Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Secondtry ciesze się, że u Ciebie z mdłościami lepiej i że mąż dzielnie ogarnia temat mieszkania :))
Właśnie ja zaczęłam się tego bać, tego o czym mówisz - tematu oddalania, widzę, że mój mąż się super stara i ma do mnie dużo więcej cierpliwości - gdybym się tak zachowywała nie będąc w ciąży, już dawno przestałby próbować poprawić mi humor. Zrzucam trochę winę na ciążę, że się nie dogadujemy tak jak przed, szukam problemów i nie radzę sobie ze sobą, ale pogadaliśmy w sobotę, wczoraj było już super i mam nadzieję, że tak zostanie. Na pewno ja zacznę się starać, oby to jakoś poszło. Najbardziej mi przykro, kiedy ja się na niego drę, a on zaraz po tym potrafi mi powiedzieć 'Kochanie...'.
Z miłością do dzieci nie wiem jak to jest, bo czekam na pierwszego malucha :) jakiś czas temu wydawało mi się, że już go kocham, ale w tej chwili jak o tym myślę to nie potrafię tak jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie i chyba taka świadomość tego jest dopiero po porodzie.

Flawia super, że wszystko ok, te wymazy o których mówisz to paciorkowiec m.in? jak duży dzidziuś? <3

Gość Marty leb obdarty

Dzieki Miszka, dzisiaj juz faktycznie lepiej sie czuje, wyglada na to, ze faktycznie hrabia sie jakos ulozyl niefortunnie wczoraj. Calutki dzien brykal jak szalony, wlaczylam Mozarta dla kobiet w ciazy i przez jakies 45 minut brzuch falowal bez przerwy, wyobrazalam sobie, ze cwiczyl jakies polonezy ;)
Ja wczoraj tez mialam sen o dziecku i karmieniu, snilo mi sie, ze urodzilam 1-go marca (6 tygodni za wczesnie) i to dziewczynke bardzo ladna, z gestwina wlosow na glowie. Probowalam ja nakarmic, ale sutki mi sie zrobily miekkie i za chiny nie mogla sie doczepic.
Czytalam wczoraj marcoweczki i tam juz 4 sie rozpakowaly, pewnie stad te sny... Milego popoludnia dziewczyny.
Marta (29t)

A ja już po wizycie i ostatnim usg :) Mała waży 1850g - jak to lekarz stwierdził i głowa i waga jak na 33 tydzień, a brzuszek jak na połowę 32 tygodnia czyli tyle ile faktycznie powinno być. Szacunkowa waga koncowa 3600g.

Ciekawe jako to z tym terminem wyjdzie. Z pierwszego usg w 12 tygodniu termin wychodził na 26 marca, z drugiego na 27 a wg OM jest 1 kwiecień - nie zmartwię się jak się wcześniej urodzi, choć może lepiej niech to będzie albo przed albo po wielkanocy.

Dołączam się do wszystkich zwątpionych mam. Stwierdzam, że to chyba taka nasza natura, ja sobie ostatnio kolejno wkręcam, że nie dam rady wykarmić, nie dam rady się tak dobrze zatroszczyć o wszystko i w ogóle jak to wszystko poukładać. I też się zastanawiam co jest ze mną nie tak - mąż się cieszy, zresztą planowaliśmy, chcieliśmy i niby wszystko ok, a ja myślę ostatnio o tym, że nigdy nie zdążyliśmy sobie na narty pojechać, że w sumie tak mało czasu mamy dla siebie, a jeszcze go będzie mniej. Ech życie.

pozdrowienia dla wszystkich i powodzenia na wizytach

Ja myślę że będę kochać oboje tak samo. To mój mąż na większy problem bo on sobie tego wyobrazić nie może ale mam nadzieje ze się przekona ze dzieci się kocha jednakowo.
Miila tak, wymazy z pochwy i odbytu bo szpital wymaga dwóch. Mała waży 1750g. Średnio tak 200 na tydzień a ja niecałe 2kg do przodu. ....

Ja się pytałam gin jak z tymi terminami porodów i mi powiedziała ze teraz to już tylko się bierze termin z OM bo z USG był wiarygodny do 10tc.

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Flawia super, duża dziewczynka <3 chcesz powiedzieć, że Ty masz póki co 2 kg do przodu? :O Ja mam 8 i już 'wymarzoną' siódemkę z przodu :S<br /> Te wymazy to wiem, nie wiedziałam tylko kiedy się to robi i czy to lekarz podczas wizyty czy jak, kurcze, to u mnie pewnie na kolejnej wizycie to pobierze, bo będzie już 32 tydzień, chyba spróbuję iść bez męża, bo nie chcę żeby widział jak mi babka pobiera wymaz z tyłka, echhh :P to wszystko takie krępujące.

