Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Hej dziewczyny i heroski( heltienne ;) ),
Piszecie aż miło, u mnie ok we wtorek mam połówkowe, ptzytrzymajcie proszę wolnego kciuka żeby wszystko było dobrze, bo tradycyjnie mam stresa.
Czytałam wszystko co pisałyście o kosmetykach i jestem zdania, ze less is more , także stawiam na minimum, olej migdałowy do skóry, jakiś eko płyn do mycia zastanawiam się nad naszym rodzimym Sylveco, uzywam ich na codzień sa fenomenalne a skład super prosty, chusteczki ekologiczne tylko na spacer , w domu dupsko pod kran, pieluchy wielorazowe i tyle, aha w razie W màka ziemniaczana i może jeszcze jakis krem ale musze zrobić badanie rynku : P
Secondry , co do wozkow biegowych to ja stawiam li i jedynie na taki ( baby jogger city elite) u nas w gorach i przy aktywnym trybie zycia to podstawa ;)
Dziś mialam mega fuksa na ryneczku, kupujac marchew utrafilam torbe do wozka , na pieluchy, ktora jedniczesnie jest krzeselkiem do karmienia w restauracji np za ...uwaga 10 zl , stan ideal :) Sprawdza. w domu. firma hoppop , torba celebrytow 80 ojro : D takze szał :)
Heltienne , to wlasnie w Norwegii nauczyłam sie piec chleb, tamtejsze ceny nas sprowadzily na ziemie . Jest super blog kobiety , Polki mieszkanacej z rodzina w NO, moze znasz trzyimy.pl polecam, bardzo ciekawe spostrzeżenia ;)

Aha upolowałam tez cudne rozowe body z falbanka ala balerina za 3 zl ( nowka by Next) wiec jesli jednak okaze sie ,ze bedzie syn to w sumie w epoce gender tez ujdzie c' nie ? : P

Jestem przerażona doniesieniami z Francji......

Helenka❤️Ziemowit❤️Jagódka❤️

Hej dziewczyny i heroski( heltienne ;) ),
Piszecie aż miło, u mnie ok we wtorek mam połówkowe, ptzytrzymajcie proszę wolnego kciuka żeby wszystko było dobrze, bo tradycyjnie mam stresa.
Czytałam wszystko co pisałyście o kosmetykach i jestem zdania, ze less is more , także stawiam na minimum, olej migdałowy do skóry, jakiś eko płyn do mycia zastanawiam się nad naszym rodzimym Sylveco, uzywam ich na codzień sa fenomenalne a skład super prosty, chusteczki ekologiczne tylko na spacer , w domu dupsko pod kran, pieluchy wielorazowe i tyle, aha w razie W màka ziemniaczana i może jeszcze jakis krem ale musze zrobić badanie rynku : P

Secondry , co do wozkow biegowych to ja stawiam li i jedynie na taki ( baby jogger city elite) u nas w gorach i przy aktywnym trybie zycia to podstawa ;)

Dziś mialam mega fuksa na ryneczku, kupujac marchew utrafilam torbe do wozka , na pieluchy, ktora jedniczesnie jest krzeselkiem do karmienia w restauracji np za ...uwaga 10 zl , stan ideal :) Sprawdza. w domu. firma hoppop , torba celebrytow 80 ojro : D takze szał :)

Heltienne , to wlasnie w Norwegii nauczyłam sie piec chleb, tamtejsze ceny nas sprowadzily na ziemie . Jest super blog kobiety , Polki mieszkanacej z rodzina w NO, moze znasz trzyimy.pl polecam, bardzo ciekawe spostrzeżenia ;)

Aha upolowałam tez cudne rozowe body z falbanka ala balerina za 3 zl ( nowka by Next) wiec jesli jednak okaze sie ,ze bedzie syn to w sumie w epoce gender tez ujdzie c' nie ? : P

Jestem przerażona doniesieniami z Francji...

Heltinne moze i faktycznie za duzo naczytalam sie ksiazek o radykalach zabijajacych w imię religii, tez nie zrozum mnie zle, nie mam nic do nich dopoki szanują innych ludzi. I jednak tak jak mowisz Ci zli wykorzustuja religię wiec jak tu się nie pogubic?

Agabalbina zagrazona ciaza to taka sila wyzsza, tez sie z tym zmagam, leżenie to jest cos co pomaga, ale tez mi kręgosłup odmawia posłuszeństwa, tez brakuje mi sil na cokolwiek, czasami sie buntuje i ide na uzszy spacer ale pozniej żałuję a im bardziej czuję dziecko tym wieksza swiadomosc ze moge zrobic mu krzywde, a pisze o lenistwie bo moglabym robic wiele na lezaco, czytac chociazby co bardzo lubie, ale no nie idzie mi.. marnotrawie czas i co gorsze nie mam wyrzutów. Tzn zazwyczaj nie jest mi z tym zle..

