Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Boże nie wiem czemu ale tak się boje cokolwiek robic mojej malej :( nie chce jej zakraplac nic bo nie wiem czy jej nie poleci gdzies gdzie nie trzeba?? Gruszkę chyba wezmę, albo aspirator. Pytanie tylko czy aspirator czy gruszka odciągną suche kozki z noska?? Boje sie nawet jej oczka przemywac, bez kitu jakas inna jestem:O ja do tej pory uzywalam samych chusteczek, wstyd mi i mam wyrzuty sumienia bo dostala jakichś czerwonych kropek, nie wiem czy to potowki czy co.. Raz dziennie pupę myjecie w wodzie z mydelkiem?

Powiedzcie ze jest tu ktos jeszcze kto się panicznie boi :(

Gość -misiakowata30

Aniia kolezanka zazdrosna czy cos bo ja tam brzucha zadnego nie widze...a jaka Szczunia z Ciebie ! Ajj
Sliczna focia z malenstwem :)

Ech a my bylismy na spacerku na pol godzinki..przyjemnie,wiosennie,tylko nie potrzebnie spotkalam znajoma bo dramatycznych rzeczy naopowiadala o naszym szpitalu i lekarzach..jedynie dobre zdanie ma o moim lekarzu,wiec luz :-)
A zaraz murzynka..sorry afroamerykanina wkladam w piekarnik i wieczorkiem omomomomom :D
Aha i dzis wyprobuje kapiel z krochalmalem..moze uda sie usnac pare nocy do porodu :-)
Sylwia suwaczek wymiata :D

Kamilla najważniejsze że pytasz. Myślę że niedługo ci ten strach minie. Większość ludzi używa przy każdej zmianie pieluchy chusteczek, sama tak robiłam przy synu, jak się mocno odparzyl mając 4 m-ce to używałam tylko przy kupie, po siku suchą chusteczka tylko odciskalam nadmiar. Pamiętaj tylko żeby kremów na pupę nie nakładać po użyciu chusteczek, tylko na czystą suchą skórę. A noskiem się nie martw, takim maluchom często coś tam zalega, możesz zapuscic sól, albo spray i tyle, po wyciaganiu aspitatorem zawsze trzeba też wpuścić sól/spray.
Nic się nie martw 1 dziecko to zazwyczaj taki królik doświadczalny.

Kamilla ja tez mam w sobie jakiś strach że małemu zrobię niechcący krzywdę :(
Dziewczyny z maluszkami w domkach, czy waszym maluchom odbija się po kp? Mikołajowi bardzo rzadko się odbija i boję się że się zakrztusi jak już go odłożę do łóżeczka :( i bardzo leniwie je, pociągnie cycka kilka razy i robi przerwę, usypia praktycznie tylko przy cycku. Ja mam problem nawet z wyjściem do toalety czy zjedzeniem/wypiciem czegoś. Czy wasze maluchy wyciągają z piersi wszystko do końca? Bo Mikołaj albo nie daje rady, albo mu się nie chce. Resztę odciągam laktatorem i podaję butelką.

Witam nowe maluszki, wszystkie zdjęcia śliczne. Ja z telefonu jakoś nie umiem wstawić, a do kompa nie mam pojęcia kiedy usiądę.

Mamy w szpitalach te rozpakowane i jeszcze nie, szybkiego powrotu do domków z dzieciaczkami na rękach :)

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr3e5ekflq3mjf.png

Aniia, Kamilla, śliczne te wasze Kruszynki! Do schrupania :)

Aniia, figura do pozazdroszczenia! Koleżanka chyba ślepa jakaś albo coś :P

Eff, powodzenia! Taka ładna data dziś i co, jakoś tak mało chętnych ;)

Kamilla, wszystko przyjdzie samo, instynktownie, pamiętaj że matka dziecku krzywdy nie zrobi. Każde pierwsze dziecko jest "do nauki", każda musi się obsługi tego dziecka nauczyć. Głowa do góry :)

http://www.suwaczki.com/tickers/o148jw4zryx0935t.png

http://www.suwaczki.com/tickers/74dianliy9gjlbfs.png

Dzięki dziewczyny ;) To chyba tak jest, ja się teraz cieszę ze swojej figury,bo dwa tygodnie temu przypominałam kulkę :D no ale jak ktoś nie był w ciąży to chyba nie wie, że do figury się nie wróci z dnia na dzień.