Rajmani cudnie! to już prawie 2 kg :O jakie te nasze maluchy duże! nasz póki co idzie środkiem siatki centylowej i wg. tych wykresów końcowa waga to tak 3500-3600g. ale zobaczymy, jednak go wyjmą chwilkę wcześniej.

Marta ja też czasem podczytuje marcóweczki i właśnie widziałam, że już część rozpakowana, teraz do mnie zaczyna docierać, że między marcóweczkami a kwietnióweczkami jest mięsiac! różnicy.

No ja już dawno po wizycie, ale nim dotarłam do domu i zaspokoilam głod mineła nawet nie dłuzsza chwila tylko pół dnia.. Dziękuję za kciuki i gratuluję dziewczynom po dziesiejszych badaniach :-) za Majtynkę trzymam jeszcze kciuki :-)
Usłyszałam dzis duzo dobrych wiesci, chociaz pani gin była mało rozmowna.. Usg zrobiła dosyc sprawnie i tylko kątem oka widziałam zarys dziecka :-( no ale z małym wszystko ok, waży 1450g! :D i to podobno ok jak na 29 tc. Tego usg 3 trym nie bede miała, a troche mi skzoda bo ten drugi lekarz wszystko dokladnie pokazywał, bo ja dalej nie umiem patrzec na ten obraz usg.. No i co wazne! szyjka długa chociaz sie skróciła, ale ma ponad 4 cm wiec mam sie niczym nie martwic, a łożysko się podniosło! z 1 cm na 3cm wiec moge juz o siebie troche zadbac, oczywiscie bez przesady, ale zawsze :-) to mnie cieszy bo chcialabym chociaz spacerami poprawic moja kondycję, no i mozna bardziej przygotowac sie do sn fizycznie, do tego nie musze brac juz luteiny! sukces! zelazo dalej zostaje, no ale sie wchłania bo wyniki mam lepsze niz ostatnio.

Miila ten laktator tutaj własnie taki ma kolezanka która miala spore problemy z karmieniem i jest z niego bardzo zadowolona. Ma mi go pozyczyc, ale jakos tak chyba chcialabym miec swój.. wiec tu się jeszcze zastanowię, ale jakby co to po ten bede sięgała.
co do smoczków to kupiłam dynamiczne lovi i wlasnie dostałam, są fajne :-) takie
a rozważałam jeszce taki i pewnie bym wzieła gdyby był akurat u tego sprzedawcy dostępny, u którego juz brałam pare innych rzeczy min. dwie koszule do karmienia, no i tak- większość rzeczy szukam na allegro, nie mam za blisko sklepów a tak jest wygodniej i ceny są ok.

no u mnie rozstrzal w terminach jest z 1 usg 6 maja a z OM 25 kwietnia, nie wiem dzien w dzien bylo okolo 3 sierpnia wiec by sie zgadzalo z OM ale lekarz mowi ze 2 tyg pozniej, co prawda bylismy na.wakacjach, wymeczeni pobudkami corki i zdarzylo sie raz w tyg wyjazdowym takze juz zglupialam,tyle ze ja karmilam a to byla moja pierwsza i ostatnia miesiaczka. Sama nie.wiem podoba mi sie maj ale juz nie mam.sily na.ciaze.
Secondtry napisalas wszystko czego.sie.nie.moge doczekac, ta niezaleznosc ze sama zrobie, ze bez zadnych konsekwencji, ze brzuch ze mdli.
Co do tej milosci to jednak.sądzę jak Miila ze tak samo.sie.kocha tylko ja np. corka to byl.przelom w naszym.zyciu itd stalismy sie prawdziwa rodzina, balismy sie o.ciaze, itd a Syn bedzie kolejnym.dzieckiem tez zaplanowanym ale juz.nie.bedzie.takiej.rewolucji bo.siedzimy w pieluchach nadal, ale jego bedzie kocham tak samo.bardzo. Teraz tez z.kolei sie.boje czy bedac zajeta obowiazkami przy synu nie zanoedbam corki. Ja juz.chce kwiecien i nie.myslec najlepiej.
Secondtry nie mysl narazie o malzenstwie itd, ciezkie chwile zawsze sie odbijaja na.relacjach, ale skoro zdecydowaliscie sie na.2 to maz musial sie sprawdzic w 1 ciazy, ktora tez noe byla łatwa. Ale to juz.musicie razem przebrnac.

