksymalnie zwolniłam, jak radzilyscie. Naprawdę zależy mi na porodzie w terminie.
Długotrwały stres mógł się przyczynić do pogorszenia formy,sporo się dzialo,ale to problemy większego kalibru niż te o których mam ochotę pisac.

Co do wózka. ..Wysle sms z zapytaniem wprost do kolezanki. Niech potwierdzi to, o czym mówił jej mąż,żeby nie było z tego jakiegoś kwasu. Zobaczymy czy i co odpowie...

Męża brak mi ogromnie,chyba nawet bardziej niż wtedy gdy on pracował tutaj a ja byłam w PL sama w ciąży i z małym Miśkiem. Wtedy czułam ze mogę góry przenosić,teraz czuję że góra mnie przygniotla przy probie jej przesunięcia....

Ale ja Wam marudze dzisiaj...:/

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆25.04.2016 godz.7:27☆
☆52cm, 3620g☆

A ja zaczynam się denerwować i rozważać za i przeciw. W piątek cc.skończony 37tc.lekarze uważają że to już donoszona ciąża i poród w terminie a mnie ogarnia panika ze może za wcześnie.....hmmm.....może jeszcze z tydzień powinnam wytrzymać. .......dostane sterydy na pluca żeby mała nie miała najmniejszych problemów z oddychaniem.
Juz sama nie wiem co mam myśleć.
Chociaż wczoraj się tak wystraszyłam bo chcieli mnie podłączyć do ktg a małej tetno bylo bardzo niskie i zbiegły się położne. Kazały mi ukleknac na łóżku i małej tetno wróciło. Pytałam czemu tak się stało to usłyszałam ze może ucisnela na pępowinę albo jest obwiazana pępowina......wiec jak słyszę coś takiego to cała noc nie zmtuzylam oka.......jak nie tetno 190-200 to poniżej 110......przed chwilą miałam usg przepływów i wszystko jest ok.......

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Gość Magda10 10

Ataa ja już miałam tez te przeciwciała robione i u mnie wyszło ok. A tez mamy konflikt i z tego co wiem to po porodzie dostaniesz dawkę immunoglobuliny i nic poza tym. Ja dostałam przy łyżeczkowaniu to taka kartkę mam ze sobą cały czas nosić..

A no .. Nawet nie zdajecie sobie sprawy jak taka muzyka grana samemu odpręża...

Wy ze śląska, z Norwegii, Ameryki a ja ? A ja z zachodniopomorskiego ! Działka nad jeziorkiem, dom co prawda w remoncie ale jest ! i własna plaza.. :)))

Gość Czarna23789

Mój Mały też ułożony główką w dół i kopniaki u góry bardziej po prawej stronie, a boksy rączkami po lewej. Co do wypychania pleckami raz z jednej raz z drugiej. Z kolei pupcią głownie pod prawe żebra się wypina. Cudowne to jest, aczkolwiek czasem bolesne. Nacisk na szyjkę to nie wiem czym, główką chyba.

Ruchy dziecka ja już zgłupiałam. Wczoraj mi gin kazał liczyć ruchy 3 razy dziennie po godzinie. Stwierdził, że to teraz bardzo ważne. (Dziś skończony 37tc). No i tak jak się spodziewałam, rano np. 7-8 czy 8-9 za nic 10 ruchów nie mogę naliczyć. Teraz się wierci i ruchów dużo. No ale nie mogę przecież do liczenia wybierać sobie godzin kiedy się mocno wierci.
I nie wiem mam skrupulatnie zapisywać to co mi wychodzi w tych "przepisowych" godzinach?
Niby lekarz powiedział, że lepiej 3 razy na wyrost zgłosić się na IP, niż raz coś przegapić. Ale ja już trochę znam swojego mieszkańca brzucha i nie chcę co chwila panikować, że z rana za mało ruchów mi wychodzi...
Przepraszam, że tak chaotycznie to opisałam :) Ale doradźcie, jak to jest u Was?

Gość Marty leb obdarty

Hej dziewczyny,

Tak na szybko bo jeszcze nie doczytalam.
Takaona - wlasnie wczoraj pytalam o te witaminy poloznej na ostatniej szkole rodzenia i ona powiedziala, zeby po porodzie juz nic nie brac, ewentualnie zelazo, jesli ktoras ma niskie. Mozna juz wrocic do normalnej diety (ograniczyc troche kofeine i rzeczy wzdymajace, a tlusta rybe do maks 2 razy w tygodniu) ale wszystko inne mozna jesc wiec witaminy i mineraly powinny pochodzic z jedzenia a nie tabletek.
Lece czytac dalej
Marta 35t1d

Czarna moj tak co dwie godz.sie budzi. Ale nawet podczas tych pobudek raz sie rusza mocniej raz slabiej. Ja ruchy licze tylko podczas ktg. Wciskam taki przycisk. Tak mi liczyc nie kazala. Raz slabiej te ruchy raz mocniej. A podczas usg prenatalnego takiego dluzsEgo to mi sie lekarka nawet pytala czy czuje ruchy bo ani drgnal.

