Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

~Alesandraa
Renia74
Michaś między 6.30 jak się obudził, do 21.00 jak udało mi się wreszcie go uśpić spał w dzień 30 minut. Jak dziecko może tak mało spać?
Justyna, my mamy szczoteczkę colgate, jak dla dorosłych tylko malutka. Blizna po szczepieniu u nas nie jest zaczerwieniona.

Renia, u nas to jest norma. Michał w dzień śpi tylko raz, przeważnie pół godziny, czasem zdarzy mu się dłużej. Budzi się między 7 a 8 (czasem po godzinie aktywności w łóżku dośpi do 9.30, a ja razem z nim), a zasypia po 19. Moja mama też się dziwi, że tak małe dziecko nie potrzebuje więcej snu.

Strunka życzę dużo, dużo zdrówka dla malutkiej i cierpliwości do pobytu w szpitalu dla Ciebie. Wiem, że to ciężkie, bo sama się należałam w szpitalu, w tym z małym po porodzie, bo miał podwyższone crp, a jak drugie dzieciątko jest w domu, to na pewno nie jest łatwo. Trzymam kciuki żebyście szybko wróciły do domku.

Czesc Alesandra. Jak Mala sie obudzi rano i jakims cudem zaraz uda mi sie ja znowu polozyc to pozniej ma tylko 1 drzemke. Moze byc nawet zmeczona i w normalnym czasie nie pojdzie juz spac. Tak jakby traktuje ten sen co dospala jak pierwsza drzemke (nawet jesli przysnie na 15 min). Zdarzylo sie tak doslownie kilka razy i zawsze 1 drzemka pozniej

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]

~Lili jka
Już się boję mojej składki na OC i AC :/ napiszę wam w maju.

Annie ja nie wychodzę z Anią w smog. Zdrowiej dla niej będzie się bawić w domu. Byliście na urodzinach?
I Ania też ma takie suche placki na rękach i nogach ale nie wiąże tego z jedzeniem. Na policzku też miała, mocno szorstkie ale zeszło po linomagu. Na kończynach też powoli po nim schodzi. Myślę, że to od suchego powietrza i sezonu grzewczego. Czasem mimo smarowania odpowiednim kremem policzki robiły się takie po spacerze. I tu obstawiam mróz za winnego.

Ciąża, Olija ale wasze dziewczyny są prowadzone przez alergologa? Mi się wydaje, że co jakiś czas trzeba spróbować dać ponownie to co uczula, tak jak robi kalae z białkiem.

Dziewczyny wprowadzałyście już kakao, migdały i orzechy? Jak się do tego zabrać? Myślałam by wymieszać sproszkowane na przykład z awokado i dać po trochę z każdego.

Lilijka, tutaj chyba w zyciu bym sie do alergologa nie dostala. Kiedys jak powiedzialam ze mnie dusi, ze mam rozne alergie, ze w Pl chodzilam do alergologa i ladowalam w szpitalu czasem ale wyroslam i bylo duzoo lepiej tylko nie zrobilam testow w Pl bo jakas alergia mi wyskoczyla i nie mogli testow zrobic, to lekarka tutaj powiedziala ze zrobiliby mi dopiero jakbym w szpitalu wyladowala. Malej nie chcieli zrobic bo uwazaja ze jest mala i ja mam wszystko jesc i jej po prostu nie dawac przez np 2-3 tyg czegos i potem znowu. Hmm

Hej, ale tu sie ciazowo zrobiło =D wspominanie plus milion stron do nadrobienia.
Madika gdzie te moje 14 h spania plus drzemka w ciągu dnia?? =D moje dziecko mialo spac a nie spi =D
Pamietam pod koniec ciąży jak żadna nie mogla spac, ale ja moglam =D
Co do Skurczów dupy to musze tam dopisac moja tesciowa. Ja pier... ze ja ja kiedys lubilam =D wszystko co robie nie tak jak jej corka jest zle. Jeszcze mowie, ze robie dzisiaj na obiad rybę mirune. Ona mowi ok a jak mialam jechac do sklepu to mowi, zebym zadzwonila do Magdy jaka ona robi bo ona robi inna. Robilam zapiekanke ziemniaczAna to tak sie nie robi bo Magda robila inaczej =D ostatnio Martynka poszła ze mna do łazienki robic pranie to teściowa do niej, Magda to by Ci pozwolila do lazienki wejsc. Maskara kur...

