Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Renia83
Poszlam dziecko nakarmić a te 3 strony nastukly.
Po co odpalać laktator przy każdy karmieniu, bierze się chusteczke czy pieluszke, sciska cycka aż to mleko pod ciśnienie wyleci na ta pieluszke. Zazwyczaj wystarczy kilkanaście sekund i juz leci wolniej. Mam to samo, mleko na poczatku tryska na dwa metry :) czekam aż mala zassie az ja poczuje ze się zaczyna i podkladam pieluszke. Chwil i juz mala może normalnie jeść. Jak jeszcze szybko leci to powtarzam zabieg :)
Moja tez ma zielone albo zolte. Białe tez :) tęcza.

Bede musiala tak sprobowac. Tylko jak moja zassie to nie potrafie jej odessac. Sprobujemy. A jak sobie poradzic z tym, ze czasami stanik, koszulka jest mokra od cieknacego mleka?

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]

AsiaR
arwena89
Byłam wczoraj na kontroli u gin, wszystko Oki, tylko z drugim bobasem mamy rok poczekać :D ale my i tak jeśli się zdecydujemy to dopiero po przeprowadzce "na swoje".

A dzisiaj Miki miał kontrolną morfologię i bilirubinę. Bilirubina ładnie spadła, ale morfologia dużo się nie zmieniła. Za dwa tygodnie znowu czeka nas kłucie i jak nie będzie znaczącej poprawy to dostaniemy skierowanie do hematologa :'(

Arwena a mogę spytać jaką macie bilirubine? U nas wciąż ok 8 i narazie mamy tylko przepajać wodą z glukozą, powtórka badań za ok 3 tygodnie. Trochę się martwię bo to już miesiąc minął a Szymek nadal żółty :-/

Asiu pierwszą bilirubinę w 3 dobie miał 13,5. Po 3 dniach lamp spadło na 8,6. 2 tygodnie temu miał 5,8 i kazali nam na tydzień przejść całkowicie na mm. Efekt był widoczny z dnia na dzień. Dzisiaj na kontroli wyszło 2,3. Efekt uboczny: Miki nie chce jeść z piersi :( pozostało wiszenie na laktatorze, ale pokarmu mam wyraźnie mniej.

AsiaR
arwena89
Byłam wczoraj na kontroli u gin, wszystko Oki, tylko z drugim bobasem mamy rok poczekać :D ale my i tak jeśli się zdecydujemy to dopiero po przeprowadzce "na swoje".

A dzisiaj Miki miał kontrolną morfologię i bilirubinę. Bilirubina ładnie spadła, ale morfologia dużo się nie zmieniła. Za dwa tygodnie znowu czeka nas kłucie i jak nie będzie znaczącej poprawy to dostaniemy skierowanie do hematologa :'(

Arwena a mogę spytać jaką macie bilirubine? U nas wciąż ok 8 i narazie mamy tylko przepajać wodą z glukozą, powtórka badań za ok 3 tygodnie. Trochę się martwię bo to już miesiąc minął a Szymek nadal żółty :-/

Asiu a czemu woda z glukozą? Niepotrzebnie mu się brzuszek zapycha. Nam kazali dodawać glukozę jakby nie chciał pić samej wody i wystawiać małego na słoneczko przez szybę w samym pampersie, tylko trzeba uważać żeby nie przegrzać maluszka

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr3e5ekflq3mjf.png

Ernesto Mikołajek trzyma kciuki za Paulinkę! Może rzeczywiście lepiej jedź z nią do innego szpitala...

Mam pytanie do dziewczyn które podają dzieciaczkom żelazo. Jakie podajecie? W jakiej dawce? Po jakim czasie była poprawa i czy badaliście kontrolnie samą morfologię czy poziom żelaza też?