Bartuś 14.04.2016 r. :-*

http://www.suwaczki.com/tickers/zem36iye9v5ivesn.png

Magda 1010 grasz na saksofonie? Występujesz gdzies czy tak tylko dla własnej i bliskich przyjemności?
Ja w styczniu zatrzymałam się na 10 kg.Mialam chwilowy wypad 1 kg do przodu,ale szybko zleciał, wiec może woda..
U mnie z tyłu tez nie widać ciąży ;)
Serio to nawet resztki talii mam

Ataajakby co to przesłałam :)

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Flawia to będzie naprawdę poród w terminem, wiele z nas rodzi sn w tym czasie i wszystko jest w najlepszym porządku. Nie powinnaś się o to martwić!
A jeśli chodzi o KTG i tętno malej to sprawdzili na usg tez czy jest ta pepowina obwiazana? Moze rzeczywiście na chwilkę była ucisnieta i dlatego po zmianie pozycji wróciło do normy?

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

heltinne dzieki za pamiec :)

Tak jak pisałam mialam duzego stresa a raczej panikę ze nie ogarniemy wszystkiego na czas. No i wtedy maluszek tez sie denerwowal i przez cały weekend caky czas sie ruszal i prawie nie spal. Mi cisnienie skakalo i myslalam ze juz rodze. Ale to pewnie dlatego ze moja mama urodzila mnie w 34 tyg i jakies obawy podswiadomie mialam.

Dziękuję za zyczenia dla meza. Ucieszyl sie :D
Bylismy juz na sniadaniu w ulubionej kawiarni a po południu do muzeum idziemy. Juz czuje sie zmęczona. .. na samą myśl :)

Ja na razie przytylam 9kg i od tygodnia waga stoi w miejscu. Ale tez stracilam apetyt i mało co jem.

czarna co do ruchow to mi kazali liczyc o stałych porach dnia, najlepiej po posilku.

Flawia lekarze na pewno wiedza co robia. 37 tydzien to juz donoszona ciaza - pamietaj o tym i sie nie stresuj :)

Ataa jeszcze odnosnie lozeczka... tez sadze ze nie ważne jak wczesniej bylo ale dla wnuka dziadek ma pewno sie postara i wszystko bedzie ok :)

♡ Anielka♡ 04.05.2016

Gość Marty leb obdarty

Hej,
Czarna - z tymi ruchami, to licz wlasnie kiedy dziecko jest aktywne, pewnie juz teraz mniej wiecej wiesz kiedy ta aktywnosc wystepuje wiec jesli to o 10 a nie o 8 to licz codziennie ok 10.
Heltinne - Kurde ten ostatni zakret wydaje sie byc dla Ciebie ciezki, nie rozlatuj sie jeszcze biedaczku. Moze jakies relaksacyjne oddychanie? Sa takie krotkie wideo z medytacja na youtubie, moze to zabrzmi glupio, ale warto sprobowac. Mi naprawde pomaga, bo ja z tych nerwowych (szybko wkurzajacych sie) osobnikow.
Magda 1010 ja tak jak Heltinne, prawie 10 na plusie i z tylu tez nie widac, ze ciaza. Juz kilka osob mnie pytalo czy polknelam balon :)
Ja w koncu zaczelam czuc takie konkretniejsze Braxtony Hicksy, ale tylko w nocy no i jak same pewnie zgadniecie - popedzaja mnie one do kibelka, na wizyte ciezszego kalibru.
Co noc budze sie i na slepo leze do kibelka przynajmniej raz a czasem i ze dwa razy, normalnie jak jakies lesne zwierze. Ale nie narzekam bo moglabym miec zaparcia wiec z dwojga zlego, chyba to lepsze.
Marta

Ewee dobrze, że w muzeum można a nawet wypada poruszać się w żółwi tzn.ciazowym tempie :) To będzie naprawdę miły dzień, skoro tak przyjemnie sie zaczął :)

Martaten ostatni zakręt jest ciężki chyba dla każdej. Ja pomimo nędznej formy przez całą ciaze radziła się z tym lepiej. Teraz nadwyrezona psyche niestety podupada :/
Sprobuje tego z YT w razie kryzysu :)

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Gość Czarna23789

Macie rację, przesunę sobie trochę te godziny liczenia. Bo o 7 to ja się dopiero przebudzam, śniadanie jem przed 9 zazwyczaj. Więc zacznę liczyć po śniadaniu.

Flawia, spokojnie, lekarze wiedzą co robią. Będzie dobrze. Za kilka dni po cc zapomnisz że miałaś takie zmartwienie.

Ataa, ja też mam krew 0 rh -, narazie przeciwciała ok. Po porodzie dostanę Immunoglobulie, żeby ewentualnie w kolejnej ciąży zminimalizować ryzyko konfliktu.

