Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

@Heltinne u mnie nie ma wyjścia - czyt. ostra astma oskrzelowa, jestem na lekach nawet w ciąży :( lekarz prowadzący powiedział, że nie widzi innej możliwości + gdybym spróbowała naturalnie, jest to niebezpieczne i dla mnie i malucha. To nie jest moje widzi mi się :) gdybym mogła, wolałabym sn.

Dziewczyny tak czytam o Waszych wyprawkach, ja mam zwykly przewijak nakladany na lozeczko, nie chwieje sie a i tak dziecka nie wolno zostawiac. A mi sie i tak nie przydal za dlugo bo mi kazdy lekarz kazal nie uzywac chusteczek nawilzanych. Bralismy ciepla wode i przemywalismy pieluszka tetrowa. Jak bedzie chlopak teraz to moze sprobuje bambino bo sa delikatne a jak nie to znowu woda.
I uwaga dla tych co wiedza ze corka: przez to ze sa pampersy a nie jak kiedys tetrowe to wiele dziewczynek ma sklejone wargi sromowe mniejsze i wtedy trzeba do urologa. Akurat padlo na masza corke, teraz zdaje mi sie ze juz sie odklejaja czeka nas kontrola i jak cos rozcinanie.
A u mnie mdlosci a od tamtego tygodnia bez wymiotow. Jutro gin wiec zobacze co i jak, bo ruchow nie czuje jeszcze wiec pozostaje usg. Ogolnie jest ok ale jak zawsze glowa pelna spraw dotyczacych corki. Poki nir znam plci to nie kupuje nic.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Ensueno muszę spróbować tej metody po ciąży :D

Na te sklejone wargi to prewencyjnie u mnie w szpitalu mówią, właśnie o natłuszczaniu wazeliną, ma też to działanie izolujące delikatną skórę przed wilgocią… i substancjami drażniącymi mocz, kupa.
Przy pierwszym dziecku sama robiłam zestawy chusteczek z mydłem, ale przy drugim już delikatne chusteczki. Jak duża kupa i jest już podrażniona skóra to woda, choć i wtedy płaczą że boli.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

To ja chyba jestem szczęściara bo mój syn nigdy nie miał nawrt czerwonej pupy a od początku był w pampersach i wycieralam go tylko chusteczkami.opcja kąpieli całościowej po kupie pojawiła się dopiero jak zaczął robić ja na siedząco i pochodziła po plecach na kark;)
U dziewczynek sklejone wargi a u chłopców napletek.u nas dopiero teraz się odkleil.

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

tyle sie mowi o zdrowym odzywianiu, zwlaszcza w ciazy...
A ja wlasnie wciagam goracy kubek a na podwieczorek jeszcze lepiej: chipsy paprykowe :P
Ale to przez moja corcie kochana,ktora wyslalam do sklepu po jablka i jogurty. Zgadnijcie z czym wrocila? Z duza paczka chipsow... :-/
Jutro za to musi kupic jogurty i jabluszka ze swojego kieszonkowego,tak dla zasady. Zeby jej sie znow kiedys nie "pomylilo" ....
Przynajmniej sie podzielila,nie moglam dziecku odmowic przeciez ;P

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆25.04.2016 godz.7:27☆
☆52cm, 3620g☆

Flawia moj Misiek bardzo sie nacierpial z powodu sklejonego napletka, robily mu sie stany zapalne, siusiak bbyl jak bania, nawet ropa podszedl raz. Lekarz nie powiedzial, ze to z powodu pampersow...

Moj wyprobowany sposob na mocno podrazniona pupe zamiast przmywania, splukiwanie letnia woda i dmuchanie na pupe przy pprzewijaniu. I wtedy na 100%nie chusteczki...
Dzieci maja rozna skore i roznie reaguja. Moje dostawaly wysypki i odparzen(skojarzylam to po czasie i konsultacji z polozna),mlodsza mniej bo uzywalam b.rzadko.
Sa tez dzieci, ktorych pupa wyglada jak obdarta ze skorki (kupa w nocy+chusteczki),naogladalam sie w pracy...