Nat34 cos mnie chyba ominelo, mieszkalas/mieszkasz w Norge?
Bloga nie znam,ale zerkne.

Ale z Ciebie ekomama :)
Ja troche nie jestem pewna jesli chodzi o naturalne oleje i skore noworodka. Chyba niezbyt wskazana jest oliwa z oliwek z tego co mi wiadomo. Osobiscie, jesli moge to wybieram naturalne, w kazdym razie staram sie unikac wszelkich PEGow czy SLS o ile to mozliwe.

Ja tez poje plukalam pod kranem, po solidnej kupie. Nie noworodki, ale troche juz starsze. Szybki i dokladny sposob.
Maka ziemniaczana tak,ale jako krochmal do kapieli do atopowej skory,tak robi kolezanka. Ale nie sypalabym na pupe raczej...

Taka torba/nakladka na krzeslo to super sprawa,uszyje jak odzyskam reke.

3mam kciuka

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆25.04.2016 godz.7:27☆
☆52cm, 3620g☆

Heltienne nie mieszkam w Polsce, mieszkalismy w NOrwegii za srudenckich czasow , wlasciwie pomieszkiwalismy przez ok 6 mcy. O emigracje otarlam sie w Hiszpanii , mieszkalismy tam 3 lata ale w sumie tu nam najlepiej :)
Olej migdałowy zwlaszcza organiczny jest jednym z najdelikatniejszych , ale warto sprawdzic, czasem dzieci nie reaguja dobrze na taka forme nawilzania. DO kapieli oprocz ww krochmalu swietnie sprawdza sie tez siemię lniane , ten glut zaparzony bez pestek wlany do wiadra( my uzywamy wiadra kapielowego).
POwiem WAm, ze ja przy dwojce tez uzywala. tylko pampersow ,chusteczek i jic sie nie dzialo,ale teraz moja swiadonosc jest wieksza i kurde nie moge sie zgodzic na ten caly syf, ktory jest tam zawarty i na pewno nie jest to neutralne dla skory, zreszta ja sobie nie wyobrazam chodzenia dwa lata w podpaskach :p

Dzisiejszy dzien jest taki slodko-gorzkrano super euforia i radość po usg ze wszystko dobrze (maluszek rosnie i wiercil sie tak bardzo ze nie udalo sie zmierzyc crl ;) a pozniej odpalilam wiadomosci i poplakalam się gdy przeczytałam co się stalo. Z jednej strony ze to dotknelo tylu niewinnych ludzi, z drugiej pomyslalam o tym (bardziej egoistycznie) co czeka mojego maluszka.. i jak kruche potrafi byc zycie.

monthly_2015_11/kwietnioweczki-2016_39332.jpg

♡ Anielka♡ 04.05.2016

Straszne wydrzenia we Francji, nie miesci mi sie to w glowie, jak mozna zabijac w imie jakiejkolwiek religii. Tragedia, niesamowita tragedia dla rodzin i bliskich... Nie jestem rasistką, nie dyskryminuje roznorodnosci, ale po 11 wrzesnia mam w sobie dystans do islamu, szczegolnie tego radykalnego. Czesto jestem zawodowo w GB i idac ulicami Londynu podziwiam ten tygiel kultur i nacji i zarzucam sobie, ze balabym sie tu zyc, ale po takim dniu jak dzis jednak dystans nie zniknie...

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!

Miila ja tez dzis od rana walcze z rzygiem pod gardlem, nie wiem kto wygra, ale gorzej sie czuje niz ostatnio. Znowu sofa all day, zamiast odrobiny ruchu. Moi chlopcy w lesie, potem drobne zakupy w Ikea i kino maja w planach, a ja nie moge sie ruszyc z nimi...
dziewczyny po badaniach gratuluje dobrych wynikow, juz macie spokojniejsze glowy:)
agabalbina widze ze mamy podobna technike wstawania z gleby, albo mąż albo silne odbicie rekoma od dna:) masakra jakaś sie dzieje.
Ja poruszam sie jak Muminek, mimo ze to dopiero 18tc, az sie boje pomyslec co bedzie w 30tc! Dziwg bede zamawiac!
Vena piekne rękodzieło:)

