Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Ciaza316
czarna.ana
Ciaza316
Farbuje wlosy to mam chwilke. Ten czas tak szybko leci.
Peonia cos Ci odpisywalam odnosnie mamy ale widze ze chyba nie wyslalam i juz nie wiem co chcialam pisac:-)
Strunka, jak Smerfetka i duzy Smerf?

Też farbuje właśnie włosy :) ciekawe jak mały zareaguje bo zmieniam kolor :P

I jak zareagowal? Ja ten sam ale zawszejak mam wlosy inaczej niz zwykle np mokre czy rozpuszczone to Mala sie przyglada i taki usmieszek puszcza:-)

Moja zmiana nie okazała się tak bardzo radykalna :) z czarnych włosów - wzięłam farbę intensywna czerwień i wyszedł mi kolor burgundowy :) mały pobawil się włosami i już. Za to mąż stwierdził tylko że moich włosów to nic nie bierze także tego...... :)

Czesc mamusie. Jestem daleko do tylu bo pogniewalam sie na forum. Mialam tyle do napisania i caly czas mi wychodzil blad. To jest ogromny minus tego forum.
Pamiętam tylko, ze mialam odpisac Madice, ze kartek nie otwieram do roczku =)
I co do wloskow to u nas sa wszedzie jak nie zepne to ma w oczkach a obcinac grzyweczki nie chce bo potem bede musiala to cały czas robic. Tym bardziej, ze jej wlosy tak szybko rosna =)
A Madika na jedno pytanie odpisze Ci w wiadomosci na messegera.
Buziaki dla wszystkich mamus i dzieciakow =)

Madika
RedNails89
Hehe doczytałam. Madika widzę że układ i plan idealny obmysliłaś na bogato :D:D:D i wierzę Ci ze to tylko namiastka Twoich możliwości :D:D

Dziewczyny, te wszystkie historie spowodowały że zaczęłam zastanawiać się nad swoim dzieciństwem. Co najlepsze, nie mam zbyt wielu wspomnień z mamą. I nie potrafię odpowiedzieć czemu. Mam dużo ze wspólnych zabaw z bratem, z tatą jak chodziliśmy nad rzekę. A gdzie ta mama? Sama nie potrafię na to odpowiedzieć. Teraz mój M zarzuca jej że jest taka siaka i owaaka, oczywiście nic miłego, a ja się z nim kloce że nie jest, ale jak się tak głębiej zastanowić to może faktycznie jest i zawsze Była? Tylko utarte przekonanie dziecka że to przecież mama nie pozwoliło na wyjście poza schematy?

Nie wiem jaka Twoja mam jest ale zdaje sobie sprawe ze nasze mamy mualy malo czasu dla nas. Mialy wiecej obowiazkow niz my. Ale czy dobrze pamietam ze Rzadko widujesz sie z mama bo ona ciagle stoi za bratem? Czy cos myle?

Moja mama np fajniej sie bawi z wnuczkami niz ze mna. Ostatnio jej powiedzialam ze ja nie pamietam zeby tak ze mna sie bawila. Ona stwierdzila ze nie miala czasu bo musiala wyprac wyprasowac posprzatac ugotowac zrobic zakupy i do pracy isc. Noi to jest sama prawda.

Nie to nie ja :D ja mam dobry kontakt z mamą, przynajmniej tak mi się wydawało że jest ok. Moj M ma z nią problem, no trudno :P ale tak jak piszesz cos w tym jest, nie pamietam zabaw z mamą wcale. Dziadek mnie uczył liczyć czytać i pisać, czemu nie rodzice hmm.

http://www.suwaczki.com/tickers/o148jw4zryx0935t.png

http://www.suwaczki.com/tickers/74dianliy9gjlbfs.png

~Lili jka
RedNails89
~Lili jka
Rednails również trzymam kciuki by zastrzyk nie był nigdy potrzebny. A ile kosztuje to urządzenie, o którym pisałaś?

Inga! Ale już wyrosła! Maqdalena spóźnione sto lat!

Czy 25 lutego mam wpisać sobie wyjście z marcówkami?

Przepraszam ale reszty już nie pamiętam co miałam pisać...