Zmienilam Martynce lekarza. Juz wcześniej podejrzewali u niej alergie.Dusila mi sie w nocy. Wczoraj lekarz robił jej crp i jest zdrowa. Dostala sterydy do inhalacji. W aptece babka mowi mi, ze bez testów nie powinno sie podawac tych lekow. I co teraz robic jak dziecko jest cale zarypane od srodka i kaszel ja dusi w nocy. Oddechu nie moze zlapac ?? :/

Gość KasiaMamusia aa

Madika
Renia74
Z jakiego przepisu robisz te placuszki z manny ? placki w miarę zjada to może i takie by zjadł.

http://alaantkoweblw.pl/puszyste-placki-z-kaszki-manny-2/

Tutaj je znajdziesz :D Dzięki Kalae wszystkie zaczęłyśmy robić placuszki z manny. Ale Hanula chyba nie jest ich fanka. Ona zdecydowanie woli mięsko :D hehe

Hejo;)
To tak jak u nas:)też mięsna kobietka rośnie;)
Walentynki hm.... może już do tego czasu uda się wyleczyć to też ten tego wygibasy będą:D o ile dzieci pozwolą heh
Jestem 2 dni do tyłu,ale......
Jesteśmy o wizycie w Grzawie a dokładnie w Miedźna Silesia Med, słuch się poprawił, cała reszta typu migdały nadaje się na zabieg adenotonsillotomia ,czas około pół roku,a w przeciągu miesiąca będzie tel kiedy dokładnie, całą podróż tam było ok,bez cyca podstawiałam chlebka i herbatkę do picia,jakiś obiad w KFC i ciepły napój,za to z powrotem były jazdy i z jednym i z drugim, zmęczenie dawało się we znaki,przed 1 w nocy byliśmy w domu
Fajny doktorek;) może przymkną oko i całą rodziną uda się z Adasiem być w pokoju po zabiegu,bo wizyta tylko płatna a zabieg już NFZ:)
Dzisiaj była moja mamunia heh,eh ....Ale nic pobawiła się z wnukami potem mąż odwiózł do domu i spokój, następna wizyta z mamcią 20 lutego:), wtedy też udało mi się umówić starszego do alergologa,a mi się dzisiaj fuksem udało do ginekologa,mam to samo Justyna co ty,ja to się dziwię czemu to się takie coś przypałęta nawet jeśli o higienę się dba

Dzisiaj w tv mówili o tym karambolu znów.....Powiem wam , że nie dziwię się,na własne oczy widzieliśmy jak jeżdżą pomimo złych warunków na drodze i mgły, tylko jak już do wypadku dopuszczą wtedy zdziwienie, zamiast wcześniej nogę z gazu wziąść, tylko jeden drugi ostrożny a znajdzie się taki co do wypadku doprowadzi, tego szkoda nie da się uniknąć

Druga drzemka trwa u nas od przed 16, ciekawie się zapowiada:D

Gość KasiaMamusia aa

~kalae
~KasiaMamusia aa
Madika
Renia74
A tak w ogóle to wszystkie święta kościelne wywodzą się z pogaństwa, kościół specjalnie "wstawił" swoje święta w te same dni co były w pogaństwie żeby łatwiej przeforsować, przymusić lud do zmiany, np boże narodzenie w święto światła (przesilenie zimowe po którym następuje zwycięstwo światła nad ciemnością :)
podobno pogaństwo nadal jest mocno w nas zakorzenione tylko nie zdajemy sobie z tego sprawy, wiele takich ciekawostek można wyczytać w internecie :)

Oczywiście ze tak :D Sam zwyczaj przebierańców zaduszkow itp. Chodzi o to żeby dopasować się tez do rytmu przyrody bo dawniej ludzie żyli według niej a nie kalendarza i tak było najłatwiej ludziom wytłumaczyć zjawiska :D