Ja wam powiem, ze moj maz przy kumplach to jest święty. Jego kumpel tyle razy sie staral.o dziecko w koncu sie udalo, zona zaczela.krwawic i nakaz lezenia juz w 2 miesiacu, a ten tylko ze znajomymi.nad jezioro bo przeciez goraco. Noe wiem nie.rozumiem takich. Poronila. Pozniej znowu sie starali.i teraz zaszla, jednak mi.byloby przykro ze on ma swoje super
zycie a ja mam uwazac.
miszka ja to yezbwlasnoe.w tv to w ciazy ogladalam ale teraz w tv trz mnie nie kreci. Niestety derby mnie dlugo omina, bo.sadze ze to nie dla dzieci. Siedzialam na trybunie obok.dziecka 5 letniego.i.z.ojcem je.. Falubaz! wrzeszczal, badz co badz uwielbiac swoj klub ale zeby odrazu dziecko tak uczyc yh. Szkoda slow, ja tam pelna kulturka;D
Nad morzem spotkalismy pare z rowiesnikiem córki i gadamy dlugo.i.smiesznie.i nagle.skad jestesmy, hehe wyszlo Falubaz I Stal hehe ale sie.smialismy, kibicujemy ale zeby sobie do gardel skakac to nie az tak.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

W lidlu byłam ok 10.00 tłoków nie było.. ale kosze były już tak mocno przebrane.. stanikow ze 3 szt gigantyczne rozmiary, co do ciuszków.. to chcialam spodenki na 62-68 i nie było juz co brac.. ale jakosc.. myslałam ze ta bawełna bedzie grubsza.. za to wzięłam skarpetki 2 paczki i rajstopki.

Miila pomiedzy niektórymi kwietnióweczkami i marcówkami jest nawet kilka dni :-) ja to jak patrze na suwaczki niektórych naszych dziewczyn i widze ok 60 dni, to mnie to lekkro paraliżuje.. tak spojrzałam na moje usg, i wg tego pierwszego pierwszego mam termin na 24.04 i to by mi odowiadalo bo to niedziela :D a tak z pozostałych i z om to 20.04 zobaczymy zatem.. Zaciekawiłas mnie ta siatka centylowa i zaraz poszukam moze gdzies w necie znajde i popatrze jak plasuje się mój szkrab

O miłosci sie nie wypowiadam.. wiem ze dziecko jest juz mi bliskie bardzo i nie wyobrazam sobie ze mogło by go nie byc, ale sa tez inne rózne dziwne emocje.. po prostu poczekam co czas przyniesie..

To ciekawe kto u nas na linii startu. Choc mam nadzieje, ze maluszki zaczekaja jeszcze z poltora miesiaca. Ja to raczej w pierwszej jednej trzeciej. Brr a mebelkow jeszcze nie ma (mialy byc dzis, ale chyba beda jutro) ani lozeczka. A dzis bylam w rosmanie. Chcialam kupic cos do kapieli i nawilzajace. Masakra z wyborem. Albo wcale nie pisze.albo od 1 miesiaca. A myslalam ze to bedzie najprostszy wybor ech

Bartuś 14.04.2016 r. :-*

http://www.suwaczki.com/tickers/zem36iye9v5ivesn.png

Dziekuje dziewczyny za kciuki, gratuluję pomyślny wieści. U mnie ehh no zacznę od dobrych stron... mały ok nie za duży 1350 g ale nerki bez zastoju serduszko bez dziurek... u mnie. .. szyjka z 5 .5 przez miesiąc mimo leżenia 3.28, mały silnie napiera na nią głową. .. przy badaniu palcen mowi ze az czuje ze jest wygieta.Dostałam 3x po luteinie dopochwowo, na przyszły wt nam skierowanie do szpitala na podanie małemu sterydów a mnie magnezu dożylnie+ badania w tym enzymy watrobowe tak przy okazji mojej wysypki..(akurat ma dyżury o mówi ze we wt mnie przyjmie a w pt jak będzie ok wypisze). także ciesze się ze synek zdrowy i staram nie załamywać reszta wieści, będzie prawdopodobnie wcześniaków ale jak podadzą sterydów to może będzie z nim ok. Pytałam o poród to mi mówi ze chyba zostanie matka polka jak będzie wcześniejszy poród bo neonatologoe mają najlepsza i ze raczej SN bo przy mojej kurczy owej macicy nie powinno być problemu. Ehh z żalu zjadlam pół toffifi...