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Tzn w szpitalu bylismy na rotawirusy i ogledziny dziecka. Mowili ze sklejone to czesta przypadlosc odkad sa jednorazowe pampersy. No ja nic nie uzywalam oprocz sudocremu na odparzenia. A tak to woda mylam i wietrzylam a mimo to jest. Nie wiem Vena mi kazali po prostu od pierwszych dni nie uzywac chusteczek. A sie wkurzylam bo odparzenie miala juz w szpitalu bo tam siku to tylko zmiana pampersa i zadnej chusteczki nic a jak mi ją dali to tego samego dnia juz ze moje chusteczki podraznily, nie wiem czy to one czy ja bo szczerze nie zagladalam czy zdrowa pupa. A 2 dni byla w inkubatorze.
No tak czy siak trzeba patrzec jak sie sprawy maja.
Aaa i tez gadali ze bakterie w moczu bo chusteczkami przenosze. Eh. Dziewczynki i male i duze bardzo sa narazone na infekcje. Ja bardzo dbam o higiene i maz a jednak nie raz mialam bakterie a w ciazy nic.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

A heltinne niby tak ale dziewczyna zostawila na przewijaku zeby wyrzucic pampersa w przychodni a ze moj maz trzymal corke to ja podbieglam do przewijaka bo juz mialam czarne wizje. Nie wiem tyle osob opowiada ze dziecko sie sturlalo z lozka, moja ma 15 miesiecy i nic nigdy nie spadla. Masakra ja mam duuza wyobraznie heh smieja sie ze dziecka za plot nie puszcze ale puszcze tyle ze smieja sie Ci ktorzy gadaja ze juz szykuja psy na kawalerow bo corka juz nastoletnia.

No nas to tylko pupy gnębią, ale lekarze w tej kwestii są zgodni tak delikatna skóra pomoże jedynie odpieluchowanie… faktycznie przy starszym przeszło jak ręką odjął. Młodszy już się "wietrzy" po każdej pieluszce do 2h… napletki mieli sprawdzane zaraz przy wypisie że szpitala, bo lekarze nie pamiętali kiedy przed nami rodzice nie chcieli obrzezać chłopca ;)
Melly nie wiem jak to jest, bo o tych wargach to tylko z Polski znajomi mówili, tu w około 90% dziewczynek po znajomych i wszyscy mówią, że ani infekcji, ani sklejone wargi, ale wszyscy zawsze stosują wazelinę. Nie wiem, sprawdzę bo wcześniej temat mnie w ogóle nie dotyczył …

wiesz, Melly licho nie spi. Twoja reakcja byla jak najbardziej wlasciwa.Lepiej miec zbyt bujna wyobraznie niz pluc sobie w brode, ze jej w pewnym momencie zabraklo.
A z dziewczynkami i ich infekcjami to prawda. Wazne aby pamietac o wlasciwym kierunku przemywania, mozna uniknac wiele problemow.

Moj synek odpieluchowal sie na wlasne zyczenie przed ukonczeniem 2 lat. Bardzo podobalo mu sie siusianie do ubikacji.
A ja doszlam do wniosku, ze kupowanie pieluch dla dwojga srednio mi sie oplaca, wiec nie mialam nic przeciwko. Pieluchy tylko na wyjscie do 2,5 lat.

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

@Vena no tak, to już jutro! jejku, jak ten czas leci :) jeszcze nie dawno zazdrościłam u marcóweczek, że są na etapie prenatalnych, a my jeszcze miesiąc, a teraz już u nas połówkowe się zaczynają, ahh :)

Dziewczyny, ja dzisiaj CAŁY dzień siedzę na necie i czytam o kosmetykach i pielęgnacji malucha. Zrobiłam sobie wstępną listę, nie wiem jednak kilku rzeczy, mianowicie:
1. Czy potrzebna jest oliwka do ciałka?
2. Czy jeśli oliwka sporadycznie, na newralgiczne partie ciałka, to normalnie jakiś krem/balsam?
3. Czy kremem do ciałka można posmarować buźkę?
4. Czy krem przed wyjściem na spacer w okresie wiosennym powinien mieć jakieś filtry? jeśli tak, to czy muszę mieć osobny do stosowania np. po kąpieli?

Moja wstępna lista, jeszcze niczego nie kupiłam, bo dalej pewna nie jestem co i jak,
1. Do mycia - Coslys, Morelowy Płyn do mycia niemowląt 2w1, 250 ml
2. Sylveco - zasypka do pupki jeśli mąka ziemniaczana nie da rady.
3. Momme - oliwka pielęgnacyjna i mleczko pielęgnacyjne.
4. Woda termalna Uriage - na odparzenia, na pupę po zmianie pieluchy, do przemycia buzi itp...do kupienia w aptekach
5. Do mycia pupy zamiast chusteczek - Alphanova Bebe Organiczne mleczko z migdałami do mycia niemowląt - 500ml
6. krem do buźki ?