A jak byście wytłumaczyły Wielkanoc? Czemu to święto jest "ruchome"?Ja do dzisiaj tego nie pojmuje

data ma związek z pełnią księżyca, a co zastąpiło to nie wiem, ale jak znajdę to dam znać :D

Kobieto w tobie nadzieja:)
Bo inaczej człowiek myśli, że skoro z pełnią księżyca to ..... Wilkołak;)

Gość KasiaMamusia aa

Renia74
Renia74
~KasiaMamusia aa
Madika
Renia74
A tak w ogóle to wszystkie święta kościelne wywodzą się z pogaństwa, kościół specjalnie "wstawił" swoje święta w te same dni co były w pogaństwie żeby łatwiej przeforsować, przymusić lud do zmiany, np boże narodzenie w święto światła (przesilenie zimowe po którym następuje zwycięstwo światła nad ciemnością :)
podobno pogaństwo nadal jest mocno w nas zakorzenione tylko nie zdajemy sobie z tego sprawy, wiele takich ciekawostek można wyczytać w internecie :)

Oczywiście ze tak :D Sam zwyczaj przebierańców zaduszkow itp. Chodzi o to żeby dopasować się tez do rytmu przyrody bo dawniej ludzie żyli według niej a nie kalendarza i tak było najłatwiej ludziom wytłumaczyć zjawiska :D

A jak byście wytłumaczyły Wielkanoc? Czemu to święto jest "ruchome"?Ja do dzisiaj tego nie pojmuje

To proste ; jest to pierwsza niedziela po pierwszej pełni po zimie :)))

Nasi słowiańscy pradziadowie obchodzili w tym czasie święto Jaryły , boga płodności, zwiastuje zakończenie zimy i początek wiosny.

Jaryło umierał wraz z nadejściem lata, wtedy to młode mężatki sporządzały kukłę wyobrażającą bóstwo i urządzały jej symboliczny pogrzeb
Czyli te zdania traktujemy jako topienie Marzanny?;)
W tym wszystkim nie pojmuje czemu sądzą w Kurii czy w Watykanie, że Jezus Chrystus zmartwychwstawał .... Różnie?To jest dla mnie niepojęte, dużo by tu debatować:D
A święto Jaryły obchodzone 15 kwietnia lub 23-27 kwietnia a zdarza się Wielkanoc w marcu;)

Renia twój Michaś taki duży się wydaje:)
Tak opisujecie czas spędzany z dziećmi..... czyli ciągle coś razem robicie?Czy z takim maluszkiem też już kredkami kolorujecie?Ja w sumie nie,w sensie nie kolorujemy przy Nikoli albo tak aby nie widziała,a razem to hm....Staram się czytać a i to nie za dużo,

~kalae
Madika
Renia74
Kalae
U nas ksiądz zwraca uwagę że nie godzi się marnowania jedzenia, że nie powinno się rzucać jedzeniem w parę młodą, a jak ktoś chce rzucać pieniędzmi, które zresztą miałaby zbierać para młoda, to niech chociaż rzuca grubszymi papierowymi, żeby zwróciło się za pranie sukni :)

Heheh:D podoba mi się to :D My dlatego na wszelaki wypadek mieliśmy przygotowana szczotkę na kiju z taka szufelka na kiju :D Były przyozdobione jak cała reszta naszych gadżetów :D

A sypania ryżem ja poprostu nie lubię i u nas sztucznymi płatkami kwiatów rzucali które z reszta sama kupiłam :D

ale tam jest 'ryżem itp.' to może kwiaty też? A swoją drogą to jak się to ma do procesji, jak wtedy sypią kwiatki ;) być może punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ;)

U nas ksiadz pozwolil na sypanie ryzem (tylko troche...) a ja chcialam platkami i sie nie zgodzil bo wszystko bedzie zasyfione w platkach. O matko! :P

Dziewczyny ratujcie. Mam 38! Ibuprom czy paracetamol brac? Nic innego nie mam

Ciaza316
~kalae
Madika
Renia74
Kalae
U nas ksiądz zwraca uwagę że nie godzi się marnowania jedzenia, że nie powinno się rzucać jedzeniem w parę młodą, a jak ktoś chce rzucać pieniędzmi, które zresztą miałaby zbierać para młoda, to niech chociaż rzuca grubszymi papierowymi, żeby zwróciło się za pranie sukni :)