Majtynka a który Ty jestes tydzien? 3,28 to wciaz duzo.., fajnie ze lekarz ma mozliwosc wziac Cie do szpitala i podania sterydów, kurde ja nie pamietam ile dokladnie ma moja szyjka ale skróciła sie przez miesiac ok 1 cm.. (tez głownie lezałam) i moja gin w ogóle sie tym nie przejela, wiec ja tez na razie podchodze do tego spokojnie.. teraz mam wizyte za 3 tyg, ciekawe czy wtedy sprawdzi mi szyjke.. A jesli chodzi o Twoje lezenie to kładz cos pod pupę, by ta była wyzej wtedy bedzie mniejszy nacisk główki i bezpieczniej dla Twojej szyjki, a 3 cm to wciaz duzo, poza tym mamy już luty wiec to tez dobra info :-) pilnuj się pozytywnych mysli i będzie dobrze :-) a tofifi sama chetnie bym zjadła..

majtynka przykro, ze szpital ale tak mysle ze juz sterydy? 3,28 wydaje mi sie duzo, chyba ze boi sie ze przez to napieranie sie cos zacznie. hmm. Wazne, ze wiesz na czym stoisz. a dlaczego musialas lezec przy 5 cm?
malaga a zobacz ziajka natłuszczajacy plyn do kapieli, ja uzywalam i uzywam nadal tylko przy malenstwie nie przesadzac z iloscia, bo dziecko bedzie sliskie, ja bralam szybko z wody i blisko kanapy w recznik.
w tesco za 10 zl, wszedzie ok taka cena. odrazu wlosy poki nie sa dluzsze mozna myc.

monthly_2016_02/kwietnioweczki-2016_43339.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Melly , że względu na wadę macicy , skurcze i niskie łożysko. Wiem ze ponad 3 to ok ale chyba go zaniepokoilo prędkość x jaka się to zmieniło, i w dalszym ciągu to ułożenie , mówił ze jak będę leżeć z nogami i tyłkiem do góry to powinien mi grawitacyjne podejść do góry a uparcie chciał napiera jeszcze bardziej. Jak postoje to niestety odczuwam skutki bo mam klubach ból i rozpiera. Nie stresuje Sue bo mnie uświadamia wcześniej ze x moja wada może być różnie i w sumie ciesze się ze dostane te sterydy ,będę spokojniejsza. Zresztą jak mnie po obserwują 3 dni pod rząd to będą wiedzieć w którą stronę to zmierza. Będę gruba... zjadlam jeszcze ciasteczka Rido z biedronki, zgaga mnie zaraz zje...

I ja jestem po dzisiejszej wizycie.
waga 1228,36g ( 29 tydzien 2dni)
kazałam dokładnie sprawdzić pleć, potwierdził dziewczynkę i sprawdzić rozszczep wargi bo o takich przypadkach ostatnio słyszałam- jest ok;)
badanie ginekologiczne ok , szyjka zamknięta

współczuje Wam przebojów z luteina- ja sama proszę o receptę, lepiej mi po niej, nie "ciąży" tak w dół.
Ostatnio czuję chyba swoje spojenie, zwłaszcza jak z boku na bok sie przewracam, tak trochę jakby tam zakwasy były.

Paciorkowca będziemy robić w 36 tyg

w lidlu kopiłam dziś 2 staniki do karmienia, miękki usztywniany. Nie lubię miękkich ale rzeczywiście prostsze w obsłudze, bo usztywniany maja tak zrobiony ze jak sie miskę odczepi to i tak jakoś zasłania pierś.

Miila niecale 2 kg od 02.01;) juz prawie 13+.teraz dzieciaki najwięcej rosną wiec z 4 kg jeszcze mi na pewno przybedziee; ( a myślałam że się w 15kg zamknę. Buuu
Wymaz pobiera się najwcześniej po 36tc wiec pewnie dopiero na kolejnej będziesz mieć. Chcesz powiedzieć ze mąż jest w gabinecie jak Ty lezeysz na samolociku? ????i obserwuje badanie? ????ja mojego wcale nie zabieram na wizyty....święty spokój i sobie spokojnie pogadam z innymi mamuskami;)
ataa ja omijam lidlowe ciuchy z daleka.....bawełna średnia, plamy nie schodzą nie warto.......nauczyłam się kupować na wyprzedażach w markowych sklepach gdzie ceny podobne a jakość nieporównywalna. Ale sama poprobujesz i znajdziesz markę jaka Tobie najbardziej pasuje.

majtynka najważniejsze że jesteś pod dobrą opieka i lekarz dmucha na zimne! Szyjka długa ale faktycznie jak masz wadę macicy i czujesz napór na szyjkę to lepiej reagować wcześniej.