I od rana mam jakąs mega potrzebe zeby sie napic cieplego czerwonego barszczu... Och wszystko za barszcz taki od mamy! Ciekawe, czy to organizm domaga sie zeleza czy poprostu tak poprostu barszcz, bo barszcz:)

secondtry to chodzenie to tez mam takie dziwne Szczegolnie jak te plecy mnie lamia to w witrynie sklepowej widzialam ze jak stara babcia ide Drobne kroczki, sztywna dupa i lekki przechyl do przodu A co bedzie po porodzie? jakos nie wierze zeby przeszlo cudownie
A tym barszczem to mi przypomnialas ze mam zamrozone krokieciki od mamy :D tylko tego barszczu nagotowac
Moze masz racje z tym domaganiem sie czegos przez organizm Ja nie lykam zadnych witamin bo poprostu mdli mnie i bekam nimi ale za to owoce pochlaniam Kiwi to bylo przez dwa tygodnie nr 1 dziennie po 6 szt Teraz jest akcja na ananasa Tylko nie czaje dlaczego tak szybko znika w sklepie Doslownie dzisiaj wzielam z pudla pelnego a jak wracalam juz nie bylo ich wogole Moze nie tylko ja jestem w ciazy :D

Gość Marty leb obdarty

Agabalbina, ja tez opcja owocowy monster, obecnie pomarancza, mandarynki i grejfruty a wczesniej biale winogrona i jablka. Nie moge przestac, rzucam sie na nie jak szaleniec.
Ja dopiero 2,5 kg do przodu, w prawie 18tym tygodniu, ale z tego co czytalam to ok bo przed ciaza bylam na granicy wagi ciezkiej (resztkami sil trzymalam sie po wlasciwej stronie BMI)
Straszne te wiesci z Paryza, jestem wsciekla na to co sie dzieje i na tych wszystkich oszolomow, ktorzy czuja, ze moga zabijac niewinne osoby dla swojej ideologii. Coraz bardziej przychylam sie do mysli, ze wszystkie religie sa zle, ryja ludziom mozgi i przynosza wiecej zlego niz dobrego.
Ja w poniedzialek mam skan i mam nadzieje, ze wszystko bedzie ok i ze dowiemy sie jaka plec.
Ps wielkie dzieki za wszystkie sugestie i listy, ja do tej pory nie mam jeszcze absolutnie nic, ale jak zaczne kupowac w styczniu, bede wiedziala od czego zaczac.
Marta

Ale jestescie okrutne, ja nie mam w nawet domu pol zlamanego buraka.
Zreszta i tak u nas ciezko zdobyc, w miescie ciut latwiej.
To taki smieszy kraj gdzie korzen pietruszki sprzedawany jest na tackach po 2 sztuki. Z burakami podobnie eksklusywne warzywo ;)
No i zrobilyscie mi smaka na barszcz...
To nie fair.

Takie chodzenie przechodzi... zazwyczaj .A teraz zmienia sie punkt ciezkosci, stabilnosc itd. A jak jeszcze do tego dojda problemy z miednica i spojeniem lonowym to sposob poruszania sie ciezko nazwac chodzeniem. Ja to chodze jak pingwin albo dociagam lewa noge do prawej,masakra. Taka pamiatka po poprzednich ciazach. Mialam robiona blokade z kortyzolu, pomoglo na jakis czas.
Na rtg widac zwyrodnienie jak u 50latki. Lekarz mnie "pocieszyl" slowami:to nieoperacyjne, endoproteza kiedys tu nie pomoze. Jak sie nie zatrzyma to moze byc ewentualnie tylko gorzej....

Ostatnio fizjoterapeutka stwierdzla,ze lewa stona jest asymetryczna,nawet miesnie duzo slabsze,bo przez lata nieswiadomie ja oszczedzalam.

Wiec jesli Wam podobna pamiatka zostanie po ciazy to nie olewajcie myslac samo przyszlo samo przejdzie, jak ja kiedys, lepiej udac sie na rehabilitacje

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

agabalbina cos w tych zachciankach musi byc, albo nieswiadoma mądrosc kobiecej podswiadomosci:))
Ja niestesty witamin tez nie mogłam, nawet kwasem foliowym wymiotowalam. A jak patrze na te swoje zachcianki to wlasnie jadlam to co kwas foliowy zawieralo, chociaz wiem ze to malo moze byc:(
Dzien bez bannana obowiazkowo i 3 pomarancze tez, a jak sklep na osiedlu pokazuje mi pusta półke to sok pomaranczowy idzie w ruch.
Teraz faza na mozarelle od 2 tygodni, jedna dziennie (moze to potrzeba wapnia, bo mlekiem rzygam jak fontanna).
Ciaza to bardzo dziwny czas dla mnie.