Heheh:D podoba mi się to :D My dlatego na wszelaki wypadek mieliśmy przygotowana szczotkę na kiju z taka szufelka na kiju :D Były przyozdobione jak cała reszta naszych gadżetów :D

A sypania ryżem ja poprostu nie lubię i u nas sztucznymi płatkami kwiatów rzucali które z reszta sama kupiłam :D

ale tam jest 'ryżem itp.' to może kwiaty też? A swoją drogą to jak się to ma do procesji, jak wtedy sypią kwiatki ;) być może punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ;)

U nas ksiadz pozwolil na sypanie ryzem (tylko troche...) a ja chcialam platkami i sie nie zgodzil bo wszystko bedzie zasyfione w platkach. O matko! :P

Dziewczyny ratujcie. Mam 38! Ibuprom czy paracetamol brac? Nic innego nie mam

Mi jedno i drugie zbija gorączkę a np na mojego męża działa paracetamol :/ może sprawdź na ulotce co bardziej polecają.

Ciaza316
Cholera no! Mialam plan poczytac wieczorkiem przy herbatce i co? Mala 2h usypialam. Probowalismy juz na zmiane ale ona meza nie toleruje wieczorem w sypialni. W koncu zabralam ja na dol. jakby jej ktos motorek wlaczyl. Juz nie mamy sily.
Zerknelam tylko szybko na komentarze i powiem ze odkad Mya zaczela stawac nie da rady jej odlozyc do lozeczka do spania bo bedzie nawet sie juz przewracala ale i tak sie nie podda. Od tej pory usypiamy ja na rekach, czyli ok 2 mce. A nigdy wczesniej tego nie robilismy bo nie chcielismy:-(
Czas spac bo ledwo zyjemy
Zmieniacie dzieciom pieluchy w nocy? My czasami a ostatnio co troche to przemokniete wszystko

Ja zmieniam tylko wtedy jak się tak obudzi ze muszę wyciągnąć ja z łóżeczka.

Współczuje Wam tego usypiania ale wczoraj ja Hanule tez 1h usypiała bo ciagle wstawała i cudowala. Aż w końcu na rękach chwile ja ponosiłem i dopiero położyłam się z nią.

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpruay3zb7i47bu.png

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv82c37ktobruc.png

~Alesandraa
Mamy trzeciego zęba!!! W końcu po kilku tygodniach męczarni się przebił. Czekamy na następne...
U nas bezproblemowe usypianie trwa zazwyczaj tydzień, a potem Michaś decyduje że już odetchnęłam wystarczająco i zaczynają się cyrki. Wczoraj wstawał w łóżeczku chyba z 500 razy, a ja wytrwale brałam go na ręce po czym od razu odkładałam. Zasypianie trwało pół godziny, a dziś podobnie tylko że troszeczkę krócej.
Pieluchy w nocy nie zmieniam już od kilku miesięcy.

Alexan bardzo współczuję:( Na pewno jest Ci ciężko, ale musisz pomyśleć o swoim zdrowiu i najlepiej by było jakbyś miała kogoś do pomocy w domu, żeby zajął się Kacperkiem.

Renia mi też się wydaje że wciąż tak samo się bawię z Michasiem. Młody lubi układać wieże z kolorowych kubeczków albo z takich klocków od ślimaka, oglądać książeczki, zajmie się też szczeniaczkiem uczniaczkiem albo gąsienicą gawędziarką. Stolik interaktywny jest codziennie w użyciu i ulubiony samochód, który podobny jest do żelazka. A jak jestem zajęta obiadem to Michał otwiera szafę, wyciąga rurę od odkurzacza i jeździ po mieszkaniu.