Dziewczyny potrzebuje linka do dobrego pasa/body poporodowe go bo się zdecydować nie moge; (((

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Atta dokładnie te same smoczki mnie zastanawiają. Jeszcze zobaczę;)
Majtynka88 ale mi smaku narobilas na to tofifi ;)
Dzisiaj i ja byłam w Lidl. Chciała kupić sobie stanik miękki do karmienia a konkretniej do spania w nim ale tak jak i u was rozmiary były olbrzymie. Kupiłam pajacyk i dres dla malej a i jeszcze rajtuzki. Faktycznie spodenki były bardzo kiepskie gatunkowo. Zobaczymy jak będą wyglądały ubranka po praniu. Za to wstąpiłam tez do Tesco i tam trafiłam na promicje. Kupiłam jej getry body i 5 par skarpetek :) juz chyba nie będę więcej kupowała na razie bo potem nawet jej w to jie ubiore bo wyrośnie;)

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

Hej dziewczyny, ja znowu męża miałam na kilka dni, więc się za bardzo nie udzielam kiedy on jest :)
Jeśli chodzi o smoczki, kupiłam właśnie z Lovi, laktator mam ten ręczny z Aventu od szwagierki. Patrzę na moją list wyprawkową i już jest całkiem nieźle, chociaż cały czas czekam na info, że mój wózek i fotelik są już do odbioru :D W weekend zaliczyliśmy IKEĘ, więc czekam na koniec remontu i będę ogarniać pokój i w końcu wezmę się za pranie i prasowanie.

Malaga jeśli chodzi o kosmetyki dla dzieciaczków, poczytaj sobie analizy sroki Tekst linka ja głównie tym się posiłkowałam przy wyborze, do kąpieli mam płyn z Rossmana, jeśli chodzi o nawilżanie mam zamiar używać oleju ze słodkich migdałów, którego używam teraz do brzucha :)

Gratuluję wszystkim dziewczynom udanych wizyt, ja mam dopiero 10.02 i już się nie mogę doczekać, a podobno mój gin w marcu na urlop idzie, co troszkę mnie przeraża, ale zobaczę co powie na wizycie, pewnie wyznaczy zastępstwo :)

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6anliryno1zd8.png

Przyznaje ze te rzeczy dzis w lidlu nie były warte swej ceny, co mnie zaskoczylo bo w grudniu wpadly mi w rece dwa dresiki lupilu i naprawde sa super,
Mam pytanie do mam, czy znacie pieluszki lidlowe toujours? Czy mozecie cos o nich powiedziec? Bo wiem ze dada ma dobre opinie, chyba o tych rosmanowskich tez pisalyscie ze sa ok, dobrze kojarzę?

Ataa - dziękuję Ci pięknie, jak już to kupię taki, te elektryczne to tak jak mówisz - dojarki i na maksa mnie brzydzą.
Zaraz sobie poszukam tych tabel o których mówisz :) zobaczymy ile mój mały może mieć na koniec.

Malaga82 ja też próbowałam ostatnio zrobić już całe zakupy, ale w rossmanie nie mogłam się w ogóle odnaleźć, chyba zdecyduje się na te Momme do mycia i pielęgnacji, chciałabym tylko zobaczyć jak i czy one pachną a we Wrocławiu są w jednym rossmanie.

Majtynka ja myślę, że nie masz co się denerwować :* szyjka się skraca, bo jesteś wyżej w ciąży i dlatego, że mały jak mówisz - napiera. Nasze ciało powolutku się przygotowywuje do tego co czeka nas w kwietniu. Stosuj się do zaleceń i głowa do góry :) a tofifi też ostatnio jem ciągle :P

Takaona super, że dziewczynka potwierdzona i że wszystko w porządku :)

Flawia mój mąż nie opuścił ani jednej wizyty, nigdy nie zaląda jak leżę na fotelu (nie jest na przeciwko :P ), także tu jakiejś spiny nie mam :)
Jeśli chodzi o ten pas - ja też potrzebuję najlepiej link, bo też nie umiem dokonwać wyboru, Vena polecała takie jakby zapinane w kroku, ale ja nie mogę nic takiego znaleźć u nas w kraju.

Vena co tam tak cichutko? wszystko w porządku? :)

Coś mi świta ze teraz nasze maluchy nie będą już takie aktywne bo mają coraz mniej miejsca, może Magda potwierdzi czy dobrze zapamiętałam. Ja tez ostatnio narzekam ze mój mały zrobił się bardziej leniwy...