Czy któraś się orientuje w sprawie odliczeń na dziecko w pit? Każdemu się należy czy w zależności od dochodów?

Ten monitoring jest zakladany na 6dni, koszt 1szt to 250zl. Czyli miesięcznie 1250.

Oo fuck! Grubo! Myślałam, że to jednorazowy zakup, a to trzeba tak często zmieniać. Rozumiem, że to pewnie nie jest refundowane?

Oczywiście że nie. Ogólnie w naszym pięknym kraju jest ciężko z refundacją, szczególnie na tle innych krajów, ale to osobna historia ;)

Gość KasiaMamusia aa

~anna13
czy wasi goscie zawsze myją rece? czy zwracacie uwage?

Nie,i trochę mnie to dziwi, że można z tego powodu robić "ale", ale każdego indywidualna sprawa jak postępuje w swoim domu;) jak w reklamie:)

Dziewczyny a jak już jest mowa o urlopach. Maciezynski mam do 4.04. Za 2015 19dni urlopu, za 2016- 26. Umowę mam do końca 2017 roku. Przypuszczalnie nie zostanie ona przedłużona. Czy mogę od razu po zaległych urlopach iść na ten tegoroczny? Jeśli nie pójdę a rok się skończy, umowa się nie przedłuży to on przepada? Czy mogą mi nie udzielić urlopu "biezacego"? Powala na tą moja praca i wolałabym już tam nie wracać po urlopach, ale wolec to ja sobie mogę..

Gość misiakowata

Olija
Kalae ostatnio zakrecona jestem.i dzialam szybko i zdarza sie bezmyslnie;) nawet nie przyszło mi do glowy sprawdzic z ktorego roku artykul :D. Dzieki Dziewczyny za sprostowania. Ale to vardzo odzwierciedla chaos w którym żyje.
Misiu smacznego ciastka i kawki. Super inicjatywa. Fajnie tak wyskoczyc od Dziecia:) tesknue za ciazowymi fotkami jak pokazywalyscie jak sie stroicie. Sweet z brzuszkami naszymi. Ja sie nigdy nie odwazylam ale pamietam ze te zdjecia robily klimat. Udanego wyjscia. Odstrzel sie tam:)
Dzis gadalam z szefowa nr 1 ide na urlop potem wychowawczy i na tym wychowawczym w miejscu nr1 i nr2 bede miec umowę zlecenie. Jeszcze szefowa nr1 ma sprawdzic czy moze mnie tak zatrudnic pomimo wychowawczego. Mega ulga. Decyzje podjęte!!!!!

Nooo cieszę się,że jakieś decyzje się podjęły :) Trzymam kciuki,żeby było tak jak sobie tego życzysz :)

Dzieki :* Spotkanie mega udane..nabrechtałam się jak nigdy:) 3 godziny szybko zleciały przy pizzy (Sycylia mmm),dwóch Liptonach iiii..namówiły mnie na jabłecznik z lodami na ciepło..jesuuuu...ledwo do busa wsiadłam,taka obżarta byłam hehe..no ale wróciłam do domku i ten uśmiech mojego szkrabulka..ach mój malutki :D

Jutro jedziemy spotkać sie z moją bratowa i dzieciakami na wieś..autobusem pol godzinki i jestesmy:D Moje dziecko pozna dzieci mojego brata..Brat nie mógł przylecieć z Anglii,no ale legendarny dzień bedzie...dzieci mojego brata ,który de facto mnie wychował po stracie taty,poznają moją latorośl :D achhh cieszy mnie to strasznie..tylko cholera mamy autobus o 8.42 tylko :/ P.z nocki nie pojdzie spac no i musimy zdazyc nakarmic malego,wybrac sie i szybko na przystanek :D to nic..fajnie bedzie..i pewnie moją dietę znów szlag trafi,bo znajac mojej bratowej rodziców na stole beda pysznosci :D