Heltinne, Kochana, dużo zdrówka życzę. Dbaj o siebie, sama wiesz najlepiej co dla Ciebie dobre i bezpieczne.

Ja mam na plusie 11 kg, ale zauważyłam ze woda mi sie często zbiera wiec czasem mam dodatkowy kg, który później spada.

Ataa ze wstępnych pomiarów na sobie, po wielu próbach. Trzeba najpierw poznać swoją właściwą temperaturę na sprawdzonym termometrze. Na rtęciowym mierzyłam z 5 razy i jak trzymałam 5-7 min wychodziło że mam 36,3 C a przy 10 min 36,7 C. Więc przyjęłam ostatecznie prawidłową 36,7 C. Termometr elektroniczny BabyOno zaniża o 0,6 C bo pokazywał mi 36,1. A ten bezdotykowy to trzeba ustawić według własnej właściwej temperatury. Wymagał ustawień i potem mierzy niby właściwie. Popołudniu na mężu poćwiczę ale wiadomo przy prawidłowej temperaturze różnic nie będzie. A ostatecznie to zamówiłam z tych bezdotykowych po przeczytaniu opinii na ceneo Kadio-Test KT-50Pro.

Jakub Piotr urodzony 19.04.2016r. :)

Malaga ja przez pierwszy miesiąc ciazy robilam dziennie srednio 70km na rowerze i to w duzym upale, moha babcia jak sie dowiedziala ze jestem w ciaxy od razu zaczela panikowac ze to bylniepotrzebny wysiłek, pytalam lekarza pozniej oto i niby luzik, jakby cos mialo byc zle to moglam pironic nawet nie wiedzac ze doszlo do zapłodnienia. A co do klimatu to ja majac rzut kamieniem nad morze to tesknie bardzo za poludniowo wschodnia Pl tam i zima i wiosna i lato i jesien piekna.. a tu namiastka lata, namiastka zimy a tak szaro ponuro i bardzo wietrznie zazwyczaj..
Heltinne widzialam, dziekyje :D a co do relaksacji to nie czekaj na kryzys tylko juz zacznij, gdy tyle roznych problemow wokół nie udawaj silniejszej niz jestes, kazdy ma prawo do gorszego czasu, a nam marudz tyle ile trzeba, czadami to tez potrafi odprężyć, masz racje napisz do tej dziewczyny w sprawie wozka, przynajmniej Ty badz fer do konca.
Ruchow dziecka nie licze, gin mi kazala zwracac uwage na jego pory aktywności czy sie utrzymują i reagowac gdy sie cos zmienia, dopoki jest ok to sie nie martwie, zauwazylam tez ze gdy ja jestem osowiala i mam focha na swiat to on razem ze mna.
Angi dzieki za info :)
Flawia tez mysle ze nie masz co.sie obawiac,podejrzewam ze te sterydy to tez bardziej asekuracyjnie, takze glowa do góry :)
I dzieki za info o tych immunoglobulinach, bo tak sie zastanawiam czy mam miec gdzies z tyłu glowy zeby sie o cos upominac czy jak zobacza w karcie mojego minusa i plusa ojca to sami o wszystko zadbaja...

Gość Magda10 10

Gram w orkiestrze dętej ale występujemy tylko na jakichś imprezach. No i grałam w domu dla siebie a i miałam kilka uczennic :) mam nadzieje ze jak mały sie urodzi to bedzie jeszcze na to czas..
O immunoglobuliny zawsze warto zapytać, jesteśmy tylko ludźmi wiec mogą zapomnieć żeby podać..
Kurczę... Czyli jednak przytyłam naprawde dużo.. A jak u was z rozstępami ?? Mi nic nie wyskoczyło a mam naprawdę wielka piłkę, mam nadzieje ze wchłonie sie skóra po porodzie i obędzie sie bez nich ale rożnie to bywa.

Ja mam teraz przebarwienia na ciele, moja mama mówi ze tak miała będąc ze mną w ciąży i ze to ucisk na wątrobę. Ni nic.. Już mi zostało bliżej niż dalej ! Marzą mi sie góry .. Ale teraz w ciąży to niemożliwe :( moze z małym uda sie pojechać jak troche podrośnie..:)

Ja tez ruchow dziecka nie licze, i tak jak ataa widze, ze jesli ja mam zly dzien to i syncio mniej sie rusza. Rozmawialam o tym z moim gin i powiedzial, co bedzie jak bede czula 9 ruchow a nie 10, popadne w paranoje. Ma mnie jedynie niepokoic brak ruchow przez dluzszy czas, lub bardzo gwaltowne ruchy inne niz wszystkie. Moje dziecie jakos superaktywne nie jest, uaktywnia sie wieczorem jak moj maz wraca do domu.

Tymon Jan ur 04.04.2016