Miila
1, 2.Oliwka TAK, na cale cialko po kapieli, wlacznie z glowka. Krem czy balsam wtedy juz nie. (ja stosowalam gdy byly juz znacznie starsze)
3.ja mam zimowe dzieci wiec do buzki uzywalam krem na mroz i wiatr, przed spacerem.
A tak to nie jestem pewna,ale chyba lepiej osobny do buzki
4. z filtrami. Nie trzeba takiego po kapieli (ogolnie to oliwka po kapieli)

ps. a po co ta maka czy zasypka?

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

"1. Czy potrzebna jest oliwka do ciałka?
2. Czy jeśli oliwka sporadycznie, na newralgiczne partie ciałka, to normalnie jakiś krem/balsam?
3. Czy kremem do ciałka można posmarować buźkę?
4. Czy krem przed wyjściem na spacer w okresie wiosennym powinien mieć jakieś filtry? jeśli tak, to czy muszę mieć osobny do stosowania np. po kąpieli?

Wybrałabym mleczko/lotion do ciała po kąpieli i można go stosować na buzię.
Mam krem tylko na wyjście w zimne dni ochronny i jest on z filtrem zawsze, ale u mnie nawet w pochmurne dni jest duże natężenie UV nie wiem jakie są zalecenia w Polsce … na lato na pewno bym miała filtr. Mi wygodnie jest mieć zawsze w torebce taki zestaw jak poniżej na zdjęciu.

Moja wstępna lista, jeszcze niczego nie kupiłam, bo dalej pewna nie jestem co i jak,
1. Do mycia - Coslys, Morelowy Płyn do mycia niemowląt 2w1, 250 ml
2. Sylveco - zasypka do pupki jeśli mąka ziemniaczana nie da rady.

Tu trudno mi doradzać, bo zawsze mi odradzali zasypki, bo zatykają pory… generalnie samo zło, ale nie sprawdzałam tematu tylko przyjęłam, że nie stosować…

3. Momme - oliwka pielęgnacyjna i mleczko pielęgnacyjne.

Ja osobiście wzięłabym tylko mleczko

4. Woda termalna Uriage - na odparzenia, na pupę po zmianie pieluchy, do przemycia buzi itp...do kupienia w aptekach

Fajna opcja sama stosowałam dodatkowo kiedy ulewali w ciągu dnia, żeby odświeżyć skórę. Generalnie zawsze myłam buzię przed kąpielą wodą termalną wraz z uszami, bo zawsze gdzieś tam zaleciało mleko, a w kąpieli ciężko pilnować żeby nie zamoczyć uszu

5. Do mycia pupy zamiast chusteczek - Alphanova Bebe Organiczne mleczko z migdałami do mycia niemowląt - 500ml

Myślę, że spoko opcja choć ja idę w chusteczki ;)

6. krem do buźki ?"

Tak jak pisałam wyżej

monthly_2015_11/kwietnioweczki-2016_39171.jpg

@Heltinne dzięki, to pierwszy maluń, więc nie do końca wiem co i jak. Zasypka w razie W. chyba bardziej, na odparzenia, choć nie wiem? to mleczko do stosowania zamiast chusteczek niby - na pewno będę robić to naprzemiennie z chusteczkami, nie wierzę, że w nocy będzie mi się chciało paćkać tym i wacikami, ciężki temat ogólnie, nie sądziłam, że wybór jest aż tak wielki.

o Vena widac, ze Twoja nie mialy ciemieniuchy, inaczej po kapieli stosowalabys oliwke.

Ja mialam 22 lata gdy urodzilam moje 1. i bylam totalnie zielona w dodatku bez neta w wynajetym mieszkaniu.
Robilam wszystko tak jak mi powiedziala polozna przy pierwszej kapieli w szpitalu.
Ona tez odradzala zasypki, ze niby grudki sie robia i draznia skore. No i nie uzywalam...

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Miila tak jak pisze Heltinne filtry na zewnątrz. Zimą w Polsce stosowałabym tylko w słoneczne dni, bo jednak dodatkowo odbija promienie od śniegu…

Dzieci, są różne ale chyba większość lubi szybką obsługę po kąpieli, osobiście postawiłabym na jeden kompleksowy kosmetyk typu od od stóp do głowy, bo nie spodziewaj się cierpliwości, a generalnie zakładanie kremu z filtrem to jest wymysł okrutnej matki :D przynajmniej wg nich chłopców