Gość misiakowata

Ciąża to sie najezdzicie w te chrzciny..ale róbcie tak,żeby Wam było dobrze :D
Średni blond..hm..moze ombre jakiś albo pasemka jaśniejsze..jaki masz kolor oczu?:)
Czarna ana..to tak jak ja na czarne rzuciłam kasztan..nikt róznicy nie widział,ale w słońcu piekny odcien brazu-czerwieni..Jak robilam rtg zeba,to babeczka mi kolor pochwalila ostatnio..hehe a ja dwa miesiace jakos nie farbowałam :)
hm,może znów sobie go zrobię :)
Mati to mnie w turbanie lubi..najpierw sie gapi a potem sie ze mnie smieje jak miny robie..za to jak sie umaluję to tak patrzy i widze,ze mu sie podoba..zwlaszcza jak sobie kreski pociagne błekitnym cieniem i pod okiem :)

Kurcze ja daje mało jajka..musze zaczac..oo do chlebka jajeczko mu zaczne dawac na sniadanko:)

Zmykam,głowa mnie boli..chyba za duzo cukru we mnie.
Miłej nocy :*

Renia74
Muszę kupić małemu na roczek jakieś zabawki, chrzestni już zapowiedzieli że dadzą kasę, mama też, teściowa nie wiadomo, ale może też da kasę i co Michaś się ucieszy ? Jak mu wytłumaczę że pojedziemy do sklepu i sobie coś wybierze ? To jeszcze nie ten wiek, ale chrzestnym nie chce się wymyślać więc idą na łatwiznę i dają kasę.Więc pomyślałam sobie że sama kupię jakieś zabawki i dam mu w dniu urodzin, tylko nie mam jeszcze pomysłu co. Myślałam o takim samochodzie na akumulator, mój trawnik łączy się z mamy ogrodem, miałby gdzie jeździć, laptop dziecięcy- co do tego mam mieszane uczucia, nie wiem czy chcę żeby siedział i gapił się w ekranik, ale znając go to długo nie posiedzi w jednym miejscu, do tego oglądałam taki zestaw pilot do telewizora i smartfon takie dziecięce ale jak prawdziwe, ale on się szybko zjarzy że nie są prawdziwe, jak dorwie pada od xboksa i naciska to patrzy w telewizor co się zdarzy, klocki ma to na razie mu wystarczy, może coś podpowiecie jakie wy macie pomysły na prezenty roczkowe.

O takim samochodziku myslimy ale wole z raczka niz elektryczny. Siostra ma i Mala go uwielbia.
Polecam
https://www.amazon.co.uk/Fisher-Price-C6327-Fisher-Price-Learning/dp/B000284X6W
Dzieci w kazdym wieku sie tym bawia a Moja uwielbia. Praktycznie caly czas sie tym bawi

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]

~KasiaMamusia aa
~Kalae
Slodyczy to juz nie jem. Nie wiem jak z tlustym czwartkiem, moze sie skusze na paczka o ile mi ktos dostarczy ;)
musze schudnac w koncu bo juz rok a ja dalej ponad 70kg mam, juz mi sie marzy 6 z przodu :)

A mi się marzy 5:

Madika masz delikatnie mówiąc ciulowo....
Ale żeby nie było ambarasu to niech mąż jedzie do dziadków sam, jeśli faktycznie płacze serce ci nie pęknie,bo inaczej gotowa będziesz Hanie zabrać;)
Klaudia witaj;)
Betty;) śliczna Zuzia:) piękne błękitne oczy oczka;) a twoje zdrowie już lepiej?Ty chyba też miałaś ciężko z porodem?

Rednails zawsze zapomnę....Oby ten zastrzyk nigdy nie musiał być użyty.....

Nadrabiam forum leżąc z małą w łóżeczku:D nawet nie wiem ile kg może leżeć,ale jeszcze nie pęka:D

Kasia tylko sie nie przyzwyczaj do tego lozeczka:P ja tez raz wlazlam, mina Mya bezcenna ale szybko wyskoczylam bo sie wystraszylam ze zarwe:-)

Madika
Ciaza316
Madika
Hey dziewczyny:D Dzis zaczelismy cudownie i milo poranek. Hanula przespala prawie cala noc (2 pobudki miala do 24) potem fajnie sie z nami pobawila i mezulek jeszcze z nami polezal. Bylo super!!!! Az do momentu jak mezulek nie zapytal sie co robimy w weekend. Bo on by chcial wywiezc Hanule do dziadkow. Ja mowie ze na 2-3h to sie nie oplaca i albo pojedzmy wszyscy albo niech oni do nas przyjada.