Gratuluje zęba!!!! Boże trochę odetchnięto teraz :D

A rura od odkurzacza mnie ujęła :D heheh I usiłowałam siebie to wyobrazić :D heheh

Ja tez mam wrażenie ze robię w kółko to samo i jest nudno. Ale może wcale nie jest tak złe:D

Alexann
Kalae, ja dostaje kosiniakowe, bo nie miałam umowy o pracę. Mój mąż jest na kontrakcie, także opieki wziąć nie moze ;( po urodzeniu Kacperka też nie był z nami w domu... :(

Niania jest wyjściem najlepszym, ale musimy policzyć, czy nas stac teraz :/

Wszystko komplikuje ten przeklety remont, bo moja mama pomoc nie może - tam warunków dla dziecka nie ma, a sama też nie przyjedzie bo ciągle jacys robotnicy sa. Mąż co ma wolne to też tam jedzie bo im szybciej zrobią tym szybciej będę miała pomoc.
Teściowa pomaga ile może, ale wiecznie w pracy :/

Wydaje mi się ze nie macie wyjścia tylko musicie kogoś wsiąść... Bo Ty musisz być zdrowa dla 2 dzieci i teraz i po porodzie.

Któraś z dziewczyn miała problem z dużym rozejściem mięśni brzucha... Mama Mi? Czy któraś pamięta która to była z dziewczyn? Wiem ze długo dochodziła do siebie i na rehabilitacje chodziła.

~justyna_mama
Hej mamusie!! Ile mam do nadrabiania!!
Z nowości Mikolaj zaczął raczkować, podnosi sie sam wszędzie tzn przy meblach, sofach:)
a mama sobie strzeliła wczoraj brwi pernamentne a co :)
Miłego dnia!! Lecę Was nadrabiać bo nie wiem co słychać u Was!!

Oooo widzę ze same dobre wiadomości:D heheh Mikołaj pozna już cały świat a Mamusia błyśnie brwiami:D heheh

Ciaza316
Madika
~Lili jka
Zasnęła dopiero o 14, na niecałą godzinę.
Wczoraj ogarnęła wreszcie picie przez słomkę :)

Ernesto, nigdy nie mów nigdy.

Lilijka jak tego dokonałaś????? Ja się mecze bo Hanula nie chce pic z niczego innego niż butelka...

A to ja tez Moja pochwale;-) pije wode z czegokolwiek jej podam. W swieta kupilam jej w Rosmanie ten bidon ze slomka taka gruba i po 2 razach zalapala jak pic czyli tu jest zdolniacha ale z drugiej strony uparciuch bo mleka nie chce z niczego:P chociaz nie dziwie jej sie ze ode mnie mleko z cycusia woli
Czytam:-)

Nooo to zdolna Maya:D Fajnie ze tak bezproblemowo pije ze wszystkiego:D

Sylwia921125
Hej, ale tu sie ciazowo zrobiło =D wspominanie plus milion stron do nadrobienia.
Madika gdzie te moje 14 h spania plus drzemka w ciągu dnia?? =D moje dziecko mialo spac a nie spi =D
Pamietam pod koniec ciąży jak żadna nie mogla spac, ale ja moglam =D
Co do Skurczów dupy to musze tam dopisac moja tesciowa. Ja pier... ze ja ja kiedys lubilam =D wszystko co robie nie tak jak jej corka jest zle. Jeszcze mowie, ze robie dzisiaj na obiad rybę mirune. Ona mowi ok a jak mialam jechac do sklepu to mowi, zebym zadzwonila do Magdy jaka ona robi bo ona robi inna. Robilam zapiekanke ziemniaczAna to tak sie nie robi bo Magda robila inaczej =D ostatnio Martynka poszła ze mna do łazienki robic pranie to teściowa do niej, Magda to by Ci pozwolila do lazienki wejsc. Maskara kur...

Najlepiej wytargać taka za kudły i kopnąć w dupę:D No co to za różnica jak kto robi przecież każdy robi inaczej ale może być równie dobrze i smacznie.
Masakra jakaś!!!!
A co na to ta Magda? Coś mówi? Albo M?

A Sylwia Ty byłaś NAJLEPSZYM susłem Marcoweczek 2016:D Ja pod koniec budziłam się o 4 i zasypiałam o 6:D hehe I nadrabiała MARCOWECZKI wtedy:D heheh Bo po nocy u nas tez było co nadrobić :D hehe