~przyjazna
~kalae
~przyjazna
kamillla
przyjazna no mojej juz chyba zaczynaja rosnąc, ale bałam się ze łysieje :D:D

dostałam juz zwrot podatku, normalnie aż na szczepionke 5w1 bedzie. chociaz nadal mysle czy brac 5w1 czy na nfz :D

Miałam szczepić na nfz tak jak syna ale pediatra powiedziała ze te szczepionki są z Azji i nawet nie testowane i nam odradza..wiec wzięłam 6w1 .Pneumo i Rota tez ale to bez zmian.

ale które? 5w1? nam pediatra te polecała, a dziś będę to zapytam.

Nie 5w1. Te na nfz wg kalendarza. Daj znac co powiedział

Ah wkoncu nie zapytalam, bo z tym nosem Tosi gorzej i sie przejelam i nie zapomniałam. Musielismy dzis zrobic konsultacje laryngologiczna.

My szczepienia mamy odroczone na przynajmniej tydzien albo dwa.

a tak na marginesie nie powinno sie uzywac niczego z olejkami eterycznymi u takich malych dzieci.

kamila tez mam recepte na pneumokoki. A w aptece sobie zarezerwowawalam i wykupie w dzien szczepienia, ale choc torba termiczna moze byc. 5W1 w przychodni kupie.

Ciaza316
Renia83
Poszlam dziecko nakarmić a te 3 strony nastukly.
Po co odpalać laktator przy każdy karmieniu, bierze się chusteczke czy pieluszke, sciska cycka aż to mleko pod ciśnienie wyleci na ta pieluszke. Zazwyczaj wystarczy kilkanaście sekund i juz leci wolniej. Mam to samo, mleko na poczatku tryska na dwa metry :) czekam aż mala zassie az ja poczuje ze się zaczyna i podkladam pieluszke. Chwil i juz mala może normalnie jeść. Jak jeszcze szybko leci to powtarzam zabieg :)
Moja tez ma zielone albo zolte. Białe tez :) tęcza.

Bede musiala tak sprobowac. Tylko jak moja zassie to nie potrafie jej odessac. Sprobujemy. A jak sobie poradzic z tym, ze czasami stanik, koszulka jest mokra od cieknacego mleka?

Żeby odessac to wkladasz czubek małego palca miedzi wargę a pierś. Tak mnie uczyli w szpitalu :)
Nie używasz zadnych wkladek? Oprócz wkladek to nie mam pomysłu, ja ciągle jestem albo ohaftowana albo wlasnie mleko poleci na bluzke.

http://www.suwaczki.com/tickers/gyxwl6d878ytfrqp.png

MamaMi1
moja ma katar od dwóch tygodni i nieraz wyciągam jej taki gęsty, zalatujący na zielono, ale nie jakoś strasznie.
Psikam wodą morską i odciągam katarkiem, czasem gruszką jak sobie kichnie. I tak już 2 tygodnie.

My tez tak mamy od 2 tyg. Niby w dzien super a po nocy nie za bardzo. Ale teraz zdarza sie jej tez zakaszlec wiec lecimy jutro do lekarza.

Madika
Ciaza316
Nie mam sily... Mala po 2h snu, 2,5h nie chce isc sama spac. Co ja chce odlozyc to w ryk. Nawet otulacz juz nie dziala

Ciaza a probowalas ja uspokajac jakimis kolysankami albo muzyka ktora w ciazy puszczalas?

Z tego co pamietam to Twoja cora (nie wiem czy nam wkoncu powiedzialas jak ma na imie albo przygapilam) placze tak od urodzenia.

Znajomi mieli podobny problem i okazalo sie ze dziecko jest przestawione. Znalezli jakas stara lekarke i ona ja nastawila. Moze chiropraktyk by Wam pomogl?

Witam nowa mamusie!!! My kazda mila kobitke przyjmoemy do siebie :D

Musze zaczac puszczac muzyke w nocy bo przestalam. A noz widelec...
Na imie jej Mya, po polsku Maja;-)
Raz placze, raz jest nienajgorzej.
W ciagu dnia nie jest zle z reguly ale wieczory i noce czesto sa meczace
O co chodzi z tym przestawieniem?
Wszyscy mowia zeby przeczekac, zr chce sie przytulac, karmic co godzine...

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]