Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Kamila normalnie zakłada pieluchę, nie słuchaj tak ślepo poloznej. A dziecku nic nie zrobisz. Spray i aspirator sa stworzone dla dzieci, nie sa groźne.
Ja osobiście nic nie zakraplam do nosa, ani sobie ani dzieciom. Używam sprayu. Krople splywaja do gardła i sa nieprzyjemne. Sama ich nie lubię. Wiec psikam speayem malej i po paru min. odciągam katar.
Wargi sromowe myje, pomiędzy nimi tez, bo zbiera się tam kupa i krem na odparzenia. I po prostu uważam ze trzeba.
Używam pieluch jakie akurat uda mi sie kupic, obecnie tescowe. Wycieram chusteczkami- tez różne rodzaje. Mala nie ma problemow skórnych, odpukać.

http://www.suwaczki.com/tickers/gyxwl6d878ytfrqp.png

kamillla
strunka7777
Kamilla, ja oczekuje dziecka drugiego, a jestem pelna obaw. Nawet nie wiem jak,należy podmywac dziewczynki. Tyle poradników i ze niby warg sie nie odchyla. A jak sie dostanie kupa to co?

Co do pupy to przy pierwszym mylismy tylko takimi wacikami czy płatkami cleanic i woda. Na wyjście tylko chusteczki nawilżane.
Nosek tak jak dziewczyny pisały i na pewno przed odciąganiem trzeba zakroplic, bo jak katarek jest gesty lub suchy, to trzeba go rozrzedzić - inaczej mię wyjdzie.
Co do temp przy kąpieli to min 22 stopnie powinno być,,a max chyba 24.
My przy Bablu panikowalismy o wszystko. Kedna krostka i juz panika czy do lekarza, ale na szczęście moja mama mnie uspakajala i byla takim filtrem wszystkiego.
Jeszcze jedno Ci powiem - miałam,praktyki w domu małego dziecka i tam rutynowo przewijalo sie itp. I co? I kiszka!!! Myślisz, ze nie panikowałam nad opieka? Od razu wiedziałam zeby zapisać sie do sr. Z czasem wprawy sie nabiera.

A na koniec taki dowcip:
Co robią rodzice gdy dziecko polknie 2 zl?
Przy pierwszym dziecku jada do szpitala, przy drugim czekają aż wykaka, a przy trzecim potracaja z kieszonkowego ;)
I cos w tym kawale jest...

wczoraj polozna mi powiedziala ze tam pomiedzy wargami nie myjemy, chyba ze dstanie sie kupa, to wtedy trzeba.

to ta sol fizjologiczna przed odciaganiem, czy po?? bo ja odciagnelam i jeszcze nie zakropilam! ile kropel tego, i jak?? masakra poprostu...

a jakich pieluch uzywacie?? ja mialam babydream z rosmana w szpitalu, byly bardzo fajne. teraz mam dady i zaczelam zakladac tak jak polozna mi pokazala, i bez kitu za lekko je zapinam, bo malej ta pielucha zjezdza z tylka :O wstyd mi ze mi nie wychodzi :(

a co do nawału pokarmu to podobno szałwia, zimne oklady i kapucha rozbita wstrzymują i nie powinno wrocic. nawet dziś pisałam do położnej ze strony bebiprogram, tam są specjalisci i odpisują na pytania.

nadal mam wrazenie ze wszzystko robie zle i nie tak..

fajne są pieluchy z belli z miejscem na pępek, w szpitalu miałam dade, ale te z belli lepsze.

nawału chyba nie miałam do tej pory, karmie z jednej piersi na jedno karmienie aż nie wypluje, a czy opróżnia całą to nie wiem

u mnie mała woli pierś prawą niż lewą z niej lepiej je i szybciej się najada, a karmie czasem i godzinę, z tym, że ona na początku je a potem trochę jakby się bawi brodawką na zmianę z jedzeniem i przysypia. Zresztą ona zawsze zasypia przy karmieniu.

moja też śpi na boczku
co do odbijania to w szpitalu powiedzieli, że nie trzeba, wystarczy ułożyć na boku
też mam ciągle obawy czy wszystko dobrze robie itd.

arwena89
Renia odciągam laktatorem, bo tak mi w szpitalu kazali :/ ja juz sama nie wiem co robić z tym karmieniem :'( mam wrażenie że maly się rozleniwił w szpitalu jak był zabierany na naświetlania. Czasem dokarmiany był butlą i teraz mu się nie chce ssać piersi

tylko mały ci może rozkręcić laktację, tylko musisz mieć dużo cierpliwości.
ja mojej czasem daje butelke, ale i tak ssie pierś
a może musisz zmienić pozycje karmienia?

moja się przyzwyczaiła do spod pachy i inaczej nam ciężko idzie, denerwuej sie strasnie

Kamilla ja ma Disnenar Baby. Ladnie zmiękcza wszystko w nosie.
A używam tylko chusteczek, woda tylko przy kąpieli i do przebywania oczu i buzi. Wtedy pzegotowana.
Może gdyby miala jakies problemy skorne to bym się zastanowiła, ale tak to się nie bawię w płatki z wodą do pupy. Chrypka może być od zwykłego kurzu lub wcześniejszego zakszyuszenia, później jakors resztki zalegają w drogach oddechowych i tak rzęzi. Jak nie ma gorączki czy kataru to bym się nie przejmowała.