Nooooiii nastapila wymiana slow (roznych) i dowiedzialam sie ze oczywiscie ograniczam im kontakt i niech widza sie na toczku chrzcinach i komuni. I ze ja ciagle mowie jego mamie co ma robic i jak ma oddychac. Ale co ja poradze jak ona jest taka ze nic nie kuma.

Normalnie nie wiem co robic... A on chyba juz jej powiedzial ze Hania przyjedzie bo powiedzial ze mam sama zadzwonic i powiedxiec jej ze wnuczki nie zobaczy.

Tak mnie wkurzyl... Gotuje sie we mnie!!! I doszlam do wniosku ze zadzwonie do niej i powiem ze on z nia przyjedzie a jak sie spyta czy ja tez to powiem ze on zadecydowal ze sami pojada.

Ja najwyzej nic mu nie powiem i sobie pojade na miasto cos pozalatwiac. Tak mnie wkurza ta sytuacja z tesciami...

I doszlam do wniosku ze jak tak zle dzialam na kontakty z dzidkami to wiosna mezulek bedzie sobie sam jezdzil z Hanula na dzialke do tesciow zebym im nie psula kontaktu z nia.

Mam ochote normalnie plakc i krzyczec bo tak sie we mnie zagotowalo.

Kurcze ostatnio Hania jak byla tam sama to po 2,5h plakala im i nie mogli jej uspokoic. No ale trudno beda musieli chyba sobie radzic. A jak ja nie bede wiedziala to mi serce nie peknie.

Co mi radzicie?

Madika wspolczuje Ci tej sytuacji z mezem. Trudne do rozwiazania. Przypomina mi to sytuacje miedzy mna, mezem i jego bratem kiedys... szkoda ze tak sie wlasciwie wszyscy musicie tym stresowac. A maz tez moglby moze troche przystopowac wg mnie bo jednak to Wasza trojka jest najblizsza rodzina a tescie juz troche na dalszy plan schodza jednak. Ehh

Wiesz co Ciaza kiedys (skurcz mi opowaiadal) ze mama mojego tescia go ustawila ze po slubie nie jest najwazniejsza mama i tata tylko wlasnie zona maz i ich nowa mala rodzina.
I to ona jest na pierwszym miejscu i o nia ma najpierw dbac a potem o cala reszte.

A teraz sama o tym nie pamieta.

Mezulkowi troche sie przykro zrobilo jk mu to przypomnialam. No ale co zrobic.

Jutro chyba Skurcz wpdnie w dzien do Hanuli to moze ja wyskocze na chwile do marketu. Ona sama z ni pobedzie a ja sie wyrwe sama bez nikogo :D

Wiesz bo szybko sie zapomina o niektorych sprawach...
szalenstwo:-) i co? Wyrwalassie? Skurcz sprostala zadaniu?

~Kalae
Ciaza zaitrygowalas mnie. Co powiedzialas ksiedzu ze sie zgidzil na chrzestnego niewierzacego? Bo mi powiedzial wyraznie ze na chrzestna by mi nie wydal zgody.

Tym razem uchyle rabka tajemnicy:P
Ksiadz powiedzial ze chrzestny musi byc wierzacy. To powiedzialam ze my bylismy chrzestnymi (w tym kosciele), a moj maz niewierzacy. Ksiadz na to ze to musialo byc przy poprzednim proboszczu. Powiedzialam ze nie, ze on udzielil chrztu. Zmieszal sie i przyznal ze wlasciwie chrzestna moze byc jedna wierzaca a druga osoba jesli jest niewierzaca to nazywa sie swiadek i ok, mozemy tak zrobic ha! :-) to tak w skrocie