A co do zycia/sposobu chodzenia po porodzie, dla mnie wszystko jest lepsze od bycia w ciazy:) Po 5 dniach w szpitalu doszlam troche do siebie, potem zaczely sie spacery piekne lato, slonce, forma wracala z godziny na godzine, chudlam w oczach i ta mega radość, ze dziecie juz bezpieczne po drugiej stronie i znowu moge wszystko!
Pologu jakos nie odczulam jako nic trudnego, moze dlatego ze mialam szybki porod i nie ucierpialam jakos fizycznie.
Jedyne co pamietam, to fakt, ze po porodzie spuchly mi strasznie nogi, przez kilka dni schodzila mi opuchlizna od kolan w dol, smiesznie wygladalo:) A druga sprawa to w jakims 5-6 tygodniu pologu wypadaly mi wlosy garsciami, to reakcja na zmiane poziomu hormonow i wsjo:)
I zycie znowu stalo się piękne:))

Ataa ja tam mam sentyment do Roberta ;) tak ma mój najmłodszy syn. Straszy to Szczepan, teraz Klara więc my idziemy w dość tradycyjne imiona.
U nas po zamachu mobilizacja na lotniskach, ambasadach, dużych miastach … w San Francisco duży odsetek Francuzów, więc jest smutno.
Prawda jest taka, że na wojnie cierpią niewinni po obu stronach. Szkoda ludzi …

Dziewczyny super, że badania wyszły super i miałyście okazję podglądnąć baby. Trzymam kciuki za nadchodzące terminy.

Hehe a u mnie buraki w lodowce, więc idę zrobić sobie buraczany koktajl na śniadanie ;)

A na bóle kręgosłupa to polecam te ruchy-proste, ale robione często dają super ulgę.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Heltinne współczuję tych dolegliwości, nic przyjemnego.. nie do konca rozumiem jak to sie dzieje. Ja rano jak sie budze to zastanawiam sie co sie stalo z moim łóżkiem, zawsze bylo wygodne a teraz miejsca nie moge sobie znalezc, i masz rscje ze po ciąży trzeba bedzie sie poważnie wziac za siebie by później bardziej sie nie męczyć... przykro mi ze Tobie nie mozna juz pomóc, ale masaże może mogą Ci chociaz ulżyć?

Mialo byc " dzien bez banana niemozliwy i obowiazkowo 3 pomarancze"

Buraczkow brak, meza co by przyniosl ze sklepu też, wiec szpinak doprawiam wlasnie. Tez nie wiem dlaczego - bo poza ciazą nie jadam szpinaku na cieplo, tylko surowy w salatkach...

heltinne bylam w No tydzień, zeby zobaczyc trondhaim, bo mialam tam wyjechac na wymiane studencką, jak zobaczylam ceny i przeliczylam stypendium Erasmusa to starczyloby mi na 1,5 tygodnia zamiast miesiac. Wybralam Barcelone...

te wypadajace wlosy to nie tylko przez hormony ale duze braki w organizmie, bo prawda jest taka, ze dzidzius z nas wszystko wyciaga.
Ja stacilam chyba polowe wlosow po drugiej ciazy :(

Ataa teraz masaze jak najbardziej, bede chodzic chyba do konca ciazy. Moze uda mi sie do tego zalatwic rehabilitacje reki, czekam na wizyte u neurologa i wtedy zobaczymy.
A po ciazy musze wziac sie za siebie,tym razem tego nie zaniedbam. Kortyzonu drugi raz raczej nie wezme bo to duze ryzyko efektow ubocznych.

secondtry to 2 drugi porod w takim razie dobrze sie zapowiada,bo jest zazwyczj latwiejszy. A jak dlugo rodzilas?

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

secondtry podobalo Ci sie w Trondheim? Ja tam jeszcze nie dotarlam niestety. No ceny sa obledne to fakt, ja do tej pory nie moge pozbyc sie nawyku przeliczania na zlotowki...

Szpinak koniecznie z jajkiem ze wzgledu na szczawiany, jest wiecej niz w szczawiu wbrew temu co sie powszechnie sadzi

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

A ja właśnie wciągnęłam parówki zapiekane w szynce i serze.nie jadłam czegoś takiego od dobrych kilku lat.
Hmmm...dojść nie mogę czego mój organizm potrzebuje.
Podkreślam tez dziecku zupę krem z pomidorów z bazylia Pan Pomidor. POLECAM.
Ja od kilku dni wygodnie sobie śpię bo przywiozłam od mamy moja poduszkę ciążową.

secondtry ja szpinak baby uwielbiam w sałatce z gruszką marynowaną, granatem i serem kozim.....lekko skropioną octem jablkowym...oj.....chyba mam pomysł na kolacje:)

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Ja piernicze juz nie wiem co bede jadla Pewnie nic bo sie zdecydowac nie bede mogla
heltinee tu tez jarzyny sa inaczej traktowane pietruszka w korzeniuna tackac jak u ciebie, chrzan to na egzotycznym dziale szukam ale za to seler jest jak zmutowany Glowka to poprostu wielki leb jak pilka do nogi, ogromne ilosci pora, cykorii, rzepy A kapusty kiszoneej nie maja :D
Czujecie jak mnie Polska tv straszy ze w Antwerpii na lotnisku samolot z bomba, a ja kolo 5 km mam do niego Tyle ze w Belgijskiej TV jeszcze nic nie bylo ...