Arwena, a przypomnij, kiedy urodziłaś?
Moja Zuzia ma 16 dni i aktualnie je na żądanie. Ma kilka takich długich karmień (20-30min), po których zasypia (często je wtedy z oby piersi,ale nie zawsze). Poza tym, w ciągu doby czasami chce cycka, ale napije się trochę i nie chce więcej. Z kolei na samym początku to zasypiała przy cycku po 3-5minutach i musiałam odciągać laktatorem i dopychać ją butelką. To trwało jakieś 3-4 dni, zaczęła przybnierać na wadze i już je tylko z cycka.
Co do odbijania, to ja ją zawsze po jedzeniu kładę sobie na klatkę (albo mąż ją bierze) i ona wtedy ładnie beka :P chyba, że zje mało to wtedy raczej się jej nie odbija.

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73hdgeli2cuo5h.png

Hej . Gratuluje nowym mamuskom :-) my dzis bylismy na usg stawow biodrowych , z mala wszystko ok , na kontrol jeszcze w lipcu . Wczoraj napisalam takiego dlugiego posta i zanim wcisnelam opublikuj to tablet mi sie rozladowal , ale sie wkur..:-/ Aniolek zazdroszcze Ci tych sexow :-P ja jeszcze 2 tygodnie postu ;-) chociaz nie wiem czy bedzie jeszcze z kim bo ten moj mnie tak wkur.ia ze mam ochote mu jebnac i jak sie nie zmieni to odchodze bo mam dosc .. zazdroszcze wam facetow ktorzy wam pomagaja , troszcza sie o was , bo moj to kur.a jakis ciemniak sie zrobil zadufany w sobie i mamusi .. nie mam sie komu wyzalic , ten matol stwierdzil ze moje lzy na niego nie dzialaja , w ogole mnie nie wspiera w niczym tylko krytykuje mnie . Przepraszam ;-( .. nie mam tu przyjaciol a matce nie chce sie ze swoich problemow zwierzac bo i tak ma duzo na glowie , a moj maz (o ile moge go tak nazwac) stwierdzil ze nawet rozmawiac ze mna nie ma o czym .

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87zbmhrylvm8oa.png
http://www.suwaczki.com/tickers/atdcx1hpk9yj3gom.png

aniia
Dzięki dziewczyny ;) To chyba tak jest, ja się teraz cieszę ze swojej figury,bo dwa tygodnie temu przypominałam kulkę :D no ale jak ktoś nie był w ciąży to chyba nie wie, że do figury się nie wróci z dnia na dzień.

Arwena, a przypomnij, kiedy urodziłaś?
Moja Zuzia ma 16 dni i aktualnie je na żądanie. Ma kilka takich długich karmień (20-30min), po których zasypia (często je wtedy z oby piersi,ale nie zawsze). Poza tym, w ciągu doby czasami chce cycka, ale napije się trochę i nie chce więcej. Z kolei na samym początku to zasypiała przy cycku po 3-5minutach i musiałam odciągać laktatorem i dopychać ją butelką. To trwało jakieś 3-4 dni, zaczęła przybnierać na wadze i już je tylko z cycka.
Co do odbijania, to ja ją zawsze po jedzeniu kładę sobie na klatkę (albo mąż ją bierze) i ona wtedy ładnie beka :P chyba, że zje mało to wtedy raczej się jej nie odbija.

Urodziłam 8.03. Więc Mikołaj ma 8 dni. W poniedziałek dopiero wyszliśmy ze szpitala. W szpitalu pielęgniarki laktacyjne co chwilę mówiły coś innego i juz sama nie wiem czy może ja robię cos źle z kp?

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr3e5ekflq3mjf.png

Kurde juz jej odciagnelam, kozy miała w nosku plus troche wydzieliny. Dlaczego po aspiratorze trzeba zakropic sol?? Sprayu nie mam, taki spray pod ciśnienie nic nie zrobi dziecku?? Ja się bojje dosłownie wszystkiego, przemywania oczu kąpieli, nawę zmiana pieluchy to zajmuje mi wieki. Masakra.