RedNails89
Dziewczyny a jak już jest mowa o urlopach. Maciezynski mam do 4.04. Za 2015 19dni urlopu, za 2016- 26. Umowę mam do końca 2017 roku. Przypuszczalnie nie zostanie ona przedłużona. Czy mogę od razu po zaległych urlopach iść na ten tegoroczny? Jeśli nie pójdę a rok się skończy, umowa się nie przedłuży to on przepada? Czy mogą mi nie udzielić urlopu "biezacego"? Powala na tą moja praca i wolałabym już tam nie wracać po urlopach, ale wolec to ja sobie mogę..

możesz wykorzystać cały urlop jaki ci się należy łącznie z tym na br.
z tego co czytałam, pracodawca nie może odmówić urlopu który wykorzystywany jest bezpośrednio po macierzyńskim. Czyli możesz zwłożyć wniosek o wykorzystanie urlopy bezpośrednio (to ważne słowo) po urlopie rodzicielskim i wpisać urlop za 2015, 2016,2017. Nie może także nakazać jego wykorzystania, np gdybyś uznała że wracasz 5.04 do pracy nie biorąc urlopu. Jedyne co urlop zaległy należy wykorzystać do końca września 2017. Ale nawet jeśli nie wykorzystasz żądanie z tego tytułu przedawnia się po 3 latach (z tym że 3 lata zaczną się liczyć jak skończy ci się rodzicielki, a nie pójdziesz na wychowawczy czyli jak wrócisz do pracy).
Jak nie wykorzystasz a skończy ci się umowa to powinnaś dostać ekwiwalent pieniężny za ten urlop.

Ciaza316
~kalae
Ile jajek dajecie na tydzień? Ja daje 1, jak jest na twardo to zjada też białko (teraz już całe, ale dawałam po troche aż doszło do całego) bo nie wychodzi uczulenie, tylko po jajecznicy.

Ja przestalam i zapomnialam. Po jajecznicy bylo uczulenie. Musze jutro ugotowac

ja nawet Tośce mazialam po buzi białkiem z jajka na twardo i nic jej nie wyszło. Ale dałam jej do zjedzenie tak pół ćwiartki i zwiększałam ilość co jajko.

Ciaza316
~Kalae
Ciaza zaitrygowalas mnie. Co powiedzialas ksiedzu ze sie zgidzil na chrzestnego niewierzacego? Bo mi powiedzial wyraznie ze na chrzestna by mi nie wydal zgody.

Tym razem uchyle rabka tajemnicy:P
Ksiadz powiedzial ze chrzestny musi byc wierzacy. To powiedzialam ze my bylismy chrzestnymi (w tym kosciele), a moj maz niewierzacy. Ksiadz na to ze to musialo byc przy poprzednim proboszczu. Powiedzialam ze nie, ze on udzielil chrztu. Zmieszal sie i przyznal ze wlasciwie chrzestna moze byc jedna wierzaca a druga osoba jesli jest niewierzaca to nazywa sie swiadek i ok, mozemy tak zrobic ha! :-) to tak w skrocie

ty to jesteś tajemnicza ;) a piszą że ja ;) :D

a to masz, sam się wkopał można by powiedzieć :)

~kalae
RedNails89

możesz wykorzystać cały urlop jaki ci się należy łącznie z tym na br.
z tego co czytałam, pracodawca nie może odmówić urlopu który wykorzystywany jest bezpośrednio po macierzyńskim. Czyli możesz zwłożyć wniosek o wykorzystanie urlopy bezpośrednio (to ważne słowo) po urlopie rodzicielskim i wpisać urlop za 2015, 2016,2017. Nie może także nakazać jego wykorzystania, np gdybyś uznała że wracasz 5.04 do pracy nie biorąc urlopu. Jedyne co urlop zaległy należy wykorzystać do końca września 2017. Ale nawet jeśli nie wykorzystasz żądanie z tego tytułu przedawnia się po 3 latach (z tym że 3 lata zaczną się liczyć jak skończy ci się rodzicielki, a nie pójdziesz na wychowawczy czyli jak wrócisz do pracy).
Jak nie wykorzystasz a skończy ci się umowa to powinnaś dostać ekwiwalent pieniężny za ten urlop.

Dziękuję Ci bardzo za wytłumaczenie. Musze niedługo jakoś to ugryźć żeby nie wyjsc poszkodowanym z tej całej "szopki".