Arwena a teraz dokarmiasz? Przystawiaj i sie nie martw, nie ściągaj laktatorem bez potrzeby, chyba ze masz jakis nawał. Dziecko samo reguluje ilość pokarmu

http://www.suwaczki.com/tickers/gyxwl6d878ytfrqp.png

Anorka
Królewna ślicznie wygladasz ciesz się ostatnimi chwilami z brzuszkiem :-)

Napiszcie mi dziewczyny wasze dzieciaczki robily kupke najpóźniej ile dni po porodzie? Moja chyba nie ma z czego robic :-( pokarmu tyle co nic.

W materiałach, ktore przesłałam Kamilli jest napisane:
Zdrowy noworodek karmiony piersią może nie oddawać stolca do 7 dni- jeśli normalnie oddaje mocz i nie jest on zbyt ciemny- wręcz pomarańczowy ..lub oddawać stolec po każdym karmieniu.

Dziewczyny, jak was tak czytam, o różnych sprawach noworodkowych, to zaczynam się strasznie cykać opieką nad takim maluszkiem!!! Mimo, że jedno już odchowałam!
Matko!
Chyba przed porodem lepiej jak najmniej wiedzieć i czytać, bo normalnie strach ;-) Trzeba cieszyć się chwilą, z brzuszkiem!

Oczywiście nie mam pretensji, że o tym piszecie-żeby ktoś źle nie zrozumiał, ale to jest jakaś przepaść świetlna między sprawami brzuszkowymi/porodem/posiadaniem noworodka.
A generalnie ja powinnam być spokojna, już raz miałam noworodka, żyje i ma 5 lat!
Jejku, albo to hormony, albo moje strachanie się o wszystko...

W każdym razie powodzenia z kupkami, mleczkami, itd. Za jakiś czas ja tak będę pisać i szukać porady. Wtedy Wy będziecie największe ekspertki :-)

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09gu1rdnvc3liu.png

http://www.suwaczek.pl/cache/57f2833102.png

Gość Lilijka87

Karola nie urodziłam jeszcze. Dziękuję za pamięć. Jutro na 8 jadę do szpitala. Cholernie się boję bo nie wiem czego się spodziewać. Nigdy też nie leżałam w szpitalu.

Jutro kończę 41 tc, siedem dni po terminie.

wlasnie doswiadcylam tego co renia i madika. nakarmilam mala, tn jeszcze jadla. i kupa. a hwile znow slysze ze leci... mowie kurczegrubsza sprawa, poczekam chwile... no i tak ze 4razy nawalila w piieluche, wiec do przewijaka zeby zmienic.. zdejmuje a tam pelno... umylam pupe, no i toska zdecydowala o kolejnym zrzucie, koszulka moja tez ucierpiala. kurcze tylko tak jky troche sluzu/ wody wyplynelo razem z kupa...?

A dziecku karmionemu piersią nie musi sie odbijać. Ono samo sobie wtedy reguluje jak szybko wypływa mu mleko. Z butli to co innego, bo leci łatwiej i szybciej. Wtedy odbić sie powinno. A jak nie to na boczek.

Pamiętajcie o tym, ze jak dziecko leży na wznak to pilnować zeby raz miało główkę na jedna i raz na druga strone. Inaczej moze byc tak ze potem mięśnie z jednej strony szyi sie skrócą i dziecko bedzie miało problem z odwracaniem głowy.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wl2n0amowleixu.png
http://www.suwaczki.com/tickers/relg20mm17vkmfcs.png

Lilijka to 3mamy kciuki żeby wszystko sprawnie poszło.
co do drzemania w dzień, nie ma opcji.... W dzień jak leżę cofa mi się jedzenie wytrzymuje Max 15 minut. W ogóle nie wiem jak wy macie siłę na jakieś sprzątanie, ja się czuje taka zmęczona, i niewygodnie mi z brzuchem jak coś robię... Skórę na brzuchu mam tak napięta ze asz szczypie momentami

Izabel82
Lilijka to 3mamy kciuki żeby wszystko sprawnie poszło.
co do drzemania w dzień, nie ma opcji.... W dzień jak leżę cofa mi się jedzenie wytrzymuje Max 15 minut. W ogóle nie wiem jak wy macie siłę na jakieś sprzątanie, ja się czuje taka zmęczona, i niewygodnie mi z brzuchem jak coś robię... Skórę na brzuchu mam tak napięta ze asz szczypie momentami

He he, to desperacja!:-)
A swoja droga, zalezy jaki dzien trafi. Nieraz nawet palcem nie ma sily ruszyc

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09gu1rdnvc3liu.png

http://www.suwaczek.pl/cache/57f2833102.png