Arwena moja mala tez krótko je i zasypia, chociaż dzis wyjątkowo potrafila pojeść dluzej. tez ba poczatku nie mogłam nawet do łazienki wyjść, nic nawet kolo siebie zrobic. Plakalam ze zmęczenia, no poprostu masakra byla.. Teraz jakos nam idzie.. Nie moge przyzwyczaić sie do tego ograniczenia, ze nie mogę sobie pojechać na zakupy i wybrsc co chce np, tylko moj k musi to robic.. Arwena moja nie zawsze odbija, czasem bardzocdlugo to zajmuje. Staram sie ja po karmieniu postawić prawie do pionu, potem jakos mam wrażenie szybciej ten bek przychodzi. Mam tez problemy z cyckami bo napelniaja sie jak jakas niekonczaca sie mleczarnia, czasem to z samego dyskomfortu w piersiach mam ochotę przejść na mm. Dzis po karmieniu zapomniałam wkladek włożyć, obudziłam sie z całym stanikiem mokrym. Jak sa pelne to dosłownie kapie z nich mleko. Czy wy tez tak macie??

Kamilla bo każde odciaganie wysusza śluzówke w nosie. Spray nic jej nie zrobi, my mamy taki dla niemowlaków ze specjalną końcówką. Wydaje mi się ze też na początku wszystko mi wieki zajmowało, zwłaszcza jak gdzieś wychodzilismy :) dojdziesz do wprawy, spokojnie mała kilka dni dopiero.
A i już kiedyś pisałam że najgorsze dla mnie było to uzależnienie od dziecka, pierwsze wyjście do Lidla po jakas drobnostke (bez dziecka) było jak święto narodowe najwyższej rangi :)

A i arwena ja mala moja klade na boczku. Nawet jak sie jej odbije, jakos sie boje ze cos więcej może chcieć wylecieć i sie zakrztusi. .

Wiem ze trudno takiemu malenstwu krzywdę zrobić ale boje sie ze np przy przewijaniu uszkodzę jej stawy np...
Nawet nie próbowałam jej położyć na brzuszku, bo sie boje. Tak zaluje ze nie poszłam do szkoły rodzenia. Każdy mówi co innego, polozna mi ja wczoraj ubrala w body na krotki rekawek i pajaca, temperatura w pokoju to 20-25stopni i dzis dostala krostek, wydaje mi sie ze to od goraca

kamillla
Kurde juz jej odciagnelam, kozy miała w nosku plus troche wydzieliny. Dlaczego po aspiratorze trzeba zakropic sol?? Sprayu nie mam, taki spray pod ciśnienie nic nie zrobi dziecku?? Ja się bojje dosłownie wszystkiego, przemywania oczu kąpieli, nawę zmiana pieluchy to zajmuje mi wieki. Masakra.

Arwena moja mala tez krótko je i zasypia, chociaż dzis wyjątkowo potrafila pojeść dluzej. tez ba poczatku nie mogłam nawet do łazienki wyjść, nic nawet kolo siebie zrobic. Plakalam ze zmęczenia, no poprostu masakra byla.. Teraz jakos nam idzie.. Nie moge przyzwyczaić sie do tego ograniczenia, ze nie mogę sobie pojechać na zakupy i wybrsc co chce np, tylko moj k musi to robic.. Arwena moja nie zawsze odbija, czasem bardzocdlugo to zajmuje. Staram sie ja po karmieniu postawić prawie do pionu, potem jakos mam wrażenie szybciej ten bek przychodzi. Mam tez problemy z cyckami bo napelniaja sie jak jakas niekonczaca sie mleczarnia, czasem to z samego dyskomfortu w piersiach mam ochotę przejść na mm. Dzis po karmieniu zapomniałam wkladek włożyć, obudziłam sie z całym stanikiem mokrym. Jak sa pelne to dosłownie kapie z nich mleko. Czy wy tez tak macie??

TAK!!!! TO JEST MEGA WKURZAJĄCE! W ciągu dnia jeszcze pół biedy. W nocy najgorzej, bo moja Zuzka je w nocy dwa razy tylko i cycki się napełniają, a jak nie daj Boże położę się na cycku to zaraz wielka plama z mleka na prześcieradle.. Mam nadzieję, że to się niedługo ustabilizuje, bo to najgorsza rzecz z całego karmienia piersią.. :(

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73hdgeli2cuo5h.png