Ja napiszę Wam co mi powiedzieli w pracy na temat urlopu. Dowiedziałam się, że urlop za 2017mogłabym wykorzystać przed wychowawczym ale tylko i wyłącznie w całości (od razu 26 dni). A jeśli nie wykorzystam go teraz to po wychowawczym już będę miała go proporcjonalnie mniej. Chociaż potem ktoś jeszcze znalazł to, że jak wracam w tym samym roku, to się nie zmniejsza ale szefowa nie była tego pewna. A o opiece nikt mi nie powiedział, ja sama zapomniałam, więc chyba przepadnie ;-/

Nadrabiałam, nadrabiałam i wreszcie dogoniłam :p byłam u rodziców w zeszły weekend, a forum też czasem szwankuje i nie mogłam Was dogonić.
Peonia, przykra sytuacja z mamą... smutne, jak najbliżsi nas zawodzą i to w taki sposób... przynajmniej wiesz jaką mamą nie chcesz być dla swoich dzieci.
Misia, fajnie, że spotkanie się udało, dobrze jest wyjść do ludzi czasem. Dlatego trochę nie mogę się doczekać powrotu do pracy ;) wtedy pewnie bardziej będziemy doceniać chwile z dziećmi :)
Lilijka, no sen bardzo do Ciebie pasuje, może się spełni :) będziesz miała wymarzoną gromadkę :)
Nie pamiętam, co jeszcze miałam napisać :(
U nas idą dolne dwójki i Iza budzi się z płaczem w nocy, a w dzień marudzi więcej i chce gryźć wszystko.
Byłam w piątek w pracy i poznałam wreszcie nową szefową, spoko jest :) wracam 18.04 do pracy i będę wychodzić 2,5h wcześniej - 1h dzięki kp i 1,5h to będę brać urlop i rozkładać 8h na 5dni w tygodniu. Mi to bardzo odpowiada :) trochę szkoda, że już nie będę z Izą, ale taka kolej rzeczy.

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6io4p2e2irzwe.png

https://www.suwaczki.com/tickers/zpbn6iyesqoui9t8.png

~ANikod
Ja napiszę Wam co mi powiedzieli w pracy na temat urlopu. Dowiedziałam się, że urlop za 2017mogłabym wykorzystać przed wychowawczym ale tylko i wyłącznie w całości (od razu 26 dni). A jeśli nie wykorzystam go teraz to po wychowawczym już będę miała go proporcjonalnie mniej. Chociaż potem ktoś jeszcze znalazł to, że jak wracam w tym samym roku, to się nie zmniejsza ale szefowa nie była tego pewna. A o opiece nikt mi nie powiedział, ja sama zapomniałam, więc chyba przepadnie ;-/

to coś mi się wydaje, ze powinni się douczyć w kadrach, chyba, że wiedzą, ale wykorzystują niewiedzę pracowników, bo jest im na ręke.
Poszperaj w necie patrz tylko na daty publikacji artykułów, możesz też sprawdzać w kodeksie pracy. Czasem trzeba się wyszkolić w kadrach, żeby ci ktoś kitu nie wciskał.

Gość strrrunka

~kalae
~ANikod

to coś mi się wydaje, ze powinni się douczyć w kadrach, chyba, że wiedzą, ale wykorzystują niewiedzę pracowników, bo jest im na ręke.
Poszperaj w necie patrz tylko na daty publikacji artykułów, możesz też sprawdzać w kodeksie pracy. Czasem trzeba się wyszkolić w kadrach, żeby ci ktoś kitu nie wciskał.

Polać Kalae ;) :D

Lubię to!!!

Bry...
jestem wykonczona nockami. Zeszlej o 23 obudzila sie przemoknieta. Zeby zmienic pieluszke to jest jakas masakra. Drze sie jakby sie jej krzywda dziala bidulka. Potem godzina bez spania. Potem pobudki do 6. Potem polozylam na drzemke, rozlozylam sobie koc na dole i patrze w monitor a ta stoi! Ja pieprze! 5 minut drzemki! Chce mi sie ryczec dziewczyny, mowie Wam.
Ide poczytac