Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

a tak jeszcze w kadrowym aspekcie, czy będąc na opiece muszę wypełniać ten wniosek do zus? Dla mnie to trochę dziwne bo wpisuje we wniosku mój nr konta, a przecież całość wypłaty płaci mi pracodawca, a nie zus. Rozumiem, że zus z pracodawcą jakoś się tam rozliczają (poza mną), po co zatem ten wniosek?

Na pasku wynagrodzeń powinno być wszytko: kwoty brutto, skladki Zus pracownika plus podatek, ewentualnie potracenia dobrowolne i kwota netto. Dodatkowo sa wykazane skladki ZUS co finansuje pracodawca.

Ewentualnie kwoty pomocnicze do wyliczenia np podatku.

Kalae, wniosek jest po to potrzebny by pracodawca wiedział ile juz w danym roku kalendarzowym byli wyplaconego zasilku opiekuńczego. Tobie i ojcu dziecka łącznie przysluguje na chore dziecko 60 dni w roku.
Stad jeslu jedno z Was wykorzystalo część zasiłku, to pracodawca drugiego z was wie ile pozostalo i czy przysługuje Ci zasilek z danego tytułu.
A przy okazji kontroli wiazanej przez Zus instytucja ta będzie mogla łatwo zweryfikować czy naleznie wyplacono zasilek.
Takze uwazam, ze dobrze ze jest to pilnowanie poprzez trn wniosek, bo potrm niepotrzebnie ubezpieczony zwracalby do zus kase i to jeszcze z odstekami (oczywiscie w sytuacji gdyby bylo wyplacone w sumie obojgu wam ponad 60 dni).

Gość Misiakowata

Ja tak z doskoku.
kalae burakow nie bylo wtedy.
Mati na drugi dzien zrobil rano luzna kupe ale juz bez krwi..za to pelno ziaren..obstawiam ze ma na cos alergie albo po prosti po ziarnach tak mial..wszgstko sie uspokoilo i czw i pt bylo dziecko w zlobku.Probiotyk to Mati od wrzesnia codziennie dostaje;)
Poki co tfu tfu ok.jakis kaszelel od wczoraj i psika ale dostal neosine jedna dawke i moze zdusimy w zarodku.
Wrocilam wlasnie z roboty.
Na 20 ide na impreze z pracy w kregielni,bedzie pizza i piwko.szkoda ze jutro mam na 8.45 ale dam rade :)
Milego weekendu i zdrowka dla choruszkow :*

Peonia
Jakiś wniosek trzeba wypełniać przy L4 , czyli opiece nad dzieckiem chorym? Kurczę, nigdy tego u nas nie wymagano, nawet nikt nie mówił że cokolwiek takiego trzeba. Daję tylko L4 a resztę kadry robią, a mnie wpływa po prostu niższa pensja...

Tak. Trzeba ZUS Z-15. Obecnie 15A (lub B na czlonka rodziny).

A to ciekawe, bo na poprzednich drukach oprocz danych ojca dziecka należalo wpisac nazwę i adres zakladu jegi pracy oraz ilosc dni opieki, ktore wykorzystał.
Jesli Twoj mąż czy ojciex dziecka pracuje w innej firmie to skąd mialy dane? Albo dlaczego nie chcialy wypelnienia tego druku?
Ustnie im informacji udzielalas?
Poza tym wniosek o wypłatę zasilku opiekuńczego nalezy podpisac...

Strunka
Ja na opiece byłam ostatnio w kwietniu, ale moje dziewczyny często chodzą. Zero dodatkowych formalności poza złożeniem druku od lekarza. Fakt, że zazwyczaj to nawet nie jest blisko owych 60 dni. Ciekawe jak oni w płacach to u nas rozwiazują.
Tylko wniosek o opiekę nad dzieckiem zdrowym wypisujemy jako inny typ urlopu.

Mój mąż prowadzi działalność, więc na opiekę nie chadza :-))

o148j44jsuj4r1nc.png

Ja też nie wypełniałam żadnego druku i nikt mnie o nic nie pytał :) przyniosłam druk opieki wypisany przez lekarza na 4dzień i tyle. A teraz ten posłałam pocztą, bo bym się w 7dniach nie zmieściła. Wiem, że u nas nikt nigdy nic nie wypisywał, pierwszy raz o tym słyszę w ogóle ;) Niko już zdrowy, w poniedziałek ruszamy w system :-P

wychodzi mi z tego, że jednak ten wniosek nie jest niezbędny.

A czy wniosek należy dostarczyć z opieką? Przykładowo, w tamtą środę oddałam opiekę, poszłam do pracy rano na chwilę, zeby coś dokończyć, przy okazji dałam opiekę. W pon zadzwoniłam że mam l4, to już miały pretensje ze jeszcze wniosku nie wypełniłam (dostałam druk). Jakby nie było od środy nie byłam w pracy to niby kiedy miałam to zrobić. W sumie mogłam wysłać opiekę dopiero w poniedziałek razem z l4, albo dalszą opieką.

A u nas chyba juz po wszystkim...
I chyba trzydniowka.
Od wtorku wieczór do piątku wieczór mala goraczkowala, ale rumienia brak. Aż do dziś. Lekka wysypka na brzuchu i plecach sie pojawiła.
Jakos tak dziwnie. Wczoraj czytalam artykuly, czy moze byc trzydniowka bez wysypki i w jednych arykulach bylo napisane, ze zawsze jest rumien, a w innych, ze nie musi wystąpić. I badz tu mądry.
Poza tym lekarz w czw przepisal bactrim z zaleceniami, ze jak w pt goraczka ustapi to przerwać antybiotyk. Trovhe mnie marteilo to, ze tej wysypki nie bylo jako potwierdzenia, ze to wirus... i tylko 3 dawki antybiotyku dostala. I to czekanie czy sie rozwinie po przerwaniu anrybiotyku, czy moze niepotrzebnie antybiotyk dany...